Beste Akoestische Gitaar

Akoestische gitaar – Welke akoestische gitaar maakt het mooiste geluid?

Als muzikant leef jij hoogstwaarschijnlijk voor jouw muziek. Het kan dan zo zijn dat jij graag een ander instrument wilt bespelen of een beter instrument wilt kopen. Of je begint net met spelen.

Als dit op jou slaat en jij zoekt naar een akoestische gitaar, ben jij op het goede adres! Maar wat is een akoestische gitaar eigenlijk en waar wordt hij vooral voor gebruikt? En welke akoestische gitaren zijn het beste?

In dit artikel lees jij alles over akoestische gitaren en waar ze nou precies voor bedoeld zijn. Zo weet jij zeker dat jij met de juiste kennis een gitaar kan kopen en kan beginnen, of verder kan gaan, met het bespelen van de akoestische gitaar.

Onderaan dit artikel staat een makkelijk overzicht met de beste akoestische gitaren voor dit moment. Dan kan jij snel jammen met jouw band met de beste gitaar van dit moment.

Wat is een akoestische gitaar

Een akoestische gitaar is een gitaar met een klankkast die meer lucht in beweging brengt dan de snaren zelf kunnen. In een makkelijkere taal, een akoestische gitaar heeft een speciale kast waardoor hij harder geluid maakt.

Bij een elke gitaar heb je snaren die geluid maken. Dat geluid komt in de klankkast van de gitaar terecht die het geluid weer weerkaatst naar buiten en hierdoor klinkt de gitaar harder. Elke soort gitaar een andere vorm en grootte van de klankkast en andere diktes en soorten snaren waardoor elke gitaar anders klinkt. Bij een akoestische gitaar hoor jij het geluid dus beter door de klankkast. Daarom is een akoestische gitaar ook een geliefd instrument onder veel muzikanten. Maar om een akoestische gitaar bestaat niet uit 1 soort. Ik heb alle soorten voor jou op een rijtje gezet:

  • Klassieke gitaar
  • Flamencogitaar
  • Westerngitaar
  • Archtopgitaar
  • Resonatorgitaar
  • Russische of 7-snarige gitaar
  • Harpgitaar
  • Ovation akoestische gitaar

Elke gitaar uit dit rijtje heeft een andere uitstraling en maakt een ander geluid maar ze vallen allemaal de akoestische gitaar. Zoals jij kan zien zijn er veel soorten en het kan dus best lastig zijn om een goede akoestische gitaar voor jou te vinden.

Klassieke gitaar

Een klassieke gitaar heeft dunnere snaren van nylon. Deze gitaar wordt ook wel de Spaanse gitaar genoemd en wordt als voorbeeld genomen bij andere gitaren zoals de flamencogitaar, archtopgitaar en de steelstringgitaar. Door de massieve onderdelen in de klankkast, die beter vibreren, wordt het geluid beter geprojecteerd. Dit is de echte grondlegger van vele gitaren.

Flamencogitaar

Deze gitaar stamt af van bovenstaande Spaanse gitaar. Het enige verschil tussen de 2 is het geluid en de klankkast. De klankkast van de flamencogitaar is kleiner en minder diep. Hierdoor krijgt de gitaar het felle en dynamische geluid van de flamenco.

Westerngitaar

Deze gitaar wordt ook wel een steelstringgitaar genoemd. De snaren van deze gitaar zijn van staal en het bovenblad is vlak. In Amerika staat deze gitaar bekend als een flattop. Door de bouw van deze gitaar krijg je en heel ader geluid als bij een gitaar met ronde top. Daarnaast wordt er veel geëxperimenteerd in uitstraling met een westerngitaar. Hierdoor zijn er veel verschillende soorten steelstringgitaren op de wereld.

Archtopgitaar

Een archtopgitaar heeft een gebogen bovenkant, vandaar de naam van de gitaar. Hij doet denken aan een ouderwetse rockgitaar. Echter staat hij ook wel bekend als een niet-elektrische jazzgitaar. Deze gitaar heeft apartere klanken als een andere gitaar en pas daarom goed in het straatje van Jazz, blues en countrymuziek.

Resonatorgitaar

Voor een niet-muzikaal iemand kan deze gitaar wat lastiger te begrijpen zijn. In deze akoestische gitaar zitten namelijk metalen conussen, die ook wel resonatoren genoemd worden. Een resonator is een buis gevuld met lucht die geplaatstis in de klankkast van de gitaar. Door deze luchtholtes van metaal klinkt het geluid harder als een soort gelijke gitaar zonder deze holtes.

Russische of 7-snarige gitaar

De meeste gitaren hebben 6 snaren. Deze gitaar heeft er 7 zoals je in de naam al kan lezen. Deze gitaar heeft een extra bassnaar. Hierdoor is deze gitaar geliefd in de wereld van jazz, heavy metal en progressieve rock.

Harpgitaar

Dit si een harp en gitaar in 1. Een harpgitaar heeft extra toegevoegde vrije snaren die bespeeld kunnen worden als een harp. Daarnaast dienen deze vrije snaren ook als resonatoren waardoor de harpgitaar een rijkere klank krijgt. Als jij zo’n harpgitaar wilt, heb jij echt een one of a kind gitaar.

Ovation gitaar

Ovation is eigenlijk een merk gitaar maar door hun kenmerkende uiterlijk is het een begrip geworden bij muzikanten. Door hun bolle achterkant, de aparte klankgaten in de klankkast en piezo-elementen in de brug is deze gitaar niet alleen meer en merk, maar ook een apart instrument. Door deze elementen krijgt de gitaar een eigen klank. Dit zorgt ervoor dat dit merk een eigen instrument is geworden.

Ook gitaarles volgen? Bekijk de online lessen van Koen > 

Waar moet je op letten bij het aanschaffen?

Voor jij een akoestische gitaar gaat kopen moet jij wel weten waar je op moet letten bij het aanschaffen. Alleen op deze manier krijg jij wat jij echt wilt en nodig hebt.

Punt 1 waar je op moet letten is jouw budget. Kijk goed hoeveel geld jij wilt besteden aan een akoestische gitaar. Daarnaast is het belangrijk dat jij het doel duidelijk het. Kijk niet alleen naar het uiterlijk maar kijk ook of de gitaar geschikt is voor het soort muziek wat jij wilt gaan maken. Anders koop jij een gitaar die helemaal niet bij jouw soort muziek past. En dat wil jij natuurlijk niet!

Naast dit alles is het belangrijk dat je controleert op scheuren, deuken, brugproblemen en een rechte hals. Dat klinkt logisch maar deze dingen kunnen ook invloed hebben op het geluid en gebruiksgemak. Let hier daarom extra goed op.

Ga ook even met jouw vingers over alle frets en toetsen. Zitten er frets en toetsen tussen die snijden? Ga dan voor een anderen gitaar. Naast dit alles is het ook verstandig om naar de halsomtrek en ruimte tussen de snaren te kijken en om te controleren of de gitaar goed gestemd blijft. Niks is namelijk zo irritant als een vervelende gitaar die telkens opnieuw gestemd moet worden.

Er zijn dus belangrijke punten waar jij goed op moet letten voor jij een akoestische gitaar koopt. Als jij al deze onderdelen bekijkt voor jij de deal sluit, weet jij zeker dat jij een top gitaar koopt waar jij nog heel veel plezier mee kan beleven!

Beste akoestische gitaren van dit moment

Nu jij precies weet waar jij op moet letten en welke gitaren er allemaal zijn hoef jij nog niet lang te zoeken. In onderstaand overzicht staan de beste gitaren op een rijtje waardoor ik zeker weet dat er 1 voor jou tussen zit!

MAX SoloJam Westerngitaar

Deze westerngitaar is goed voor zowel gevorderden als voor beginners. Bij deze gitaar krijg je een starterkit die bestaat uit een stemapparaat, gitaartas en 2 plectrums. Hierdoor kan jij ongestoord oefenen en jouw gitaar overal mee naartoe nemen. Jammen maar!

Gomez Klassieke Gitaar

Ga jij liever voor een klassieke gitaar? Dan is deze gitaar van Gomez de beste match voor jou! Het 3/4de model met een mensuur van 59 cm is zeer geschikt voor iedereen, van beginner tot gevorderde. Daarnaast kan jij kiezen uit veel verschillende kleuren wat het alleen maar persoonlijker maakt!

Fazley W70-GAMBK

Zoek jij een gitaar die een mix is van western en archtop? Dan is dit de gitaar voor jou. Door de basrijke klanken is deze western archtopgitaar een mooie keus voor mensen die deze klanken willen evenaren en daarnaast is de gitaar makkelijk te bespelen wat hem bereikbaar maakt voor een grote groep mensen. Dat is nog eens een mooie combinatie!

Salvador Cortez CF-55

Zoek jij al heel lang een goede, stevige flamencogitaar? Dan heb jij hem zojuist gevonden. Deze gitaar heeft een massief sparren bovenblad wat hem niet alleen super stevig maakt, maar ook het mooiste geluid geeft. Met deze flamencogitaar ben jij verzekerd van topkwaliteit en mooi geluid!

DIMAVERY RS-420

Ben jij meer van het old skool look in een resonator gitaar? Zoek dan niet verder! Deze resonatorgitaar heeft een old skool look en beschikt over een single cone resonator voor het mooiste geluid. Hierdoor kan jij echt lekker jammen en zie jij er ook nog eens super stoer uit terwijl jij bezig bent!

Conclusie

Nu jij weet welke akoestische gitaren er allemaal zijn en waar jij op moet letten bij het aanschaffen van een akoestische gitaar ben ik ervan verzekerd dat jij de beste keus voor jou maakt. Kijk goed naar welke soort muziek jij wilt gaan maken en of er beschadigingen aan de gitaar zitten. Dit kan invloed hebben op het geluid. Of jij nou voor een resonatorgitaar of archtopgitaar gaat, jij weet in ieder geval alles wat jij moet weten. Dat geeft een fijn gevoel als jij gaat beginnen of verder wilt met muziek maken. En door het makkelijke en duidelijke overzicht kan jij snel beginnen. Voor iedereen is er wel 1 gitaar die echt bij hem of haar past. Dus beslis welke bij jou past en ga lekker jammen met jouw band, koor of vrienden!

Vergelijkbare berichten