Beste Game PC

Hoe maakt een laptop sneller?

Begint je laptop trager te worden? Dat kan komen door het intensieve gebruik, dat je steeds meer wilt opslaan maar ook omdat applicaties steeds meer rekenkracht of werkgeheugen nodig hebben. Je doet er dus goed aan om een laptop up-to-date te houden of het uitvoeren van een upgrade.

Een laptop die je dagelijks gebruikt kan om verschillende redenen trager worden. Je kunt denken aan de opslag die bijna vol zit. Maar ook aan de leeftijd van de laptop of applicaties die steeds meer rekenkracht of werkgeheugen nodig hebben. Soms kun je een laptop software matig een aanzienlijke boost geven. Maar wanneer dat niet mogelijk is ben je misschien eerder geholpen met een upgrade van het systeem. Een snellere Solide State Drive bijvoorbeeld, werkgeheugen maar ook is een andere processor soms een mogelijkheid. Welke mogelijkheid jou echt zal gaan helpen om een laptop snel te maken lees je in dit artikel.

Een laptop kun je dus op verschillende manieren sneller maken. Waarbij de leeftijd van de laptop een grote rol speelt. Samen met de kosten die natuurlijk nodig zijn om upgrades uit te voeren die nodig zijn om de laptop te versnellen.

Daarbij is het natuurlijk altijd de vraag of een upgrade uitvoeren de moeite waard is. Soms is een nieuwe laptop komen simpelweg gewoon voordeliger. Waarbij je er ook van op aan kunt dat je de laptop voor een langere tijd kunt gebruiken.

Een laptop softwarematig sneller maken?

Als je een laptop dagelijks in gebruik hebt sla je met regelmaat nieuwe gegevens op. Een deel van deze gegevens sla je bewust op. Je kunt hierbij denken aan een word document of een foto die je hebt bewerkt. Maar lang niet alle gegevens die op de opslag van je laptop staan heb je bewust op de laptop geplaatst.

Zo komen er bij een bezoek aan een website nieuwe gegevens op je harddisk terecht, maar ook bij het uitvoeren van een nieuwe Windows update. Soms worden gegevens tijdelijk opgeslagen, waar je geen zicht op hebt. Maar in enkele gevallen blijven gegevens ook wel eens ongemerkt langdurig op de opslag van de laptop staan.

Door de laptop met regelmaat op te schonen, defragmenteren maar ook een schijfcontrole uit te voeren kun je een laptop weer sneller laten lopen. Zo heb je de mogelijkheid in windows om een schijf indexatie te gebruiken. Hierdoor kan het besturingssysteem sneller de juiste bestanden op de opslag terugvinden.

Maar soms werkt het softwarematig verrichten van aanpassingen niet om de laptop sneller te maken, dan is er dus meer nodig. Dit komt vaak voor als er een beperkte hoeveelheid geheugen in de laptop aanwezig is of wanneer een laptop gebruik maakt van de traditionele harde schijf.

Is een andere harde schijf dan de oplossing?

Een van de oplossingen om een laptop sneller te maken is de harde schijf vervangen. Zeker als je nog altijd gebruik maakt van de traditionele harde schijf. Een Solide State Drive werkt doorgaans tot wel 20 keer sneller dan de oude harde schijf. Het is hierdoor vrijwel altijd zo dat ook de laptop een stuk sneller zal worden, omdat gegevens sneller geladen kunnen worden.

Hoe groter de Solide State Drive is, hoe duurder deze zal zijn. Dan bieden goede Clouddiensten heel veel mogelijkheden. Omdat je hierop je gegevens kunt opslaan, waardoor je kunt kiezen voor een minder grote Solide State Drive. Daarmee bespaar je dus veel geld.

Lenovo Legion Y540 81Q4004MMH - Gaming Laptop - 17.3 Inch (144Hz) 2

Verder hangt de prijs voor een moderne opslag ook samen met het merk. Er zijn een aantal merken die zeker goed zijn, daarover geen twijfel. Maar je betaalt er wel veel meer voor dan nodig is. Er zijn bovendien heel veel mooie budget oplossingen beschikbaar. Zeker wanneer je van plan bent om een oude laptop een upgrade te geven bieden deze voldoende opslag, snelheid als betrouwbaarheid.

Over de betrouwbaarheid van de Solide State Drive hoef je trouwens geen zorgen te maken. Ze zijn veel minder kwetsbaar dan de traditionele harde schrijven.

Meer werkgeheugen, wat bereik je ermee?

Het werkgeheugen van een laptop is ongekend belangrijk. Het zorgt ervoor dat je applicaties soepel kan laden op een laptop. De meeste applicaties hebben tegenwoordig al snel 4 GB DDR4 geheugen nodig. Het is de reden dat de moderne laptop vaak al het dubbele aan werkgeheugen heeft. Zodat je niet voor verrassingen komt te staan bij het uitvoeren van een applicatie.

Het vervangen van werkgeheugen kan niet bij elke laptop. Sommige laptops hebben namelijk geen vrije sloten beschikbaar of maken gebruik van vast (onboard) werkgeheugen.

Dat betekent dus dat je goed moet weten of uitbreiding echt mogelijk is. Je kunt hiervoor vaak terecht op de website van het laptopmerk. Maar je kunt natuurlijk ook een expert vragen wat de mogelijkheden zijn.

Hoewel het uitbreiden van werkgeheugen een laptop in theorie niet sneller zal maken, is het verschil wel degelijk direct te merken. Dit komt vaak omdat de laptop overcapaciteit heeft bij het laden van applicaties. Er zit dus geen vertraging meer in het laden.

Is het sneller maken van mijn laptop de moeite waard?

Je kunt voor het sneller maken van een laptop aardig wat geld kwijt zijn. Het is er maar net na waar je voor kiest, je het zelf kan of dat je het moet laten doen. Allemaal factoren die een belangrijke rol spelen bij het kiezen voor wel of geen upgrade uitvoeren.

Wanneer je een redelijk nieuwe laptop hebt kan een upgrade het geld waard zijn. Maar een laptop die al enkele jaren oud is kun je behoorlijk aan het denken zetten.

Om een goede afweging te maken tussen wel of niet upgraden kun je misschien de prijzen voor een gelijkwaardige nieuwe laptop bekijken. Wanneer een upgrade bijvoorbeeld 300 euro zou kosten is het raadzaam om te zien hoeveel een nieuwe laptop kost.

Er zijn doorgaans laptops van rond de 300 tot 400 euro die zeker de moeite waard zijn. Waarbij je voldoende werkgeheugen, opslag als een relatief snelle processor hebt.

Zijn er nog meer mogelijkheden die ik kan overwegen?

Er zijn zeker nog andere mogelijkheden die je kunt overwegen. Je kunt bijvoorbeeld rondkijken naar een tweedehands laptop die sneller is dan je eigen laptop. Er is op internet gigantisch veel te koop waar je echt weer een tijdje mee vooruit kunt.

Wanneer je ervoor kiest om een tweedehands laptop te kopen is het altijd verstandig om de laptop werkend te zien. Zo kun je direct zien of de accu goed werkt, het scherm netjes functioneert maar ook hoe snel de laptop is.

Ook werken steeds meer applicaties vanuit de cloud. Je kunt bijvoorbeeld denken aan office 365 of fotobewerking software. Dat heeft heel veel voordelen. Omdat je deze applicaties dus niet meer op de laptop hoeft te installeren. Daardoor behoud je ruimte, wat een laptop doorgaans sneller zal maken.

Wat voor invloed heeft veilig werken op de snelheid van mijn laptop?

Je wilt natuurlijk veilig werken. Dat is zeker in deze tijd bijzonder belangrijk. Maar lang niet altijd is het bevordelijk voor de snelheid van een laptop. Zo kunnen virus applicaties of de firewal die je gebruikt behoorlijk veel geheugen of rekenkracht vragen. Deze kun je dus niet gebruiken voor het laden van applicaties.

Wat te doen als je een oude laptop hebt?

Het is daarom extra belangrijk om de juiste afweging te maken tussen veilig werken, snelheid van een laptop behouden als bescherming van je digitale gegevens.

Uit ervaring weet ik dat er veel verschillende soorten applicaties beschikbaar zijn. Voor dagelijks gebruik kun je gegevens prima beschermen met de virus software van je provider, bijvoorbeeld de veilig online applicatie van ziggo.

Wanneer je echt op zoek bent voor zakelijke veiligheid is er meer nodig. Je kunt dan denken aan meer professionele oplossingen die duidelijk ook meer werkgeheugen als rekenkracht kosten.

Dus ook de afweging tussen veilig werken, soort gebruik en welke applicatie je echt zal helpen is bijzonder belangrijk.

Kies jij voor een nieuwe snelle laptop?

Een gemiddelde laptop gaat doorgaans enkele jaren mee. Als jij dus een laptop hebt die al enige tijd mee gaat is de kans groot dat je ook gewoon toe bent aan een nieuwe laptop. Dan wil je natuurlijk ook een goede keuze maken. Zodat je met de nieuwe laptop net zo lang kunt doen als je met de oude laptop hebt gedaan.

Het is daarom heel belangrijk om de specificaties van de laptops die er te koop zijn onderling eens goed te vergelijken. 

Wanneer je voornamelijk aan de slag wil met tekstverwerker, internet of e-mail kun je natuurlijk ook kiezen voor een google chromebook. Deze zijn doorgaans razendsnel door de geringe gegevens die geladen hoeven te worden. Maar vooral omdat alles via de razendsnelle google cloud werkt.

Je hebt op het gebied van een laptop sneller maken dus veel te kiezen. Van softwarematig de laptop versnellen, upgrades uitvoeren tot een nieuwe of tweedehands laptop die sneller is dan je huidige laptop aankopen.

Natuurlijk hoop ik je geholpen te hebben bij het maken van een keuze. Kijk gerust eens rond tussen de vele laptops die je bij ons kunt vinden. Wij hebben de beste merken, soorten laptops als prijzen voor je op de website staan.

Vergelijkbare berichten