Energie besparen? Deze apparaten slurpen veel energie!

De energieprijzen worden steeds duurder. Voor iedereen is dit vervelend. Jij zet bijvoorbeeld je lampen wat minder vaak aan om te voorkomen dat je teveel energie gebruikt. Jij wilt dan wel weten of dit nodig is. 

Misschien mogen je kinderen nog maar een half uur tv kijken door de prijzen. De elektrische apparaten die wij gebruiken, verbruiken altijd energie. Sommige apparaten veel meer dan anderen. Hieronder hebben we de meest verbruikende apparaten op een rijtje gezet. 

Hoe zie jij het zelf wanneer een apparaat veel energie verbruikt?

Als je gaat kijken naar hoeveel apparaten je gebruikt, zijn dat er ontzettend veel. Denk maar eens aan je koelkast waar jij je eten in bewaard, je telefoon die je moet opladen of een lamp die in de wintermaanden de hele dag aan is. 

Het is daardoor moeilijk om te bepalen welk apparaat het meeste verbruikt. Er zijn eigenlijk drie verschillende factoren die meespelen om erachter te komen welke apparaten in jouw woning veel energie verbruiken:

  • Het vermogen van het apparaat 
  • Een energielabel van de apparaten
  • Hoeveel je de apparaten verbruikt

Je zal direct merken dat het ene apparaat veel meer kan verbruiken in het ene huishouden dan in het andere huishouden. Daarom hebben wij hieronder een lijst gemaakt met apparaten die een hele hoop verbruiken, zonder dat je het weet. 

Welke apparaten verbruiken het meeste energie?

De oudste apparaten verbruiken eigenlijk altijd het meeste. Je kan dan denken aan een oude koelkast of een oude magnetron. Toch zijn er echt koplopers die meer gebruiken dan andere apparaten. 

De wasmachine 

De wasmachine is een apparaat wat iedereen in huis heeft staan. Hij is makkelijk om even snel een wasje in te draaien. Het kan ook zijn dat je iemand bent die het fijn vindt om een volledige wasdag te draaien. 

Een wasmachine is handig, maar hij gebruikt ook ontzettend veel stroom. Gemiddeld verbruikt hij per wasbeurt 0,48 kWh aan stroom. Het is een van de meest energie slurpende apparaten in de meeste huishoudens. Het beste is om zoveel mogelijk was in de wasmachine te doen en geen halve onnodige wassen te draaien. 

Een vaatwasser

Wanneer je wat luxer leeft, hoort de vaatwasser uiteraard bij het leven. Je gaat niet meer elke avond met de hand staan afwassen. Dit kost teveel tijd en is geen leuk klusje. 

Helaas is dit gemakkelijke apparaat een energieslurper. Hij verbruikt maar liefst 1 kWh tot 1,5 kWh! Vooral mensen die de vaatwasser een keer in de ochtend en avond aanzetten, verbruiken ontzettend veel energie. Het beste is om hem maximaal een keer per dag aan te zetten. 

De internetmodem 

Zonder internet leven doen wij al jaren niet meer. Jij wilt op Facebook je vrienden kunnen volgen. Verder wil je jouw bankzaken bij kunnen houden en het weer kunnen zien wanneer je wilt. 

Toch is de internet modem die je de hele dag door aan hebt staan een energieslurper. Hij verbruikt 22,5 kWh en hij staat de hele dag aan. Je wilt hem natuurlijk altijd overdag gebruiken. Wanneer je gaat slapen is het een idee om hem uit te zetten. 

Conclusie 

Eigenlijk zijn er veel meer apparaten die energie slurper zonder dat je het weet. Door te kijken naar het verminderen van het gebruik van deze apparaten, kan jij een hele hoop energie besparen. 

Zo is de stekker uit het stopcontact halen zeker een goede tip! Uiteindelijk wil iedereen geld besparen en dat kan op deze manier.