Laptop blaast hard

Help mijn laptop blaast! Dit kun je eraan doen!

Mijn laptop gebruik ik elke dag. Ik geniet elke dag van deze uitvinding, maar soms blijft hij me wel verbazen. Zo had ik laatst een keer het gevoel dat er een raket vanuit mijn huis opsteeg. Ik was gewoon aan het werk en ineens hoorde ik een enorm hard geblaas. Ik had het nog niet in de gaten, maar het bleek mijn laptop te zijn.

Dit enorm harde geluid bracht wel wat zorgen in mij naar boven. Ik was zelfs bang dat mijn laptop het ging begeven. Voordat ik totaal in paniek raakte ademende ik even diep in en weer uit. Na een paar minuten was ik rustiger en merkte ik dat er niet zo heel veel aan de hand was.

Mijn laptop stond nog steeds op de tafel en was gewoon hard aan het werk. Ik word ook wel eens moe als ik heel hard ren, dus eigenlijk vind ik het niet zo vreemd dat een laptop soms ook even uit moet puffen. Zeker niet als het al een iets oudere laptop is. Oude mensen lopen ook geen marathon meer.

Ik observeerde de situatie een tijdje en nadat mijn laptop vaker begon te blazen ging ik op onderzoek uit. Ik heb een aantal dingen ontdekt en ik weet nu wat je eraan kunt doen als je laptop blaast. Lees deze bevindingen en tips in dit artikel. Op deze manier zorg je ervoor dat je minder last hebt van je laptop die blaast.

Hoe komt het dat je laptop hard blaast?

Je laptop kan soms ineens heel hard gaan blazen. Dit kan diverse oorzaken hebben. Een van de grootste oorzaken is dat je laptop gewoon heel hard aan het werk is. Het is ook heel normaal dat je laptop af en toe gaat blazen. Dit is juist goed, want de interne ventilator zorgt er gewoon voor dat je processor wat afkoelen  wanneer deze te warm wordt.

De processor van je laptop wordt warm als deze heel hard moet werken. Dit kan zijn als je heel veel tabs open hebt staan of als je een serie kijkt terwijl er nog andere programma’s draaien of schermen openstaan.

Het kan ook zijn dat je laptop op een ondergrond staat waar hij zijn warmte niet weg kan. Ik heb mijn laptop wel eens op bed gehad toen ik ziek was. Toen lag mijn laptop op een kussen. Ineens werd hij heel warm terwijl ik niets open had staan. Mijn vriend vertelde me dat dit kwam doordat mijn laptop op een kussen stond en de warmte niet kwijt kon.

Wat kun je doen als je laptop te hard blaast?

Er zijn diverse dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je laptop wat minder hard blaast. Het is sowieso goed om hier eens bij stil te staan, want op deze manier zorg je ervoor dat je laptop minder overbelast raakt. Dit bevordert de levensduur van je laptop.

Sluit programma’s af die je toch niet gebruikt

Een van de grootste oorzaken waardoor je laptop gaat blazen is als je processor te hard moet werken. Dit komt vaak doordat er te veel programma’s open staan. Controleer altijd voordat je op je laptop gaat of er nog wat open staat. Sluit dit af als je het toch niet gebruikt. Dit zorgt ervoor dat je processor zich concentreert op datgene wat je nu aan het doen bent. Je computer is op deze manier niet met meerdere dingen tegelijk bezig en raakt niet oververhit. Jij zou ook oververhit raken als je honderd taken tegelijk moet doen. Sluit onnodige dingen af. Haal ook eventuele programma’s die je nooit meer gebruikt van je computer af. Dit zorgt voor meer opslagruimte en je computer is minder traag.

Afkoelen

Je kunt je laptop ook een beetje helpen door zware programma’s af te sluiten, of door je laptop op een vrije plaats te zetten waardoor de warmte weg kan. Op deze manier kan je laptop afkoelen. Je kunt je laptop ook op een verhoging zetten, of houdt hem even in de lucht. Dit zijn een aantal manieren om ervoor te zorgen dat je laptop minder hard hoeft te werken.

Check de ventilator

Het is de ventilator die zo blaast en jouw laptop afkoelt. Dit is belangrijk anders raakt de processor oververhit. Soms kan het voorkomen dat de ventilator niet goed werkt. Dan blaast hij verkeerd of niet goed genoeg. Het is dan belangrijk om de ventilator na te kijken. Zo voorkom je problemen. Is de ventilator niet goed meer? Laat hem dan vervangen of vervang hem zelf.

Controleer de ventilatieroosters

Soms komt het voor dat de ventilatieroosters aan de onderkant van je laptop te veel afsluiten. Hierdoor kan de warme lucht niet ontsnappen, met als gevolg dat de temperatuur in de laptop oploopt. De ventilatoren in je laptop moeten harder draaien om de boel te koelen. Dit kan ervoor zorgen dat je laptop extra hard blaast.

Controleer daarom de ventilatieroosters aan de onderkant van je laptop. Er kan wellicht wat vuil in zitten, of ze zitten verstopt met iets anders. Hoe dan ook, controleer dit goed, want het is beter voor je laptop.

Zorg ervoor dat de processor gas terug neemt

Je kunt de inspanningen van je computer wat verminderen, zo hoeft de processor minder hard werk te verrichten. Dit is beter voor de processor en je laptop. Dit doe je door naar instellingen te gaan, dan ga je naar het kopje systeem waaronder je energie en slaapstand vindt. Dan klik je op extra energie-instellingen, vervolgens klik je op schema-instellingen wijzigen en daarna klik je op geavanceerde energie-instellingen wijzigen.

Schaf een koelmat of koelwand aan

Een koelwand of koelmat zorgt ervoor dat je laptop wat meer af kan koelen. Zo’n mat of wand bestaat uit een systeem dat jouw laptop aan de onderkant extra afkoelt. Vaak zet je jouw laptop ook gelijk wat hoger. Het voordeel van dit systeem is dat je laptop meer afkoelt, waardoor hij uiteindelijk minder hard zal blazen.

Werk in een koele omgeving

Wij raken zelf ook oververhit als we in een warme ruimte werken. Voor een laptop geldt dit niet anders. Zorg ervoor dat de ruimte waarin je werkt niet te warm is. Op deze manier zullen de prestaties van je laptop verbeteren. Je laptop zal minder hard hoeven werken.

Moet ik een nieuwe laptop aanschaffen?

Het kan natuurlijk zo zijn dat je alle tips uit dit artikel hebt toegepast. Nog steeds blaast je laptop heel hard en wordt hij ontzettend warm. Dit is natuurlijk niet prettig voor jou als je werkt, maar je wilt natuurlijk ook dat je laptop lang genoeg mee gaat. Heb je echt alles overwogen? Dan kun je nadenken over de aanschaf van een nieuwe laptop, maar dit kost veel geld en dit doe je waarschijnlijk niet zomaar.

Het is niet altijd noodzakelijk om meteen een nieuwe laptop aan te schaffen. Houdt er in ieder geval rekening mee dat hij hard werkt en het een keer zal begeven. Wil je nog niet meteen een nieuwe laptop aanschaffen? Houdt dan een spaarpotje achter de hand. Op deze manier kun je indien noodzakelijk altijd een nieuwe laptop aanschaffen.

Wil je toch niet wachten totdat het blazen minder wordt. Of ben je bang dat je werkprestaties achteruit gaan door het blazen? Dan kun je erover nadenken om een nieuwe laptop aan te schaffen.

Nieuwe Laptop aanschaffen bij Coolblue > 

Vergelijkbare berichten