Hoe begin je met piano spelen?

Als je piano wilt leren spelen kun je dat op verschillende manieren doen. Zelf heb ik ervoor gekozen om privé les te nemen. Maar als ik nu alles over zou moeten doen had ik gekozen voor online pianoles.

Je kunt beginnen met piano spelen door eerst te bepalen hoe je wilt leren spelen. Je kunt dan kiezen uit de volgende soorten lessen:

 • Zelf leren
 • Online pianoles
 • Pianoles bij een muziekschool
 • Privé pianoles

Om piano te leren spelen heb je natuurlijk wel een instrument nodig. De meeste beginners beginnen met piano spelen op een Keyboard, maar tegenwoordig is een digitale piano ook een hele goede optie. Afhankelijk van welke vorm van pianoles je neemt, kun je dan de lessen volgen en zo snel beginnen met piano spelen.

Hoe begin je met piano spelen?

Als je wilt beginnen met piano spelen heb je daarvoor natuurlijk een instrument nodig. De meeste beginners kopen een keyboard om piano te leren spelen maar zelf vind ik het veel prettiger om te spelen op een digitale piano. Daarnaast moet je ook weten wat er precies voor nodig is om piano te kunnen spelen. Je kunt jezelf piano leren spelen met behulp van YouTube of met lesboeken. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om verschillende soorten pianoles te volgen.

Als je piano wilt leren spelen is het vooral een kwestie van beginnen en de belangrijkste onderdelen van piano spelen leren. Als je eenmaal de basis onder de knie hebt wordt het piano spelen al een stuk makkelijker.

Beginnen met een Keyboard, digitale piano of piano?

Om te beginnen is het belangrijk dat je een instrument kiest. Als je nog niet helemaal zeker weet of piano spelen wel bij je past is de goedkoopste optie om een keyboard aan te schaffen. Maar als je zeker weet dat je een goede pianist wilt worden is een digitale piano of een echte piano een veel betere keuze.

Sokkels zijn gemaakt om trillingen van de piano te absorberen. Door deze techniek toe te passen trilt de piano minder door op de vloer en muren waardoor je buren er direct minder last van hebben als jij piano speelt. Hoewel het al heel veel helpt bestaat de kans dat je buren er geen genoegen mee nemen.  

Het verschil tussen een keyboard en een digitale piano is dat een digitale piano veel meer speelt als een echte piano. De toetsen zijn namelijk gewogen en je hebt op een digitale piano net zo veel toetsen als een echte piano. Bij een keyboard heb je in de meeste gevallen geen gewogen toetsen en heeft een keyboard vaak minder toetsen.

Voor een beginner is een keyboard prima om mee te beginnen, maar als je eenmaal verder komt is het beter om over te stappen naar een digitale piano of echte piano.

Hoe wil je piano leren spelen?

Het is mogelijk om op verschillende manieren piano te leren spelen. Als je alleen af en toe een liedje wilt leren spelen op de piano kun je dat natuurlijk heel goed zelf leren. Op YouTube vindt je ontzettend veel tutorials waar pianisten je laten zien hoe je bepaalde liedjes speelt. Het is dan slechts een kwestie van nadoen en herhalen om de liedjes te leren spelen. Toch is het veel beter om eerst een goede basis te leren bij piano spelen.

Hiermee wordt het namelijk ook een stuk makkelijker om liedjes te leren spelen. Je kunt op verschillende manieren leren spelen.

Zelf leren spelen

Als je ervoor kiest om zelf te leren spelen, is het een goed idee om eens rond te kijken op YouTube. Op YouTube kun je namelijk heel veel lessen vinden waarin je bepaalde onderdelen van piano spelen kunt leren. Een van de belangrijkste dingen die je het beste eerst kunt leren is hoe je je handen goed plaatst op de toetsen en hoe je een goede houding aanneemt bij het piano spelen.

Dit gaat je namelijk helpen als je straks beter leert spelen. Een goede houding bij piano spelen hoort bij de basis van piano spelen net als het goed zetten van je vingers op de toetsen. In het begin lijkt het misschien onzin om dat te leren, maar je hebt het als je verder komt hard nodig.

Pianoles bij een muziekschool

Ben je van plan om lessen te volgen? Dan kun je dat ook op verschillende manieren doen. De meest voordelige oplossing is om lessen te volgen bij een muziekschool. In vrijwel iedere stad is wel een muziekschool te vinden waarbij jij je kunt aanmelden voor pianolessen.

Vaak mag je dan eerst een introductieles mee doen om te kijken of pianoles via een muziekschool iets voor je is. Zelf ben ik niet zo een voorstander van pianoles bij een muziekschool omdat je dan vaak met meerdere mensen samen lest. Als jij dan snel beter wordt in piano spelen, bestaat de kans dat je vertraagd wordt omdat de rest van de groep nog niet klaar is voor de volgende stap. In dat geval ben je beter af bij een privé docent.

 

Pianoles bij een privé docent

Ook kun je privé pianoles nemen bij een pianodocent. Hiervoor ga je meestal naar de docent toe en krijg je daar pianoles. Toen ik net begon met piano spelen heb ik ook privéles gevolgd. Wat ik een groot voordeel vond aan privélessen is dat je heel veel persoonlijke begeleiding krijgt. De hele lessen zijn namelijk afgestemd op jouw voortgang.

piano leren spelen met letters

Als jij dus een snelle leerling bent, past de privé docent daar het programma op aan. Heb je toch nog wat meer oefening nodig? Dan doe je samen met de pianodocent een stapje terug en krijg je nog wat extra uitleg over de lesstof.

Een groot nadeel aan pianoles bij een Privé docent vind ik dat het vooral duur is. Je krijgt meestal maar een half uur les en betaalt daar al snel 15 tot 25 euro voor. Hoewel privé pianoles een van de beste keuzes is als je snel piano wilt leren spelen, vind ik de prijs voor privé les over het algemeen nog wel aan de hoge kant.

Als ik nu alles opnieuw zou moeten leren zou ik ervoor kiezen om online pianolessen te volgen. Hiermee bepaal je namelijk zelf hoe snel je door de lesstof heen gaat en kun je de docent van de piano cursus altijd vragen stellen als je iets niet snapt.

Toen ik pianoles had, bestonden online cursussen nog niet. Helaas kon ik daarom niet aan online cursussen deelnemen. Maar als ik voor jou de keuze moest maken, vertelde ik je dat online pianoles voor de meeste mensen de beste en meest voordelige keuze is.

 

Online pianoles volgen

 

Er zijn inmiddels verschillende online piano cursussen die je kunt volgen. Zelf heb ik een kijkje genomen bij de online pianolessen van René en heb ik later eens gekeken naar de pianolessen van onlinemuziekcursus.nl. Beide cursussen leren je alles wat nodig is om goed piano te leren spelen.

In een online cursus krijg je videolessen waarin bepaalde onderdelen van piano spelen worden uitgelegd. Het grote voordeel van online pianolessen is natuurlijk dat je er de deur niet voor uit hoeft. Als je thuis een keyboard of digitale piano hebt, kun je al beginnen met de online pianolessen.

Daarnaast zijn online pianolessen ook veel goedkoper dan het volgen van andere soorten les. Voor de online pianolessen van René betaal je bijvoorbeeld eenmalig € 197, – en heb je daarna levenslang toegang tot de lessen. Ook als er nieuwe lessen bij komen mag jij daar automatisch gebruik van maken als je je hebt aangemeld.

Bij Privé lessen betaal je al snel € 720,- euro per jaar. Dat is natuurlijk een behoorlijk verschil. Als je interesse hebt gekregen in online pianolessen raad ik je aan eens te kijken naar mijn selectie van goede online pianolessen:

Door het volgen van online pianolessen ben je veel goedkoper uit dan wanneer je les zou nemen bij een privé docent of muziekschool. In principe leer je net zo veel als bij andere pianolessen. Het enige verschil is dat je het in je eigen huis doet met behulp van een computer of laptop.

Goede houding aanleren achter de piano

Een van de belangrijkste dingen die je moet leren als je begint met piano spelen is het aannemen van een goede houding. Als je dit niet direct in het begin doet, kun je last krijgen van allerlei lichaamsklachten en is het later heel moeilijk om je verkeerde houden weer af te leren. In de onderstaande video wordt uitgelegd hoe je een goede houding hebt bij piano spelen:

Je vingers juist leren plaatsen op de toetsen

Naast het hebben van een goede houding is het ook super belangrijk om je vingers goed op de piano te plaatsen. Dit heet ook wel je vingersetting. Als je dit goed doet wordt het een stuk makkelijker om bijvoorbeeld akkoorden te spelen of om toonladders te spelen.

Bekijk in de onderstaande video hoe dat werkt:

https://www.youtube.com/watch?v=iIK4yIeHNTU

Hoe vaak moet je oefenen?

Om goed piano te leren spelen is het natuurlijk belangrijk om regelmatig te oefenen. In principe maakt het niet veel uit hoe veel je oefent. Wel is het een goed idee om iedere dag minimaal een half uur bezig te zijn met piano spelen. Daarnaast is het ook een goed idee om onderscheidt te maken tussen piano spelen en leren spelen.

Een struikelblok bij veel beginnende pianisten is dat ze veel plezier hebben in het spelen van stukken dat ze al kennen en hierdoor minder tijd en aandacht besteden aan het leren van nieuwe dingen. Probeer daarom voor jezelf lestijd en speeltijd apart in te plannen zodat je naast het spelen van de muziek die je al kent, ook aan de slag gaat om nieuwe dingen te leren.

Hoe ziet een online pianoles eruit?

Als je aan de slag wilt gaan met online pianoles, kom je in een dashboard waar je alle lessen die beschikbaar zijn kunt aanklikken. Vervolgens zie je een videovenster waarin je kunt beginnen met de les. Via een video wordt uitgelegd wat je moet leren van de video en wordt daarna voorgedaan hoe het werkt.

Bekijk hieronder een voorbeeld video van hoe online pianoles werkt:

Akkoorden leren spelen

Als je begint met de pianolessen leer je al snel akkoorden spelen. Akkoorden vormen de basis van alle liedjes die je gaat spelen en daarom is het belangrijk om snel akkoorden te leren spelen. Je begint vaak met de basis akkoorden zoals de akkoorden:

 • C-Akkoord
 • D- Akkoord
 • E-Akkoord
 • F- Akkoord
 • G- Akkoord
 • A- Akkoord
 • B- Akkoord

Dit zijn de basis akkoorden die je als eerste leert. In de onderstaande video zie je hoe akkoorden worden gespeeld :

Deze video is gemaakt door René Knops van Pianoles voor René

 

 

 

Vergelijkbare berichten