Hoe leer je piano spelen met twee handen?

Hoe leer je piano spelen met twee handen?  Heb jij er altijd al van gedroomd om een instrument te kunnen bespelen?

En dat het liefste de mooiste en moeilijkste klassieke stukken? Dan wordt het misschien tijd om achter een piano te kruipen.

Het kost misschien wat tijd en moeite maar wanneer je alles geeft en laat zien dat je het echt wilt, breng jij binnenkort wellicht moeiteloos Mozart of Beethoven ten gehore. In dit artikel lees je tips over hoe je met twee handen piano leert spelen.

Waar vind ik een piano

Voor een gitaar of een klarinet heb je waarschijnlijk altijd wel ruimte in huis. Maar een piano is een heel ander verhaal.

Toch is het wel belangrijk om dagelijks toegang te hebben tot een piano. Wellicht zit er een muziekschool bij jou in de buurt waar je kunt oefenen.

Ook kun je een keyboard kopen, die je na je muzikale uurtje weer onder de bank kunt schuiven.

Een piano hoeft ook niet meer belachelijk duur te zijn. Tegenwoordig vind je er bij iedere kringloopwinkel wel eentje.

Vaak hoeven ze alleen nog even gestemd te worden en voila, je bent klaar om te spelen!

En mocht je nou echt geen toetsen tot je beschikking krijgen. Dan wordt het tijd voor een dagelijks tripje naar het dichtstbijzijnde treinstation met stationspiano. Alles voor de kunst!

Oefening, oefening, oefening

Zonder piano, kun je namelijk lastig oefenen. En wanneer jij van plan bent om met twee handen piano te leren spelen, dan is ‘oefening’ het codewoord.

Zorg dat je regelmatig achter een piano te vinden bent, het liefst iedere dag. Plan bijvoorbeeld een momentje in vlak voor het eten om een half uurtje te pingelen.

Of maak met jezelf afspraken dat je voor het einde van de week een bepaald stuk kan spelen. Zo motiveer je jezelf om veel te blijven oefenen.

Een goede docent doet wonderen

Wellicht heb je zelf al bladmuziek gezocht en ben je noot voor noot aan het ontcijferen wat er allemaal staat.

Terwijl jij dan bezig bent met welke toets een a-mineur is en hoe je een c-akkoord speelt, is er niemand die let op je houding of vingerplaatsing.

En vooral wanneer je piano wilt leren spelen met twee handen, zijn deze zaken van groot belang.

Een goede docent kan je hiermee helpen. Daarnaast kan een pianodocent je helpen met leren noten lezen.

En vaak weten docenten ook welke liedjes voor jouw niveau het meest geschikt zijn om te spelen.

Zo begin je niet vanaf dag één met Debussy maar werk je daar samen langzaam naartoe.

Ga aan de thuisstudie

Heb je geen docent in de buurt of vind je het te duur? Gelukkig kun je tegenwoordig online veel cursussen vinden waarmee je leert piano spelen met twee handen.

Kijk bijvoorbeeld filmpjes van welke vingers je op welke toetsen legt voor bepaalde akkoorden.

Of speel in slow motion een filmpje af waarin iemand een stuk speelt dat jij graag wilt kunnen.

Ook zijn er honderden verschillende cursussen te vinden die zelfs een lesprogramma voor jou samenstellen en zo helpen met het maken van realistische en haalbare doelen. Je hoeft er tegenwoordig de deur niet meer voor uit!

Laat je inspireren om piano te spelen

Wanneer je anderen ziet en hoort spelen, zul je zelf ook gemotiveerder raken om weer aan de slag te gaan.

Schroom dus niet om jezelf te laten inspireren. Ga bijvoorbeeld naar een klassieke muziekvoorstelling in de Schouwburg of naar een pianoconcert in een theater bij jou in de buurt.

Of wanneer je naar een optreden gaat van een band, let dan extra op de toetsenist.

Doordat je zelf bezig bent met leren piano spelen, zul je anderen hun kunsten op de toetsen nog meer kunnen waarderen. En misschien steek je er nog wat van op!

Piano spelen met twee handen

Wanneer je de basis onder de knie hebt, wordt het tijd om met twee handen aan de slag te gaan.

Dit klinkt in de eerste instantie niet heel lastig, maar je zult al snel merken dat onze handen niet geprogrammeerd zijn om andere bewegingen tegelijk te doen.

Begin dus met een makkelijk stuk, zoals Vader Jacob. Speel eerst met je rechterhand de melodie en daarna met je linkerhand.

Probeer het vervolgens langzaam achter elkaar te spelen, zodat je Vader Jacob in canon speelt. Best lastig toch?

Wanneer je het een paar keer achter elkaar speelt, zul je zien dat je handen er steeds meer aan beginnen te wennen dat ze iets anders moeten doen.

Je kunt je handen hier ook in trainen wanneer je niet achter de piano zit. Zo kun je dit op kantoor oefenen door met je ene hand rondjes te draaien over je bureau en met de andere hand ritmisch te tikken.

Wanneer je dit onder controle hebt, draai de taken voor je handen dan om zonder in de war te raken. Zo train je je motorische vaardigheden, zonder dat er een piano aan te pas komt.

Niet opgeven en blijven oefenen

Hadden we al gezegd dat het super belangrijk is om te blijven oefenen? Ook wanneer je de basistechnieken al goed in de vingers hebt, moet je vaak blijven spelen om beter te worden.

Wanneer je bijvoorbeeld al goed met één hand een melodietje kan spelen, zul je met twee handen weer net zo hard moeten repeteren.

Heb je van jezelf niet zo veel discipline? Zoek dan bijvoorbeeld een piano-maatje waarmee je samen kunt spelen.

Je zult zien dat je veel van elkaar kunt leren, maar dat het ook helpt om vaker te oefenen.

Vooral wanneer je stukken samen gaat spelen, wil je het natuurlijk niet verpesten voor de ander.

Daag jezelf uit

Begin met makkelijke melodieën zoals Vader Jacob maar daag jezelf ook uit om meer te kunnen.

Wellicht heb jij al een heel mooi stuk in je hoofd dat je graag wilt kunnen spelen. Overleg met een pianodocent wanneer het realistisch is om dit te kunnen en geef jezelf een deadline voor wanneer je het stuk wilt spelen.

Heb je een stok achter de deur nodig? Schrijf jezelf dan in voor een talentenjacht of maak bij de familie alvast bekend dat jij deze kerst een speciaal kerstlied gaat opvoeren. Zo zorg je ervoor dat je een doel hebt om naartoe te werken.

Vergelijkbare berichten