Hoe leer je piano spelen? De mogelijkheden.

Hoe leer je piano spelen? Als je piano wilt leren spelen zijn daarvoor verschillende mogelijkheden. Je kunt ervoor kiezen om te lessen bij een muziekschool, les te nemen bij een privé docent of online pianolessen te nemen. Daarnaast zijn er ook heel veel YouTube video’s waarin je bepaalde onderdelen van piano spelen kunt leren. Hier lees je wat de beste manier is.

Hoe leer je piano spelen?

Piano spelen is leuk en geeft veel voldoening als je het kunt. Daarnaast is het ook leuk om af en toe eens op een station piano te spelen als je in de buurt bent.

Als je een beetje goed kunt spelen, zal je merken dat er mensen om je heen komen staan en genieten van de muziek die je speelt. Maar hoe leer je nu piano spelen? Daar zijn verschillende mogelijkheden voor.

Lessen bij een muziekschool

piano spelen tipsAls je piano wilt leren spelen kun je daarvoor les nemen bij een muziekschool. Vaak krijg je dan les met meerdere leerlingen en kan dat best gezellig zijn. Zelf heb ik vroeger de keuze gemaakt om dat niet te doen, omdat er dan minder aandacht is voor mij persoonlijk.

Als je graag met andere mensen samen wilt lessen is het een goed idee om eens een proefles aan te vragen bij een muziekschool in de buurt. Je kunt dan voor jezelf bepalen of lessen bij een muziekschool iets voor je is.

Privélessen

Als je liever wat meer persoonlijke begeleiding wilt, en individueel wilt lessen, is het een goed idee om voor privé les te kiezen. Hiervoor krijg je vaak één keer per week les van een privé docent.

Zelf heb ik vroeger gekozen voor deze methode omdat ik behoefte had aan persoonlijke begeleiding. Daarnaast vertelde mijn moeder mij dat je veel meer leert als je zelfstandig les neemt.

Als je wilt ervaren hoe privé les je bevalt, raad ik je aan om op internet eens te kijken naar welke docenten bij jou in de buurt les geven. Wel is het goed om te weten dat privé lessen een stuk duurder zijn dan lessen bij een muziekschool.

Piano leren spelen via YouTube

Als je liever niet wilt lessen, kun je ook bepaalde onderdelen van piano leren spelen leren via YouTube. Als je dit wilt doen kun je het beste beginnen met het leren spelen van akkoorden. Door eerst akkoorden te leren speel je zo snel mogelijk mee met je favoriete liedjes.

Je kunt er ook voor kiezen om eerst noten te leren lezen, maar dan duurt het een stuk langer voordat je daadwerkelijk iets kunt spelen op de piano.

Als je het heel simpel wilt aanpakken kun je als eerste beginnen met liedjes zoals vader Jacob. Dat zijn de makkelijkste liedjes om te spelen.

Zelf piano leren spelen uit een lesboek

Sommige beginners proberen ook zelfstandig piano te leren spelen uit een lesboek. Toch kan ik je aanraden om dat niet te doen, omdat dat heel lastig is zonder goede basis. Dan kun je nog beter les nemen en daar piano leren spelen uit een lesboek.

Zelfs met een privé docent was het voor mij niet makkelijk om te leren spelen uit boeken. Vooral omdat de meeste boeken je leren spelen op basis van noten lezen.

Online pianolessen

Toen ik op 6 jarige leeftijd begon met piano spelen was het nog niet mogelijk om online te lessen. Als dat in mijn tijd wel mogelijk was, had ik dat zeker gedaan. Online pianolessen zijn veel goedkoper dan lessen bij een muziekschool of privé docent. Het mooie aan online lessen vind ik vooral dat je het lekker vanuit je eigen huis kan doen op je eigen tempo.

Toch is alle aandacht voor jouw voortgang omdat je de video’s die zijn opgenomen door de pianodocent zo vaak opnieuw kunt afspelen als je zelf wilt.

Als het even wat moeilijker gaat kijk je de video van de les gewoon een paar keer opnieuw en lukt het uiteindelijk wel.

Waar ik vooral verbaasd over was is dat in de online pianolessen die ik pas geleden geprobeerd heb, je net zo veel leert als ik heb geleerd met privé les. Jammer dat ik toen niet voor online lessen kon kiezen. Daar had ik veel aan gehad.

Online pianolessen van René

De online pianolessen die ik heb geprobeerd zijn de online pianolessen van René. In deze online lessen leer je net zo veel als ik in 5 jaar heb geleerd met privé les.

Als je begint met de lessen leer je eerst de basis dat bestaat uit hoe je een goede houding aanneemt achter de piano, hoe je je vingers op de juiste manier op de toetsen plaatst en waarom dat zo belangrijk is.

Daarna begin je vrijwel direct met het leren van de basis akkoorden. Dat betekent dat je in zeer korte tijd al mee kunt spelen met liedjes.

Pas aan het einde krijg je dan de mogelijkheid om noten te leren lezen. Dat is een heel verschil met mijn privé lessen omdat ik daar eerst noten moest leren lezen.

Als je gewoon snel mee wilt spelen met liedjes, raad ik je zeker aan om eens een proefles te proberen bij de pianolessen van René. Noten leren lezen kost heel veel tijd en daarom is het een veel beter idee om eerst akkoorden te leren.

Daarvoor ben je bij de pianolessen van René het beste af. Ben jij benieuwd wat je allemaal leert in de online lessen van René? Neem dan eens een kijkje op zijn pagina. Daar kun je je namelijk ook gratis aanmelden voor een proefles. Zo kun je voor jezelf bekijken of online lessen iets voor je is.

Wil je daarna door met de rest van de lessen? Dan kun je je na het volgen van de eerste proefles makkelijk aanmelden voor alle lessen. Wil je toch liever een andere manier van lessen gaan volgen? Geen probleem, je zit nergens aan vast.

Klik hier om naar de pagina van René te gaan. De proefles is 100% gratis.

Vergelijkbare berichten