Hoe kun je een G akkoord op de piano spelen? Incl. Video

In een recent artikel heb ik van alles uitgelegd over de piano akkoorden. Uit dat artikel blijkt duidelijk dat piano akkoorden ontzettend belangrijk zijn. Dat is óók het geval als je nog een beginnend pianist bent. Als beginnend pianist ben je wellicht nog zoekende naar de manier waarop je een G akkoord op een piano kunt spelen.

In dit artikel kan je van alles vinden over het spelen van een G akkoord. Ik vertel je hoe je dit moet doen, waar je op moet letten en hoe je dit continue verder kunt verbeteren.

Piano spelen is namelijk een kwestie van oefenen, oefenen en oefenen. Bij elke les/training word je beter en beter. Dat is uiteindelijk dé gewenste situatie. Maar, eerst leren hoe je een G akkoord kunt spelen. Lees het direct hieronder!

Een G akkoord op de piano spelen

Een G akkoord bestaat uit de volgende tonen: G – B – D. Althans: dat is het zogeheten G majeur akkoord. Dat is in ieder geval de meest voorkomende variant van een G akkoord. Voor het spelen van een G akkoord moet je dus G – B – D gebruiken.

Een G akkoord is één van de meest bijzondere akkoorden voor een pianist. Hoezo dat zo is, leg ik je later in dit artikel uit. Feit is dat het leren van een G akkoord ook niet al te lastig is. Ook daar leg ik je later in dit artikel meer over uit.

Als ik naar mijn eigen beginjaren kijk, heb ik hoogstwaarschijnlijk enige tijd verspild. Ik ben namelijk begonnen met het leren van noten. Uit meerdere onderzoeken blijkt echter dat het beter is om eerst de akkoorden te leren.

Door de akkoorden te leren, krijg je meer inzicht in de muziek. Hierdoor ben je ook (sneller) in staat om te improviseren. Bij het leren van akkoorden spelen het G akkoord én het C akkoord een belangrijke rol. Dat leg ik je direct hieronder uit.

Waarom wordt een G akkoord veel gebruikt?

Bij het componeren van muziek op een piano ben je veelvuldig bezig met bepaalde akkoorden. Met name voor een beginner is het C akkoord ontzettend belangrijk.

Een C akkoord wordt verreweg het meest gebruikt door beginnende pianist. Dit is namelijk het akkoord dat verreweg het makkelijkste te leren is.

In veel gevallen volgt een G akkoord direct na een C akkoord. Dit komt enerzijds omdat deze combinatie ontzettend goed klinkt. De tonen hebben een vol geluid en vormen een mooie geheel.

Doordat een C akkoord & G akkoord goed samen gaan, hoor je beide akkoorden dan ook veel in muziek terug komen. Dat is ook absoluut het geval bij de huidige muziek. Des te meer reden om direct met een G akkoord aan de slag te gaan.

Met een G akkoord ben je immers in staat om, in combinatie met een C akkoord, al een prachtige stukje op je piano te spelen.

Wat is de toonladder van een G akkoord?

Elk akkoord heeft een bepaalde toonladder. Een toonladder heeft volgens Wikipedia de volgende definitie: Een toonladder is een opeenvolging van in toonhoogte stijgende of dalende tonen, meestal bestaande uit de diatonische tonen van een octaaf. Een toonladder vormt het basismateriaal van een muziekstuk.

https://www.youtube.com/watch?v=iIK4yIeHNTU

Als ik naar de toonladder van een G akkoord kijk, zie ik de volgende noten: G – A – B – C – D – E – F#. In vergelijking met een C akkoord zijn er weinig verschillen te ontdekken. Het enige verschil is dat bij een G akkoord sprake is van een halve noot hogere F. De toonladder van een C akkoord is dan ook nagenoeg identiek aan de bovengenoemde toonladder van een G akkoord.

Let wel op: de hierboven genoemde toonladder betreft de natuurlijke mineur toonladder. In de muziekwereld wordt echter ook gesproken over de harmonische toonladder- en de melodische toonladder van het G akkoord. In onderstaand rijtje kan je de verschillen zien:

  • Natuurlijke mineur toonladder: G – A – Bb – C – D – E – F
  • Harmonische mineur toonladder: G – A – Bb – C – D – Eb – F# – G
  • Melodische mineur toonladder: G – A – Bb – C – D – E – F#

Welke varianten van een G akkoord bestaan er?

De vraag ‘Wat is een G akkoord?’ is eigenlijk geen correcte vraag. Er bestaan namelijk meerdere varianten van een G akkoord. De meest voorkomende variant is het G majeur akkoord. Dat akkoord is zoals hierboven reeds uiteengezet: G – B – D. Het maakt hierbij niet uit of je eerst de G speelt of eerst de B. Nee, de volgorde maakt niet uit. Het gaat er hier puur om dat je deze drie toetsen in combinatie met elkaar gebruikt.

Een andere variant is het G mineur akkoord. Een G mineur akkoord bestaat uit de noten G – Bb – D. Ook hierbij maakt de volgorde van de noten niet uit; als je deze drie noten maar in combinatie met elkaar gebruikt. Een kenmerk van een mineur akkoord is dat de tonen nogal droevig klinken. Een G mineur akkoord wordt dan ook alleen in ‘droevige’ muziek gebruikt. Bij opgewekte muziek wordt gebruik gemaakt van het hierboven beschreven G majeur akkoord.

Wat is een G7 akkoord?

De laatste variant van een G akkoord die ik graag wil bespreken, is het G7 akkoord. Met een G7 akkoord kan je spanning opbouwen. Als de spanning volledig opgebouwd is, volgt er meestal een C akkoord. Met het G7 akkoord ben je in staat om ‘goed door te moduleren’ naar de C-toonladder.

Het G7 akkoord kan je op de piano als volgt spelen: G – B – D – F. Ook hierbij maakt het niet uit in welke volgorde je deze tonen laat klinken. Het gaat er simpelweg om dat deze 4 tonen de samenklank vormen en dus de basis zijn van het G7 akkoord.

Hoe kan je akkoorden leren?

Voor het leren van akkoorden heb je meerdere mogelijkheden. Je kunt je bijvoorbeeld aanmelden bij een muziekschool. Een kenmerk van een muziekschool is dat je hier op bepaalde tijdstippen lessen volgt. Je moet dus je schema afstemmen op de muziekschool.

Bovendien moet je behoorlijk veel betalen voor een muziekschool. Daarnaast zijn er óók muziekscholen die de focus puur op de noten hebben liggen. Het is dan ook niet aan te raden om je aan te melden bij een muziekschool.

Nee, voor het leren spelen op een piano kan je het beste een online muziekcursus volgen. Met een dergelijke online muziekcursus krijg je vanaf het 0 punt alles geleerd met betrekking tot piano spelen.

Meer informatie over de Pianolessen van Rene >>

Een mooi kenmerk daaraan is dat je zelf je tijd in kunt delen. Je bepaalt dus zelf wanneer en waar je welke les gaat volgen. Bovendien zijn de lessen interactief vormgegeven, waardoor het geen moment saai is. Met een online muziekcursus ben je dan ook in staat om de akkoorden perfect te leren.

Ook bij een dergelijke cursus merk je ongetwijfeld dat het C akkoord en het G akkoord als eerste geleerd worden. Deze twee akkoorden vormen simpelweg de basis voor veel muziekvormen.

Welke akkoorden bestaan er nog meer?

In dit artikel richt ik me volledig op het G akkoord. Zoals eerder in dit artikel uitgelegd heeft dat een bepaalde reden. Een G akkoord wordt namelijk, net zoals een C akkoord, behoorlijk veel gebruikt. Maar, welke andere akkoorden bestaan er nog meer? In de wereld van het pianospel onderscheiden we eigenlijk 6 verschillende akkoorden:

  • A akkoord
  • B akkoord
  • C akkoord
  • D akkoord
  • E akkoord
  • F akkoord

Elk akkoord heeft dus een bepaalde samenklank van tonen. Ook heeft elk akkoord specifieke varianten en een unieke toonladder. Je hebt hierboven immers kunnen lezen dat een G akkoord onderverdeeld kan worden in een majeur G akkoord, een mineur G akkoord en het G7 akkoord. Dat is dus ook het geval bij de andere akkoorden.

Handige tips voor piano spelen

Wil je graag als beginnend pianist starten met piano spelen? Hierboven heb ik al één duidelijke tip gegeven: meld je aan bij een online muziekcursus. Maar, ik heb nog twee andere handige tips voor je.

Mijn eerste tip is om jezelf continue uit te blijven dagen. Probeer bijvoorbeeld zo snel mogelijk om blind het G akkoord te kunnen spelen. Dat betekent: met je ogen dicht het G akkoord spelen. Lukt dat? Dan kan je vervolgens proberen om het G mineur akkoord te spelen. Lukt dat ook? Dan kan je ook aan de slag met het G majeur akkoord en het G7 akkoord. Door jezelf continue uit te dagen, ga je echte stappen zetten.

Mijn andere tip heeft betrekking op de arbeid die je moet leveren. Het leren piano spelen is simpelweg een langdurig project. Door veel, heel veel, te oefenen, kan je uiteindelijk een begenadigd pianist worden.

Online muziek cursus volgen

Wil je graag aan de slag met piano spelen? Wil je graag onder meer het G akkoord leren? Dan kan ik je zeker door verwijzen naar de volgende online muziekcursus.

Bekijk hier welke online muziekcursussen jij kunt volgen >>

Vergelijkbare berichten