Het beeldscherm van je laptop reinigen – Do’s en don’ts

We maken tegenwoordig flink veel gebruik van allerlei elektronische apparaten. Zo hebben we thuis de nodige apparaten staan die we gebruiken, maar ook op werk en op school maken we steeds meer gebruik van allerlei elektronica.

Je kan dan bijvoorbeeld denken aan een laptop. Veel mensen maken hier gebruik van. Als je een laptop hebt dan weet je dat af en toe het beeldscherm moet worden schoongemaakt. Er zijn echter een aantal do’s en don’ts als het gaat om het reinigen van het beeldscherm van je laptop.

In dit artikel ga je meer informatie kunnen vinden over de do’s en de don’ts. Zo voorkom je dat je het beeldscherm van je laptop op de verkeerde manier reinigt. Lees dus snel verder en ontdek wat je moet weten.

Hieronder vind je alvast een kort overzicht van de do’s en don’ts.

  • Laptop uitzetten en batterij eruit halen
  • Gebruik een microvezeldoekje
  • Gebruik gedestilleerd water en schoonmaakazijn
  • Niet rechtstreeks op het scherm spuiten
  • Geen gewone schoonmaakmiddelen gebruiken
  • Geen zakdoeken, servetten of keukenpapier
  • Geen kraanwater gebruiken

Je weet nu al enigszins wat je wel en niet moet doen bij het reinigen van het beeldscherm van je laptop. Er is echter nog veel meer te vertellen dan dat.

Als je graag wat uitgebreidere informatie wilt moet je snel verder lezen. In dit artikel ga je namelijk nog veel meer informatie vinden over het reinigen van je beeldscherm.

De do’s van het reinigen van het beeldscherm van je laptop

Het is van belang dat je het reinigen van het beeldscherm op de juiste manier doet. Hoewel je het niet zult denken is het toch belangrijk dat je bepaalde dingen doet. Als je dit niet doet zul je misschien denken dat het ook wel schoon zal worden, maar het resultaat zal minder zijn en eventuele andere gevolgen zijn ook aanwezig.

Je hebt net al heel even een kort overzichtje kunnen zien van de do’s en de don’ts. Hieronder zullen we dieper ingaan op de do’s van het reinigen van je beeldscherm.

Zet je laptop uit en haal de batterij eruit

In principe klinkt het uitzetten van de laptop best logisch als je het beeldscherm gaat schoonmaken. Toch doen veel mensen dit nog niet. Het is wel belangrijk dat je dit doet, want als je dit niet doet kan het toch zorgen voor eventuele schade.

Datzelfde geldt voor de batterij. Hier wordt eigenlijk nauwelijks over nagedacht, maar ook dit is erg belangrijk. Je moet namelijk de batterij uit de laptop halen als je het beeldscherm gaat reinigen.

Voor sommigen is dit misschien nog moeilijk om te doen, terwijl anderen het zo voor elkaar hebben gekregen. Als het je niet lukt om de batterij eruit te halen kan je altijd nog iemand anders vragen om dit voor je te doen.

Het is belangrijk dat je dit doet, omdat je bezig zult zijn met vloeistoffen. Zoals je waarschijnlijk wel weet zijn vloeistoffen en elektronica niet bepaald een goede combinatie. Een ongeluk zit altijd in een klein hoekje, maar je kan dit voorkomen door de juiste maatregelen te nemen. In dit geval dus het uitzetten van je laptop en de batterij eruit halen.

Gebruik een microvezeldoekje

Je moet niet met je vingers aan het beeldscherm zitten als je dit wilt reinigen. Het is het verstandigste om hier een doekje voor te gebruiken.

Een microvezeldoekje is het beste om in dit geval te gebruiken. Dit materiaal is namelijk niet schadelijk voor het beeldscherm van je laptop. Het laatste wat je wilt als je het scherm gaat reinigen is dat je schade veroorzaakt. Door een microvezeldoekje te gebruiken kan je dus schade voorkomen.

Je spuit simpelweg een klein beetje op het doekje en begint vervolgens met het reinigen.

Gebruik gedestilleerd water en schoonmaakazijn

Het schoonmaakmiddel dat je moet gebruiken voor het reinigen van het beeldscherm van je laptop is ook van belang. Je moet namelijk niet zomaar een schoonmaakmiddel pakken, hierover lees je later nog meer.

Voor het schoonmaken van het beeldscherm zul je een combinatie van gedestilleerd water en schoonmaakazijn moeten gebruiken.

Dit kan je combineren in een verstuiver. Je kan het flesje voor de helft vullen met gedestilleerd water en de andere helft vul je met schoonmaakazijn.

De don’ts van het reinigen van het beeldscherm van je laptop

Je hebt net kunnen lezen over wat je wel moet doen bij het reinigen van het beeldscherm van je laptop. Dit is uiteraard belangrijk om te weten, maar er zijn nog meer dingen die belangrijk zijn om te weten.

Zo zijn er namelijk ook genoeg dingen te bedenken die je niet moet doen als je het beeldscherm van je laptop gaat reinigen. Wat je niet moet doen heb je aan het begin van dit artikel al kunnen zien in het overzicht.

Hieronder gaan we wederom dieper in op deze punten. In dit geval gaat het dus om wat je niet moet doen als je het beeldscherm van je laptop gaat reinigen.

Spuit niet rechtstreeks op het beeldscherm

Het is belangrijk dat je het schoonmaakmiddel niet direct op je beeldscherm spuit. Je zult misschien verwachten dat dit de beste tactiek is, maar dat is het dus absoluut niet. Als je op deze manier te werk gaat beschadig je namelijk het beeldscherm.

In plaats van rechtstreeks op het beeldscherm te spuiten moet je een klein beetje spuiten op het microvezeldoekje dat je gebruikt bij het schoonmaken.

Gebruik geen gewone schoonmaakmiddelen

Als je nog nooit eerder het beeldscherm van je laptop hebt schoongemaakt dan kan het zo zijn dat je niet weet wat je moet gebruiken bij het reinigen van het beeldscherm. Je bent dan ook al snel geneigd om de voor jou bekende schoonmaakmiddelen te pakken.

Het is echter belangrijk dat je dit niet doet. Voor het reinigen van het beeldscherm van je laptop moet je namelijk geen schoonmaakmiddelen, zoals bijvoorbeeld afwasmiddel, gebruiken. Zoals je bij de do’s hebt kunnen lezen is het verstandiger om een combinatie van gedestilleerd water en schoonmaakazijn te gebruiken.

Gebruik geen zakdoeken, servetten of keukenpapier

Het juiste materiaal gebruiken bij het reinigen van je beeldscherm is erg belangrijk. Je wilt namelijk niet zorgen voor schade aan het beeldscherm. Het scherm is dan misschien wel schoon, maar de schade die je dan hebt is uiteraard niet fijn.

Je moet daarom ook geen zakdoeken, servetten, keukenpapier en dergelijke gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld zorgen voor krassen op het beeldscherm. Daarom moet je ook een microvezeldoekje gebruiken. Dit is namelijk beter voor het beeldscherm.

Gebruik geen kraanwater

Water klinkt misschien als een logisch middel om te gebruiken bij het reinigen van je beeldscherm. Toch is dit niet zo.

In water zit namelijk kalk. Nu zul je denken dat dit in principe geen probleem is, maar dat is het wel degelijk. De kalk zal er namelijk voor zorgen dat er vlekken ontstaan op het beeldscherm. Dit is natuurlijk niet de bedoeling, want je wil juist dat het beeldscherm schoon blijft.

Waarom moet je het beeldscherm van je laptop reinigen?

Tegenwoordig gebruiken we heel veel apparaten. Een laptop is één van de apparaten die wel veel gebruiken. Dit doen we bijvoorbeeld als we gaan werken, maar ook voor school wordt het apparaat veel gebruikt.

Als je een laptop gebruikt dan kan er vuil ontstaan op het beeldscherm. Dit kan simpelweg een beetje stof zijn, maar het kan ook gaan om vlekken die een stuk hardnekkiger zijn. Op sommige momenten kan dit het zicht belemmeren, want het kan je akelig in de weg gaan zitten.

Daarom is het belangrijk dat je het beeldscherm van je laptop schoonmaakt. Dit moet je dan wel op de juiste manier doen. Doordat je net de do’s en de don’ts hebt kunnen lezen weet je nu precies hoe je het beeldscherm schoon moet maken.

Daarnaast is het sowieso beter als je af en toe het beeldscherm even schoonmaakt. Een beetje stof is niet zo erg, want dit is zo weg. Als je een bepaalde vlek op het beeldscherm hebt zitten en je deze niet weghaalt kan deze vlek steeds hardnekkiger worden. Op den duur heb je dan te maken met een vlek die eigenlijk niet meer weg te krijgen is.

Conclusie

Het beeldscherm van je laptop is eigenlijk belangrijker dan je denkt en dus is het ook belangrijk dat je het beeldscherm op de juiste manier behandelt. Hierbij moet je dan bijvoorbeeld denken aan het reinigen van het beeldscherm van je laptop.

Er zijn bepaalde dingen die je wel moet doen als je het beeldscherm gaat reinigen, maar ook dingen die je absoluut achterwege moet laten. Zo is het bijvoorbeeld niet aan te raden om normale schoonmaakmiddelen, water, servetten, zakdoeken en keukenpapier te gebruiken.

Het is verstandiger om te kiezen voor een combinatie van gedestilleerd water en schoonmaakazijn. Dit kan je dan op een microvezeldoekje spuiten. Het is belangrijk dat je dit op het doekje spuit en niet rechtstreeks op het beeldscherm

Je weet nu hoe je het beeldscherm schoon moet maken. Veel succes met het toekomstige reinigen van het beeldscherm van je laptop.