Beste digitale piano voor beginners

Piano leren spelen staat bij veel mensen op een wensenlijst. Als je een beginnende speler bent, wil je ongetwijfeld graag een eigen piano. Dit geeft je de mogelijkheid om optimaal te oefenen en het instrument vaardig te bespelen. Echter kan de aanschaf van een piano nog wel eens duur uitvallen, wat het lastig maakt om direct een keuze te maken. Vaak is het kiezen van een geschikt muziekinstrument bovendien nog erg persoonlijk en zal je de keuze uiteindelijk werkelijk op eigen voorkeur moeten afstemmen. Er zijn diverse verschillende types en modellen beschikbaar, dus er is zeker voldoende variatie om een overweging in te maken. Echter, hoe stel je vast wat de beste digitale piano voor beginners is?

Wat is een digitale piano?

Voordat je kunt gaan nadenken over welk model of type digitale piano je mogelijk zult nemen, is het verstandig om je in de instrumenten te verdiepen. Zo leer je de verschillen kennen en zul je gemakkelijker weten waarom een bepaald type instrument meer geschikt is dan een ander. Veel pianisten kiezen tegenwoordig voor digitale piano’s, aangezien dit een uitstekende optie is om mee te beginnen. Een digitale piano beschikt over evenveel toetsen als een echte piano, maar zijn aanzienlijk lichter in gewicht.
Bovendien nemen ze minder ruimte in, waardoor je ze eenvoudiger kwijt kunt, zelfs in compactere ruimtes. Een ander groot voordeel is, dat je digitale piano’s niet hoeft te stemmen. Het zijn immers elektronische apparaten. Hiermee voorkom je zeker als beginnende pianospeler veel stress en ongenoegen, die een mogelijk weerzin en opzien tegen het aanleren van pianospelen kunnen vergroten.

Voordeel van een digitale piano

Als je kiest voor een digitale piano, dan valt deze met een eerste oogopslag niet van echt te onderscheiden. De digitale piano is dusdanig afgestemd om zoveel mogelijk zowel op een akoestische piano te lijken als te klinken. Je kunt werkelijk een uitstekend pianogeluid verwachten, waardoor het uitermate geschikt is om piano op te leren spelen. Veel digitale piano’s zijn voorzien van aanvullende functies, zoals de mogelijkheid om je spel op te nemen of om een koptelefoon aan te sluiten. Zo kun je in stilte oefenen en heeft niemand last van beginnersfouten of als je even de juiste melodie niet weet te vinden. Je speelt alsnog op een echte piano, in plaats van op een keyboard. Deze wordt vaak als alternatief ingezet, maar een digitale piano geeft net even dat beetje meer echtheid aan het piano leren spelen.

Gewogen toetsaanslag bij digitale piano

Bij het vaststellen van de beste digitale piano voor beginners, is het belangrijk om met een aantal verschillende aspecten rekening te houden. Zo wil je dat de digitale piano zoveel mogelijk als een echte piano klinkt. Om het gevoel en geluid hiervan zoveel mogelijk na te bootsen, wordt een gewogen toetsaanslag ingezet. Zodra je een toets indrukt bij een echte piano, ervaar je een zekere weerstand vanuit de toets. Om een daadwerkelijk geluid te maken, zul je een bepaalde druk uit moeten oefenen op de toets. Deze toetsgevoeligheid of touche wil je zoveel mogelijk terugzien als je een digitale piano aanschaft als beginner. Op een keyboard vind je dit al snel niet terug, dus daarom is een digitale piano zeker een voordeel.

Soorten toetsenborden of klavieren

Het klavier of toetsenbord is vanzelfsprekend het belangrijkste onderdeel van een digitale piano. De klavieren kunnen een verschillende mate van touche geven, waardoor het leren bespelen van een piano gelijk anders wordt ervaren. Afhankelijk van hoe zwaar je de toetsaanslag wilt hebben, kun je kiezen uit verschillende gradaties aan touche.  Zo heb je semi-bewogen toetsen, of soft touch, gewogen toetsen en Graded Hammer Action toetsen. Elk soort klavier geeft een andere ervaring en kan je spel beïnvloeden. Uiteraard hangt het af van persoonlijke voorkeur welk type je uiteindelijk prefereert boven een ander klavier. Toch is het belangrijk om hier vooraf een juiste indruk van te hebben, zodat je keuze weloverwogen is voor je beginnerslessen. De beste digitale piano voor beginners zal goed moeten aanvoelen onder je vingers.

Verschillen tussen beschikbare klavieren

Wat precies het verschil maakt tussen de diverse soorten klavieren, is de uiteenlopende zwaarte of stugheid van de toets bij indrukken. Bij semi-gewogen toetsen voelen deze meer aan zoals je dit bij een keyboard zult verwachten. Dit maakt dit type toetsen minder geschikt om piano op te leren spelen. De gewogen toetsen lijken al een stuk meer op die van een akoestische piano. Digitale piano’s met dergelijke gewogen toetsen zijn zeker wel geschikt voor beginnende pianospelers. Als je werkelijk toetsen wilt hebben, die dichtbij die van een akoestische piano komen, dan kies je voor Graded Hammer Action toetsen. Deze bevatten dikkere bassnaren, waardoor ze zowel gewogen zijn als zwaarder aan de linkerkant.

Geluidskwaliteit bij digitale piano’s

Een ander belangrijk aspect bij een aanschafoverweging van een digitale piano, betreft de geluidskwaliteit. Veel piano’s worden met een uiteenlopende mate aan geluidskwaliteit gemaakt, waardoor je spel eveneens bepaald wordt. Het kan lastig zijn om een geschikte digitale piano te vinden, die over een juiste kwaliteit aan geluid beschikt. Het wordt bovendien niet eenvoudiger gemaakt, door de mogelijkheid om verschillende geluiden op eenzelfde digitale piano te kunnen creëren.
https://www.youtube.com/watch?v=i0v0mHs9WLo
Je kunt vaak meer instrumenten bespelen dan enkel piano, namelijk ook orgelgeluiden, strijkinstrumenten of andere geluiden. Als je werkelijk goed piano wilt spelen, zul je echter hier niet te zeer van onder de indruk moeten zijn. Kies voor een digitale piano met een zuiver pianogeluid, om zo de juiste klanken effectief aan te leren.

Klanken bij verschillende modellen

De keuze voor beste digitale piano voor beginners zal deel afhangen van je voorkeur voor klank. Je kunt kiezen voor een Yamaha P-45 of een Yamaha P-125B als je een digitale piano zoekt die een pittige en heldere klank voortbrengt. Een meer romantische of warmere klank valt juist eerder te behalen met een Roland FP30. Dan is dit model eerder een kandidaat om in overweging te nemen. Vaak weet je vooraf wel naar welk geluid je eerder neigt en dit helpt bij het vaststellen welke digitale piano de juiste keuze voor jou kan zijn als beginner. Je wilt immers wel dat de piano aangenaam klinkt. Dit bevordert je pogingen om het piano spelen onder de knie te krijgen.

Aandacht voor het design

Bij aanschaf van de beste digitale piano voor beginners zul je merken dat dit instrument in drie stijlen is onder te verdelen, namelijk slab, stage piano en console. Bij slab en stage piano’s zie je overeenkomsten in vorm, waarbij beiden onder meer beschikken over een control board achter de toetsen. Het verschil zit hem in de ingebouwde speakers die je bij een slab piano vindt, terwijl een stage piano juist een versterker nodig heeft. Met name podium piano’s zijn zwaarder in gewicht, wat mee kan spelen in de overwegingen voor aanschaf. De console typeert de staande digitale piano en heeft het meest van een echte piano weg. Veel console modellen hebben twee of drie pedalen, zoals je dit bij een traditionele piano tegenkomt. Afhankelijk van je behoefte in hoeverre de digitale piano overeenkomt met een echt model, kun je kiezen uit deze drie stijlen.

Draagbaar of huiskamer model

Bij het uitkiezen van de beste digitale piano voor beginners, is het verstandig vast te stellen waar je de piano wilt plaatsen. Als je de piano immers in de huiskamer wilt plaatsen, dan valt deze een stuk meer op. Het wordt hierdoor eerder een heus meubelstuk en verdient dan mogelijk wat meer aandacht vanuit esthetische oogpunt. Het kan echter ook zo zijn dat je de digitale piano liever gemakkelijk wilt kunnen vervoeren of verplaatsen, om hier zo ook op andere locaties binnen of buiten gebruik te kunnen maken. Licht draagbare piano’s worden vaak stage piano’s genoemd en beiden een eigen set aan voordelen. Uiteraard bepalen de voorkeur en de omstandigheden uiteindelijk welk type model aan digitale piano het handigst is om aan te schaffen als beginnend pianist.

Aantrekkelijke modellen voor beginners

Uiteraard zijn er zeker enkele aantrekkelijke modellen te benoemen, die uitstekend dienen als beginnerspiano. Zo kan elke beginnende pianist goed overweg met de CDP-S100 digitale piano. Met een 88 aanslaggevoelige ‘hammer-action’ toetsen krijg je een optimaal natuurlijk speelervaring. Doordat er geen overbodige functies of geluiden aan de piano zijn toegevoegd, kun je deze heel eenvoudig bedienen.
https://www.youtube.com/watch?v=_L5_CQl3RuA
Je kunt bovendien rekenen op diverse akoestische en elektronische piano-klanken van hoge kwaliteit. Zeker een aantrekkelijk model voor beginners. Zoals eerder vermeld leent ook de Yamaha P45 zich uitstekend als startmodel.
https://www.youtube.com/watch?v=_mZ8xFhrDuE
Ook deze beschikt over 88 gewogen Graded Hammer toetsen, waardoor het net aanvoelt alsof je op een echte piano speelt. Je kunt met twee personen naast elkaar spelen door een gesplits klavier, waardoor je hier perfect les op kunt krijgen.

Staande digitale piano voor beginners

Een staand model dat uiterst geschikt is voor beginnende pianisten is de Medeli DP280K. Als beginnende speler beleef je een realistisch speelgevoel door de 88 Hammer Action toetsen.
https://www.youtube.com/watch?v=3F9oM-jGmdA
Doordat elke toets bovendien is voorzien van een speciale coating laag, lijkt dit model ook nog eens zeer op een traditionele piano. De K8 triple sensors geven echt weerstand terug, waardoor je uitstekend piano leert spelen. Je behaalt klassieke pianoklanken en beschikt daarnaast ook nog eens over een 20-tal voices om het spel mee te verrijken. Zeker een uitstekende kandidaat dus voor beginnende spelers als je op zoek bent naar de beste digitale piano voor beginners.

Vergelijkbare berichten