Helpt piano spelen als je wilt leren zingen?

Wil je graag de nieuwe Beyoncé of Ed Sheeran worden? Dan is het van belang om op de juiste manier te leren zingen. De bekende artiesten hebben ook jarenlang training gehad. Training om hun stembanden op de juiste manier te gebruiken en zodoende de meest prachtige klanken te produceren. Heb je ook interesse om dit voor elkaar te krijgen? Dan heb ik mogelijk iets interessants voor je.

In de afgelopen jaren ben ik veelvuldig bezig geweest in de pianowereld. Ik weet hierdoor alle ins en outs over pianolessen, de verschillende piano’s en de weg die een beginnend pianist af moet leggen. Ik was zelf ontzettend benieuwd naar de combinatie tussen piano spelen en leren zingen. Zit hier een verband tussen? Zo ja; is het aan te raden om piano te gaan spelen als je ook wilt leren zingen? Ik ben op onderzoek gegaan; mijn bevindingen kan je dit informatieve artikel vinden.

Draagt piano spelen bij aan het leren zingen?

Ja, dat is zeker het geval. Een piano is één van de meest ingewikkelde instrumenten om te bespelen. Als je piano kunt spelen, weet je dan ook alles over akkoorden, over noten, over de emotie achter de muziek en over het produceren van de juiste klanken. Dit helpt als je wilt gaan leren zingen.


Uit ervaring weet ik dat veel jongens en meisjes de droom hebben om een beroemde artiest te worden. Kijk bijvoorbeeld maar naar de bekende talentenjachtshows op de televisie. Onder meer The Voice of Holland bestaat al vele jaren lang.

Elk jaren komen er weer nieuwe, jonge kinderen die graag een goede zanger willen worden. Dit heeft absoluut mijn interesse getrokken. Waarom willen zoveel mensen kunnen zingen?

Wat maakt het zingen en de grote doorbraak zo lastig? Ik heb het antwoord op de vragen proberen te vinden, waarbij ik altijd de focus heb gehouden op piano spel. Dat is namelijk waar mijn echte kracht ligt.

Draagt piano spelen dan bij aan het leren zingen? Ja, in mijn ogen is dat zeer zeker zo. Maar, deze vraagt verdient eigenlijk een veel uitgebreider antwoord. Op mijn antwoord te concretiseren, heb ik dit artikel verder uitgewerkt. Hieronder kan je meer informatie vinden over het verband tussen piano spelen en zingen.

Wat is belangrijk bij zingen?

Stel nou dat je een succesvolle zanger wilt worden: over welke competenties moet je beschikken? Allereerst moet je over een fraaie stem beschikken; dat is iets wat je eigenlijk altijd bij je geboorte wel of niet mee hebt gekregen. Het is niet in alle situaties mogelijk om je stem te ontwikkelen tot een prachtige stem. Als je met een prachtige stem geboren bent, helpt dat je zeker.

Daarnaast moet je ook voldoende inzet tonen. De weg naar succes is absoluut niet makkelijk. Door veel inzet te tonen en te oefenen, kan je alsnog het gewenste succes behalen.

Tot slot heb je ook muzikaal gevoel nodig. Juist dát is waar het bij piano spelen ook om draait. Je moet gevoel voor de melodie hebben en je moet ook kunnen improviseren. Bij zowel zingen als bij piano spelen komt dit dus om de hoek kijken. Een eerste aanwijzing voor mij dat piano spelen en leren zingen de nodige overeenkomsten met elkaar hebben.

Wat is belangrijk bij piano spelen?

Ook bij piano spelen is het dus van belang dat je ritmisch gevoel hebt. Je moet de toetsen op de juiste manier, op het juiste moment en met de juiste kracht indrukken. Daarnaast moet je ook nog gevoel in je benen hebben voor het bedienen van (sustain) pedalen. Kortom: ook bij piano spelen moet je veel ritmisch gevoel hebben.

Daarnaast moet je óók bij piano spelen meer dan voldoende inzet tonen. Het is namelijk absoluut niet makkelijk om dit instrument volledig onder de knie te krijgen. Nee, je moet hier ontzettend veel uren voor oefenen en continue jezelf blijven verbeteren. Net zoals bij zingen is het dus niet al te makkelijk om piano te kunnen spelen.

Piano spelen en zingen tegelijkertijd

De écht grote artiesten zijn in staat om piano te spelen, terwijl ze ondertussen ook nog zingen. In dat geval moet je de aandacht op twee onwijs lastige bezigheden vestigen. Als je dat voor elkaar krijgt, heb je het ontzettend goed gedaan. Om dit voor elkaar te krijgen, moet je echter ontzettend veel oefenen. Hierbij komt bovenstaand verhaal ook weer om de hoek kijken: je moet ritmisch gevoel hebben/creëren.

Als je tegelijkertijd piano gaat spelen en gaat zingen, moet je met de piano voor het ritme zorgen. De piano maakt de klanken, terwijl jouw stem deze klanken meer kracht bij kan zetten.

Door het piano spel met je prachtige zang te combineren, kan je een prachtig muziekstuk verkrijgen. Let wel op: dit is niet makkelijk en vergt de nodige oefening. Ook hiervoor moet je dus weer de nodige inzet tonen.

Je zang begeleiden

Als je wilt leren zingen, moet je daar dus de nodige tijd in investeren. Gelukkig is het mogelijk om je zang op een optimale manier te begeleiden. Hoe je dat kunt doen? Door de melodie met je piano te maken.

Door bijvoorbeeld een ritmisch patroon op je piano te spelen, kan je jouw zang perfect begeleiden. Dit heeft als bijkomend voordeel dat je volledig opgenomen wordt in het ritme. Je bent op meerdere vlakken met het ritme bezig, waardoor je ook een perfect gevoel voor timing hebt.

Hoe kan je beter leren zingen?

Je kunt onder andere beter leren zingen door het muziekstuk met de piano te begeleiden. Op die manier kan je, zoals hierboven reeds beschreven, een ritmisch muziekstuk creëren. Dat draagt absoluut bij aan het doel om beter te leren zingen.

Daarnaast is het ook aan te raden om te gaan improviseren en veel creativiteit te tonen. Door te improviseren, krijg je ook meer ritmegevoel. Tot slot kan ik je nog als advies geven om goed te luisteren. Luister naar je piano spel én luister naar je zang. Door goed te luisteren, kan je ook gaan ontdekken waar je jezelf nog verder kunt verbeteren. Daarnaast kun je natuurlijk ook voor het leren zingen een cursus volgen of lessen nemen.

Hoe kan je het beste piano leren spelen?

Het mag duidelijk zijn dat het spelen op een piano bijdraagt aan het leren zingen. Maar, hoe kan je nou het beste piano leren spelen? In mijn ogen is dat het geval als je de akkoorden gaat liggen. De akkoorden vormen de basis voor eigenlijk elk muziekstuk. Dat geldt dus voor het piano spel, maar ook voor je zang.

Door de akkoorden te leren, ben je bovendien in staat om te gaan improviseren. Dankzij de akkoorden krijg je meer controle over de piano en begrijp je ook beter hoe de piano werkt.

Je leert hoe je bepaalde tonen kunt creëren en hoe je die tonen met elkaar kunt combineren. Als je uiteindelijk drie of meer tonen met elkaar combineert, spreken we van een akkoord.

Als je uiteindelijk piano kunt spelen, helpt dat je absoluut verder bij het leren zingen. Je weet nu immers hoe akkoorden werken, je weet hoe een muziekstuk opgebouwd is en je hebt leren te improviseren. Hierdoor heb je ook beter leren timen en weet je exact op welke toonhoogte en dergelijke je moet zingen. Al met al is piano spelen en zingen dus een perfecte combinatie.

Waar kan je het beste piano leren spelen?

Als je muzikaal aangelegd bent, moet je daar absoluut iets mee gaan doen. Piano spelen is niet alleen leuk, maar blijft je ook continue uitdagen. Je wilt immers jezelf continue verbeteren en zodoende het onderste uit de kan halen. Waar kan je dat het beste doen? In mijn ogen is dat bij een online muziekcursus. Bij een online muziekcursus krijg je uitgebreide digitale lessen voorgeschoteld. Deze lessen kan je op elk gewenst moment volgen en zodoende zelf je tijd indelen.

Bijkomend voordeel is dat de kosten voor een online muziekcursus relatief laag liggen. Voor een miniem bedrag kan je je al aanmelden voor online pianolessen. Dat is absoluut niet het geval als je je aanmeldt bij een muziekschool. Een muziekschool is tamelijk duur en daarbij ben je bovendien ‘verplicht’ om op bepaalde tijdstippen de lessen te volgen. Met een online muziekcursus ben je al met al bijzonder flexibel.

Meld je direct aan

Wil je gaan leren zingen? Dan is het aan te raden om eerst piano te kunnen spelen. Hoezo dat zo is? Dat heb je hierboven in dit uitgebreide artikel kunnen lezen. Ik heb je hierboven ook direct een tip meegegeven waar je het beste piano kunt leren spelen; bij een online muziekcursus. Om dit artikel in stijl af te sluiten, verwijs ik je graag naar één van de beste online muziekcursussen. Klik hier om je direct aan te melden bij deze online muziekcursus >>

Vergelijkbare berichten