Beste digitale piano

Beste Digitale Piano van dit moment ! Top 2 beste digitale piano’s

Ben je op zoek naar een goede digitale piano? Dan is er een groot assortiment om uit te kiezen. En het is dan erg belangrijk dat je de beste keuze maakt. Dat betekent dat de digitale piano niet alleen past binnen het budget dat je hebt, maar ook bij wat je ermee wilt kunnen doen en wat je niveau is.

Digitale piano’s hebben als doel om de klank en ook het speelgevoel van een echt piano zoveel mogelijk te imiteren.

En dat voor een prijs die lager is dan wanneer je een akoestische piano koopt.

Met een digitale piano kun je net iets meer en het is dan ook niet vreemd dat iedereen die piano wil spelen, van beginner tot expert, er iets aan heeft. Maar hoe kies je het juiste instrument en wat is momenteel de beste digitale piano?

Een digitale piano of een keyboard?

Allereerst is het verstandig om even stil te staan bij het instrument dat je nodig hebt. Er wordt dan vaak een keuze gemaakt tussen een digitale piano en een keyboard. Een digitale piano schaf je aan als je voornamelijk pianogeluiden wilt kunnen spelen en als je op zoek bent naar een spelervaring die zoveel mogelijk aansluit bij die van een akoestische piano. Een keyboard kun je ook gebruiken om piano te spelen, maar daarbij krijg je veel verschillende geluiden, ritmes en andere effecten. Dat is dus een goede optie als je meer opties wilt hebben dan de piano alleen. Als laatste zijn er ook synthesizers. Daarbij ligt de nadruk voornamelijk op het voortbrengen van speciale klanken en minder op de begeleiding ervan.

Een keyboard kies je als je een instrument wilt spelen waarmee je zelf muziek maakt of zang begeleidt. Je hebt namelijk alle opties tot je beschikking om een compleet muziekstuk te componeren. Synthesizers zijn geschikt voor spelers die vooral geïnteresseerd zijn in het voortbrengen van bijzondere klanken en minder in ritmes en percussie. Je kiest voor een digitale piano als je het gevoel en het geluid van een akoestische piano wilt nabootsen, als je wat extra opties zoekt (koptelefoon, volume instellen, verschillende klanken) en minder geld wilt uitgeven. Ze zijn voor pianoles ideaal.

Het aantal toetsen

Standaard akoestische piano’s hebben 88 toetsen, namelijk 36 zwarte- en 52 witte toetsen. Bij de meeste digitale piano’s is dat hetzelfde. Dat geeft je 7 octaven om mee te spelen en dus voldoende mogelijkheden en spelruimte voor beide handen. Daarnaast speel je dan exact dezelfde muziek op je digitale piano als op je akoestische piano. Er worden ook digitale piano’s aangeboden met minder toetsen, zoals 61 of 76. Je bespaart dan geld, maar de ervaring is niet exact hetzelfde als bij een echte piano.

De pedalen

De meeste digitale piano’s worden standaard geleverd met één pedaal. Let hier wel even op, want soms moet je deze apart aanschaffen. Dit is het sustainpedaal en dat is het pedaal dat ook bij akoestische piano’s het meeste wordt gebruikt. Druk je het in, dan klinkt de klank door ook als je de toets niet meer indrukt. Het sustainpedaal wordt dan ook wel het galmpedaal genoemd. Akoestische piano’s hebben meestal 2 of 3 pedalen en ook die optie heb je. De andere twee pedalen worden vooral door de gevorderde spelers gebruikt en zelfs dan is dat niet vaak.

Als je een digitale piano gaat kopen, let er dan eerst op of het sustainpedaal wordt bijgeleverd. Is dat niet het geval, dan kun je deze apart aanschaffen. Wil je toch een digitale piano met 3 pedalen of de optie hebben om later uit te breiden naar 3 pedalen, dan is het belangrijk dat je een digitale piano uitkiest waarbij deze upgrade mogelijk is. Dat is namelijk lang niet altijd het geval.

Piano leren spelen basis

Het gevoel bij de toetsen

Het doel van een digitale piano is dus om het spel van een akoestische piano zoveel mogelijk na te bootsen. En dat geldt zowel voor het geluid dat uit het instrument komt als voor het gevoel dat je krijgt bij het spelen. Het gewicht van de toetsen is dan erg belangrijk en je hebt dan de keuze uit drie opties.

Ik raad aan om altijd een digitale piano aan te schaffen met minimaal gewogen toetsen. De semi-gewogen toetsen zijn nog te keyboard-achtig terwijl het verschil met de piano met gewogen toetsen veel kleiner is. Vooral als je pianoles neemt is de overgang van digitale- naar akoestische piano veel natuurlijker en speel je even gemakkelijk op beide instrumenten.

Welke accessoires heb je nodig?

Een laatste punt om in overweging te nemen als je een digitale piano aan wilt schaffen is of je er accessoires bij nodig hebt. Veel digitale piano’s worden geleverd zonder onderstel, dus dan moet je investeren in een standaard. Op die manier neem je een gezonde houding aan tijdens het spelen. Denk ook aan een pianokruk om op te zitten terwijl je speelt. Comfort is belangrijk, zodat je je kunt richten op je spel. Een hoofdtelefoon is gemakkelijk, zodat je naar hartenlust kunt spelen zonder dat andere mensen je horen. In een gehorig huis kan dat een uitkomst bieden. Denk ook even goed na over de pedalen, zoals ook eerder aangekaart in dit artikel. En als je piano wilt leren spelen, dan heb je pianoboeken nodig om te oefenen. Deze worden niet standaard meegeleverd, maar de bladmuziekstandaard wel.

 

De 2 beste digitale piano’s van dit moment

Tot slot de 2 beste digitale piano’s van dit moment. Beide bieden een uitstekende prijs/kwaliteit ervaring, maar zijn geschikt voor verschillende soorten spelers.

Korg B2-BK digitale piano

Korg is een merk dat staat voor kwaliteit en eenvoud. Dat zie je ook terug in de B2-BK digitale piano die ze aanbieden. Het klavier heeft 88 toetsen, er wordt 1 pedaal meegeleverd en de toetsen worden aangestuurd met hammer action. Deze hele digitale piano is ontworpen om de ervaring van spelen op een echte piano zoveel mogelijk na te bootsen.

Dat zie je niet alleen terug in de hammer action, maar ook in de realistisch klinkende geluiden die de piano voortbrengt. Behalve dat zijn er ook weinig andere opties en zal je geen begeleiding aantreffen. Je hebt de keuze uit verschillende pianogeluiden, het geluid van een klavecimbel en enkele orgels.

Een groot voordeel van de Korg B2-KG digitale piano is dat je zelf kunt instellen hoe je wilt dat het klavier aanvoelt. Bij een akoestische piano zijn de lager toetsen zwaarder om te spelen en dat probeert Korg op die manier zoveel mogelijk na te bootsen.

Voor een relatief lage prijs heb je met deze digitale piano dus een zo echt mogelijke ervaring en als dat belangrijk voor je is, dan is dit een schitterend instrument voor jou. Ook voor mensen die pianoles willen nemen is het ideaal, omdat er nauwelijks verschil is met echt pianospel.

Het handige van digitale piano’s is dat je wat meer klankopties hebt (je speelt piano, klavecimbel en orgel vanaf één instrument) en dat je kunt spelen met een koptelefoon op. De Korg B2-KG is voor zowel beginners als gevorderde spelers een uitstekende en betaalbare optie.

Roland FP-30 digitale piano

Iedereen die bekend is in de wereld van toetseninstrumenten kent het merk Roland. Ze leveren instrumenten van hoge kwaliteit en de FP-30 is daar geen uitzondering op. Het is een instrument dat het echte pianospel bijzonder goed imiteert, maar dat tegelijkertijd handige extra opties aanbiedt die je bij akoestische instrumenten niet krijgt. Zo heeft de Roland FP-30 een opnamefunctie zodat je je eigen spel terug kunt luisteren en kunt gebruiken. Daarnaast heeft het de optie om 8 drumritmes te gebruiken en heeft het ook bluetooth mogelijkheden. Het is een klavier met 88 toetsen en er wordt standaard een sustainpedaal meegeleverd.

De Roland FP-30 is duurder dan de eerder genoemde Korg, maar nog steeds voor digitale piano’s erg goed betaalbaar. Voor wat meer geld krijg je een ultieme piano ervaring inclusief handige extra opties zoals een metronoom, een usb ingang en de mogelijkheid om op te nemen.

Met de bluetooth functie kun je de piano met een app verbinden en digitale bladmuziek weergeven. Het geluid is voorzien van de SuperNATURAL klankbron van Roland en een escapement-mechanisme om snelle toonherhalingen mogelijk te maken.

Zowel de Korg- als de Roland digitale piano’s hier besproken leveren je de ultieme spelervaring op terwijl je tegelijkertijd van alle voordelen van de digitale piano profiteert. Korg is ideaal voor beginners die hun weg nog proberen te vinden terwijl de extra opties van Roland de gevorderde- en veeleisende speler ongetwijfeld veel plezier zal opleveren.

Vergelijkbare berichten