Hoe speel je piano met noten?

Hoe speel je piano met noten? Piano leren spelen is voor veel mensen een vermakelijke bezigheid.

Toch kan het je ook overweldigen, aangezien er veel informatie op je af komt. Er zijn veel nieuwe termen die je uit je hoofd moet leren en soms weet je misschien niet hoe je dit allemaal moet leren.

Zeker als beginner kan het een onoverkomelijk lastige opgave lijken en verwacht je wellicht dat het je nooit gaat lukken om ooit een mooie melodie te spelen.

Toch zul je merken dat als je de basis eenmaal onder de knie hebt, dat de rest dan een stuk gemakkelijker volgt.

Er zijn een paar belangrijke onderwerpen die je zeker moet weten en die je gaan helpen bij het leren van piano spelen. Je kunt hierdoor een stuk gemakkelijker aan de slag en gewoon gaan genieten van het spelen op zich.

Noten leren spelen is zeker niet altijd direct nodig voor beginners, toch zal het je zeker helpen om nog beter te gaan spelen. Het is dan ook zeker belangrijk om te piano te leren spelen met noten.

 

Nootnamen leren

Om goed noten te leren lezen, is het belangrijk dat je de basis goed kent. Hierin spelen verschillende onderdelen een bepalende rol. Zo zijn verschillende noten, die elk een eigen naam hebben.

Deze zijn terug te vinden in de toetsen op de piano. Je zult de notennamen moeten kunnen herkennen, zodat je precies weet waar je op welke manier moet spelen. De middelste noot op de piano is de noot C.

Deze vind je in het midden van de piano, links van twee zwarte toetsen. Dit is de noottoon waarvan uit alle andere melodieën gespeeld worden.

Er zijn een aantal meest voorkomende noten die gebruikt worden tijdens het spelen van een piano en deze noten worden stamnoten genoemd.

Dit zijn alle witte noten en deze zijn genoemd naar letters van het alfabet, namelijk C, D, E, F, G, A en B. Deze 7 noten vormen samen een octaaf en worden op een balk in een rijtje omhoog of juist omlaag geschreven. De noten vervolgen zich naar rechts met D, E, F en G. Na G volgt A, B en weer C. Je gebruikt dus altijd de eerste 7 letters van het alfabet, maar deze zullen willekeurig volgorde worden bespeeld.

De notenbalk

De notenbalk is een methode om melodieën duidelijk te maken op papier. Zo zie je welke noten je moet bespelen, maar ook in welke toonhoogte.

De noten worden op deze balk geplaatst, zodat iedereen die noten kan lezen, de muziek kan spelen vanaf het bladpapier.

Je leest de notenbalk op twee verschillende manieren, namelijk zowel horizontaal als verticaal. Op de horizontale lijn wordt de snelheid en de lengte van de noten weergegeven en op de verticale lijn lees je de hoogte of laagte van de tonen.

De notenbalk bestaat doorgaans uit vijf horizontale lijnen, waarop de noten, rusten en andere muziektekens genoteerd staan.

De notenbalk bestaat uit vijf horizontale lijnen met vier witte tussenstukken, die in lengte en breedte gelijk zijn aan elkaar. De noten passen precies tussen elke lijn, waarbij geldt dat hoe hoger de noot verticaal op de lijn staat aangegeven, des te hoger je deze tevens op de piano speelt.

Je ziet de noten terug, soms met een noten kop, op een lijn of tussen de wit lijnen. Naarmate je meer beoefend bent in het spelen van de piano, zul je gemakkelijker alle noten kunnen herkennen.

In één oogopslag is duidelijk hoe alle noten geplaatst zijn op de notenbalk.

Stamtonen als basis

Op een piano en op een notenbalk zijn stamtonen de basistonen, waar vanuit andere tonen kunnen worden opgebouwd.

Dit zijn de witte toetsen die je op de piano ziet, waarnaast zwarte toetsen geplaatst staan.

Als een zwarte toon rechts van een witte toets staat, dan betekent dit een verhoging van de toon. Een verlaging krijg je met een zwarte toets die links van de witte toets staat. Soms komt het voor dat de witte en zwarte toetsen aan elkaar verbonden zijn.

In dat geval zit er slechts een halve toon tussen. Je hebt in totaal 7 stamtonen en 5 halve tonen. Een toon krijgt een ‘is’ aanduiding, wanneer je zowel een stamtoon en een halve verhoging speelt.

Een normale G wordt dan aangeduid als Gis. Bij een verlaging lees je de letter met een ‘es’ erachter. Een G wordt dan dus een Ges. Dit is meer voor gevorderden, maar wel handig om je bewust van te zijn, ook als beginnende pianospeler.

Tonen door noten

Door de noten die gebruikt worden om de muziek te beschrijven en leesbaar te maken, kun je bepaalde tonen gaan produceren.

De tonen geven de uiteindelijke muziek weer, die met de piano gespeeld kan worden. Als je verschillende tonen bij elkaar voegt, krijg je uiteindelijk een geluid of zelfs een melodie.

Je leert hierdoor beter te luisteren naar wat je speelt en kunt aan de hand van zowel de noten als de daaruit voortkomende klanken, dus tonen, aanpassingen in je spel doen, waardoor het beter zal gaan klinken.

Stokken, vlaggen en koppen

Als je kijkt naar de noten in een notenbalk, dan zal het je opvallen dat veel noten zijn opgebouwd uit stokken, vlaggen en een kop.

De kop

De kop is sowieso zichtbaar, al is het maar enkel als stip. De stokken vormen verticale lijnen en kunnen zowel boven als onderaan de kop staan.

Ze kunnen bovendien ook doorzichtige notenkoppen hebben en soms zit er een vlag aan vast of zijn twee noten met elkaar verbonden.

De hele noten zijn noten zonder een verticale lijn. De andere noten vertegenwoordigen halve noten, 1/4e, 1/8e of geheel ander soort noten, afhankelijk van hoe de stok gepositioneerd is.

Stokken

Stokken zeggen veel over de lengte van een noot en ook geven ze aan wanneer noten gelijktijdig gespeeld moeten worden.

Vlaggen

De vlag aan de stok geeft de lengte van de noot weer. Eén vlag betekent dat het 1/8e noot is en deze moet dus vluchtig gespeeld worden.

Met twee vlaggen zit je op 1/16e van een noot. Het maakt bij een noot niet uit of de stok aan de boven- of onderkant van de kop zit.

Ze worden alsnog op dezelfde manier gespeeld. Bij hogere noten zie je vaak dat de stok omhoog wordt gezet en bij lagere eerder omlaag.Bij complexere stukken maakt dit de nootbalk overzichtelijk.

Makkelijk piano leren spelen

Als je makkelijk piano wilt leren spelen, kun je het beste beginnen met eerst akkoorden leren. Hiermee leer je sneller meespelen met je favoriete liedjes.

Als je dan al wat kunt spelen is het ook direct veel makkelijker om noten te leren lezen. Wil je direct aan de slag met piano spelen? Klik dan hier.

Vergelijkbare berichten