beste wasmachine A+++

De beste wasmachine A+++? Waar let je op ?

Een nieuwe wasmachine aanschaffen kan een enerverende gebeurtenis zijn. Voor menig leek kan het allemaal overweldigend overkomen, juist doordat je niet goed weet waarop je moet letten. Hoe stel je immers vast of een wasmachine een goede aankoop is voor het benodigde gebruik?

Er is immers best veel keuze beschikbaar, dus kan het lastig zijn om precies te achterhalen welke het best voor je zal werken. Voordat je een wasmachine aanschaft, is het raadzaam om enkele vaststaande feiten goed in overweging te nemen. Zo weet je namelijk precies waaraan de wasmachine moet voldoen en heb je de beste kansen om in het rijke aanbod aan wasmachine precies de juiste te vinden.

Hoe kies je de beste wasmachine A+++? Daar zijn zeker enkele tips voor te bedenken. Zolang je deze in overweging meeneemt, kom je een heel eind en beschik je snel over een goede wasmachine voor jouw huishouden.

Energielabel is van belang

Eén van de eerste dingen waar je bij de aanschaf van een nieuwe wasmachine op kunt letten, is het energielabel. Dit geeft namelijk aan hoe zuinig de wasmachine in gebruik is en welke kosten je dit op jaarbasis waarschijnlijk gaat opleveren. Hoe beter het energielabel, des te zuiniger is de wasmachine in gebruik. Dit heeft een positieve uitwerking op het milieu en tevens op kosten die je voor het gebruik kunt verwachten.

Beste aeg wasmachine

Het energielabel geeft aan wat het stroomverbruik is op jaarbasis. Uiteraard maakt ook de wijze waarop je de wasmachine inzet, een groot verschil met hoe zuinig het uiteindelijke verbruik zal zijn. De energie labels lopen van D tot A+++, waarbij de laatste zeker het zuinigste verbruik geeft. Als je een nieuwe wasmachine koopt, is het dus zeker verstandig om een A+++ label te kiezen. Daarmee doe je jezelf, je portemonnee en het milieu een groot plezier.

Zuinig verbruik met ecoprogramma’s

Om nog milieubewuster te kunnen wassen, is het belangrijk dat er verschillende programma’s op de wasmachine beschikbaar zijn. Veel moderne wasmachines houden rekening met het energieverbruik, door de mogelijkheid voor een ecoprogramma te bieden. Hiermee bespaar je aanzienlijk op het energieverbruik en zorg je ervoor dat je met een korter programma net zulke gewenste resultaten kunt behalen.

Met een ecoprogramma kun je aanzienlijk op energie en waterverbruik besparen, waardoor tot wel 5 procent winst valt te behalen. Met elke was die je draait, verspil je immers water en elektriciteit. De eco-stand geeft de mogelijkheid om op 40 of 60 graden te wassen, zonder dat je hier onnodig veel elektriciteit voor gebruikt.

Bovendien kun je een kortere was draaien op 30 graden, wat ook helpt bij het besparen van energie. De beste wasmachine A+++ zorgt voor deze aantrekkelijke programma’s, waardoor je een stuk milieubewuster wassen draait.

Verbruik met beste wasmachine a+++

Bij een gemiddelde wasmachine kun je rekenen op een verbruik van ongeveer € 60,- aan stroom en water op jaarbasis. Hiervoor kun je tot wel 4 wasbeurten per week draaien. Over het algemeen geldt dit voor een katoenprogramma, waarbij de trommel voor het grootste gedeelte gevuld is.

Ook kun je meerdere synthetische wassen draaien. Met een zuinige beste wasmachine A+++ betaal je voor een normale katoenwas ongeveer € 0,12 cent. Met een minder zuinige wasmachine kan dit oplopen tot wel € 0,40 of € 0,50 cent per wasbeurt. Met meerdere wassen per week tikt dit aardig aan.

Het lijkt op zich niet heel erg veel, maar je moet het bekijken over de gehele levensduur van de wasmachine bij intensief gebruik. Je zult bemerken dat je met een beste wasmachine aA++ aanzienlijk kunt besparen.

Een zuinige wasmachine met energie-efficiëntieklasse

Als je een zuinige wasmachine wilt, dan kun je aan de hand van het energielabel en de kwaliteit van schoonmaken, vaststellen welke wasmachine een goede optie kan zijn. Het minst zuinig zijn hierbij de wasmachines met C-labels, waarbij wasmachines met A+++ juist wel goed scoren in zuinig verbruik aan energie en water.

Om vast te stellen welk label een wasmachine krijgt, wordt gekeken naar het energieverbruik en het standby-verbruik dat per jaar wordt verwacht. Het energie- en waterverbruik is bepalend, voor de uiteindelijke kosten die je jaarlijks kwijt bent. Als je tot wel 220 wasbeurten per jaar kunt draaien op hogere temperaturen, dan weet je dat je de beste wasmachine A+++ gekozen hebt.

Belangrijk is dat je ook met katoenprogramma’s op 40°C en 60°C kunt wassen en centrifugeren. Uiteraard maakt het tevens nog een groot verschil hoeveel decibel aan geluid er met elke wasbeurt wordt geproduceerd. Je wilt hier zeker aandacht aan geven, om te veel geluidsoverlast bij wassen of centrifugeren te voorkomen.

Elk voordeel kent een nadeel

Om te bepalen wat de beste wasmachine A+++ is, is het belangrijk dat je ook de keerzijde van de voordelen kent. Als je minder energie wilt verbruiken, kies je eerder voor een was op een lagere temperatuur. Anders dan verwacht, duurt het programma dan vaak wel langer.

Terwijl een verkort programma dan weer meer energie verbruikt. Ook dit zijn waardevolle aandachtspunten, waar je rekening mee kunt houden bij aanschaf van een nieuwe wasmachine. Tevens wordt er mogelijk minder water gebruikt tijdens een ecoprogramma en dit kan als gevolg hebben dat er nog wasmiddelresten in het wasgoed achter blijven. De was wordt immers minder goed doorgespoeld met water.

Dit is dan vaak weer te verhelpen met een extra spoelbeurt, maar hierdoor gaat het effect van zuinig wassen vaak weer eerder verloren. Door een wasmachine te kiezen die hier goed mee omgaat, bespaar je jezelf een teleurstelling.

Gemiddelde levensduur van beste wasmachine A+++

De keuze voor een goede wasmachine met A+++ label wordt uiteraard ook bepaald door de verwachte levensduur van het apparaat. Je wilt er zeker een bepaald aantal wassen per week mee kunnen draaien, zonder dat de wasmachine hier voortijdig door overbelast wordt.

Als je immers veel wassen moet draaien, is het belangrijk dat de wasmachine dit moeiteloos kan bolwerken. De aanschafprijs moet worden gerelateerd aan de gemiddelde levensduur die aan de wasmachine gegeven wordt.

Beste wasmachine voor een alleenstaande

Als dit in verhouding een te korte periode is, dan betaal je onnodig veel voor een weliswaar zuinige wasmachine.

Uiteindelijk is het dan alsnog een duurkoop geworden, omdat je spoedig weer een nieuwe wasmachine moet aanschaffen. Een Miele staat wat dat betreft bovenaan in de toplijst van wasmachines met een langdurige levensduur. Het prijskaartje liegt er daarentegen vaak dan weer niet over. Toch kan het een goede overweging zijn om een duurdere wasmachine aan te schaffen, als deze zuinig loopt en lang meegaat.

Trommelgrootte bij de beste wasmachine

Als je een nieuwe wasmachine uitkiest, is het verstandig om vooraf te bedenken hoe groot de trommel moet zijn. Als je enkel je eigen was draait of dat van twee personen in een huishouden, dan heb je vaak geen grote wastrommel nodig.

Als je meerder malen per week echter voor een heel gezin moet wassen, dan biedt een grotere wastrommel juist meer voordelen. Dit kan dus zeker een belangrijk aandachtspunt zijn, om zo te besparen op kosten. De omvang van trommels in wasmachines kan variëren en bieden een capaciteit tussen 5 tot wel 17 kilo aan was.

De doorsnee wastrommel kan zo’n 7 tot 8 kilo dragen, om effectief schoon te wassen. Uiteraard kun je kiezen voor een grotere capaciteit als je van plan bent om dekbedden te wassen, of andere grote wasbeurten verwacht.

Afmetingen van wasmachines

Naast verschillen in capaciteit, levensduur en energielabel zul je ontdekken dat menig wasmachine afwijkende afmetingen heeft. Om te bepalen of een gewenste wasmachine ook daadwerkelijk geplaatst kan worden in de bestemde ruimte, zul je de afmetingen vooraf moeten opnemen.

Zo voorkom je teleurstellende situaties, waarbij de wasmachine simpelweg niet goed past. Afhankelijk van de plannen, kun je bovendien kiezen voor een wasmachine met voor- of bovenlader. Soms kan een droger heel eenvoudig boven op de wasmachine geplaatst worden, waarbij een voorlader noodzakelijk zal zijn.

Moeten ze naast elkaar geplaatst worden, dan kun je een bovenlader overwegen. Uiteraard kun je ook kiezen voor een was-droog combinatie, echter lopen deze in energieverbruik dan weer vaak op.

Met welk toerental centrifugeren?

Nieuwe modellen van wasmachines bieden de keuze tussen centrifugeren met een 1400 of 1600 toerental. De trommel draait dan volgens dit toerental om het water uit de was te slingeren. Uiteraard droogt de was reeds beter op als op hogere toeren wordt gecentrifugeerd.

Echter verbruik je hiermee uiteraard ook meer energie. Het is ook niet altijd nodig om op een hoger toerental te centrifugeren, zeker als de was wordt opgehangen om verder te drogen. Als de was echter in de droger verder moet opdrogen, biedt een hoger toerental hierin weer voordeel.

Hoe droger het wasgoed reeds is voordat deze in de droger wordt gestopt, des te sneller alles droog is. Je verbruikt dan weer minder energie met de droger. In vergelijking is dit voordeliger dan energie besparen met het centrifugeren. Uiteindelijk bespaar je op energieverbruik als je op hogere toeren centrifugeert. Zeker een overweging waard dus als je op zoek bent naar de beste wasmachine A+++.

Overweeg wat werkelijk nodig is

Bij aanschaf van een nieuwe wasmachine is het verstandig om te overwegen welke functionaliteiten werkelijk bijdragen aan gebruikersgemak. Zo bieden veel nieuwere modellen de mogelijkheid tot een automatische wasmiddeldosering, waardoor je altijd de juiste hoeveelheid aan wasmiddel gebruikt tijdens wasbeurten.

Zeker de modellen die iets duurder uitvallen, beschikken over deze handige aanvulling. Voordat je dieper in de buidel tast, is het verstandig om eerst bij jezelf te rade te gaan of dit wel werkelijk een functionaliteit is, die je nodig hebt. Als het zonder automatische wasmiddeldosering ook prima lukt om de was schoon te krijgen, hoef je mogelijk niet onnodig duur te gaan in je aanschaf van de beste wasmachine A+++.

Betrouwbare merken als beste wasmachine A+++

Uiteraard zijn er enkele bekende merken die immer betrouwbaar naar voren komen en die je bij de aanschaf van een nieuwe wasmachine zeker kunt overwegen. Met een Miele wasmachine kun je immers rekenen op een levensduur van boven de 20 jaar, wat dit tot een goede investering maakt.

Ook Bosch en Siemens geven een goede garantie op langdurig plezier van je aankoop. Een AEG biedt daarentegen goede resultaten voor zowel het schoonwassen als het centrifugeren van wasgoed bij elke wasbeurt. Merken als Zanussi en BeIOko bieden een goede prijs-en-kwaliteitsverhouding, waardoor je hier ook zeker een overweging in kunt maken.

Bij merken als Whirlpool, Indesit of Bauknecht kun je zeker ook pareltjes vinden, maar zijn zeker enkele aandachtspunten te bedenken. Om een goede wasmachine te vinden, is er zeker voldoende keuze beschikbaar. Door vooraf helder te krijgen waaraan de beste wasmachine A+++ moet voldoen, kun je deze heel snel en effectief vinden.

Vergelijkbare berichten