Hoe lang duurt het om piano te leren spelen

Hoe lang duurt het om piano te leren spelen? Iedereen droomt er wel van om goed een instrument te kunnen bespelen. Het is natuurlijk ook erg leuk om een instrument te kunnen bespelen.

Er zijn diverse instrumenten die je kunt bespelen, het vergt natuurlijk wel enige oefening, maar wanneer je het kunt pluk je er de voordelen van. Alle instrumenten kunnen leuk zijn het is maar net wat je zelf wilt.

Piano is een van die instrumenten die erg leuk en mooi zijn. Toch is piano niet makkelijk om te leren, maar als je het eenmaal kunt dan kun je de prachtigste stukken spelen. Denk aan stukken van : Bach, Mozart en Beethoven, maar ook aan prachtige jazz en blues. Je kunt natuurlijk ook popmuziek op een piano spelen.

Dit laat maar zien hoe een  veelzijdig instrument de piano is. Maar hoe leer je piano spelen? Hoelang duurt het voor je piano kunt spelen? Dit zijn allemaal vragen die we in onderstaand artikel voor je gaan beantwoorden. Ook vertellen we je hoe lang het duurt om piano te leren spelen.

Wat is een piano?

Voordat we je gaan vertellen hoe lang het duurt om piano te leren spelen is het natuurlijk leuk om te weten wat een piano precies is. Dit behandelen we kort in deze alinea. De piano valt onder een slag-, toets- en snaarinstrument en komt uit de citerfamilie. Het wordt bespeelt met een enkel klavier en drie of vier pedalen.

De piano heeft witte en zwarte toetsen. Bij de klavecimbel was dit omgekeerd. In het Italiaans wordt een piano nog steeds pianoforte genoemd, een vleugel noemt met pianoforte a coda, wat letterlijk vertaald een piano met staart wordt genoemd.

Er zijn veel voorlopers van de piano in omloop geweest. Zoals de klavecimbel. Dit instrument is de voorloper van de piano, maar wordt nu vooral als een “ authentiek instrument” uit de baroktijd beschouwd. Bij de voorlopers van de piano kon men moeilijk nuances spelen. Elke toon bij een piano kan afzonderlijk hard of zacht worden gespeeld.

 

Geschiedenis

Nu weet je wat een piano is en is het natuurlijk leuk om wat over de geschiedenis te weten. Bartolomeo Cristofori is de vader van de piano en heeft deze tussen 1698 en 1709 uitgevonden.

Toen werd het de Gravicembalo col piano e forte genoemd of ook wel de pianoforte. Silberman was een van de eerste Duitse pianobouwers en Johann Sebastian Bach heeft al vroeg veel kennis opgebouwd over de piano.

De Klavecimbel bestond al en hiermee kwam de piano met een ander geluid. Het was een nieuw instrument met een andere klank. In de loop der eeuwen heeft de piano nog wel wat verandering doorgemaakt, maar over het algemeen is het idee hetzelfde gebleven.

Hoe leer je piano spelen?

Het is natuurlijk lastig om te zeggen hoe je piano leert spelen, want dit is afhankelijk van jouw eigen keuze. Er zijn diverse manieren hoe je piano kunt leren spelen. Zo kun je het zelf leren.

Dit kan door gewoon zelf jezelf noten te leren lezen, of door het op gevoel en gehoor te doen. Je kunt ook YouTube filmpjes raadplegen. Daarnaast zijn er online cursussen te vinden die je er heel goed bij kunnen helpen.

Je kunt er ook voor kiezen om een docent te nemen. Dit kan in privésfeer of op een muziekschool. De voordeel van een privéleraar is dat je het vaak sneller leert omdat je meer aandacht krijgt. Maar het is wel belangrijk om erbij te zeggen dat het ook afhankelijk is van je doorzettingsvermogen en eigen inzet.

Een goede leraar is wel heel belangrijk. Je kunt ook naar een muziekschool gaan, deze werken vaak ook met docenten en een bepaalde methode. Deze kunnen jou dan vaak door middel van die methode piano leren spelen.

 

Motivatie

Indien je piano wilt leren spelen is het belangrijk dat je motivatie hebt. Heb je dit niet dan gaat het minder snel of het lukt helemaal niet. Maar dat is natuurlijk met alles. Als je niet gemotiveerd bent dan is het altijd lastig om iets te leren. En zoals men vaak zegt: “ Als je iets wilt dan lukt het ook.” Kortom als je het echt wilt gaat het je ook lukken om piano te leren spelen.

Je hoeft natuurlijk geen talent te hebben, maar als je er aanleg voor hebt is dat natuurlijk wel mooi meegenomen. Het helpt je om dingen sneller op te pakken, enig gevoel voor muziek hebben is dus in dit geval wel handig.

Doorzettingsvermogen staat echt gelijk met motivatie het vergt gewoon enige oefening en ook al heb je talent, de grootste concertpianisten die oefenen elke dag minimaal vier uur en zetten door. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen dat wordt er vaak gezegd.

Er zijn altijd dingen die je niet begrijpt en dan is juist in dit geval doorzettingsvermogen heel belangrijk. Juist om deze reden kan het ook handig zijn om een leraar te hebben.

 

Hoe lang duurt het om piano te leren spelen?

We zijn dit artikel met bovenstaande vraag begonnen: Hoe lang duurt het om piano te leren spelen? Het is dus eigenlijk heel lastig om hier specifiek een antwoord op te geven. Het valt of staat met diverse factoren. Wat we wel kunnen zeggen is dat motivatie en doorzettingsvermogen twee erg doorslaggevende factoren zijn.

Deze zorgen ervoor dat het minder lang duurt en dat je iets sneller leert. En natuurlijk oefenen, oefenen, oefenen, tot je een ons weegt. Dat zijn allemaal componenten die er voor zorgen dat het sneller kan gaan en dat je makkelijker piano leert spelen.

Hoe meer je oefent hoe sneller het gaat. Het is ook belangrijk om te weten dat je de lat niet meteen te hoog legt. Geen enkele pianist heeft meteen hele stukken van Bach geleerd. Elke pianist begint bij de basis.

Indien je bij de basis begint zul je vanzelf bij moeilijkere stof uit komen en sneller piano leren spelen. Indien je jezelf vasthoudt aan bovenstaande tips dan zal het vast snel gaan lukken.

Dan kun je binnen no-time een prachtig stuk spelen en zal je iedereen versteld doen staan. Maar nogmaals het is wel echt afhankelijk van je eigen inzet en doorzettingsvermogen hoelang het duurt om piano te leren spelen.

Vergelijkbare berichten