De beste zonnebrand om te kopen – top 3

“Ik ga op vakantie en ik neem mee.” Het welbekende spelletje om de tijd te doden tijdens een lange autorit naar Frankrijk of een vlucht naar het mooie Indonesië. Een van de items op dat lijstje is hoogstwaarschijnlijk zonnebrand. Ook al denk je dat je het niet nodig gaat hebben, niets is minder waar. Zonnebrand is echt een must als je naar een zonnig vakantieland gaat, of natuurlijk gewoon even gaat bakken in de achtertuin. Er zijn verschillende soorten zonnebrand, dus welke heb je nu precies nodig? Tijdens het inpakken van mijn toilettas die meeging op reis vroeg ik mij af welke zonnebrand ik precies nodig had. Wil jij nu ook weten waar je op moet letten bij het kopen van zonnebrand? Lees dan dit artikel helemaal door en bekijk mijn top 3 beste zonnebrand.

 

Waarom is zonnebrand belangrijk?

De meest voor de hand liggende reden waarom zonnebrand belangrijk is, is dat we natuurlijk niet willen verbranden door de zon. Een verbrande huid kan ontzettend pijn doen. Helaas komen we er vaak te laat achter dat we zijn verbrand. Je kunt je vast nog wel een keer heugen dat je na een lange stranddag onder de douche stapte en het warme water geen pretje was om op je huid te krijgen. Oeps, verbrand…

Los van dat verbranden pijn kan doen aan je huid, is het ook nog eens superslecht voor je gezondheid. Onze huid kan beschadigd raken door de zon en dit kan leiden tot verschillende ziektes. Denk bijvoorbeeld aan huidkanker. Zodra onze huidcellen zijn aangetast door de zon, zullen ze hier nooit meer van herstellen. Ziek worden willen we natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen. Dit kan door je goed in te smeren met zonnebrand. Zonnebrand beschermd onze huid tegen gevaarlijke Uv-stralen.

Op het moment dat de zon hoog staat zal er ook het meeste UV-zonlicht zijn. Dit betekent dus dat je je goed moet insmeren. Door je in te smeren met zonnebrand kunnen de Uv-stralen minder goed in de huid kan doordringen. In zonnebrand zit namelijk een ultravioletfilter. Je zult hierdoor dus minder snel verbranden.

 

Wanneer moet ik zonnebrand gebruiken?

Je hebt net al kunnen lezen dat wanneer de zon hoog staat er het meeste Uv-zonlicht is. Dit is vooral in de zomermaanden. Dit betekent niet dat je je alleen in de zomer moet insmeren. Op het moment dat het weer een beetje lekker weer begint te worden gaan we al gauw op een terrasje zitten. Al is het dan nog maar 20 graden, die eerste zonnestraaltjes kunnen al aardig wat effect hebben. Toevallig zat ik vorige week weer voor het eerste met blote armen op een terrasje, nou ik heb het geweten, hoor. Ik was gelijk verbrand, terwijl ik helemaal niets in de gaten had. Zo zie je maar weer, ook zonder de felle zon kun je nog verbranden en is het belangrijk om je in te smeren.

zonnebrand

Op echte zomerse dagen is het van groot belang je goed in te smeren. Tussen een uurtje of 12 en 3 uur ‘s middags heeft de zon de meeste kracht. Het is daarom verstandig om in de middag de schaduw op te zoeken. Ook heb je aan 1 keer insmeren niet genoeg. Je kunt het beste om de twee uur een nieuwe laag zonnebrand aanbrengen. Doordat je namelijk gaat zwemmen of zweten of zelfs door de wind, zal de zonnebrand sneller vervagen.

Op de flesjes zonnebrand staat altijd een SPF-nummer vermeld. SPF staat voor Sun Protection Factor. Dit kan bijvoorbeeld 15 zijn, 20, 30 of 50. Deze factor geeft aan hoeveel Uv B-straling de zonnebrand kan absorberen. Hoe hoger de factor, des te beter het je kan beschermen tegen straling. Sommige mensen denken dat de factor aangeeft voor welke temperatuur het geschikt is, maar dat is niet het geval. Uiteraard kun je bij een temperatuur boven de 30 graden je beter niet gaan insmeren met factor 15, maar hier zit een andere berekening achter.

De factor geeft juist aan hoeveel minuten je in de zo kunt zitten. Doe dit altijd maal 10. Met factor 15 kun je dus 15 keer 10 minuten in de zon zitten. Hierna ben je niet meer goed beschermd. Ga je dus een dagje zonnen, dan kun je het beste gaan voor een factor 30 of 50. Hoe hoger de factor hoe beter en langer je beschermd bent tegen de zon.

Verschillende soorten zonnebrand

Mocht de keuze tussen de verschillende SPF nog niet moeilijk genoeg zijn kun je ook nog eens kiezen tussen verschillende soorten zonnebrand. Deze komen namelijk in verschillende verpakkingen en substanties. Het is natuurlijk maar net wat jij prettig vinden en handig vindt om mee te nemen. Toch zitten er voor- en nadelen aan een spray zonnebrand en een zonnebrandcrème.

Spray

Voordelen van een spray als zonnebrand is bijvoorbeeld de hygiëne. Je hoeft namelijk niet met je handen aan de dop te zitten. Ideaal voor op het strand zodat je geen zand aan de dop smeert. Daarnaast zijn er ook varianten van een spray zonnebrand die transparant zijn. Zo heb je geen last van witte strepen. Wel gebruik je hierdoor vaak te weinig zonnebrand, omdat je niet goed kan zien waar je al gesmeerd hebt en waar niet. Ook gaat over het algemeen een spray minder lang mee. Dit omdat er veel zonnebrand verloren gaat door de wind en er een deel verstuift.

zonnebrand

Lotion of crème

Bij het gebruik van een crème heb je beter in de gaten hoeveel product je opsmeert en of je alle plekjes hebt gehad. Daarnaast adem je bij een crème of lotion geen schadelijke stoffen in wat bij een spray wel het gevaar kan zijn. Uit onderzoek is ook gebleken dat je beter beschermd bent als je gebruikmaakt van zonnebrandcrème, omdat de substantie dan beter verdeeld is.

 

Waar moet je op letten bij het kopen van zonnebrand?

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je zonnebrand gaat kopen. Om je een beetje op weg te helpen heb ik hieronder een lijstje gemaakt met dingen waar je op moet letten. Zo sta jij hopelijk niet als een kip zonder kop voor de zonnebrandcollectie in de winkel.

  • Bedenk goed waar je naartoe gaat. Ga je naar een tropisch land. Kies dan voor een hoge factor
  • Bekijk de ingrediëntenlijst op de zonnebrand. Niet is zo vervelend als een geïrriteerde huid krijgen van een product
  • Wat vind jij prettig om te gebruiken? Wil je liever een spray of een lotion?
  • Ga na welk huidtype je hebt. Hoe lichter je huid, hoe hoger de factor
  • Wil je veel gaan zwemmen? Zoek dan naar een waterproof zonnebrand

 

Top 3 beste zonnebrand

Je weet nu waar je op moet letten bij het kopen van zonnebrand en wanneer je dit moet gebruiken. Dan is het nu tijd om een goede zonnebrand uit te zoeken. Hieronder vind je mijn top 3 beste zonnebrand. Voor ieder wat wils kun je wel zeggen. Zowel een hoge als lage factor is te vinden in dit lijstje. Daarnaast vind je hier de beste zonnebrandcrème, maar ook de beste spray. Hopelijk kun jij na het lezen van dit artikel een goede keuze maken en ben je klaar om de zon te trotseren.

Garnier Ambre Solaire Zonnebrandcrème SPF 50+ – 200 ml – Hydraterend

Zonnebrand kan soms best prijzig zijn, maar dat wil niet gelijk zeggen dat het een goede zonnebrand is. De Garnier Ambre Solaire Zonnebrandcrème SPF 50+ is een erg betaalbare zonnebrandcrème. Naast beschermen tegen de zon geeft deze zonnebrand je ook nog eens 24 uur hydratatie.

 

Ideaal voor na een lange dag zee en strand waar je huid wat uitgedroogd van kan raken. Na het zwemmen of afdrogen kun je de crème opnieuw aanbrengen voor optimale bescherming. Wat ook fijn is aan deze zonnebrand is dat je er geen witte strepen van krijgt op je huid.

NIVEA SUN Protect & Hydrate Zonnespray SPF 20 – 200 ml

De Nivea Sun Protect & Hydrate Zonnespray heeft een SPF 20 en is daardoor geschikt waarvoor minder heftige zomerdagen. Deze spray hydrateert de huid en is ook nog eens waterproof. Dit kun je dus goed gebruiken voor een dagje naar het strand of zwembad.

Door het pompje kun je deze zonnebrand gemakkelijk aanbrengen en hoef je niet in contact te komen met de opening voor extra hygiëne. Een voordeel van deze zonnebrand is dat hij niet vlekt op kleding.

Eucerin Sun Sensitive Protect Spray Transparant SPF50 Zonnebrand – 200 ml

Mocht je toch liever voor het gemak gaan en ben je bereid daar iets meer voor te betalen? Dan kun je kiezen voor de Sun Sensitive Protect Spray van Eucerin. Deze spray heeft SPF 50 en kan jou hierdoor optimaal beschermen tegen vervelende Uv-stralen. Deze zonnespray is speciaal ontwikkeld voor mensen met een gevoelige huid. Ook is de spray waterproof en plakt niet. Dat is natuurlijk erg fijn voor een warme zomerdag.

Niets is vervelender dan een lichaam volgeplakt met zand. Daarnaast is deze zonnebrand transparant, waardoor je geen last hebt van vervelende vlekken of een witte waas over je lichaam. Let bij een spray dus wel op dat je alles goed insmeert.

 

Vergelijkbare berichten