monitors voor fotobewerking

De beste monitors voor fotobewerking? Dit zijn de 4 beste monitoren

Wanneer je foto’s bewerkt is het belangrijk dat je goed kunt zien hoe de foto eruit ziet. Zo kun je immers het beste bepalen of een foto bijvoorbeeld kleur- of lichtcorrectie nodig heeft. Om deze reden is het belangrijk om een monitor te hebben die jouw foto’s zo getrouw mogelijk weergeven. Professionals in de foto-industrie weten dit natuurlijk al lang, maar ook voor hobbyisten kan het hebben van een geschikte monitor hun werk vergemakkelijken en verbeteren. Om voor deze groep hun keuze iets makkelijker te maken, stellen we in dit artikel een aantal aanraders op van monitors voor foto- en videobewerking met een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Wat doen monitoren voor fotobewerking precies?

Monitors voor fotobewerking zijn zo ontworpen dat ze zo natuurgetrouw mogelijk weergeven wat de videokaart doorgeeft, zodat je bij het bewerken van de foto’s goed alle details kunt zien. Dit is belangrijk omdat een foto er niet op elk beeldscherm hetzelfde uitziet. Monitoren kunnen verschillend ingesteld zijn qua kleurbereik en -instellingen. Hierdoor kan het voorkomen dat, wanneer je niet gebruik maakt van een gespecialiseerde monitor, een foto er bij jou goed uit kan zien, terwijl de foto op een ander beeldscherm een ongewenste kleurverhouding heeft. Hierdoor is het belangrijk dat jouw beeldscherm zo getrouw mogelijk weergeeft wat je videokaart uitstuurt, zodat het eindproduct er op zoveel mogelijk schermen goed uitziet.

Kenmerken van een goede monitor

Wanneer je op zoek gaat naar een goed product, is het altijd goed om te weten welke kenmerken het product wel of niet goed maken. Dit geldt natuurlijk ook voor monitors voor fotobewerking. Hieronder volgt een aantal elementen waar je op kunt letten wanneer je op zoek gaat naar de monitor die het beste bij jou past.

1. Schermgrootte

Een groter beeldscherm betekent dat je meer ruimte hebt om je fotobewerkingsprogramma te openen en dat je een beter overzicht hebt op waar je precies mee bezig bent. Een groter scherm is voor fotobewerking dan ook vaak fijner.

2. HD-scherm

Voor fotobewerking van professionele kwaliteit is het belangrijk dat je alle details van een foto kunt zien. Hierdoor is het belangrijk om een monitor te hebben die op zijn minst Full HD ondersteunt, met 4K als ideale optie.

3. Kleur

Wanneer je foto’s bewerkt, wil je dat je monitor de kleuren zo natuurgetrouw mogelijk weergeeft. Het zou namelijk zonde zijn als de kleuren op jouw beeldscherm mooi in balans zijn, maar op een ander beeldscherm te veel naar één kant leunt. Kies daarom voor een monitor met IPS (in-plane switching, waardoor de kleuren er vanaf elke hoek hetzelfde uitzien) en die met meerdere kleurruimtes kan werken (ten minste 90% sRGB en 70% AdobeRGB).

4. Wendbaarheid

Wanneer je een verticale foto wilt bewerken, is het handig als je je monitor kunt roteren in verticale stand.

5. Schermkap

Een kap voorkomt dat lichtval de weergave van kleuren verstoort. Hierdoor kun je werken in ruimtes met veel licht of wanneer de zon schijnt zonder dat de kleuren vervormen.

6. Kalibratie

Om er zeker van te zijn dat je monitor de juiste kleuren weergeeft, is het handig als het een kalibratiefunctie heeft. Zo weet je zeker dat zwart ook echt zwart is en niet donkerpaars. Wanneer een monitor deze functie mist, kan het beeld ook softwarematig gekalibreerd worden, maar een interne kalibratiefunctie is vaak betrouwbaarder.

Wat zijn de beste monitors voor fotobewerking?

Wanneer je besluit een monitor aan te schaffen, zul je een aantal knopen moeten doorhakken, met name wat betreft de prijs die je ervoor wilt betalen en welke van de eerder genoemde kenmerken voor jou het belangrijkst zijn. Om de keuze voor jou iets makkelijker te maken, geven we in dit overzicht een aantal voorbeelden van monitors die naar onze mening prima voldoen aan de kwaliteitseisen en een zo vriendelijk mogelijk prijskaartje hebben. In principe haal je met elk van deze monitoren een prima monitor in huis, maar mocht je een bepaald kenmerk extra belangrijk vinden, dan kun je je hier oriënteren op de mogelijkheden.

 

BenQ PD3200U

Dit model van BenQ is voorzien van 4K resolutie, een schermdiagonaal van 32 inch en een kleurprofiel 100% sRGB. De kleurweergave van dit scherm is hierdoor uitstekend. De monitor kan bovendien gekanteld worden, waardoor je gemakkelijk aan verticale foto’s kunt werken.

BenQ PD3200U Main Image

Aardig aan dit scherm is dat het in een ingebouwde blauwlichtfilter heeft, waardoor je minder snel vermoeide ogen krijgt. Bovendien beschikt het scherm over een ‘animation mode’ waarmee de helderheid extra opgeschroefd wordt. Hierdoor kun je ook bij fel daglicht goed werken. Met een prijskaartje van €679,- euro bij CoolBlue is dit een budget monitor met indrukwekkende prestaties.

Dell Ultrasharp UP3216Q

Deze monitor van Dell is een werkpaard voor degenen die iets meer willen dan een budget monitor. De UP3216Q heeft een zeer uitgebreid kleurenpalet met 99,5% Adobe RGB, 100% sRGB, 100% REC 709 en 87% DCI-P3. Het beeldscherm kan alle kanten op gekanteld worden, inclusief in verticale stand.

Dell Ultrasharp UP3216Q - 4K IPS Monitor - 32''

Dit model heeft een diagonaal van 31,5 inch, 4K schermresolutie, en een ingebouwde blauwlichtfilter. Het scherm vervult een dubbele functie als USB poort, met twee ingebouwde USB 3.0 poorten. Tot slot is de UP3216Q ecologisch verantwoord geproduceerd en energiezuinig. Bij Bol.com is de monitor verkrijgbaar voor €1253,- euro.

BenQ SW321C

De SW321C is de grote broer van de eerder genoemde PD3200U. Net als zijn budget tegenhanger beschikt deze monitor over 4K resolutie, 32 inch schermdiagonaal en een kantelbaar scherm. Bij dit model levert BenQ een eigen kalibratiesoftware, waarmee de kleurweergave tot een zo natuurlijk mogelijke stand gekalibreerd kan worden.

BenQ SW321C Main Image

Daarnaast wordt er een schermkap bij het scherm geleverd, waardoor lichtval geen probleem meer zal zijn. Tot slot heeft het scherm twee HDMI ingangen, waardoor je probleemloos een tweede bron aan de monitor kunt aansluiten, bijvoorbeeld als jet het gebruik van het scherm wilt delen of een game console aan het scherm wilt aansluiten. De SW321C is bij CoolBlue verkrijgbaar voor €1.809,- euro.

MSI Prestige PS341WU

De MSI Prestige is een indrukwekkende monitor die veel opties biedt. Meest in het oog springend is de beeldverhouding: met 21:9 heeft de Prestige een schermdiagonaal van maar liefst 34 inch. Naast het grote schermoppervlak biedt het scherm ook nog 5K HD-technologie, waardoor het foto’s nog gedetailleerder laat zien dan 4K schermen.

MSI Prestige PS341WU - UltraWide Designer Monitor - 34 inch

Hierdoor is de Prestige naast fotobewerking ook zeer geschikt voor grafische vormgeving. Ook de kleurdekking van 99% sRGB en 95%-99% DCI-P3 zijn indrukwekkend. Daarnaast is het scherm voorzien van vier USB 3.0 poorten, drie USB 2.0 poorten en heeft het twee HDMI aansluitingen. Met een verkoopprijs van €1199,- euro bij Bol.com is dit scherm voor serieuzere fotobewerkers zeker het overwegen waard.

Slotwoord

Wanneer je op de markt bent voor een monitor die geschikt is voor fotobewerking, dan kan het aanbod overweldigend zijn. In dit artikel hebben we uiteen gezet op welke kenmerken je kunt letten wanneer je je aan het oriënteren bent, en hebben we een aantal suggesties gegeven van schermen die ons het overwegen waard lijken. In ieder geval heb je met elk van onze suggesties een goede monitor in handen. Wil je nog even verder kijken? Let dan goed op de kenmerken die wij in het artikel hebben genoemd. Veel succes met de zoektocht naar de perfecte monitor voor jou en jouw toekomstige projecten!

Vergelijkbare berichten