Hoe kun je piano leren spelen zonder noten te lezen?

Hoe kun je piano leren spelen zonder noten te lezen? Zit jij er niet op te wachten om eerst noten te leren lezen voordat je eindelijk kunt leren piano spelen? Dat hoeft ook helemaal niet. Er zijn namelijk meer manieren om piano te leren spelen.

In dit blogbericht ga ik je vertellen op welke manieren je nog meer piano kunt leren spelen, waarom het een goed idee is om uiteindelijk wel noten te leren lezen en geef ik je een aantal tips zodat je snel beter piano kunt leren spelen. Lees verder.

Hoe kun je piano leren spelen zonder noten te lezen?

Zoals ik in de intro al aangaf zijn er een tal van mogelijkheden als jij piano wilt leren spelen zonder noten te leren lezen.

De beste manier om zo snel mogelijk piano te leren spelen is door te leren spelen op basis van akkoorden. Akkoorden zijn de basis voor ieder lied en door dit te leren kun je dus al vrij snel met je favoriete liedjes meespelen.

Daarnaast is het ook mogelijk om piano te leren spelen met letters. Je leert dan welke toetsen welke letter hebben en dit kun je dan gebruiken om de liedjes te leren spelen die je wilt.

Ook is het mogelijk om piano te leren spelen met behulp van YouTube video’s Hier kun je dan liedjes leren spelen door het na te doen op YouTube.

De laatste manier om snel en makkelijk piano te leren spelen is door het volgen van een online piano cursus.

Bekijk hier wat je allemaal leert in de cursus

Hiermee leer je niet alleen je favoriete liedjes spelen, maar leer je ook bijvoorbeeld waarom de juiste houding bij piano spelen zo belangrijk is en hoe jij je vingers op de juiste manier op de toetsen plaatst.

Waarom de basis van piano spelen belangrijk is

In het begin lijkt het nog niet zo belangrijk om de basis van piano spelen te leren. Je wilt tenslotte gewoon graag je favoriete liedjes mee kunnen spelen. Toch geeft het je direct veel meer voordelen als je leert hoe je je vingers op de juiste manier moet plaatsen en hoe je de juiste houding aanneemt.

De kans is namelijk aanwezig dat als je een verkeerde houding aanneemt je hier op lange termijn last van kunt krijgen. Veel voorkomende problemen hiermee zijn bijvoorbeeld rugklachten.

Daarnaast is het leren van de juiste vingersetting (de juiste manier van je vingers plaatsen op de toetsen) belangrijk omdat je zo sneller bepaalde akkoorden kunt vinden.

Ook is het natuurlijk een goed idee om te leren welke noot bij welke toets hoort. In de cursus leer je bijvoorbeeld waar de centrale C te vinden is en hoe je makkelijk de juiste noten kunt vinden op de piano.

Eerst akkoorden leren geeft je een voorsprong

Het mooie aan eerst akkoorden leren is dat het de basis is van alle liedjes. Als jij al weet welke akkoorden er allemaal zijn voor de piano kun je daarmee ook heel makkelijk de passende tonen vinden binnen dat akkoord.

Ook geeft het leren van akkoorden je de mogelijkheid om direct liedjes te oefenen. Als je eerst noten zou leren spelen, duurt het over het algemeen een stuk langer voordat je aan spelen toe komt.

Noten leren lezen is wel een goed idee

Als je straks al een tijdje piano aan het spelen bent en al wat liedjes mee kunt spelen raad ik je wel aan om alsnog noten te leren spelen. Het grote voordeel hiervan is dat je dan muziek precies zo kunt spelen als dat ze gespeeld horen te worden.

Als je alleen maar speelt op basis van akkoorden zullen de liedjes nooit hetzelfde klinken als in de song zelf.

Noten leren lezen lijkt vooral in het begin heel moeilijk. Maar als je de basis al hebt geleerd, en je kunt akkoorden spelen, wordt het leren lezen van noten al een stuk makkelijker.

10 tips om snel beter piano te leren spelen zonder noten te leren lezen

Het is helemaal niet erg als je niet direct noten wilt leren lezen en om je op weg te helpen om snel beter piano te leren spelen geef ik je graag nog wat tips die je direct kunt toepassen in de praktijk.

Door deze tips toe te passen leer je sneller beter piano spelen en geeft je dat een voorsprong.

1. Leer eerst de juiste houding

De juiste houding bij piano spelen is super belangrijk. Het voorkomt dat je op lange termijn lichamelijke klachten ervaart tijdens het spelen. Daarnaast is het belangrijk om het direct in het begin te leren.

Als je het namelijk niet direct in het begin goed aanleert, is het heel moeilijk om je verkeerde houding weer af te leren.

2. Leer ook direct de juiste vingersetting

Naast de juiste houding bij piano spelen is ook de juiste vingersetting super belangrijk. Als je dit namelijk direct goed bent doe je daar op lange termijn je voordeel mee door snel en makkelijk de juiste toetsen te kunnen bereiken op de piano.

Ook hiermee geldt het dat als je het eerst verkeerd aanleert, het daarna heel moeilijk is om het als nog goed te leren.

3. Oefen regelmatig

Als je snel beter piano wilt leren spelen is het een goed idee om regelmatig te oefenen. Zelf speel ik elke dag een uur piano. Ik heb gemerkt dat als ik langer dan een uur speel, ik niet meer helemaal fit achter de piano zit.

Daarom is het voor jezelf belangrijk om erachter te komen wat voor jou werkt betreft het oefenen. Sommige pianisten kunnen met gemak 3 uur achter elkaar oefenen. Andere pianisten waaronder ik doen het met wat minder uren.

Uiteindelijk is het de ervaring die je op doet dat bepaalt hoe snel jij goed piano leert spelen.

4. Begin niet steeds opnieuw bij een fout

Dit deed ik heel veel in het begin. Telkens als ik een fout maakte tijdens het oefenen begon ik weer helemaal bij het begin. Uit eigen ervaring heb ik ondervonden dat ik veel sneller leer als ik verder ga bij het punt dat het mis ging.

Daarom geef ik je graag deze tip zodat jij ook sneller beter piano kunt leren spelen. Doe er vooral je voordeel mee.

5. Speel niet steeds wat je al kent

Het is natuurlijk aantrekkelijk om te spelen wat je al kent. Maar als je beter wilt worden in piano spelen is het een goed idee om juist onderscheidt te maken tussen het speelkwartier en oefentijd.

Als je aan het oefenen bent doe je de dingen die je nog moeilijk vindt en in je speeltijd kun je dan de dingen spelen die je al kent.

6. Kijk ook af en toe YouTube video’s

Er staat super veel informatie over piano spelen op het internet. Via YouTube kun je complete liedjes stap voor stap leren. Hier heb ik zelf veel van geleerd en ik raad je zeker aan dat ook te doen.

7. Ontdek welke muziekstijl jij leuk vindt om te spelen

Zelf heb ik jaren lang pianoles gehad waarbij ik vooral geleerd heb hoe ik klassieke muziek speel. Maar als je voor jezelf piano gaat leren spelen kun je natuurlijk zelf kiezen welke muziekstijl je graag speelt.

Veel pianisten vinden het bijvoorbeeld leuk om Jazz of blues te spelen. Andere pianisten vinden het weer heel leuk om moderne muziek te spelen.

8. Volg een pianocursus

Ja, het is best mogelijk om helemaal zelf piano te leren spelen via bijvoorbeeld YouTube. Maar als je snel resultaat wilt en stap voor stap wilt leren hoe jij goed piano kunt leren spelen, is het zeker een goed idee om een online cursus te volgen.

Online cursussen zijn een stuk goedkoper dan wanneer je bijvoorbeeld les neemt bij een privé docent of een muziekschool. Toch  is een online cursus net zo waardevol. Zelf ben ik een groot fan van de online pianolessen van René.

De reden dat ik hier zo te spreken over ben is vooral door de persoonlijke touch die hij eraan toevoegt. Zo heb ik toch nog een beetje het gevoel dat ik les krijg van iemand. Daarnaast is René ook een zeer ervaren pianist en kun je veel van hem leren.

Een aantal video’s van René

Bekijk hier wat je allemaal leert in de cursus

9. Plan elke dag piano spelen in

Vaak heb ik gemerkt dat het piano spelen erdoor schoot omdat ik er niet veel tijd voor had. Als jij ook een druk leven hebt, raad ik je aan om je oefenmomenten in te plannen.

Hier leg je voor jezelf een soort van verplichting op om te oefenen. Zoals al eerder benoemd; hoe meer je oefent hoe sneller je beter piano leert spelen.

10. Koop niet direct een dure piano

Ik weet dat het natuurlijk het fijnste is als je op een echte piano speelt. Maar als je net begint met piano spelen en je nog niet zeker weet dat je het voor een lange tijd wilt doen, is het zonde om direct een dure piano te kopen.

In plaats daarvan kun je in het begin prima uit de voeten met een digitale piano of Keyboard.

Conclusie

Ja, je kunt piano leren spelen zonder eerst noten te leren lezen. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld eerst akkoorden te leren spelen. Als je snel beter wilt worden in piano spelen is het belangrijk dat je regelmatig oefent.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je voordat je daadwerkelijk piano gaat spelen eerst de juiste houding en vingersetting aanleert.

Een online pianocursus helpt je om zo snel mogelijk een goede pianist te worden. Hier leer je namelijk alle belangrijke elementen die je nodig hebt bij het piano spelen.

Als ik je een cursus zou mogen aanraden zou dat de online pianocursus van rené zijn. Hier wordt veel aandacht besteedt aan een persoonlijke touch en de lessen zijn makkelijk.

Hierdoor leer je snel beter piano spelen zonder dat je daar zelf veel moeite voor hoeft te doen. Natuurlijk kun je ook alles gratis leren op YouTube, het nadeel daaraan is wel dat het allemaal niet zo gestructureerd is.

Uiteindelijk is het je eigen keuze hoe jij piano gaat leren spelen en wens ik je heel veel plezier en succes!

Ja, Ik ben benieuwd naar de online pianocursus van René

 

 

Vergelijkbare berichten