Beginnen met pianoles? Dit zijn je mogelijkheden

Als je wilt beginnen met pianoles zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo heb je een piano of keyboard nodig om te oefenen en kost lessen meestal geld. Hier lees je meer over pianoles voor beginners.

Beginnen met pianoles

Als je met pianoles gaat beginnen heb je een piano nodig. Een echte piano kan behoorlijk duur zijn en daarom beginnen de meeste beginners met een keyboard of digitale piano.

Ook past een piano niet in ieder huis en moet je dat dan maar accepteren. Daarnaast heb je ook pianoles nodig. Er zijn verschillende manieren om pianoles te nemen.

Een piano, keyboard of digitale piano kiezen.

Als je ruimte in huis hebt en het geld ervoor hebt raad ik je zeker aan om een piano aan te schaffen. Dat speelt nou eenmaal veel fijner dan bijvoorbeeld een keyboard. Maar als je geen geld hebt voor een piano of geen ruimte, zit er vaak niets anders op dan een keyboard of digitale piano te kopen.

Zelf ben ik een groot voorstander van een digitale piano. Hier heb je namelijk vaak wel gewoon 88 toetsen die je net zo zwaar indrukt als een echte piano. Ook zijn de klanken van een digitale piano vaak veel mooier dan die van een keyboard. Een digitale piano is vaak wel duurder dan een keyboard en daardoor niet voor iedereen haalbaar.

Maar als je net begint met pianoles en nog niet zeker weet of je het wilt blijven doen, raad ik je aan om gewoon voor een budget keyboard te kiezen. Hierop kun je prima de basis leren en kun je daarna altijd nog bepalen of je gaat overstappen naar een digitale piano.

Pianoles nemen

Er zijn verschillende manieren om pianoles te volgen. Er zijn namelijk diverse muziekscholen waarbij je in groepsverband les krijgt. Ook is het mogelijk om privéles te nemen. Wel moet je er dan rekening mee houden dat privéles vaak een stuk duurder is dan in groepsverband. Maar zelf heb ik ervaren dat je daar wel veel meer van leert.

Naast deze vormen van regulier lessen is er sinds de komst van het internet ook de mogelijkheid ontstaan om online te lessen. Hier leer je piano spelen met vooraf gemaakte piano lessen waardoor je alles heel makkelijk op je eigen tempo kan doen.

Zelf kan ik online les wel een beetje vergelijken met mijn prive lessen. Je leert in principe het zelfde op je eigen tempo alleen is online les heel veel goedkoper.

Een ander groot voordeel dat ik heb ervaren met online lessen is dat ik er de deur niet meer voor uit hoef. Ik kan het dus prima op mijn eigen kamer doen en op tijden die ik zelf prettig vind.

Daarnaast scheelde het me ook heel veel geld toen ik overstapte van prive les naar online pianoles.

Als je dus wilt leren piano spelen maar niet te veel geld kwijt wilt zijn is online pianoles een goede keuze.

Veel oefenen

Als je graag wilt leren om goed piano te kunnen spelen is het belangrijk dat je elke dag veel oefent. Hoe meer je oefent hoe sneller je piano spelen onder de knie hebt. Daarnaast heeft het vaak geen zin om langer dan 3 uur achter elkaar door te oefenen. De kans dat je frustraties opwekt als iets niet lukt wordt dan steeds groter.

Ook heeft te lang oefenen consequenties voor je concentratie. Daarom is het beter om maximaal 2 uur per dag te oefenen of als je meer wilt oefenen met pauzes ertussen. Zelf heb ik het als prettig ervaren om eerst in de ochtend 1,5 uur te oefenen en dan ’s avonds na het eten er nog even voor te gaan zitten.

Natuurlijk ligt  het er maar net aan hoe veel tijd je hebt om te oefenen. Het maakt ook niet uit hoe lang je oefent, als je elke dag maar een beetje doet. Zo kom je elke dag een stap verder.

Niet alles tegelijk leren

Als je een liedje wilt leren op de piano wil je dat natuurlijk direct goed doen. Maar om te leren is het veel makkelijker om eerst bijvoorbeeld de akkoorden van het lied te leren en dan pas de melodie. Door je eerste te focussen op een stuk van het liedje pak je het makkelijker op.

Vergelijkbare berichten