laptop onder 400 euro

Beste laptop onder 400 euro? Dit zijn de beste laptops onder de €400

Laptops, we hebben ze in het dagelijkse leven steeds meer nodig voor het verrichten van allerlei taken. Zo verwachten bijvoorbeeld veel onderwijsinstellingen tegenwoordig van hun leerlingen en studenten dat zij in het bezit zijn van een laptop. Ook in het bedrijfsleven komt men er niet meer omheen; de laptop speelt een centrale rol. Pen en papier lijken steeds meer iets van vroeger te worden. Alles draait om digitalisering.

Het behoeft echter amper uitleg dat dit een vrij dure trend is. Niet iedereen heeft genoeg geld om zonder om te kijken een laptop van een paar duizend euro te kopen. En ook als je het geld wel hebt, is het goed voorstelbaar dat je niet te veel geld uit wil geven aan een laptop. Gelukkig houden laptopfabrikanten hier rekening mee en bestaan er genoeg laptops die tegen een vriendelijke prijs verkocht worden aan consumenten. Zijn deze ‘budget’ laptops dan per definitie slecht? Nee hoor, ook minder dure laptops kunnen uitstekend presteren.

Als je op zoek bent naar een laptop onder de €400,- en je dacht er wel eventjes eentje uit te kiezen; dan moet ik je helaas teleurstellen. Het aanbod is namelijk enorm. Om het je wat makkelijker te maken lees je hieronder alles over het vinden van dé perfecte laptop onder de €400,-. Tevens heb ik na het doen van wat research een mooi lijstje voor je opgesteld, hier staat jouw ideale laptop vast tussen!

Waar moet ik op letten bij het uitkiezen van een laptop?

Een laptop bestaat uit ontzettend veel onderdelen. Deze onderdelen hoef je (gelukkig) niet allemaal te kennen, maar een paar van deze onderdelen zijn wel erg belangrijk als het gaat om de prestaties van de laptop. Bij het uitkiezen van een nieuwe laptop, dien je met name een oog te houden op de volgende componenten:

  • Processor: dit is het kloppende hart van je laptop. Een groot deel van de snelheid zal afhangen van de processor. Hoe zwaardere programma’s je gebruikt, hoe sterker de processor moet zijn. Processoren heb je grofweg van twee fabrikanten: Intel en AMD.
  • Werkgeheugen (RAM): werkgeheugen is een vorm van tijdelijk geheugen. Het bepaalt hoe goed een laptop kan multitasken en hoe snel een laptop over het algemeen is. Meer RAM staat gelijk aan een vlottere laptop.
  • Opslag: de hoeveelheid opslag die een laptop heeft, bepaalt hoeveel bestanden je er op kunt opslaan. Daarnaast zijn er twee soorten opslagschijven die veel zeggen over de snelheid van je laptop. De snelste vorm van opslag noemt men een SSD. Deze laadt bestanden en het besturingssysteem veel sneller op dan een traditionele HDD-schijf.

Wat mag ik verwachten en wat heb ik nodig?

Een supersnelle gaming laptop die de zwaarste programma’s zonder problemen draait kost helaas heel veel geld. Voor €400,- kun je een laptop krijgen die vlot is als het gaat om lichte programma’s. Het sturen van een mailtje, het opstellen van een tekstdocument of het surfen op het internet zal een laptop uit deze prijsklasse prima afgaan. Heel veel meer dan dat kan je echter niet verwachten. Verwacht je wel meer? Dan kun je beter zoeken naar een laptop uit een iets hogere prijsklasse. Wel kunnen de prestaties binnen eenzelfde prijsklasse aanzienlijk verschillen. Waar heeft dat mee te maken?

Dat de prestaties kunnen verschillen binnen dezelfde prijsklasse heeft met name te maken met de eerdergenoemde componenten van een laptop. Binnen deze prijsklasse is het voornamelijk van belang dat er een SSD in de laptop zit. Deze kan immers een wereld van verschil bewerkstelligen ten opzichte van een traditionele HDD. Het is dus hoe dan ook aan te raden om af te blijven van laptops die niet uitgerust zijn met een SSD.

Daarbij is het relevant om te vermelden dat je wel moet weten wat voor laptop je zoekt. Kijk bijvoorbeeld naar het formaat. De meeste laptops onder de €400,- zijn kleiner dan 13 inch. Deze zijn desalniettemin groot genoeg om comfortabel op te werken, maar ze zijn daarbij ook nog eens compact genoeg om overal heen mee te nemen. Dit laatste kan je van een 17 inch laptop bijvoorbeeld niet zeggen. Over het algemeen zal je onder de €400,- vrij compacte laptops tegenkomen

Top 3 beste laptops onder de €400,-

Hieronder vind je de drie beste laptops onder de 400 euro. Bij het samenstellen van dit lijstje is rekening gehouden met de voorgenoemde factoren. Zoals gezegd is de SSD het belangrijkst, hier zal dan ook veel waarde aan worden gehecht.

1| Lenovo IdeaPad Slim 1-11AST-05 81VR0038MH

Dit is een 11,6 inch laptop die tegen een behoorlijk eerlijke prijs van zo’n 350 euro optimaal weet te presteren voor zijn prijsklasse. Deze Lenovo IdeaPad Slim 1 zal vlot aanvoelen door de 128GB SSD-schijf. Zelf blijf je overigens ook vlot, want deze Windows laptop weegt maar 1,2 kilogram. Je zult het dus absoluut niet merken wanneer je hem bij je draagt in bijvoorbeeld je rugzak.

Lenovo IdeaPad Slim 1-11AST-05 81VR0038MH Main Image

Uit recensies blijkt daarnaast dat de batterij erg lang mee gaat en dat het een fijne laptop is voor het kijken van je favoriete films en series op bijvoorbeeld Netflix. En dan nog iets: het is een Lenovo. Lenovo staat bekend als een goed merk dat erg stevige en betrouwbare laptops maakt. Ideaal voor scholieren dus!

Bekijk deze laptop bij Coolblue>

2| Asus VivoBook Flip 14 TP401MA-EC298T

Oké, eerlijk is eerlijk, deze is (iets) duurder. Deze laptop gaat namelijk weg voor zo’n 429 euro. Ik ben echter van mening dat die extra 29 euro het volkomen waard is. Deze laptop van Asus heeft naast de 128GB SSD namelijk nog een aantal handigheidjes.

Ten eerste betreft het een 14 inch laptop. Dit wordt gezien als een perfect formaat wat het beste van alle werelden biedt. Het is groot genoeg om overzicht te houden in bijvoorbeeld je tekstdocumenten, maar toch compact genoeg om makkelijk mee te nemen.

Asus VivoBook Flip 14 TP401MA-EC298T voorkant

Binnen deze prijsklasse vind je doorgaans niet veel goede 14 inch laptops, dit is dus een uitzondering!

Dan is er nog iets. Deze laptop kun je ook gebruiken als tablet. Je kunt het scherm namelijk 360 graden omklappen en gebruik maken van het touchscreen. Daarnaast is het ook een erg fraai ogend apparaat. Het kleurgebruik en de bouwwijze van het toetsenbord hebben stiekem wat weg van een duurdere Apple Macbook

3| Lenovo IdeaPad Flex 3 82B2003AMH

Deze laptop valt wel binnen de prijsklasse. Sterker nog, je houdt een paar tientjes over. Een slechte laptop is het echter niet. Deze laptop van Lenovo combineert eigenlijk bovenstaande twee laptops tot één ideaal geheel. Je krijgt een 11,6 inch laptop van Lenovo, die tevens ingeklapt kan worden tot een tablet. Dit model is dus ook voorzien van touchscreen.

Het is niet lastig om verliefd te raken op het strakke design van deze Lenovo. Maar als deze laptop zo ideaal is, waarom staat hij dan niet op de eerste plek? Dat heeft te maken met de opslag. Deze laptop beschikt namelijk maar over zo’n 64GB aan opslag.

Lenovo IdeaPad Flex 3 82B2003AMH - 2-in-1 Laptop - 11.6 inch

Dit is echter geen probleem voor mensen die veelvuldig in de cloud werken. Een goede clouddienst heb je al voor een paar euro per maand. Een ander dingetje is dat het eigenlijk geen échte SSD-schrijf betreft. Gebruik is gemaakt van zogenoemd flash geheugen. Dit is een variant op een SSD wat over het algemeen net iets trager is dan een volwaardige SSD. Zo traag als een HDD zal de laptop echter zeker niet zijn. Het is slechts een puntje om te overwegen.

Tot slot

Hopelijk heb je wat gehad aan het bovenstaande lijstje met betrekking tot te drie beste laptops voor onder de 400 euro. Zoals vaker naar voren is gekomen gaat het in deze prijsklasse met name om de SSD. Maar zelfs met een SSD kan je voor 400 euro niet verwachten dat je een high-end laptop ontvangt die bijvoorbeeld foto’s kan bewerken of games kan spelen. Het gaat meer om laptops die goed zijn in de simpele dingen. Als je echter niet meer hoeft te doen dan het schrijven van wat teksten of het surfen op het internet, dan is het zonde om een laptop te kopen die duurder is dan 400 euro. In dat opzicht is 400 euro een mooie prijsklasse voor een degelijke laptop die hopelijk heel wat jaren meegaat.

Vergelijkbare berichten