Beste synthesizer

Beste synthesizer? Onze Top 3 + Informatie!

Het aanbod in synthesizers is tegenwoordig enorm groot, mede dankzij de steeds moderner wordende technologie. Zowel professionals als beginners zijn onder de indruk van unieke de klanken en de geluiden die je kunt maken met een synthesizer.

Dat is dan ook de reden waarom je moet investeren in een goede synthesizer. Maar wat voor een instrument is een synthesizer nou precies, waar wordt het voor gebruikt en wat zijn de manieren waarop je een goede synthesizer kunt herkennen? Lees hieronder verder om alles te weten over synthesizers voordat je de aanschaf definitief aangaat.

Wat is een synthesizer?

Een synthesizer kan worden omschreven als een instrument, speciaal ontworpen om je eigen unieke elektronische klanken en geluiden mee te maken. Deze klanten en geluiden worden kunstmatig opgewekt met de synthesizer, in de meeste gevallen op elektronische wijze.

Deze klanten en geluiden kunnen worden aangepast waardoor je uiteindelijk nieuwe nog niet bestaande klanken en geluiden kunt ontwikkelen. De meeste synthesizers beschikken over een eigen klavier of toetsenbord, maar je kunt ook kiezen uit synthesizer-modules waarbij er helemaal geen sprake is van een toetsenbord.

Deze synthesizer maakt in dat geval gebruik van een extern toetsenbord (MIDI) of van een computer. De verbinding wordt meestal via een USB gemaakt.

De allereerste synthesizer is in 1876 gemaakt, maar toentertijd waren synthesizers nog niet populair. Pas in de jaren 60 begon men steeds meer synthesizers te kopen waardoor het instrument commercieel doorbrak. Als één van de meest veelzijdige instrumenten kan je muziek van allerlei muziekgenres maken.

Denk bijvoorbeeld aan dance, trance, elektro, techno, house, trap en nog veel meer. Velen denken dat een synthesizer en een keyboard vrijwel hetzelfde zijn, maar dit is niet het geval.

Met een keyboard kan je met kant-en-klare klanten en geluiden werken, terwijl je met een synthesizer zelf aan de slag gaat met het maken (of aanpassen) van je eigen aparte geluiden en klanken. Met een synthesizer kan je zelfs de kleinste details aanpassen.

Muziek, Studio, Opname, Synthesizer, Toetsen

 

Waarvoor gebruik je een synthesizer?

Een synthesizer kan worden ingezet voor verschillende doeleinden. Het gaat immers om een veelzijdig instrument die op verschillende manieren gebruikt kan worden. De meest gangbare manier om een synthesizer te gebruiken is om bestaande akoestische instrumenten zo nauwkeurig mogelijk na te bootsen.

Daarnaast kan een synthesizer ook worden gebruikt om nieuwe klanken te creëren die nog niet bestaan. Denk zo niet alleen aan hele songs, maar ook aan bijvoorbeeld leads of coole geluidseffecten. Synthesizers kunnen aan allerlei apparaten, controllers, keyboards en dergelijke worden geconnecteerd zodat je mooie klankkleuren kunt produceren.

Soorten synthesizers

Synthesizers zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en modellen, maar we kunnen over het algemeen 2 soorten synthesizers onderscheiden. Het gaat hierbij om synthesizers met toetsen of synthesizers zonder toetsen.

Synthesizers zonder toetsen maken gebruik van schuif en draaiknoppen, ook wel een modulaire synthesizer. In geval van een modulaire synthesizer moet je ook zorg dragen voor een computer of een apart keyboard om de synthesizer te kunnen bedienen.

Daarnaast heb je synthesizers die alleen specifieke klanksoorten kan ontwikkelen terwijl andere synthesizers allerlei klanken en geluiden op heel realistische wijze kunnen imiteren.

 

Analoge versus digitale synthesizers

Je kunt kiezen tussen analoge en digitale synthesizers om geluiden en klanten te creëren, maar het is niet altijd even makkelijk om te kiezen wat voor synthesizer je gaat kopen. Er zijn namelijk flink wat verschillen tussen een analoge en een digitale synthesizer.

Analoge synthesizers zijn handig als je liever het echte hardware geluid wilt creëren. Echte synthesizer fanatieken kiezen eerder voor een analoge synthesizer aangezien digitale synthesizers het aanpassingsvermogen niet op juiste wijze kan imiteren.

Vintage Synthesizer, Crumar, Crumar Performer, Analoge

Daarnaast kunnen analoge synthesizers sneller aanpassingen maken en zijn de bewerkingsmogelijkheden veel uitgebreider in vergelijking met digitale synthesizers. Kies je liever voor een digitale synthesizer? Dan profiteer je van de handige presets en een groot assortiment aan instellingen.

Daarnaast heb je een overzichtelijk gebruikersinterface die makkelijk te begrijpen is, ook als je voor het eerst gaat werken met een synthesizer.

Echte muziekliefhebbers die een stapje verder willen gaan kunnen verschillende cursussen volgen om zich te blijven ontwikkelen in die muzikale wereld. Sterk aan te raden is de cursus Pianoles van René, waarbij je binnenkomt als een beginner en uiteindelijk zal ontwikkelen tot een echte professional die piano speelt als een echte piano-pro.

Synthesizer kopen: waarop letten?

Als je een synthesizer gaat kopen, dan is de keuze van de juiste synthesizer geheel persoonsgebonden. Het gaat voornamelijk om een kwestie van smaak, budget en gemak. Het instrument zelf is makkelijk te bespelen, maar je moet vooral gaan letten op de user interface van de synthesizer.

Niet iedereen kan goed werken met bepaalde user interfaces en het is vaak nodig om eerst te wennen. Heb je de synthesizer al gekocht? Probeer dan om de structuur van de interface geheel onder de knie te hebben.

Verder moet je nog nagaan of je een controller keyboard gaat gebruiken of dat je liever gaat voor een synthesizer met een ingebouwd keyboard. Ook het model van het keyboard is essentieel. Je kunt kiezen tussen staande modellen als ook modellen die veel van het traditionele keyboard weg hebben.

Heb je maar weinig ruimte? Dan is een synthesizer zonder keyboard ideaal. Tenslotte moet je nog letten op zaken als kiezen tussen een monofoon, een analoog monster of een polyfoon workstation.

Kenmerken van een goede synthesizer

Een synthesizer kopen is een vrij grote investering aangezien synthesizers heel lang meegaan. Koop dan ook direct een goede synthesizer zodat je geen geld gaat uitgeven aan een product die al gauw breekt of defect raakt.

Daarnaast ga je veel betalen voor een synthesizer en wil je natuurlijk een synthesizer kopen waar je heel tevreden mee bent. Een goede synthesizer beschikt over een aantal kenmerken. Je kunt een goede synthesizer herkennen op de volgende manier:

Het keyboard

Een goede synthesizer kan ook zonder keyboard of een computer worden gebruikt. Je hebt slechts een controller nodig met een USB aansluiting.

Het pakket

Een goede synthesizer biedt het compleet pakket. Dit houdt in een specifiek pakket aan klanken en geluiden die je kunt gebruiken voor de produceren van muziek. Ook de polyfonie, multitimbraliteit, de reverb, het aantal ingebouwde effecten en de chorus zijn belangrijk.

Het gebruik

Een goede synthesizer moet langdurig gebruikt kunnen worden op comfortabele wijze. Zo kan je urenlang achter elkaar bezig zijn met een goede synthesizer zonder dat het apparaat verhit raakt en zonder de aanwezigheid van storingen. De meeste mensen die met een synthesizer werken zijn vaak lange achtereenvolgende uren bezig met het apparaat.

Software of hardware

Een goede synthesizer kan zowel hardware als software zijn aangezien de keuze geheel bij de koper ligt. Als je niet zeker weet welke van de twee je moet kiezen, dan is het belangrijk om jezelf een aantal dingen af te vragen. Zo is het essentieel om te weten of je de synthesizer in de studio gaat gebruiken of live, waar je het meest comfortabel mee kunt werken en wat je budget is voor het aanschaffen van een goede synthesizer.

De klanken

De klanken van een goede synthesizer klinken zeer realistisch. Je kunt met een goede synthesizer je eigen unieke klanken ontwikkelen, maar je kunt ook huidige klanken aanpassen of zo perfect mogelijk nabootsen waardoor het geluid erg realistisch lijkt.

De prijs

Een goede synthesizer is niet bepaald goedkoop. Je kunt denken aan een paar honderd tot duizenden euro’s, afhankelijk van wat voor soort synthesizer je koopt. De oudere modellen synthesizer zijn veel voordeliger, maar dan zijn de geluiden ook minder realistisch. Als je een moderne synthesizer aanschaft dan zijn de klanken vele malen realistischer, maar de prijs is ook hoger. Hou in elk geval rekening dat een goede synthesizer wel wat mag kosten. een synthesizer die te goedkoop geprijsd is, is meestal van slecht materiaal gemaakt en breekt snel.

De beste synthesizers

Synthesizers vind je vrijwel overal, maar het vinden van de beste synthesizer is niet altijd even makkelijk. Daarom hebben wij hieronder een handige top 3 gemaakt van de beste synthesizers die momenteel verkrijgbaar zijn op de markt:

1# Behringer POLY D

De Behringer POLY D is een goede analoge parafonische synthesizer die beschikt over een totaal van 4 oscillatoren.

Je kunt deze synthesizer bespelen als mono, poly of unison. Het klavier van de synthesizer is aanslaggevoelig met een handige ‘aftertouch’ functie. Verder zijn de afmetingen 90 x 648 x 361 mm en weegt de synthesizer 10.2 kilogram.

2# Arturia MicroBrute analoge synthesizer

De Arturia MicroBrute is een populaire analoge synthesizer met een totaal van 25 toetsen van micro-formaat. Daarnaast is de synthesizer zelf vrij klein en licht van gewicht. De afmetingen van de Arturia MicroBrute zijn 325 x 221 x 60 mm en de synthesizer weegt amper 1.75 kilogram.

De behuizing van deze synthesizer is tevens van stevig aluminium. Het klavier van de synthesizer is uit te breiden met enkele octaven via Octave Shift-knoppen. Daarnaast kan je rekenen op een ingebouwde modulatiewiel en pitch bend en is het signaalpad geheel analoog.

3# Korg Minilogue

De Korg Minilogue is een analoge synthesizer met een snelle bediening en een opslag van 100 factory-presets en 100 user-presets waardoor je een ruim aanbod aan geluiden en klanken hebt. Daarnaast heeft deze synthesizer een 16-step sequencer en werken de oscillatoren zowel in unison, mono, poly, duo en ook delaymode.

Er zijn een totaal van 41 bedoeningselementen die allemaal vrij makkelijk te leren zijn en het klavier heeft 37 minitoetsen. De Korg Minilogue is niet alleen handig in de studio, maar ook als je een live optreden hebt en je heel snel tussen verschillende klanken moet wisselen. De behuizing is compact met een afmeting van 500 x 300 x 85 mm. Het gewicht van deze synthesizer is 2.8 kilogram.

Andere mogelijkheden

Andere Populaire opties naast de bovengenoemde top 3 beste synthesizers zijn de ‘Yamaha MX49 BU MK2 synthesizer’, de ‘Behringer Wasp Deluxe’, de ‘Roland Juno-DS61 synthesizer’, de ‘Roland SYSTEM-8 Plug-Out Synthesizer’, de ‘Korg Volca Modular synthesizer’ en de ‘Modal Electronics ARGON8 8-Voice Wavetable Synthesizer’.

Als je overweegt om een synthesizer te gaan kopen om je eigen unieke muziek te ontwikkelen? Dan is het zowel als beginner als professioneel verstandig om te kiezen voor een goede synthesizer.

Een geode synthesizer herken je door te kijken naar verschillende factoren zoals het merk, het materiaal, het comfort tijdens het gebruik, de soort synthesizer, de prijs maar natuurlijk ook de inhoud zelf van de synthesizer.

Een synthesizer koop je voor een lange tijd, en dus is het zeer essentieel om eerst een goede vergelijking te maken van de verschillende mogelijkheden. Op deze manier weet je zeker dat je een goede synthesizer aanschaft die past bij je wensen, je behoeften maar ook bij je budget.

Vergelijkbare berichten