Hoe sluit je een laptop aan op je Televisie?

Het mooie een een televisie is het grote beeld. Je kunt natuurlijk series- en films op je televisie bekijken, maar het bekijken van bestanden die op je laptop staan zoals: vakantiefoto’s, beelden- en geluidsfragmenten is ook mogelijk. Ook kun je ze op deze manier beter bekijken, met als bijkomend voordeel dat je kunt genieten van groot beeld en eventuele onzorgvuldigheden beter opmerkt.

Je kunt je laptop op diverse manieren aansluiten op je televisie, zo kun je de beelden van je laptop makkelijk op je televisie bekijken. Dit kan met behulp van een HDMI-kabel, Bluetooth (draadloos) , Chromecast of Apple TV.

Laptop op tv aansluiten met een HDMI kabel

De eenvoudigste manier om je laptop aan te sluiten op een tv is door gebruik te maken van een HDMI kabel. Het is wel belangrijk dat je van te voren even checkt of je televisie en laptop over een HDMI uitgang beschikken.

Het grote voordeel is als je gebruik maakt van een HDMI kabel is dat je het beeldscherm van je laptop kunt dupliceren of uitbreiden op een groot televisie scherm. Zo kun je snel- en eenvoudig schakelen tussen vensters. Bovendien zorgt een HDMI-kabel voor een storingsvrije verbinding en is zo’n kabel relatief goedkoop.

Hoe sluit je een laptop aan op de tv met een HDMI kabel?

Allereerst is het van belang dat je controleert of je laptop beschikt over een HDMI aansluiting. Is dit het geval? Schaf dan een HDMI kabel aan. Bekijk deze twee HDMI kabels als je opzoek bent naar een goede HDMI kabel:

Blue Built HDMI Kabel Nylon 2 Meter Zwart + 90° Adapter

Deze HDMI kabel verzendt hoogwaardige beeld- en geluidssignalen van je laptop naar je televisie. De kwaliteit van het beeld  gaat niet verloren. De HDMI kabel beschikt over vergulde connectoren en een nylon mantel, welke garant staan voor een duurzaam ontwerp. Tevens ontvang je 5 jaar garantie op deze kabel. Staat je televisie te ver van de muur af? Maak dan gebruik van de haakse adapter, hiermee richt je de connector naar beneden, zo steekt hij niet te ver naar achteren en heb jij goed beeld.

Blue Built HDMI Kabel Nylon 10 Meter Zwart + 90° Adapter

BlueBuilt HDMI Kabel Nylon 2 Meter Zwart + 90° Adapter Main Image

Deze HDMI kabel is extra lang, zo heb je altijd genoeg ruimte tussen jouw televisie en laptop. De HDMI kabel is van Nylon en beschikt over een 90° Adapter, dit zorgt ervoor dat je de connector altijd goed kunt richten. Deze HDMI kabel beschikt over de juiste kwaliteit om het beeld goed te kunnen vertonen.

 

Wat moet je doen als je laptop geen HDMI uitgang heeft?

Indien je een laptop hebt zonder HDMI uitgang, dan beschik je hoogstwaarschijnlijk over een laptop met usb-c ingang of Mini displayport. In dit geval heb je een usb-c naar hdmi adapter nodig. Vaak is dit het geval bij MacBooks en dunnere laptops, die over het algemeen gebruik maken van type usb-c om data en beeld uit te kunnen wisselen.

 

Startech USB-C naar HDMI Adapter zwart

Startech USB-C naar HDMI Adapter zwart Main Image

Deze HDMI adapter maakt het mogelijk om een HDMI kabel aan te sluiten op je laptop. Het fungeert eigenlijk als een soort tussenstation. Dit is vaak het geval bij een Chromebook of een MacBook. Deze adapter ondersteunt een 4K videoresolutie met een verversingssnelheid van 30Hz.

 

In het geval dat jouw laptop geen HDMI uitgang of een usb-c ingang heeft dan heeft je laptop waarschijnlijk wel een Mini Displayport. Het is mogelijk om deze te gebruiken bij de verbinding van jouw laptop met je televisie. Houdt er wel rekening mee dat je naast de aanschaf van een Mini Displayport ook nog een normale HDMI kabel moet aanschaffen. Je stopt de HDMI kabel in de Mini Displayport en daarna in je televisie.

 

De volgende Mini Displayport wordt aangeraden:

Sitecom CN-347 Mini DisplayPort naar HDMI & VGA

Sitecom CN-347 Mini DisplayPort naar HDMI & VGA Main Image

 

Met deze Mini DisplayPort kun je jouw laptop met je televisie verbinden. het voordeel van deze Mini Displayport is dat je ook gebruik kunt maken van een VGA poort, indien je dit nodig hebt is dit dus mogelijk met deze Mini DisplayPort.

Nedis Mini-DisplayPort naar HDMI 2 meter

Nedis Mini DisplayPort 1.2 naar HDMI 1.4 kabel (4K 30 Hz) - 2 meter

 

Deze kabel is ruim twee meter lang, hiermee kun je jouw laptop en televisie aan elkaar koppelen. Zo kun je de beelden van je laptop op je televisie weergeven. Onthoudt bij het aansluiten van de kabels in combinatie met een van bovenstaande hulpmiddelen op welke poort je de kabel aansluit.

Laptop draadloos met tv verbinden

Het nadeel aan een draadloze verbinding is dat deze verbinding vaak onderhevig is aan storingen. Toch is het mogelijk om je laptop draadloos met je televisie te verbinden. Dit kan door gebruik te maken van Google Chromecast, Apple TV of Smart TV met widi Miracast.

Hoe maak je gebruik van Chromecast?

Google beschikt over een mediaspeler genaamd Chromecast, daarmee kunt je jouw televisie omtoveren tot een smart tv. Het werkt snel en het is eenvoudig om op deze manier je telefoon, tablet of laptop te bedienen. Het werkt vaak zelfs sneller dan de afstandsbediening van je televisie.

Je kunt met Chromecast alle beelden van je laptop weergeven op je televisie, het enige wat je moet doen is je Chromecast aansluiten. Zorg er wel voor dat je televisie aanstaat, De Chromecast start automatisch op en je kunt via de Google Chrome webbrowser beeld naar je televisie streamen.

Je vindt rechtsboven in je browser drie puntjes, daar moet je op klikken, dan verschijnt er een menu en moet je op ‘Cast’ klikken. Alles staat nu standby en je kunt nu streamen.

Draadloze verbinding laptop naar Smart TV

Indien je over een laptop beschikt met Windows 7 of hoger kun je gebruik maken van Miracast of de Widi technologie.

Op deze manier kun je beeld van je laptop naar een Samsung, LG, Sony of Philips televisie streamen. Het is wel belangrijk dat je ervoor zorgt dat je Smart tv aan is gesloten op hetzelfde Wifi netwerk als je laptop. Je zet daarna de Smart tv aan, je klikt bij je Windows laptop op start en gaat naar de instellingen, waar je vervolgens op Bluetooth of ander apparaat toevoegen klikt. Vervolgens zet je de Smart tv aan. Je kunt daarna klikken op ‘ een draadloos beeldscherm of dockingstation’ toevoegen, dan verschijnt er een lijst met draadloze apparaten en beeldschermen, deze kun je met je laptop verbinden. Als het goed is vind je nu de naam van je televisie in deze lijst.