Beste Studiomicrofoon

Beste Studio Microfoon – Een Top 5 professioneel geluid

Ben je net begonnen met het samenstellen van je thuisstudio en heb je een passende microfoon nodig, maar je hebt geen idee waar je moet beginnen? Of wil je jouw collectie aanvullen met een goede microfoon? Hetzij je muziek maakt of een podcast wilt opnemen: er is een microfoon voor. Toch kan het een hele opgave zijn om de juiste te vinden. Niet alleen zijn er veel opties, maar het moet precies bij jou passen. Om het je gemakkelijk te maken, is hier een toplijst van de beste studio microfoons.

Bekijk de video:

https://youtu.be/-yNdKqEDb9A

Waar let je op?

Om uit te vogelen wat voor type microfoon je wilt kopen, is het handig om enkele dingen te weten: het is nuttig om te bedenken waar jij je microfoon voor wilt gebruiken. Er zijn namelijk verschillende soorten microfoons met elk een unieke eigenschap. Deze zijn dus speciaal gebouwd voor één of meerdere functies, bijvoorbeeld het opnemen van muziek.

De groot membraan condensator, ook wel bekend als LDC (Large Diaphragm Condenser), wordt het meest gebruikt in een professionele studio, omdat deze microfoon een hoge frequentie heeft en gevoelig is. Hierdoor is de LDC geweldig om stemgeluid mee op te nemen. Wel werkt de groot membraan condensator alleen in combinatie met een 48v fantoomvoeding. Ook heb je klein membraan condensator wordt gebruikt, maar dan om het kleinste detail mee op te nemen. Deze gaat hand in hand met de stereo. Deze microfoon komt het beste tot zijn recht als deze wordt gebruikt voor het opnemen van akoestische instrumenten.

De dynamische microfoon is het meest populair. Dit komt door haar vele goede kwaliteiten: het is robuust, redelijk goedkoop en heeft een veelzijdig gebruik. Ook heeft het ruisreductie. Wel ligt het aan de microfoon zelf of ze geen of haast geen ruis produceren. Deze microfoon kun je bijvoorbeeld gebruiken om live mee op te nemen. Ze kunnen namelijk een hoog geluidsniveau registreren, wat inhoud dat het tegen veel lawaai kan.

De ribbon microfoons staan bekend om hun warme vintage toon. Ze werden vroeger veel gebruikt toen microfoons pas opkwamen. Veel presentators gebruikte deze bij hun uitzendingen. Oudere ribbons zijn fragiel gebouwd, maar de moderne kunnen wel tegen een stootje. Dit type microfoon is perfect voor het opnemen van specifieke muziekinstrumenten, zoals de basgitaar of gitaarversterkers.

Richtingskarakteristieken

Richtingskarakteristieken zijn verschillende opnamepatronen die bepalen hoe jouw microfoon klinkt. Er zijn zes opnamepatronen waar je rekening mee moet houden als je een microfoon koopt:

de cardioïde modus is perfect voor podcasting, streaming, muziekopnames en voice-overs, omdat het één geluidsrichting heeft.

Met de omnidirectionele modus wordt het geluid rond de hele microfoon opgepikt. Dit houdt in dat het klinkt alsof iedereen bij elkaar in dezelfde ruimte zit. Zo kun je deze gebruiken bij een vergadering, het live-optreden van een band of een podcast met meerdere mensen.

Een stereo en mono modus vangen audio op voor de microfoon aan de voorkant en zijkanten. Hierdoor passen deze opnamepatronen het best bij muziek sessies waarin meerdere instrumenten of vocalen worden vastgelegd. Een stereo modus kan het verschil tussen de linker- en rechterkant opmaken, maar een mono herkent dit verschil niet.

Een bidirectioneel opnamepatroon neemt audio aan de voor- en achterkant op. Dit is handig als je op een podium staat en je publiek een vraag stelt. Het is niet de beste keuze als je in een studio opneemt. Daarom wordt deze modus niet verder besproken in deze lijst.

Microfoon-popfilter

Een popfilter blokkeert ongewenste geluiden, zoals het getik van vingers op een toetsenbord. Deze is meestal niet ingebouwd in de microfoon. Daarom is het verstandig om te kijken of deze bij de microfoon wordt meegeleverd of niet.

USB of adapter

Waar wil je jouw microfoon op aansluiten? Als je deze bijvoorbeeld op een laptop wilt gebruiken, heb je een microfoon met een USB nodig of een adapter.

Statieven

Het is goed om in gedachten te houden op welke statieven de microfoon past. Bij sommige microfoons wordt een shock mount standaard meegeleverd, maar dat dat is niet altijd zo.

Top 5

Hieronder volgt een top 5 van de beste microfoons van dit moment. Al deze microfoons zijn van uitstekende kwaliteit en daarom zeker de moeite waard om naar te kijken.

Blue Yeti een instapmodel voor elk soort gebruik!

De Blue Yeti is het perfecte instapmodel voor amateurs en semi-professionele gebruikers. Niet alleen heeft het meerdere functiemogelijkheden, zoals: gamen, streamen, YouTube, opnemen van interviews en is zelfs goed voor online vergaderingen ook wel voIP genoemd. Het is voorzien van een USB-poort en jij hebt geen software nodig. Hierdoor hoef je het alleen in te pluggen en het is klaar voor gebruik. De opnamepatronen zijn: de omnidirectionele modus, bi-directionele modus, cardioïde modus, stereo en mono. De ruisreductie is redelijk, maar kan beter.

studio microfoon

studio microfoon

De Blue Yeti is redelijk prijzig, maar dat is het zeker waard vanwege de kwaliteit. De microfoon is beschikbaar in meerdere kleuren: zwart, wit en zilver. Ondanks dat het materiaal van kunststof is, is deze microfoon robuust. Met een breedte van 12 cm en een hoogte van 30 cm is deze microfoon wel aan de grote kant. Houd er wel rekening mee dat de universele shock mount niet bij deze microfoon gebruikt kan worden. De Blue Radius III shock mount is wel passend.

Rode Procaster Microfoon met een ingebouwde popfilter

Deze dynamische microfoon kan het beste worden gebruikt om stemgeluid mee op te nemen. Het heeft een cardioïde richtingskarakteristiek en een frequentiebereik van 75 tot 18000 Hz.

studio microfoons

 

studio microfoon

Door de ingebouwde popfilter heb je minder last van bijgeluiden waardoor je vrijer kan rond bewegen. De Rode Procaster weegt 500 tot 749 gram waardoor deze vrij licht hanteerbaar is. Deze microfoon wordt niet geleverd met een statief.

Blue Yeti X de gamer microfoon!

De Blue Yeti X is een USB-microfoon gemaakt voor podcasters, streamers en gamers. Doordat deze met 24 / bit 48 Hertz opneemt, vangt deze metalen microfoon elk klein detail op. Het is simpel te gebruiken: je kunt het gewoon inpluggen, dus je hebt geen geluidskaart nodig. Ook is de stemversterker te verbinden met een koptelefoon. Dat is handig als je meteen wilt horen hoe je klinkt. Daarnaast laat de LED-ring ook zien hoeveel volume er is.

studio microfoon

studio microfoon

Bovendien heeft deze microfoon meerdere richtingskarakteristieken: bi-directioneel, cardioïde, omnidirectioneel, stereo en mono. Zo kun je  ASMR opnames maken. Ondanks dat het veel gemeen heeft met de Blue Yeti, is deze microfoon beter. Als je het prijsverschil daarvoor over hebt, is deze microfoon wat voor jou. Let er wel op dat deze microfoon niet wordt geleverd met een popfilter of statief.

Rode NT1-a de zangmicrofoon! 

De populaire Rode NT1-a is te gebruiken voor vocalen en instrumenten, maar ook voor Youtube,  podcasten, streaming en vergaderingen. Toch komt deze microfoon het beste tot zijn recht als deze wordt gebruikt voor muzikale opnames.

studio microfoons

studio microfoon

De microfoon is namelijk een groot membraan condensator met een cardioïde modus. Het geluid is helder en warm. Ook heb je geen last van ruis. Wel is deze microfoon alleen in combinatie met een 48v fantoomvoeding en audio-interface te gebruiken. De microfoon wordt geleverd met een XRL kabel, popfilter en shock mount.

Rode VideoMicro de camera microfoon!

De Rode Videomicro-, mijn persoonlijke favoriet, is populair onder YouTubers. Deze is niet alleen goedkoop, maar het produceert ook nog eens goed geluid. Het is makkelijk aan te sluiten door deze op de camera te zetten, het kabeltje erin te steken en aan te draaien. Ook kan deze microfoon worden gebruikt via je iPhone, maar hier heb je wel een TRRS-adapter voor nodig. De meegeleverde kabel past alleen in een camera en niet in een telefoon.

 

studio microfoons

studio microfoon

Hier kwam ik pas achter nadat ik deze had gekocht. Ik meld dit, omdat ik niet wens dat jou hetzelfde overkomt. Omdat de microfoon klein is, is deze makkelijk mee te nemen. Bovendien klinkt het geluid goed.

studio microfoon

studio microfoon

 

Zeker als je gratis software gebruikt zoals de audacity om de audio aan te passen. Deze microfoon kan ook worden gebruikt zonder software, maar dan is het wel handig om in de buurt van de microfoon te blijven. Doe je dit niet dan klinken geluiden die ver weg zijn zachtjes.

Conclusie

Er komt veel bij kijken om te bepalen welke microfoon het beste bij jou past. Niet alleen moet het aan je budget voldoen, maar het moet een passende functie hebben en comfortabel zijn om te gebruiken. Nu heb jij je huiswerk gedaan: je weet dat je op het type microfoon, het merk en het soort opnamepatroon moet letten. Zo lang je daar rekening mee houdt, komt het goed. Ik hoop dat deze lijst je heeft geholpen.

Vergelijkbare berichten