Hoe leer je blues spelen op de piano?

Blues op de piano leren spelen kan op verschillende methoden. Je kunt leren improviseren met blues door de baslijn te leren, je kunt het leren uit een lesboek, via YouTube of met een online cursus. Afhankelijk van waar jouw voorkeur naar uit gaat is het met elke manier goed mogelijk om blues te leren spelen op de piano. 

Als je aan de slag wilt gaan met het leren spelen van de blues, is het een goed idee om eerst iets dieper in te gaan op wat Blues eigenlijk is en wat de basis is van het spelen van blues. In dit artikel vertellen we je wat de basis is en op welke manieren jij aan de slag kunt gaan met het leren spelen van blues op de piano.

Zelf vind ik het vooral heel leuk om blues te spelen. Vooral ook omdat er veel mogelijkheden zijn om mee te improviseren. Voordat je dat kunt, is het eerst belangrijk om te leren hoe je de blues speelt. Dit doe je het makkelijkst door blues liedjes te leren spelen. Ook daar komen we later nog op terug.

Wat is Blues?

Volgens Wikipedia is Blues een muziekstijl die ongeveer tussen 1860 en 1900 is ontstaan. Deze muziek werd vooral gemaakt door slaven uit Afrika in het zuiden van de Verenigde Staten. Blues kent dus al een lang verleden maar wordt nog steeds door veel mensen gespeeld. Het feit dat blues vooral heel leuk is om te spelen, maakt het voor veel mensen aantrekkelijk om ermee te beginnen. Daarom helpen we je graag verder om ook aan de slag te gaan met het spelen van Blues.

De basis van Blues

Als je aan de slag wilt gaan met het spelen van blues kies je altijd eerst een grondtoon.  Een grondtoon is de eerste toon van de toonladder waarbinnen je gaat spelen. Op basis hiervan speel je dan de blues muziek. Om het verder toe te lichten laat ik je dat graag zien in een video.

Hoe leer je blues spelen op de piano?

Als je graag blues wilt leren op de piano kun je dat op verschillende manieren doen. Als je al wat piano kunt spelen is het niet heel moeilijk om blues te leren spelen via bijvoorbeeld een lesboek of via YouTube, maar als je een absolute beginner bent, kan het wel lastig zijn om het op deze manier te leren. In die gevallen ben je meestal het beste af bij een online cursus of privéles van een piano docent.

Blues leren met een lesboek

Als je noten kunt lezen is een makkelijke manier om blues te leren spelen met behulp van een lesboek. Er zijn veel verschillende lesboeken te koop waarmee je blues kunt leren spelen. Als je nog geen noten kunt lezen is in de meeste gevallen geen goed idee om blues te leren spelen met lesboeken, tenzij je eerst van plan bent om noten te leren lezen.

Via bol.com heb je ruime keuze aan blues lesboeken. Goede lesboeken om aan de slag te gaan met het leren spelen van blues op de piano zijn:

Daarnaast kun je ook altijd terecht bij de bibliotheek waar je lesboeken kunt lenen om blues te leren spelen. Zelf vind ik het altijd prettig om de boeken zelf aan te schaffen zodat ik niet voor een bepaalde tijd de boeken weer moet inleveren.

Blues leren spelen op de piano via YouTube

Naast het leren spelen van de blues via een lesboek, is het tegenwoordig natuurlijk ook mogelijk om piano te leren spelen via YouTube. Er zijn een aantal YouTube kanalen waar je gratis lessen kunt krijgen over het spelen van Blues op de piano. Een aantal goede YouTube kanalen zijn:

Wat me opvalt is dat er voor het leren van Blues, maar weinig Nederlandse video’s online staan. Als je blues piano wilt leren via YouTube is de kans dus groot dat je dat in het Engels moet leren.

Blues leren bij een privé docent

Als je liever meer begeleiding wilt in het spelen van piano, kun je er ook voor kiezen om privé pianoles te nemen bij een piano docent(e). Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat de docent(e) weet hoe blues gespeeld wordt om het je te leren. Van de muziekdocenten die privéles geven, zijn een aantal van die docenten ook werkzaam op het conservatorium. Dat betekent dat ze vaak kennis hebben van verschillende muziekstijlen waardoor de kans groot is dat ze ook kennis hebben van Blues.

Als je kiest voor privéles is de kans groot dat je ook gedeeltelijk uit een lesboek zal leren. Dit doe je dan vooral thuis om te oefenen. Het voordeel van het nemen van Privé les is dat de lessen precies worden afgestemd op hoe snel jij leert. Als je dus een natuurtalent blijkt, ga je sneller door de lesstof heen waardoor je sneller beter kunt spelen.

Daarnaast krijg je bij privéles ook de nodige extra begeleiding die je helpt onderdelen van het spelen van blues sneller en makkelijker te begrijpen.

 

Blues leren spelen op de piano met een online cursus

De inhoud van de pianolessen van rené

Naast het volgen van pianolessen is het tegenwoordig ook mogelijk om online pianolessen te volgen. Met een online piano cursus kun je vanuit je eigen huis aan de slag met de lesstof en hoef je geen afspraak meer te maken met een docent. Daarnaast zijn online lessen een stuk goedkoper dan het volgen van privéles en krijg je in de meeste gevallen genoeg begeleiding. Ook bij online pianoles is het dan belangrijk dat je wel eerst goed kijkt of er ook daadwerkelijk lessen zijn om blues te leren.

Het heeft namelijk geen zin om een piano cursus aan te schaffen die je alleen leert hoe je popmuziek speelt terwijl jij graag blues wilt leren. Er is een online cursus die redelijk wat aandacht besteedt aan het leren spelen van blues. Dat zijn de online pianolessen van René. Hier leer je namelijk de basis van piano spelen, het meespelen van liedjes en kun je daarnaast gratis extra workshops volgen. Ook een uitgebreide blues cursus is er daar een van.

Makkelijke blues liedjes om te spelen

Als je het hele leren van de blues wilt overslaan en direct aan de slag wilt met het spelen van blues muziek, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om bluesliedjes te leren spelen. Er zijn een aantal liedjes die zeker interessant zijn om te leren spelen zoals:

  1. Boogie Woogie Stomp — Albert Ammons
  2. Rock Little Baby — Cecil Gant
  3. Jambalaya — Fats Domino
  4. Blueberry Hill — Fats Domino
  5. Fess Up — Dr. John
  6. Must Have Been the Devil — Otis Spann
  7. Cold Chills — Herny Gray

Hoewel dit leuke liedjes zijn om te leren spelen, is het vooral niet makkelijk om ze te leren spelen. Het is daarom goed om voordat je aan de slag gaat wel eerst de basis van blues te leren en als het even kan ook noten leert lezen. Er zijn namelijk niet veel tutorials te vinden voor het leren spelen van blues. Met behulp van noten lezen kun je dan bladmuziek downloaden of kopen om het vervolgens te leren spelen.

Daarnaast kun je natuurlijk de workshop in de pianolessen van René volgen om snel te leren hoe je blues precies werkt. Ook kun je bij de pianolessen van René noten leren lezen. Een goede basis is belangrijk als je aan de slag wilt gaan met piano spelen. Het maakt daarbij niet uit welke muziekstijl je wilt spelen. Als je de basis goed hebt, ben je er al voor de helft en wordt de rest ook een stuk makkelijker.

Klik hier om de actuele korting te bekijken voor de pianolessen >>

Vergelijkbare berichten