hoe leer je het beste piano spelen

Hoe leer je het beste piano spelen? Piano en gitaar zijn de bekendste en meest gebruikte instrumenten. Veel mensen willen piano of keyboard leren spelen. Maar (echt goed) piano leren spelen kost tijd.

Het is een veeleisende activiteit! Helaas is er geen goocheltruc om binnen twee maanden een sonate of kamermuziekstuk te leren spelen op een elektrische piano of klassieke piano. Dus, hoe leer je piano spelen?

In dit artikel leer je belangrijke informatie over het spelen van de piano (het bepalen van je stijl, het kiezen van de juiste pianoleraar, het leren van de basis van de piano, het nemen van lessen ….).

Als je eenmaal bent begonnen met het leren pianospelen, zul je al snel de grootste moeilijkheidsgraad van dit instrument onder ogen krijgen: het spelen met twee handen tegelijk. Je zult merken dat dit allesbehalve eenvoudig is en dat in het begin veel van je oefeningen zullen zijn om dit obstakel te overwinnen.

Pianoleren leren spelen: onafhankelijkheid van beide handen

Bij het spelen van de piano heeft de rechterhand meer een melodische en de linkerhand meer een harmonische taak.

Met andere woorden: de rechterhand speelt de melodie en de linkerhand de akkoorden. Maar natuurlijk is het niet zo eenvoudig. In de contrapuntische muziek bijvoorbeeld is de indeling niet zo streng.

Je zult merken dat het veel gemakkelijker is om met de rechterhand te spelen dan met de linkerhand.

De linkerhand is onhandiger en zwakker (tenzij je linkshandig bent). In het begin speel je alleen met de rechterhand. Het is niet zo erg om met de rechterhand te beginnen, want die speelt de melodie, wat je het meest hoort in de muziek. Maar om het stuk in volle klank te spelen, is de linkerhand onontbeerlijk.

hoe leer je makkelijk piano spelen

Toen ik mezelf leerde piano spelen, vond ik het veel gemakkelijker om eerst de melodie te leren.

Toen ik het aan had, kon ik me concentreren op de akkoorden, de begeleiding van de melodie. Dit is slechts een van de vele methoden. Iedereen moet de beste leertechniek voor zichzelf vinden.

Maar je zult niet kunnen ontkomen aan het trainen van je linkerhand. Als je de onafhankelijkheid van je twee handen wilt trainen, moet je met de linkerhand spelen.

Hoe speel je piano met je linkerhand? Of beter gezegd: hoe kan je leren pianospelen met je linkerhand?

Vingeroefeningen in de lucht

Je handen moeten wennen aan het zelfstandig bewegen. Om deze eerste hindernis te overwinnen, moet je eerst alleen spelen met je linkerhand (bijvoorbeeld met je linkerhand op een weegschaal).

En dit vanaf het begin. Wacht niet twee maanden tot je met je linkerhand begint te spelen. Je moet er vanaf het begin mee omgaan. Zodra je je veilig voelt met je linkerhand, kun je met beide handen samen beginnen te spelen.

Tip: Begin niet met beide handen te spelen totdat je alleen met je linkerhand hebt geoefend.
Om beter te worden, kun je dezelfde noten in dezelfde tijd met je rechterhand en vervolgens met je linkerhand spelen.

Dus je speelt precies hetzelfde met beide handen. Probeer dan een zeer lichte partituur te spelen waarin elke hand zijn eigen rol speelt.

Maar zorg ervoor dat je met beide handen apart begint te oefenen. Dat is een andere belangrijke regel: speel niet met beide handen tegelijk, maar train beide handen afzonderlijk.

Neem de tijd en kijk goed naar de notities, zodat je het geluid ervan kunt internaliseren. Je hersenen doen het allemaal vanzelf.

Geloof me, het heeft geen zin om zo snel mogelijk een stuk te leren. Dat ontmoedigt je alleen maar.

Als je beide handen onafhankelijk van elkaar kunt bewegen, zul je merken dat het steeds makkelijker wordt om met beide handen tegelijk te spelen.

Maar het kost tijd: tijd voor je hersenen om zich aan te passen en tijd voor je handen om te wennen aan de bewegingen.

Op een bepaald moment kun je een score van het blad direct met beide handen tegelijk spelen.

Natuurlijk moet je in het begin eenvoudige liedjes kiezen. Deze zijn te vinden in de pianoklasboeken voor beginners.

Bevalt deze manier van leren? Neem eens een kijkje bij de pianolessen van René

Op een bepaald moment kun je een stuk van het blad direct met beide handen tegelijk spelen.

Houd er rekening mee dat je minstens een jaar moet oefenen voordat je echt met beide handen zelfstandig kunt spelen.

Dus geef niet te snel op. Je wordt niet van de ene op de andere dag Mozart!

Leren pianospelen betekent ook het lezen van noten of het begrijpen van de muziektheorie.

Het volgende “probleem” dat je zult hebben is de muziektheorie. Het spelen van de piano vereist het aanleren van muziek of muzieknotatie. Dit is erg theoretisch en niet echt leuk, maar het is noodzakelijk om op je synthesizer, vleugel of piano te kunnen spelen.

Het is ook mogelijk om piano te leren zonder de muziektheorie, maar dan ben je snel aan je grenzen, ook als je geen klassieke stukken wilt spelen.

Veel pianoboeken zijn gebaseerd op muziektheorie. Het is erg moeilijk om vergelijkbare tablaturen te vinden als bijvoorbeeld voor de gitaar in de klassieke muziek.

Bij het spelen van piano zijn YouTube-video’s niet slecht voor het begin. Daarom is het belangrijk voor een muzikant om de muziektheorie te kennen en een partituur te kunnen lezen.

Muziektheorie kan in het begin erg vervelend zijn, maar als je dat eenmaal kunt, zul je veel sneller nieuwe stukken leren.

De muziektheorie bestaat uit twee componenten: de noten aan de ene kant en het ritme aan de andere kant. Je zult beide moeten leren.

Hoe zat het ook alweer met het lezen van muziek?

Het lezen van muziek maakt deel uit van het pianospel. Na een korte tijd gaat het alsof het vanzelf gaat. Je kunt zeker muziek lezen.

Er zijn er maar zeven: c, d, e, e, f, g, a, a, h. Het is belangrijk om de noten te kunnen lezen en ze in één stuk te kunnen herkennen.

Ook al is de school al jaren geleden voor je, misschien kun je je nog steeds individuele muzieknoten herinneren die je op dat moment leerde om de blokfluit te bespelen.

Het is relatief gemakkelijk om de positie van de noten te herkennen. Je zult zien, na een paar minuten (of uren) heb je dat (weer) in je hoofd.

Om niet te aarzelen om aan de slag te gaan, moet je eerst een minder vermakelijke maar zeer belangrijke oefening doen: het dictee.

Deze oefening wordt door iedereen gevreesd (en ik spreek uit ervaring) en bestaat uit het luisteren naar de muziek en het opschrijven van de noten.

Dit kan je een paar uur werk kosten. Als je dit eenmaal onder de knie hebt, is het erg prettig omdat het je in staat stelt om de taal van de muziek te gebruiken wanneer je maar wilt.

Het juiste gevoel voor ritme?

Een metronoom kan je helpen om in de juiste maat te blijven. Men moet het weten en het kunnen toepassen in de oefeningen.

Maak je ook vertrouwd met de beat. Een score wordt verdeeld in tijdseenheden, de zogenaamde balken. Normaal gesproken bestaat een balk uit vier zwarte noten.

Op het eerste gezicht lijkt dit misschien net zo moeilijk als het lezen van hiërogliefen op je hoofd, maar als je eenmaal de basis van deze code hebt geleerd, zal het je veel helpen bij het leren spelen van de piano.

Online pianocursus

Wil jij snel piano leren spelen en direct een goede techniek aanleren? Dan raad ik je aan eens te kijken naar de online pianolessen van rené. Hier leer je op de beste manier piano spelen zodat je snel je favoriete liedjes mee kunt spelen. Benieuwd naar de online lessen? Probeer dan een gratis proefles. 

Vergelijkbare berichten