Deodorant – welke deo past het best bij jou?

Je gebruikt het of je gebruikt het niet. Sommige mensen zijn gezegend met geurloze oksels en transpireren weinig tot niet. Ik kan je vertellen, bij mij is dat niet het geval. Sinds de pubertijd ben ik al opzoek naar een deodorant die precies bij mij past. Je wordt doodgegooid met reclames over anti -transpiratie of anti-vlek deo’s. Soms is het zo veel, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ben jij nu ook nog opzoek naar een deodorant die op jouw lichaam geschreven is, lees dan dit artikel even door. Misschien weet je aan het einde precies waar je naar moet zoeken.

 

Waarom zweet je eigenlijk?

Om te kijken hoe we het probleem aan kunnen pakken is het belangrijk om eerst terug te gaan naar de kern. Waarom zweten we eigenlijk en waarom zit hier soms een onaangename geur aan? In principe mag ik het geen “probleem” noemen, want het is heel normaal en een natuurlijk proces.

Zoals je weet heeft ons lichaam een bepaalde temperatuur. Wanneer deze temperatuur te hoog is, dan wordt er een seintje naar onze hersenen gestuurd om vocht via onze poriën uit te scheiden. Het uitstoten van dit vocht heet ook wel transpireren. Het vocht dat op onze huid ligt verdampt waardoor je lichaam kan afkoelen. Je zweet heeft eigenlijk geen geur van zichzelf. Deze soms onaangenamen zweetgeur ontstaat door opgehoopte bacteriën in je klieren. Ook door bacteriën en stoffen uit je kleding.

Deze bacteriën zetten zich om in boterzuren en dat is uiteindelijk wat je kunt ruiken. Soms kan het zijn dat je het gevoel hebt dat je overmatig zweet of dat jouw zweetgeur te aanwezig is. Hiervoor is deodorant in het leven geroepen. Met deodorant kun je de geur of hoeveelheid zweet verminderen.

 

Deodorant in verschillende soorten en maten

Door de jaren heen heb ik aardig wat deo’s geprobeerd. Zo ben ik er ook achter gekomen dat er verschillende soorten en maten deodorant op de markt zijn. Al deze soorten hebben eigen voordelen en nadelen. Zo ben ik er zelf achter gekomen dat mijn huid snel geïrriteerd raakt door spuitbussen, terwijl een vriendin van mij juist alleen maar spuitbussen gebruikt.  Het is daarom belangrijk om testen bij welke deo jij je prettig voelt en waar jouw lichaam het beste op reageert.

Naast spuitbussen heb je ook rollers. Op dit moment gebruik ik zelf rollers, omdat mijn huid hier beter op reageert en je de deodorant zo direct op de huid aanbrengt. Hierdoor kun je met een roller aardig lang mee, doordat je geen product verspilt. Spuitbussen gaan daarentegen wat minder lang mee, maar zijn wel veel gemakkelijker en sneller in gebruik. Een ander deodorant waarbij de verpakking niet direct op de huid komt zoals bij een roller, is een spray. Je zou denken dat een spray hetzelfde is als een spuitbus, maar je kunt dit meer vergelijken met een parfum spray. De meeste sprays hebben een langere werking van een aantal dagen waardoor je deze niet elke dag hoeft te gebruiken.

 

Waar let je op bij het kiezen van een deodorant?

Voordat je een deodorant uit gaat zoeken, moet je weten wat jouw uiteindelijke doel is en wat de ingrediënten zijn. Ben je nu opzoek naar een deo die lekker ruikt en de zweetgeur als het ware verbloemt, dan zijn hier heel veel verschillende soorten spuitbussen voor. Wel is het zo dat spuitbussen soms kringen of vlekken kunnen achterlaten op je kleding. Hiervoor is ook weer wat uitgevonden, namelijk een spuitbus die anti-vlek is. Weet je nog, die reclame met die half zwart en half witte jurk waar geen strepen op te zien zijn? Daar doet me dit altijd aan denken. Zo weet ik gelijk dat deze deo geschikt is voor je kleding.

beste deodorant

Soms kan het zo zijn dat je het idee hebt dat de deodorant niet bij jou werkt. Dan ruik je ineens erger naar zweet dan normaal. Dit kan bijvoorbeeld komen door de ingrediënten. In deodorant zitten verschillende ingrediënten die allemaal een eigen werking hebben. In een deodorant zitten verschillende geurstoffen, waaronder alcohol. Naast alcohol is parfum ook een geurstof die wordt gebruikt in deodorant. In een anti-transpirant deodorant zit vaak aluminium. Deze chemische stof zorgt ervoor dat er een dun laagje gel over je zweetklieren komt te liggen waardoor je minder gaat zweten. Mocht je een gevoelige huid hebben, dan zijn dit vaak ingrediënten die je moet vermijden. Gelukkig zijn er steeds meer deo’s waar deze ingrediënten niet in zitten, zodat er genoeg keuze over blijft.

In een spuitbus zitten drijfgassen waardoor de deo uit de spuitbus wordt geperst. Dit is ook een chemische stof die je soms kunt inademen en dat is natuurlijk niet zo prettig. Bij een roller heb je dit probleem gelukkig niet, omdat je de deo rechtstreeks op de huid aanbrengt. Vaak zit er in een roller ook nog een verzorgende bestanddelen die goed zijn voor een gevoelige huid. Een bijkomend nadeel van een roller direct op de huid aanbrengen is dat je op deze manier bacteriën vanuit de huid de deodorant in kunt rollen. In dat optiek is een spuitbus weer wat hygiënischer.

 

Top 3 beste deodorant

Nu je een beetje weet waar je op moet letten bij het aanschaffen van een goede deo heb ik een top 3 lijstje gemaakt. In dit lijstje staat een aantal van mijn favoriete deo’s. Het leuke is dat deze deo’s alle 3 totaal van elkaar verschillen in soort en in de manier van aanbrengen. Zo krijg je een wat beter beeld van de verschillende opties.

Nuud

Je weet nu dat er in deodorant aardig wat bestandsmiddelen kunnen zitten die je eigenlijk helemaal niet op je huid wilt hebben. Vooral als je een gevoelige huid hebt. Probeer jij nu zo milieubewust mogelijk bezig te zijn en wil je het liefs alleen natuurlijke producten gebruiken? Dan is de deodorant van Nuud misschien wel wat voor jou. Deze deodorant bestaat namelijk alleen maar uit natuurlijke producten en is daarmee 100% veganistisch. In deze deodorant zit geen aluminium, geen kunstmatige geurstoffen, geen andere chemische stoffen en ook geen alcohol.  Deze deodorant komt in de vorm van een tube en smeer je als een soort crème onder je oksels.

nuud - Starter Pack (15ml) - de natuurlijke effectieve anti-odorant
Afbeelding van Bol.com

Zoals ik al aangaf zijn er deo’s in de vorm van een spray die meerdere dagen werken. Bij de deodorant van Nuud is dat ook het geval. Met een keer aanbrengen heb je hier ongeveer 3 tot 7 dagen profijt van. Ook na het sporten of douchen blijft deze deodorant nog werken. Superhandig natuurlijk, omdat het smeren van een crème wat meer te weeg brengt dan alleen een knopje van een spuitbus indrukken.

Koop dit product bij Bol.com> 

Dove Original Roller

Eerder in deze tekst las je al dat ik momenteel zelf een roller gebruik. Dat is de Original Roller van Dove. Deze roller is ontworpen voor een gevoelige huid en zorgt dat tijdens het aanbrengen de huid wordt gehydrateerd en verzacht. Dit is vooral fijn voor na het scheren.

Dove Original - Deodorant Roller - 2 x 50 ml
Afbeelding van Bol.com

Deze roller van Dove heeft een werking tot 48 uur. Je kunt er dus ruim een dag mee door. Deze deo heeft een lichte geur, mocht je wel eens de douche crème van Dove gebruiken, dan weet je hoe dit ruikt. Deze geur geeft je een fris gevoel. Deze deo bevat gelukkig ook geen alcohol.

Koop dit product bij Bol.com >

 

Wil je nu graag een roller gebruiken, maar heb je toch liever een extra frisse geur. Dan heeft Dove ook de GoFresh lijn. Deze lijn met deodorant komt op hetzelfde neer als de Original roller, maar heeft verschillende geurtjes waaronder komkommer en grapefruit.

Dove Deo Roller Go Fresh Granaatappel - Voordeelverpakking 6 Stuks
Afbeelding van bol.com

Ook bevat deze deodorant net zoals de andere variant een hydraterende crème waardoor je oksels zacht en verzorgd blijven na een scheerbeurt.

Koop dit product bij Bol.com> 

Syneo5 Pompspray

Ben jij het nu echt helemaal zat dat je constant natte plekken in je kleding hebt en denk je dat een roller of spuitbus niet voldoende helpt, dan kun je wellicht Syneo5 eens proberen. Dit is een spray waarin wel alcohol en aluminium zit, maar dit heeft een hoog werkzaam anti-transpirant effect. Deze deo kun je opspuiten en hier vervolgens 5 dagen lang effect van hebben. Syneo5 helpt tegen vervelende zweetluchtjes en voor sommige huidtypes kan dit het overmatige zweetprobleem verminderen. Dat is natuurlijk altijd het proberen waard. In de deodorant zit allantoïne verwerkt waardoor de huid wordt beschermd tegen irritatie en uitdroging.

syNeo 5 Anti-Transpirant Deodorant - 30 ml
Afbeelding van Bol.com

Deze deo is ook ideaal voor witte kleding, het laat namelijk geen vlekken achter. Sommige recensies geven zelfs aan dat na de deo een aantal weken te hebben gebruikt het zweetprobleem ook daarna nog verminderd is. Het wordt aangeraden om Syneo5 voor het slapen aan te brengen, zodat het in de nacht voldoende tijd heeft om te drogen. Omdat deze deo soms wat agressiever op de huid kan inwerken is het slim om deze pas een aantal uur na het scheren aan te brengen.

Koop dit product bij Bol.com >

 

Conclusie

Je weet nu dat er op de deodorant markt superveel verschillende soorten te verkrijgen zijn met allemaal een andere werking. Mocht je nu van plan zijn om een keuze te maken en een deodorant uit te proberen, ga dan wel voor jezelf wat vragen na. Wat voor huidtype heb ik? Welke ingrediënten wil ik wel of niet op mijn huis hebben? Welke manier van aanbrengen vind ik prettig? En zo kun je nog een aantal dingetjes op een rijtje zetten die jouw keuze wat gemakkelijker maken. Hopelijk kun je nu een goede deodorant uitzoeken waardoor je jouw zweet of geurproblemen kan verminderen.

Vergelijkbare berichten