De beste bladblazer voor je tuin – dit is onze top 3

Een bladblazer is een handig hulpmiddel om je tuin te onderhouden. Menig Nederlander gebruikt het vanaf de vroege lente, tot de late zomer. Alleen is het lastiger om een bladblazer te kopen, dan er één te gebruiken. Er zijn namelijk heel veel verschillende bladblazers op de markt, die elk hun eigen voor- en nadelen hebben. Bovendien zijn er heel veel merken die dit soort toestellen aanbieden.

 

In dit artikel zal ik je vertellen waar je op moet letten bij het kopen van een bladblazer. Vervolgens zullen we de drie beste bladblazers bespreken die je momenteel kunt kopen.

 

 

Wat is een bladblazer en hoe werkt die?

De naam verklapt het natuurlijk al een beetje, maar een bladblazer dient inderdaad om blaadjes weg te blazen. In de herfst heeft een bladblazer vaak weinig zin, omdat de bomen dan heel veel bladeren verliezen. Daarbovenop komt ook nog eens het feit dat het in de herfst vaak te koud is om buiten te zitten. Daarom gaan wij Nederlanders vaak samen met de dieren in winterslaap. We stoppen met het onderhouden van onze tuin, tot het weer wat warmer wordt.

Komt de lente eraan? Dan willen we graag dat onze tuin er weer spiek en span bijligt. Daarom gaan we aan de slag met het verwijderen van onkruid, rotte takjes enzovoort. Vervolgens komt de bladblazer aan bod. Die moet ervoor zorgen dat we het tuinafval makkelijk kunnen verzamelen. Het heeft weinig zin om de bladeren en takjes van de ene kant naar de andere te blazen, zonder ze op te rapen. De wind zou ze namelijk opnieuw kunnen rondstrooien. Daarom is het altijd aangeraden om het tuinafval te verzamelen in een compostbak.

De bladblazer werkt als een krachtige ventilator, die lucht met een hoge kracht wegblaast. Daardoor hoef je je niet voor elk blaadje meer te bukken, maar kan je ze netjes op één hoop blazen.

Waarop moet je letten bij de aanschaf van een bladblazer?

Nu je weet wat een bladblazer is en hoe die werkt, wil je er natuurlijk ook één in huis halen. Alleen zijn er wel enkele zaken waar je zeker op moet letten bij het kopen van een bladblazer. Ik zet ze even op een rijtje, zodat je een goed overzicht hebt van alle aandachtspunten. Die kan je gebruiken als je beslist om toch geen bladblazer uit onze top 3 hieronder te bestellen.

Uitermate belangrijk: het gewicht

Veel mensen staan er niet bij stil, maar de kwaliteit van een bladblazer hangt wel degelijk af van het gewicht. Een bladblazer moet je de hele tijd in de hand houden, dus hoe lichter hij is, hoe beter. Natuurlijk mag hij ook weer niet te licht zijn, want dat zou kunnen betekenen dat de materialen van minderwaardige kwaliteit zijn.

bladblazer

Sommige bladblazers voor in de tuin beschikken ook over wieltjes. Die kan je gebruiken om de bladblazer op de grond te laten steunen. Natuurlijk gaat dat wel enkel op verharde paadjes, want in het gras draaien die wielen moeilijk. Maak het voor jezelf niet te lastig en kies meteen een handig model.

Energievoorziening

Om te kunnen functioneren, heeft een bladblazer natuurlijk ook energie nodig. Er zijn verschillende manieren waarop bladblazers kunnen worden aangedreven. De meest professionele bladblazers, werken met behulp van fossiele brandstoffen. Je moet weten dat dit type blazers voornamelijk bedoeld is voor enorme terreinen en minder voor je eigen achtertuin. Bovendien zijn fossiele brandstoffen schadelijk voor het milieu, dus je kunt ze maar beter vermijden waar mogelijk.

De meeste bladblazers voor thuis werken met behulp van elektriciteit. Elektriciteit is in de eerste plaat al veel beter voor het milieu. Ten tweede zijn deze apparaten ook veel handiger in gebruik. Je moet namelijk niet continu naar het naft station om nieuwe benzine. Ook in elektrisch aangedreven bladblazers kunnen we nog een onderscheid maken.

bladblazer

Er zijn zowel bladblazers met snoer, als zonder snoer op de markt. Het voordeel van de bladblazers met snoer, is dat je ze een onbeperkte tijd kunt gebruiken. Daarbij komt natuurlijk wel het nadeel dat je een erg lange verlengkabel nodig hebt. Net als bekabelde elektrische grasmaaiers, zijn tegenwoordig ook de bekabelde bladblazers aan het verdwijnen.

Ik zou je dan ook ten zeerste aanraden om een snoerloze bladblazer te kopen. Een extra factor waarop je dan moet letten, is het accu. Hoe groter de accu van de bladblazer, des te langer je aan één stuk zult kunnen doorwerken. Hoe groter je tuin, des te groter de accu zal moeten zijn.

Bepaal je budget

Aangezien er zoveel verschillende toestellen op de markt zijn, vind je ze ook in alle prijsklassen. Belangrijker dan de prijs, is de prijs- kwaliteitverhouding. Je moet daarvoor ook rekening houden met de mater waarin je het toestel wilt gaan gebruiken. Een duurder model is zeker geen overbodige luxe als het beschikt over een groter accu. Twee toestellen met dezelfde specificaties, waarvan de ene beduidend duurder is dan de andere, is wel een overbodige kost. Je hoeft niet noodzakelijk geld uit te geven om het uit te geven.

Bladblazers zijn al te koop voor minder dan honderd euro, maar je kunt er ook makkelijk vinden van 250 euro of meer. Afhankelijk van hoe intensief je het toestel wilt gaan gebruiken, raad ik je aan om een toestel te kiezen van een gemiddelde prijsklasse. Vanaf 60 euro zit je zeker goed en voor 150 euro heb je normaal gezien een top toestel.

Functionaliteiten

Bladblazers dienen natuurlijk om de bladeren bijen te blazen. Maar toch zijn er ook bladblazers die over een zuig-functie beschikken. Daarmee kan je de verzamelde bladeren in één keer opzuigen. Zo hoef je jezelf niet meer te bukken om de bladeren op te rapen. Ze worden onmiddellijk opgevangen in een zak, zodat je ze alleen nog op de composthoop moet gooien.

Beste bladblazers van dit moment

Nu je weet waarop je moet letten bij het kopen van een bladblazer, kunnen we gaan shoppen. Ik heb voor jou de drie beste bladblazers van dit moment uitgezocht. De eerste is wat duurder en de twee andere zijn een echt koopje. Veel koopplezier!

1.      BLACK+DECKER BCBLV3625L1-QW Bladblazer – 36V

 

De eerste bladblazer die ik voor je heb geselecteerd, is er eentje van het bekende merk Black & Decker. Dit merk staat binnen de wereld van het tuinonderhoud wel al langer bekend om zijn uitstekende producten. Vandaar dat ik ook meteen van was van dit fantastische toestel.

BLACK+DECKER BCBLV3625L1-QW Bladblazer - 36V - 8 snelheden - 3IN1 - incl. accu en lader
Afbeelding van Bol.com

laassnelheid, kan je met deze bladblazer al je tuinafval op één hoop verzamelen. Het toestel kan wind creëren met een snelheid van maar liefst 270 kilometer per uur. Daardoor neem je niet enkel de lichte blaadjes mee, maar ook de iets zwaardere takken. De Brushless motor zoals deze wordt genoemd, is bovendien erg stevig gebouwd, om een lange levensduur mogelijk te maken.

De batterij van het toestel heeft een capaciteit van 2,5Ah. Voor zo’n toestel is dat al behoorlijk veel. Net als andere moderne toestellen, maakt men gebruik van een Lithium-Ion accu. Dat staat specifiek bekend voor een langere levensduur en betere laadprestaties.

Na het verzamelen van de bladeren met de bladblazer, kan je ook de zuigmodus activeren. Vanaf dan kan je met dit toestel ook al het tuinaval oprapen zonder je te bukken. Een stevige versnipperingsrotor zorgt dat het afval tot 10 maal kleiner wordt. Zo past het allemaal netjes in de 45 liter grote opvangzak.

Geïnteresseerd om deze Black & Decker bladblazer in huis te halen?

Koop dit product bij Bol.com > 

 

2.      Bosch ALB 18 Li

De tweede beste bladblazer van dit moment, is volgens mij dit toestel van Bosch. Het apparaat is een stuk goedkoper dan het eerste, maar is ook nog prima van kwaliteit. Ik ben er trouwens van overtuigd dat de prijs- kwaliteitverhouding van deze bladblazer echt super is. Ook mooi meegenomen, is het fraaie design van dit apparaat.

Bosch ALB 18 Li Main Image
Afbeelding van Coolblue

Net als de vorige, is ook deze bladblazer voorzien van een accu. Daardoor heb je geen last van een vervelende kabel. De batterij is misschien iets minder krachtig dan die van de Black & Decker, maar ze mag er zeker ook zijn. Je kunt met een volledig opgeladen batterij gerust een gemiddelde tuin vrijmaken van overtollige bladeren. Je kunt de accu trouwens opladen op ongeveer één uur, dus heel lang moet je niet wachten.

De blaassnelheid van deze bladblazer is zo’n 190 kilometer per uur. Voor de meeste mensen is dit meer dan voldoende. Je merkt duidelijk dat dit toestel geen probleem heeft met licht tuinafval. Misschien ook niet onbelangrijk, is het geluidsvolume. In vergelijking met andere toestellen, merk je wel dat deze Bosch bladblazer een stuk stiller is. Aangezien dit toestel nog geen twee kilogram weegt, is hij makkelijk te gebruiken.

Jammer genoeg beschikt deze bladblazer enkel en alleen over een blaasfunctie en niet over een zuigmogelijkheid. Daardoor moet je de verzamelde bladeren wel nog met de hand oprapen.

Koop dit product bij Coolblue.nl > 

 

3.      Powerplus POWXG4038 Bladblazer

De derde bladblazer die ik heb geselecteerd, is er eentje die veel waarde biedt voor je geld. Powerplus mag dan misschien wel een vrij onbekend merk zijn, toch heeft deze bladblazer alles dat je maar zou kunnen wensen. Hij heeft uiteraard de mogelijkheid om te blazen, maar kan ook zuigen en versnipperen. Op die manier vang je al het tuinafval makkelijk op in de grote 45 liter opvangzak.

Powerplus POWXG4038 Bladblazer - 3300W - blazen/zuigen/versnipperen - met 45L opvangzak
Afbeelding van Bol.com

En blazen, dat kan ie goed. Hij haalt makkelijk windsnelheden tot maar liefst 300 kilometer per uur. Bovendien heeft Powerplus ook aan je comfort gedacht. De handgreep is gebouwd om comfortabel in de hand te liggen. Het toestel weegt wel bijna 4 kilogram, maar de bladblazer beschikt ook over wieltjes. Om hem toch makkelijk te kunnen dragen, zit er ook een schouderriem aan vast.

In grote lijnen lijkt dit toestel op het eerste dat we besproken hebben. Alleen is deze veel goedkoper. De reden dat hij toch op de derde plaats staat, heeft te maken met zijn zware gewicht. En het feit dat dit toestel vrij luid kan zijn. Anderzijds zijn andere klanten er ook heel tevreden over, dus jij moet de afweging maken.

Het toestel nog een keer goed bestuderen, of het meteen bestellen?

Koop dit product bij Bol.com > 

Voor wie is een bladblazer geschikt?

Je kunt jezelf ook gaan afvragen voor wie het zin heeft om een bladblazer in huis te halen. Ik heb sommige mensen al horen zeggen: “ik heb toch geen bladblazer nodig, met mijn kleine terras”. Toch ben ik het daar niet helemaal mee eens. Ook wanneer je slechts een kleine tuin of een beperkt terras hebt, kan een bladblazer nuttig zijn. Je moet er alleen voor zorgen dat je een geschikte bladblazer in huis haalt.

Voor mensen met een kleiner terras, kan een kleinere bladblazer ook gerust van pas komen. Daarenboven wordt de bladblazer meestal niet alleen voor het terras gebruikt, maar ook voor de tuin of eventueel het voetpad aan de straat. Daarom moet iedereen volgens mij een bladblazer in huis halen.

Conclusie

Ik hoop dat je nu voldoende informatie hebt gevonden voor het kopen van een bladblazer. Het toestel van Black & Decker had volgens mij echt alles in huis. Aan de andere kant komt die wel tegen een iets hoger prijskaartje. De bladblazer van Bosch daarentegen is meer een mainstream apparaat voor de gemiddelde tuin. Enige nadeel daaraan is dat er geen zuigfunctie op zit. Tot slot was er de Powerplus, echt een low-budget toestel dat alles in huis heeft. Alleen is die wat zwaarder om te dragen. Je kunt ze allemaal nog een keer bekijken op de productpagina via de links onder de beschrijving.

Mocht je toch besluiten om een ander toestel te kopen, dat niet in onze top 3 stond, let dan zeker op de aandachtspunten. Nu zou je in staat moeten zijn om een geïnformeerde aankoop te verrichten. Veel succes!

Vergelijkbare berichten