Hoe leer je goed piano spelen?

Hoe leer je goed piano spelen? Toen ik klein was, was het mijn droom om goed piano te kunnen spelen. Daarom mocht ik van mijn ouders op pianoles.

Hier heb ik in een aantal jaar goed piano leren spelen en kan ik nu veel liedjes makkelijk spelen op de piano.

Tegenwoordig is het niet meer nodig om privé les te nemen als je piano wilt leren spelen. Met de komst van het internet kun je ook gewoon thuis goed piano leren spelen.

Als ik toen de keuze had gehad om online te lessen had ik daar zeker voor gekozen. Het geeft je namelijk veel meer vrijheid, het kost je geen tijd om naar privéles te gaan en je kunt alle lessen in je eigen tempo doorlopen.

Hoe leer je goed piano spelen?

Toen ik net begon met piano spelen wilde ik zo snel mogelijk piano leren spelen. Hiervoor heb ik privéles genomen. Wat me direct dwars zat tijdens mijn privélessen is dat ik niet echt de mogelijkheid had om snel door de stof heen te gaan.

Mijn piano lerares vond namelijk dat we het beter rustig aan konden doen zodat ik alle lesstof beter zou begrijpen. Ergens heeft ze daar natuurlijk gelijk in, maar het kwam niet overheen met de wensen die ik had.

Tegenwoordig is het niet meer nodig om privéles te nemen als je goed piano wilt leren spelen. Je hebt nu namelijk ook de keuze om online pianolessen te nemen, of te leren spelen via YouTube.

In de tijd dat ik pianoles nam was er nog geen internet en zelfs toen er wel internet was, waren er nog geen online cursussen.

Als ik in die tijd de keuze had gehad, was ik zeker overgestapt naar online lessen omdat je daarmee veel meer vrijheid krijgt.

Inmiddels speel ik al een hele tijd piano en heb ik de lessen niet meer echt nodig. Toch heb ik als nog de pianolessen van René geprobeerd om eens te kijken hoe die manier van lessen bevalt.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet had verwacht dat ik in die lessen net zo veel zou leren als tijdens mijn privéles.

Sterker nog, de online lessen hebben veel meer structuur dan privéles. Als je snel en goed piano wilt leren spelen zijn online pianolessen een hele goede methode.

De basis is het belangrijkste

Veel beginnende pianisten, waaronder ik in het begin, willen zo snel mogelijk liedjes mee kunnen spelen die ze leuk vinden. Dat is natuurlijk begrijpelijk want dat is waarom je in de eerste plaats piano wilt leren spelen.

Toch is het heel belangrijk om eerst een goede basis te leggen. Dat zorgt er op lange termijn namelijk voor dat je een goede zithouding hebt, je vingers op de juiste manier op de toetsen plaatst, en je weet welke noten bepaalde akkoorden vormen.

De basis kun je snel en eenvoudig leren op YouTube, maar wordt ook uitgebreid behandeld in de online pianolessen van Rene. Het voordeel van het kiezen voor een online cursus, is dat de structuur van de lessen zo in elkaar is gezet, dat jij het snelst en makkelijkst leert spelen.

Een goede basis is daarnaast ook belangrijk omdat het heel moeilijk is om een slechte basis af te leren. Als je eenmaal gewend bent om een verkeerde zithouding aan te nemen, zal je merken dat je zonder dat je het doorhebt, weer verkeerd gaat zitten.

Het zelfde geldt voor het op de juiste manier plaatsen van je vingers op de toetsen. Ondanks dat je misschien denkt dat dit allemaal niet zo belangrijk is, wil ik je echt aanraden om wel eerst de basis te leren.

Want vooral een je een verkeerde vingersetting aanleert, kan dat ervoor zorgen dat je moeite krijgt met bepaalde noten vinden op de toetsen. Hierdoor wordt het dan ook direct veel moeilijker om bepaalde liedjes te leren.

In het begin zal je daar nog niet zo veel last van hebben, maar als je meer gevorderd bent kom je er al snel achter dat die verkeerde vingersetting, je veel problemen oplevert.

Eerst akkoorden leren

Als je goed piano wilt leren spelen is het een goed idee om te beginnen met akkoorden. Naast dat akkoorden veel makkelijker te leren zijn dan bijvoorbeeld noten leren lezen, kun je dankzij akkoorden ook veel sneller met je favoriete liedjes meespelen.

Als je privéles neemt leer je eerst noten lezen en vervolgens op basis daarvan muziek spelen.

Tijdens mijn pianolessen heb ik geleerd dat het leren lezen van noten behoorlijk veel tijd in beslag nam. Daarom raad ik je aan om eerst akkoorden te leren spelen, en dan als je al wat kunt spelen eventueel nog noten leert lezen.

Dat is namelijk de snelste weg om snel goed piano te leren spelen. Dit is ook de methode die de pianolessen van René volgt. Eerst leer je akkoorden en meespelen met liedjes en pas daarna kun je ervoor kiezen om noten te leren lezen.

Online pianolessen van René

Het is natuurlijk niet voor niets dat ik praat over de online pianolessen van René. Zelf ben ik van mening dat als je deze pianolessen volgt je snel goed piano leert spelen en dat volledig op je eigen tempo kunt doen.

Zelf heb ik 5 jaar privéles gevolgd en had ik graag gewild dat de online pianolessen van René voor mij beschikbaar waren.

Ik had dan veel sneller piano leren spelen en kon het dan lekker vanuit mijn veilige omgeving leren.

Helaas was het toen voor mij nog niet mogelijk, maar voor jou wel. Daarom hoop ik oprecht dat je kiest voor online pianolessen in plaats van privéles of les bij een muziekschool.

Online pianolessen zijn veel goedkoper, je krijgt er veel meer vrijheid in, je kunt het lekker op je eigen tempo doen en je leert er minstens zo veel van als dat je traditionele lessen zou volgen. Wellicht zelfs wel meer.

Ben jij benieuwd naar wat je allemaal leert in de online pianolessen van René? Start dan een gratis proefles om te ervaren of de pianolessen van René is voor je is.

Vergelijkbare berichten