Waarom akkoorden leren spelen voor piano liedjes?

Het is geweldig als je zelf piano kunt spelen. Een piano is echter een tamelijk ingewikkeld instrument. Als jij ook piano wilt leren spelen, is het aan te raden om te kiezen voor het gebruik van akkoorden.

Met recht durf ik mezelf een deskundige op het gebied van piano’s te noemen. Ik weet van alles over de verschillende piano’s, maar óók over de verschillende les vormen.

Zo ben ik een voorstander van de online muziekcursussen, maar ik ben ook een voorstander van het piano leren spelen met akkoorden. Wil je daar meer over weten? Lees dan zeker even dit uitgebreide en interessante artikel door.

Een artikel waarin ik twee mogelijkheden met elkaar vergelijk: piano leren spelen met noten óf piano leren spelen met akkoorden.

Piano leren spelen met akkoorden: waarom is dat beter?

Door piano te leren spelen met akkoorden leg je de focus op datgene waar het écht om draait. Je krijgt gevoel voor muziek en je weet welke toetsen je wanneer aan moet slaan. Het piano leren spelen met akkoorden is bovendien een stuk makkelijker.

Uiteraard is datgene wat ik hierboven schrijf een behoorlijke bewering. Er staan namelijk enkele meningen in, terwijl ik die meningen als feiten verkondig.

Ik ben er echter zeker van dat mijn mening aansluit op de feiten. Tijdens de afgelopen jaren heb ik namelijk de start van veel beginnende pianisten gezien en geanalyseerd. Wat mij daarbij opviel, is dat het veel beter lukt door gebruik te maken van akkoorden.

Mede op basis van die bevindingen durf ik te beweren dat het makkelijker is om te leren met akkoorden dan met noten. Wil je daar meer over weten? Dan is het absoluut raadzaam om dit artikel verder te lezen.

Ik beschrijf namelijk nog veel meer belangrijke facetten in dit artikel. Laten we allereerst kijken wat akkoorden zijn en naar de belangrijkste voordelen van het piano leren spelen met akkoorden.

Wat zijn akkoorden?

In de wereld van de piano kom je veel termen tegen. De betekenissen van deze termen zijn niet altijd even duidelijk. Vandaar ook dat ik er voor gekozen heb om eerst antwoord te geven op bovenstaande vraag.

Want: wat zijn nou exact akkoorden? “Een samenklank van drie of meer tonen is een akkoord”. Dat is eigenlijk dé omschrijving van akkoorden.

Een toon is eigenlijk één druk op een bepaalde toets. Het gaat er hierbij wel om hoe hard je de toets indrukt en hoe lang je deze ingedrukt houdt. Als je toets voor toets aanraakt, krijg je een leuke melodie te pakken.

Je mist echter nog iets. Het klinkt namelijk nog een beetje leeg en hol. Door drie of meer tonen te gebruiken, kan je een volle klank verkrijgen. Dat is dan ook exact een akkoord: een gezamenlijke klank van drie of meer tonen.

Wat zijn de voordelen van piano leren spelen met akkoorden?

Als we naar de huidige muziek kijken, zien we dat dit veel beter te begrijpen is met akkoorden dan met noten. Dat heeft ook te maken met het gevoel voor muziek dat je moet hebben. Of beter gezegd: Het gevoel voor muziek dat je op moet gaan bouwen. Op een piano spelen is namelijk niet alleen een kwestie van het volgen van de akkoorden.

Nee, het is een gevoelskwestie waarbij je moet weten waar je mee bezig bent. Als je dat eenmaal voor elkaar hebt, kan je bijvoorbeeld ook gaan improviseren. Dat is dan ook één van de voordelen van het spelen met akkoorden: je legt de focus onder andere op het gevoel van de muziek.

Daarnaast is het zo dat spelen met noten meer geschikt is voor oudere muziek. Dat is dan ook één van redenen waarom op muziekscholen men wél nog vaak voor noten kiest. Maar, daarover kan je ook nog iets meer lezen in dit artikel.

Daarnaast is het zo dat je niet heel veel akkoorden onder de knie hoeft te krijgen. Nee, als je slechts enkele akkoorden onder de knie hebt, kan je al ontzettend veel liedjes spelen. Dat is dan ook precies hét antwoord voor de vraag van dit artikel: Waarom akkoorden leren spelen voor piano liedjes?

Simpelweg omdat je veel liedjes al kunt spelen als je slechts enkele akkoorden onder de knie hebt. Naarmate je meer akkoorden onder de knie krijgt, kan je jouw repertoire dus ook steeds verder uitbreiden.

Welke piano liedjes kan je spelen met een paar akkoorden?

In de wereld van akkoorden kan je enkele akkoorden onderscheiden. Ik ben zelf een voorstander van de term ‘basisakkoorden’. Dit zijn eigenlijk de meest simpele akkoorden waarbij je louter gebruik maakt van de witte toetsen op een piano. Het gaat hierbij om de volgende akkoorden:

  • C akkoord: C – E – G
  • G akkoord: G – B – D
  • Am akkoord: A – C – E
  • F akkoord: F – A- C

Zoals je ziet, sla je continue één toon over. Bij het F akkoord speel je bijvoorbeeld F, dan sla je G over, speel je A, sla je B over en speel je C. Daarmee heb je een akkoord gecreëerd: een samenklank van minstens 3 tonen.

Met bovenstaande akkoorden is het al mogelijk om veel liedjes te spelen. Denk hierbij aan Let it be van The Beatles of Can you feel the love tonight van Elton John. Allebei ware klassiekers en ontzettend leuke songs om te spelen op je piano.

Wat voor piano heb je nodig?

Wat voor piano heb je eigenlijk nodig om piano liedjes te kunnen spelen? In de basis heb je geen uitgebreide piano nodig. Nee, voor een beginnende pianist wil ik zelfs aanraden om met een basic piano te starten.

Een piano waar eigenlijk alles om de toetsen draait. Dan leg je namelijk de focus op het juiste aspect en kan je ook gevoel voor de piano(muziek) op gaan bouwen. In sommige gevallen is het ook raadzaam om met een keyboard te starten.

Met een keyboard heb je iets minder toetsen tot je beschikking, waardoor het iets simpeler is. Uiteraard kan je met een keyboard ook gebruik maken van de akkoorden.

Is het mogelijk om je eigen liedjes te maken?

Als je piano gaat leren spelen met akkoorden profiteer je nog van een ander voordeel. Dankzij de akkoorden krijg je meer gevoel voor muziek. Dankzij dat gevoel is het ook mogelijk om eerder zelf te gaan improviseren.

Je kunt hierdoor perfect je eigen piano liedjes gaan maken. Wellicht is het improviseren één van de leukste dingen op een piano.

Je kunt je eigen muziek maken en je kunt daarmee je creativiteit volledig de vrije loop laten gaan. Voor veel creatievelingen is piano spelen daarmee dan ook een perfecte uitlaatklep.

Wellicht kan je met je eigen songs ook nog eens de hitlijsten behalen. Als dat het geval is, heb je dat uiteraard aan je leerstijl te danken. Door piano te leren spelen met akkoorden heb je de juiste basis weten te pakken.

Daardoor heb je perfect kunnen improviseren en heb je je niet blind gestaard op de noten. Een prima leerschool dus!

Piano leren spelen met akkoorden bij een muziekschool

In de afgelopen jaren was het gebruikelijk om voor een muziekschool te kiezen. Maar, is dat wel verstandig? Is het mogelijk om piano te leren spelen met akkoorden bij een muziekschool? Ja, dat is mogelijk.

Het is echter niet gebruikelijk. Bij de meeste muziekscholen krijg je namelijk les met behulp van noten (bladmuziek).

Persoonlijk ben ik daar geen fan van. Je bent je bij het spelen namelijk alleen aan het focussen op de noten, maar niet op de muziek zélf.

Ik wil je dan ook aanraden om piano te leren spelen met akkoorden bij een muziekschool. Is dat niet mogelijk? Dan heb ik nog een andere mogelijkheid voor je!

Piano leren spelen met akkoorden met een online cursus

Steeds meer beginnende pianisten kiezen bewust voor een online cursus. Dat kan ik alleen maar toejuichen! Veel van deze cursussen maken namelijk gebruik van de juiste techniek: met akkoorden.

Bovendien heeft het volgen van een online muziekcursus nog meer voordelen. Je kunt namelijk je eigen tempo bepalen en zelf bepalen wanneer je de lessen volgt. Als je een weekje geen tijd voor de lessen hebt, is dat geen probleem.

Je haalt het gewoon op elk gewenst moment zelf in. Daarnaast kost een cursus in 99% van de gevallen ook minder dan een dure muziekschool.

Aan de slag!

Heb je ook ambitie om prachtige pianomuziek te kunnen maken? Wil je daarbij graag op de juiste manier alle fijne kneepjes van het vak onder de knie krijgen? Dan wil ik je dus van harte aanraden om met de akkoorden aan de slag te gaan.

Bekijk hieronder de verschillende online piano lessen:

In de afgelopen jaren heb ik één ding absoluut geleerd: de akkoorden zijn veel beter te begrijpen dan de noten. Door piano te leren spelen met de akkoorden krijg je de basis dan ook perfect onder de knie. Wil je daarvoor nog een interessante online muziekcursus volgen? Maak dan hierboven je keuze!

Vergelijkbare berichten