Beste Basgitaar

De beste basgitaren tegen een betaalbare prijs

Of je nou de radio aan hebt staan tijdens het werk, meezingt in de douche of helemaal losgaat op een festival, muziek is iets dat ons allemaal verbindt en waar de meeste van ons toch wel gek op zijn. Wat je genre ook is, iedere liefhebber is het er mee eens dat de bas partij een van de belangrijkste componenten is van een goed liedje. Van dat ene funky baslijntje uit die gouden oude tot de meest recent uitgebrachte nummers van de populairste artiesten van het moment.

De basgitaar is een van de belangrijkste en meest gebruikte muziekinstrumenten voor wereldwijd en wordt door miljoenen mensen bespeeld. Ook wordt het vaak gezien als de rode draad binnen een lied.

In tegenstelling tot de gewone gitaar heeft een basgitaar doorgaans maar vier snaren in plaats van zes. Dit komt omdat een basgitaar overwegend de lage tonen op zich neemt. Dit betekent dat de hoogste twee snaren, die op een gewone gitaar wél zitten, niet nodig zijn.

Er zijn verschrikkelijk veel verschillende soorten basgitaren die allemaal hun eigen karakter hebben. Zo heb je de contrabas, vooral gebruikt in rock and roll en jazz, de akoestische en elektrische basgitaar. Deze worden vaker gebruikt door de verschillende soorten toepassingen.

De verschillen in basgitaar zitten hem in aardig wat factoren. Zo zijn er verschillende soorten hout, dikte van de hals en elementen waar je rekening mee moet houden bij het aanschaffen bij jouw ideale basgitaar.

Maar hoe vind je nou precies de basgitaar die bij jou past en hoe weet je dat het binnen jouw budget valt?

Het type hout

Er zijn verschillende houtsoorten die gebruikt worden voor het maken van een basgitaar. Dit is allemaal afhankelijk voor het type basgitaar dat je zelf wilt en kan dus ook voor een andere sound zorgen.

De meest gangbare soorten hout die het meeste gebruikt worden zijn ahorn, palissander, mahonie en populier. Elk soort hout heeft weer zijn eigen toepassing en eigenschappen.

Mahonie is een houtsoort wat geliefd is om zijn warme, volle klank en word hierdoor ook vaak gebruikt voor de zo gehete body van de gitaar. Geliefd door de oprichter van het wereldberoemde gitaarmerk Gibson, Orville Gibson, door dit specifieke geluid. Een nadeel, het is een behoorlijk zwaar soort hout.

Ahorn is een houtsoort wat zich lastig laat verven en hierdoor vaak gebruikt wordt in de hals van de basgitaar. Het staat bekent om zijn heldere klank en is qua geluid dus compleet het tegenovergestelde van mahonie. Een karaktereigenschap delen zij; ook dit soort is aardig op gewicht.

Populier is een erg populair soort voor het maken van gitaren. Populier is vrij licht van gewicht en behoorlijk groen van kleur waardoor hij vaak afgewerkt wordt met een flinke laag verf. De klank zit in het midden. Niet zo warm als mahonie en niet zo helder als ahorn. Populier wordt ook vaak gebruikt als body van de gitaar.

Tot slot hebben we nog palissander. Dit exotische, donkere hout wordt ook al jaren gebruikt voor het maken van basgitaren door zijn unieke warme klank. Mede dankzij George Harrison, bekend van de Beatles, zijn basgitaren met een body van palissander al sinds de jaren 60 een populair product.

Basgitaar, Koorde, Close Up, Elektrische Gitaar

De elementen

De elementen zijn eigenlijk simpel gezegd het hart van jouw basgitaar. Deze kleine, vaak zwart of chromen, blokjes zorgen ervoor dat het geluid opgepikt en doorgestuurd wordt via de kabel naar de versterker.

Een element, of pick-up) is eigenlijk een magneet waar een fijn koperdraad omheen gewonden is als een spoel. Wanneer de snaren aangeslagen worden en beginnen te trillen, verandert het magnetische veld waardoor er spanning opgewekt wordt wat versterkt wordt door een versterker.

Elementen kunnen twee karaktereigenschappen hebben: actief en passief. Bij actieve elementen zit er als het ware een voorversterker in jouw element. Deze zorgt ervoor dat het signaal een boost krijgt op het moment dat deze doorgestuurd wordt. Passieve elementen doen dit niet en sturen enkel het geluid van de trillingen door. Let wel op: actieve elementen worden aangedreven door 9 volt batterijen. Zodra deze dus leeg zijn heb je een behoorlijk verlies in geluid en kan het zijn dat jouw basgitaar niet meer klinkt zoals jij wilt.

De plaatsing van de elementen is ook een belangrijke factor. Doorgaans is het zo dat hoe dichter het element bij de brug zit, hoe helderder de toon is. Wil je een warmer geluid? Dan gebruik de het element dat dichter in de buurt van de hals zit.

De opbouw van een basgitaar

Een basgitaar is opgebouwd uit verschillende componenten en elke basgitaar is weer anders opgebouwd.

De body is het lichaam van de gitaar. Dit grote, houten object bevat alle elektronica die nodig is om jouw noten tot zijn recht te laten komen. In de body zitten de elementen. Deze staan vaak in de buurt van zowel de brug, hetgeen wat helemaal onderaan de body zit en de snaren beginnen, als van de hals, het lange, smalle stuk waar je door de plaatsing van je vingers de tonen bepaald. Verder vind je in de body nog de jack-input. Misschien dat deze ingang je bekend voorkomt. Deze lijkt namelijk erg veel op zijn kleine broertje die vaak gebruikt wordt in je telefoon, computer of laptop voor het aansluiten van een koptelefoon. De jack-input is de plek waar de kabel ingaat, zodat het andere uiteinde in de versterken kan. Verder vind je nog een volumeknop en je toon regelaar, waarmee je controle hebt over je elementen.

Op de hals hebben we de frets. Dit zijn de vakjes waar je vingers ingaan om de basgitaar te bespelen. Helemaal bovenaan zit de kam, die de snaren op zijn plek houdt en de stem mechanieken, waarmee jij je basgitaar in de perfecte stemming kunt zetten.

Beste basgitaren; een top drie

Nu weet je tot in de fijnste details hoe een basgitaar werkt maar wat is dan de beste die er beschikbaar is? Er zijn heel veel verschillende fabrikanten en gitaarbouwers met allemaal hun eigen speciale sound. Merken als Gibson, Fender, Ibanez en Höfner zijn grote namen binnen het wereldje en worden veel gebruikt door jong en oud, beroemd en onbekend. Ik heb drie basgitaren geselecteerd waarvan ik denk dat dit de beste koop van het moment zijn.

Squier Classic Vibe 70s Precision Bass

Deze Precision Bass van Squier lijkt niet alleen op zijn grote broer, een originele Precision Bass uit de jaren zeventig van Fender, zo klinkt en speelt hij ook. Met zijn populieren body en getinte esdoorn hals is dit een regelrecht eerbetoon aan deze toonaangevende basgitaar uit de 70’s. Het lakwerk en de hals inleg zorgen ervoor dat deze basgitaar klassiek en stijlvol oogt.

Afbeelding van Bax-Shop.nl

Het element is de eigen ontworpen Alnice Split-Coil, die voor het kenmerkende Precision Bass geluid zorgt met een vette laag en een krachtige mid-range. De verstelbare brugzadels verwerkt in de HiMass brug zorgen ervoor dat jij jouw gitaar kunt afstellen zoals jij wilt en dat dit blijft waar het hoort te blijven. De prachtige retrostemmechanieken zorgen ervoor dat het plaatje compleet is.

Bijna niet van een echte Fender te onderscheiden.

Deze basgitaar is te koop bij Bax-Shop.nl > 

Sterling by Music Man StingRay Ray5

Met deze StingRay Ray5 van het merk Sterling by Music Man is wat geks aan de hand. Er zit namelijk een vijfde snaar op, en dat terwijl de meeste basgitaren toch echt maar vier snaren hebben.

In plaats van twee extra hooggestemde snaren op deze gitaar te installeren heeft deze StingRay één extra lage snaar erbij.

Afbeelding van bax-shop.nl

Deze extra lage B snaar zorgt ervoor dat jij feilloos de meest complexe bas partijen kun overwinnen zonder helemaal terug te hoeven gaan op jouw hals.

Met zowel een volume als een tweebands actieve toonregeling heb je volledige controle over het keramische humbucker element wat ervoor zorgt dat je alle kanten op kunt met dit beest.

Kun jij hem voor temmen?

Deze Basgitaar is te koop bij Bax-Shop.nl > 

 

Höfner Ignition SE

Gebaseerd op de iconische basgitaar van George Harrison van de Beatles heeft de Höfner Ignition SE naar een prachtige retro look, ook die karakteristieke jaren zestig sound!

Zijn iconische houtsoort heeft hij helaas niet mee, maar met een combinatie van sparren- en esdoorhout merk je daar vrijwel niets van. De hals heeft een esdoorn toets en 22 frets waardoor je genoeg bereik hebt en je elke partij kunt bemeesteren.

Afbeelding van Bax-Shop.nl

De door Höfner eigen ontworpen Ignition Staple humbucker elementen zorgen voor een iconisch jaren zestig geluid en zijn door de uitgebreide toonregelaars volledig te beheersen en in te delen.

Voor een zachte prijs van 348,- euro kun jij je weer helemaal in de jaren zestig wanen.

Dit zijn drie prachtige exemplaren van basgitaren die qua prijs aantrekkelijk zijn en qua sound allemaal uniek zijn in zijn soort. Is het nou zo dat je het onder de knie hebt en je bent van plan door te gaan met het bespelen van basgitaar, dan kun je altijd nog overwegen te kijken naar duurdere instrumenten.

Deze Basgitaar is te koop bij Bax-Shop.nl > 

Vergelijkbare berichten