Beste meetgereedschap

Beste meetgereedschap? Top 3 beste producten om te meten!

Elke klusser heeft wel een selectie van meetgereedschap in de gereedschapskist liggen. Het maken van afmetingen is namelijk zeer essentieel voor het uitvoeren van de meeste klusjes. Met goed meetgereedschap kan namelijk de natuurkundige grootheid worden gemeten.

Om je klusjes zo goed mogelijk uit te voeren is het wel cruciaal om te investeren in het goed meetgereedschap. Ben je benieuwd naar de manieren om goed gereedschap te herkennen? Voor een top 3 beste meetgereedschap kan je hieronder doorgaan met lezen.

Wat is meetgereedschap?

Meetgereedschap of meetinstrumenten zijn gereedschappen die als hulpmiddel dienen bij het meten van een natuurkundige grootheid. Denk bijvoorbeeld aan het berekenen waar leidingen en kabels moeten lopen in de muur voordat je tekeer gaat met een boormachine, het afmeten van een specifieke ruimte of het afpassen van een bepaalde hoeveelheid vloeistof.

Als het om meetgereedschap gaat dan is het belangrijk dat het gereedschap zo correct mogelijk kan afmeten. Het incorrect uitvoeren van werkzaamheden in en rondom het huis zonder eerst gebruik te make van meetgereedschap kan nare gevolgen met zich meebrengen zoals bijvoorbeeld waterschade of een scheef aanzicht.

Met meetgereedschap kunnen nauwkeurige en exacte afmetingen gemaakt worden van afstand, druk, elektriciteit, elektronica, massa, hoeken, hoogte, oppervlakte, scheikunde, snelheid, temperatuur, tijd, gasgehalte, vloeistofgehalte, licht en nog veel meer.

Meetgereedschap wordt niet alleen door professionals gebruikt, maar ook doe-het-zelvers die graag zelf aan de slag gaan.

Soorten meetgereedschap

Als we het over de verschillende soorten meetgereedschappen hebben, dan is de keuze vrijwel eindeloos. Er zijn duizenden soorten meetgereedschap. De meest populaire gereedschappen die gebruikt wordt voor het maken van nauwkeurige afmetingen worden hieronder omschreven.

Liniaal

Een liniaal is onmisbaar als je van plan bent om meetgereedschap te gaan gebruiken. Bij de meeste klusjes komt een stevige liniaal goed van pas. Afmetingen kunnen nog nauwkeuriger worden afgemeten. Het materiaal en de lengte van de liniaal is hierbij wel belangrijk. Bepaal eerst wat de ideale lengte is die je nodig hebt bij het uitvoeren van de meeste klusjes en check daarna of je liever gaat voor een liniaal van staal of van aluminium.

Schietlood

Het bezitten van een schiet- of paslood is zeer essentieel voor elke klusser. Zo is het immers makkelijker om middels het schietlood na te gaan in hoeverre een bepaald punt loodrecht staat onder een ander punt.

Schuifmaat

Met een schuifmaat kan een klusser binnen- en buitenmaten nauwkeurig afmeten. Een schuifmaat kan zowel digitaal als analoog zijn en bereikt meestal maximaal 10 tot 15 centimeter.

Duimstok

Een duimstok kan worden gebruikt voor het afmeten van de dikte, lengte en breedte bij grotere werkstukken. Duimstokken zijn zowel in hout als kunststof te verkrijgen in lengtes van 1 tot 2 meter.

Winkelhaak

Een winkelhaak is ideaal om loodrechte lijnen op planken en latten te tekenen.Winkelhalen zijn te verkrijgen in lengtes van 30 tot 70 centimeter en kunnen hoeken aftekenen van 45 graden. Dit maakt een winkelhaak ook handig voor het nacontroleren van haakse werkstukken.

Waterpas

Een waterpas komt goed van pas om na te gaan in hoeverre een vlakte loodrecht of horizontaal loopt. Dit gaat allemaal via een luchtbel tussen twee streepjes in. Er zijn zowel korte als lange waterpassen te vinden op de markt. Een andere variant van de waterpas is de slangwaterpas, welke afmetingen kan maken met behulp van een slang en een trechter met water door te kijken naar het waterniveau.

Kruishout

Een kruishout wordt gebruikt om afmetingen te maken door het trekken van lijnen evenwijdig aan de lengterichting van het hout.Een kruishout maakt afmetingen in centimeter en millimeter en gemaakt van stevig beukenhout. Een andere variatie op een regulier kruishout is een dubbel kruishout.

Landmeter

Een landmeter kan worden ingesteld voor het nauwkeurig afmeten van lengtes en breedtes over afstanden die groter zijn. De aanduiding wordt in centimeter aangegeven en hebben een lengte die oploopt van 20 tot 60 centimeter. Verder is een goede landmeter van stevig kunststof gemaakt, vochtbestendig en is een landmeter vooral geschikt voor buitengebruik.

Voelermaat

Met een voelermaat kan je exacte afmetingen maken van tussenruimtes. Daarnaast kan ook de klepspeling van viertaktmotoren op worden gemeten met een voelermaat.

Zwaaihaak

Een zwaaihaak, ook wel een zweihaak genoemd, kan nauwkeurige afmetingen maken door middel van niet-haakse hoeken en een verdikt draaibaar balkje. Door de zwaaihaak af te stellen op een bepaalde manier met een klemschroef kan je hoeken van werkstukken opmeten.

Slaglijnmolen

Een slaglijnmolen is een aftekenapparaat dat met krijtpoeder gevuld is. Bij het trekken van de lijn uit de molen vormt een spoor van krijtpoeder dat een exact rechte lijn achter kan laten als deze omhoog wordt gespand en terugspringt.

 

Naast de bovengenoemde populaire meetgereedschapssoorten zijn er nog veel andere gereedschappen zoals een rolmaat, een slangwaterpas, een profielaftaster, een weeghaak, en  een spanningzoeker,

Kenmerken van goed meetgereedschap

Koop je meetgereedschap niet zomaar, maar investeer altijd in het aanschaffen van goed meetgereedschap. Meetgereedschap behoort immers lang mee te gaan als ze op correcte manier worden bewaard. Goed meetgereedschap is te herkennen aan bepaalde kenmerken. De kenmerken die komen kijken bij goed meetgereedschap worden hieronder omschreven:

  • Merk: Hoe beter en populairder het merk van het meetgereedschap, des te sneller het meetgereedschap als ‘goed’ zal worden aangemerkt. Gerenommeerde merken leveren namelijk alleen gereedschap van hoogwaardig kwaliteit om de goede reputatie te behouden.
  • Soort meetgereedschap: Goed meetgereedschap is veelzijdig en te gebruiken voor allerlei klusjes.
  • Beoordelingen en reviews: Meestal zijn er beoordelingen en reviews te vinden online van goed meetgereedschap. Het gaat vaak om gedeelde ervaringen en meningen van klanten die het meetgereedschap al hebben aangeschaft.
  • Materiaal: Het materiaal van goed meetgereedschap is van hoogwaardig kwaliteit. Meetgereedschap van slecht materiaal is meestal goedkoper vergeleken met goed meetgereedschap.
  • Handvat: Het handvat van goed gereedschap moet niet alleen stevig zijn maar ook een comfortabele optimale grip hebben. Daarnaast moet bepaald elektrisch meetgereedschap voorzien zijn van isolatie aan het handvat.
  • Gebruik en veiligheid: Goed meetgereedschap moet gebruikersvriendelijk en comfortabel zijn en veilig veelvuldig kunnen worden gebruikt zonder het risico van ongelukken.
  • De prijs: Je hoeft niet veel te betalen voor meetgereedschap, maar over het algemeen geldt dat goed meetgereedschap niet bepaald goedkoop is. Spotgoedkoop meetgereedschap is vaak van slechter kwaliteit.

Het beste meetgereedschap

Bij het kopen van meetgereedschap is het cruciaal om alleen in het beste meetgereedschap te investeren. De top 3 beste meetgereedschappen die momenteel verkrijgbaar zijn in Nederland zijn:

JACKMEND 2 in 1 Laser Rolmaat

Deze kunststof laser rolmaat is zowel geschikt voor professionals als beginnende doe-het-zevers. Met de Jackmend 2 in 1 Laser Rolmaat kan je tot wel 4 soorten afmetingen maken, namelijk volume, afstand, oppervlakte en de stelling van Pythagoras. Deze laser rolmaat kan zeer nauwkeurige afmetingen maken, zowel in centimeter, feet als in inches. De rolmaat weegt amper 0,37 kilogram en het bereik is zeer lang. Het meetbereik van het meetlint is 5 meter en van de laser tot wel 40 meter. Verder is de rolmaat ideaal voor binnen- en buitengebruik, opladen kan eenvoudig met een USB-kabel en daarnaast is de rolmaat zowel stofdicht, schokbestendig als waterbestendig.

TROTEC BM22 Vochtmeter

Deze goede vochtmeter van Trotec levert zeer betrouwbare meetresultaten op. Naast de temperatuur in Celsius en Fahrenheit kan je ook direct nagaan wat het vochtigheidspercentage is met deze vochtmeter. De meetpennen zijn snel en makkelijk in te wisselen om het vochtgehalte te meten van zaken zoals brand- en snoeihout of zacht materiaal zoals gips en poets. Verder komt de vochtmeter met een beschermende kap en een clip en is het apparaat ook in te stellen als een LED zaklamp dankzij de geïntegreerde functie.

LifeGoods Digitale Leidingzoeker – 5 in 1 Detector

Deze multifunctionele digitale leidingzoeker heeft 5 scanstanden en is ideaal voor detectie door muren, hout, metaal, leidingen en kabels. De leidingzoeker heeft een automatische kalibreerfunctie bij het opstarten en is voorzien van een verlicht Lcd-scherm. Deze leidingzoeker van LifeGoods heeft een ingebouwd alarm, werkt op een 9V batterij die van tijd tot tijd vervangen moet worden en komt met een stevige draagtas.

Andere populaire opties zijn de ‘Bosch Truvo Leidingzoeker’ die tot wel 50mm kan detecteren, de ‘STANLEY FatMax Digitale Waterpas’ van 40cm, de ‘Up Down Go Metaaldetector’ die een bereik heeft van 20 tot 70 centimeter en de ‘Infrarood Warmtemeter en Draadloze Temperatuurmeter’ van -50 tot 350 graden Celsius.

Conclusie

Overweeg je het aanschaffen van nieuw meetgereedschap? Onafhankelijk van wat voor soort meetgereedschap je gaat kopen is het belangrijk om goed te letten op zaken zoals het materiaal, de prijs, het comfort, de grip, het gebruik en de veiligheid. Vergelijk daarnaast eerst de modellen, prijzen en de kwaliteit goed voordat je je meetgereedschap gaat aanschaffen. Het is immers van belang om goed meetgereedschap te kopen zodat de gereedschappen lang meegaan. Dit is tevens de beste manier om te investeren in goed meetgereedschap aangezien je verzekerd bent van het kopen van meetgereedschap dat goed bij je wensen, behoeften en je budget past.

Vergelijkbare berichten