10 tips om beter piano te leren spelen

Piano leren spelen is een leuke hobby. Maar als je er net mee begint kan het ook vrij lastig zijn. In dit blogbericht geef ik je 10 tips om beter piano te leren spelen. Met de onderstaande praktische tips wordt het piano spelen een stuk leuker maar ook een stuk makkelijker.

10 tips om beter piano te leren spelen

Als je piano wilt leren spelen maakt het niet uit of je nog heel jong bent of al wat ouder. Iedereen kan piano leren spelen zolang je er maar voldoende motivatie voor hebt.

Piano spelen leer je niet van de ene op de andere dag. Je moet daarvoor veel oefenen en genoeg discipline hebben om et ook daadwerkelijk te doen.

Een van de beste manieren om meer discipline te krijgen met piano spelen is door pianolessen te nemen. Hierdoor creëer je voor jezelf een verplichting omdat er dan van je verwacht wordt dat je thuis gaat oefenen zodat je tijdens een pianoles weer verder kunt met een nieuwe les.

10 tips om beter piano te leren spelen

Beter piano spelen gaat je zeker lukken als je de onderstaande tips gaat toepassen in de praktijk. Deze tips zijn voor mij heel behulpzaam geweest toen ik net begon met piano spelen. Daarom weet ik zeker dat deze tips jou ook gaan helpen.

1. De juiste houding

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen als je gaat beginnen met piano spelen is direct de juiste houding aanleren. Als je dat namelijk vanaf het begin al doet, gaat dat bij jou zeker niet mis. Maar als je al direct begint met de verkeerde houding is het heel lastig om daarna wel een goede houding aan te leren.

2. De juiste vingersetting

Om zo makkelijk mogelijk te leren spelen is het van cruciaal belang dat leert hoe je je vingers op de juiste manier op de toetsen plaatst. Dit helpt je om makkelijker de akkoorden en noten te vinden tijdens het spelen.

De juiste vingersetting kun je ook het beste direct in het begin leren omdat ook dit erg lastig is om af te leren als je het direct al fout doet.

3. Begin makkelijk

Als je net begint met piano spelen moet je de lat niet te hoog leggen voor jezelf. Iedereen begint onderaan de ladder en je hoeft daarom niet van jezelf te verwachten dat je direct al populaire top 40 liedjes kunt meespelen.

Het heeft nou eenmaal tijd nodig om jezelf te ontwikkelen tot volwaardig pianist. Maar als je genoeg oefent en door blijft gaan gaat het je zeker lukken.

4. Neem Pianolessen

Om sneller piano te leren spelen is het een goed idee om lessen te volgen. Je kunt hiervoor naar een muziekschool, een privé docent of online lessen volgen.

Afhankelijk van de manier waarop jij graag wilt leren piano spelen kun je dan kiezen uit een van de mogelijkheden.

5. Leer piano spelen met YouTube video’s

Naast het nemen van lessen zijn er ook heel veel mensen die je graag piano leren spelen via YouTube. Op het internet kun je allerlei lessen volgen van het leren van akkoorden tot het meespelen van top 40 liedjes.

Wel wil ik je aanraden om eerst de basis te leren voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat met het leren van liedjes. Liedjes leren spelen gaat namelijk een stuk makkelijker met een goede basis.

6. Oefen regelmatig maar niet te veel

Als je snel beter piano wilt leren spelen is het belangrijk dat je regelmatig oefent. Toch zijn er veel beginners die het wel heel serieus nemen en uren achter de piano of het keyboard zitten.

Soms is het ook goed om er even achterweg te komen. Als jij ervoor gaat om elke dag 1 of 2 uur te oefenen, ben je al heel goed op weg. Het moet wel leuk blijven.

7. Doe vingeroefeningen om op te warmen

Voordat je gaat beginnen met piano spelen is het een goed idee om eerst vingeroefeningen te doen. Door vinger oefening train je namelijk de spieren in je vingers en zorg je ervoor dat je vingers sneller en soepeler worden. Een van de beste oefeningen die je kunt doen is door je vingers helemaal lang te maken en dan weer intrekken. Vervolgens doe je dan zogenoemde reeksen. Je houdt dan je handen net als dat je ze op de piano zou zetten en probeert dan bijvoorbeeld je vingers in tegengestelde richting te bewegen of meerdere vinger willekeurig van elkaar.

8. Blijf niet door gaan met wat je al kent

Veel beginners maken de fout om te lang door te blijven gaan met het gene dat ze al kennen. Natuurlijk is het veel leuker om te spelen wat je al kent. Maar het is ook belangrijk dat je verder gaat oefenen om het hele lied te kunnen spelen.

Daarom raad ik je aan om regelmatig verschillende gedeeltes van een liedje te oefenen zodat je niet bij het gene blijft hangen dat je al kent.

9. Begin niet telkens opnieuw

Als je aan het oefenen bent met piano spelen is de kans groot dat telkens als je de fout ingaat je weer helemaal opnieuw begint vanaf het begin van het lied. Toch leer je veel beter als je weer verder gaat vanaf waar het fout ging.

Daarnaast kun je door niet steeds opnieuw te beginnen veel effectiever oefenen met piano spelen.

10. Geniet er ook een beetje van

Piano spelen kan vooral als je een beginner bent heel stressvol zijn. Het kan zomaar gebeuren dat je 2 uur aan het oefenen bent voor dat zelfde irritante stukje.

Als je merkt dat je geïrriteerd raakt is het een goed idee om even bij de piano weg te lopen of zelfs even een uurtje iets anders te doen.

Vaak lukt het dan wel als je na de tijd weer opnieuw aan de slag gaat met oefenen. Piano spelen is leuk en het moet ook leuk blijven. Gun jezelf daarom af en toe even een pauze.

Beter piano leren spelen

Piano spelen is een hele leuke hobby en als je genoeg oefent kun je er ook heel goed in worden. Maar om beter piano te leren spelen is het wel belangrijk dat je er genoeg motivatie voor hebt.

Daarnaast kunnen lessen of online lessen erg waardevol zijn in het begin. De basis is een vooral belangrijk als je wilt leren piano spelen.

Via de onderstaande link kun je een gratis proefles proberen voor online pianolessen. Het voordeel van online lessen is dat je het helemaal in je eigen tijd kunt doen en je er niet de deur voor uit hoeft.

Vergelijkbare berichten