Beste koffiemachine

De Beste Espressomachine – Heerlijke Espresso Ik Wil Nooit Meer Anders!

Als je ergens op visite bent, ontkom je de welbekende koffievraag waarschijnlijk niet. Mijn antwoord is dan vaak dat ik wel een lekker bakkie lust, maar of het daadwerkelijk lekker is moet nog blijken. De koffie smaakt dan toch net even wat anders dan dat je thuis gewend bent. Dat heeft niet alleen te maken met de smaak van de bonen, maar ook met het soort espressomachine.

Mijn vriend heeft thuis een aardig dure espressomachine, maar drinkt er alleen cappuccino’s uit. De normale koffie vindt hij niet te pruimen. Zodra hij bij mij thuiskomt wordt direct de startknop ingedrukt en heeft hij binnen no time zijn favoriete kopje koffie in handen. Waarom de koffie bij mij thuis zoveel beter smaakt dan bij hem, was voor ons eerst een raadsel. We gebruiken meestal dezelfde koffiebonen, dus daar kan het niet aan liggen zou je denken.

Omdat mijn vriend natuurlijk ook elke dag wil opstaan met zo’n goed kopje koffie, zijn we gaan kijken wat er allemaal op de markt is. Hier schrok ik wel een beetje van. Of misschien beter gezegd, er ging een wereld voor mij open.

Je kunt het zo gek niet bedenken of het is te verkrijgen, halfautomatische machines, volautomatische machines, een machine met capsules en de lijst lijkt eindeloos door te gaan. Omdat ik mij afvroeg wat een espressomachine nu zo goed maakt, ben ik op onderzoek uitgegaan. In dit artikel laat ik je weten waar het verschil zit in sommige machines en waar je op kunt letten bij het aanschaffen van een espressomachine, zodat deze het beste bij jou past.

 

Welke koffie drink jij het liefst?

Goede koffie is te herkennen aan de juiste textuur van de crème laag, de kleur en natuurlijk de smaak. Wat belangrijk is om te weten voordat je een espressomachine uitkiest, is wat voor koffiedrinker je bent. Ik ben een groot fan van cappuccino’s en neem ook echt de tijd om deze te bereiden. De melk kook ik apart in een pannetje om deze vervolgens zelf op te schuimen met een handmatige melkopschuimer. Hierna is het pas tijd voor mijn espressomachine om aan het werk te gaan. Voor koffie drinken pak ik dan ook echt mijn momentje. Dat zal vast niet voor iedereen zo vanzelfsprekend zijn.

Drink je alleen espresso’s na een goede maaltijd, een latte machiatto tijdens een uurtje bijkletsen of ben je meer een liefhebber van een snel en simpel kopje koffie voordat je naar werk gaat? Dan spelen al deze voorkeuren een rol in de zoektocht naar de juiste machine voor jou. Volgens de echte koffiegoden zullen dit overigens niet de juiste momenten zijn om de warme dranken te drinken, maar dat zien we even door de vingers.

 

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een espressomachine?

Wil je een echte barista worden en koffiezetten zoals in een Italiaans restaurant, dan heb je al snel een halfautomaat nodig met daarbij een goede bonenmaler en de beste koffiebonen. Dit betekent natuurlijk wel dat het wat langer gaat duren voordat je de eerste slok neemt. Het malen van de bonen kost wat meer tijd, maar dan heb je wel wat lekkers in handen.

Ben je ‘s ochtends niet vooruit te branden en heb je zo snel mogelijk een warme slok cafeïne nodig, dan is een volautomatische machine misschien meer jouw ding. Je klikt jouw voorkeur in en voordat je je boterham hebt kunnen smeren is het kopje al gevuld.

Wat mij erg opviel tijdens mijn zoektocht naar de beste espressomachine is het enorme verschil in prijs. Sommige machines kosten ruim 1000 euro en sommige machines zijn voor 200 á 300 euro te verkrijgen. Na wat video’s te hebben bekeken van de consumentenbond kwam ik er snel achter dat een hoge prijs niet gelijk betekend dat je de beste machine te pakken hebt, of beter gezegd, de beste smaak. Ook met machines van een paar honderd euro kun je geweldige espresso’s zetten en verschillende opties kiezen.

Bij het uitzoeken van een machine kun je ook letten op het geluid. Het malen van de bonen kan namelijk aardig wat herrie veroorzaken en het is natuurlijk niet de bedoeling dat het lijkt of de keuken wordt verbouwd. Er zijn dan ook veel machines uitgevonden die weinig lawaai maken. Ook kun je kijken naar de gebruiksvriendelijkheid van de machine. Voor de een is een halfautomatische machine waarbij je zelf de melk moet inschenken of opschuimen geen probleem, maar voor de andere kan een capsulemachine een uitkomst zijn. Met een capsulemachine kun je in een mum van tijd een espresso zetten door de capsule in de machine te klikken.

 

Top 3 espressomachines in verschillende prijsklassen

Omdat we nu weten dat er veel verschillende soorten espressomachines op de markt zijn met elk een eigen prijsklasse en functies, heb ik een top 3 gemaakt van de beste espressomachines die ik ben tegen gekomen. Deze machines hebben allemaal een andere prijsklasse, design en optiemenu, zodat je goed kunt kijken welke het beste bij jouw voorkeur aansluit.

 

JURA ENA 8 Nordic White

Om maar meteen de spaarpot om te keren, beginnen we met de volautomatische Jura Ena 8. Deze espressomachine is erg makkelijk en snel te gebruiken. De Jura machine heeft 6 verschillende opties voor koffiespecialiteiten. Hiervan kun je ook nog eens zelf de sterkte, hoeveelheid en temperatuur instellen. Dit is bijvoorbeeld handig als je bezoek hebt met verschillende voorkeuren.

Door de P.E.P zetmethode zet je espresso’s met een fantastisch aroma. Dit is een methode waarbij het water met fases, langzaam door de koffie loopt. Deze machine is erop gemaakt om weinig lawaai te maken. Dit komt door de G3 molen die de bonen snel, maar zonder veel lawaai maalt. De Jura Ena 8 heeft 10 verschillende sterkte niveaus die je gemakkelijk kunt instellen. Ook melkspecialiteiten kunnen met deze machine automatisch worden gezet.

Beste Espressomachine
Afbeelding van Bol.com

 

Wat ik zelf altijd heel vervelend vind is het schoonmaken en ontkalken van de machine. Op de een of andere manier is dit altijd op het verkeerde moment nodig en duurt het net iets te lang. Bij de Jura Ena 8 maak je gebruik van Jura Claris Smart waterfilter en is ontkalken gelukkig niet meer nodig.

De Jura Ena 8 Nordic White past goed bij iemand die van verschillende soorten koffie houdt. Deze espressomachine is makkelijk te onderhouden en zelfs te bedienen met een app via de Jura Smart Connect.

Meer informatie over dit product > 

Sage Nespresso Creatista Plus SNE800BTR

Ben je niet van plan om een fortuin uit te geven aan een espressomachine en wil je ook niet te lang bezig zijn met het bereiden van je koffie, dan is de Sage Nespresso Creatista Plus SNE800BTR misschien wel wat voor jou. Deze machine werkt met capsules die je gemakkelijk in de machine plaatst en de rest spreekt voor zich. Met deze Nespresso machine maak je in een handomdraai een cafe latte, cappuccino, espresso, flat white, latte macchiato, lungo, ristretto, noem het maar op.

Beste Espressomachine
Afbeelding van coolblue.nl

Bij deze machine is het ook mogelijk om de sterkte, hoeveelheid, melktemperatuur en de dikte van het schuim in te stellen. Zo maak je elk kopje precies naar smaak. Voor het snelle kopje koffie in de ochtend is deze Nespresso machine goed geschikt doordat deze binnen 3 seconden is opgewarmd.

Met het grote waterreservoir van 1,5L kun je gemakkelijk meerdere koffiespecialiteiten zetten. Dit zorgt ervoor dat je minder vaak het water bij moet vullen, altijd handig.  Boven op de machine zit een display waar je met gebruik van een draaiknop kunt instellen waar je op dat moment zin in hebt.

Meer informatie over dit product > 

 

Philips 2200 EP2224/10

Als laatst mijn persoonlijke favorietje, maar dan in een nieuw jasje. Dit is de bonenmachine waar mijn vriend de lekkerste koffies uit haalt. De Philips 2200 EP2224/10 is een volautomatische machine waarbij je iets meer handelingen moet verrichten om een cappuccino te zetten, maar dat maakt deze machine ook een stuk betaalbaarder dan de eerdergenoemde espressomachines.  

Beste espressomachine
Afbeelding van Coolblue.nl

Met deze machine kun je twee kopjes tegelijk zetten. Zo kun je de visite sneller bedienen en hoeft de een niet te wachten op de ander. Melk opschuimen kan met de stoomfunctie en het stoompijpje. Je hoeft dan alleen maar zelf de melk in het kannetje te doen. Deze Philips machine heeft verlichte bedieningsknoppen waarmee je de sterkte en hoeveelheid aan kunt passen.

Door de Aquaclean waterfilter hoeft je de machine niet zo vaak te ontkalken. Dit hoeft maar één keer per anderhalf jaar. Een groot deel van de kalkaanslag wordt namelijk voorkomen door deze waterfilter. Deze espressomachine heeft voor zijn prijsklasse een mooie luxe uitstraling.

Meer informatie over dit product > 

 

Conclusie

Zoals je merkt zijn er veel verschillende espressomachines met allemaal andere kwaliteiten. Wat vooral belangrijk is om te onthouden, is dat een goedkoper apparaat niet gelijk betekent dat deze minder goede koffie zal zetten. Het zal misschien wat meer werk kosten, maar dit kan je ook een klein proefje geven van het echte barista gevoel. Hopelijk heb je zo een beetje een inzicht gekregen in wat er allemaal op de markt is en kun je eindelijk de knoop doorhakken en de espressomachine aanschaffen die het beste bij jou past.

Vergelijkbare berichten