Hoeveel geheugen heb je nodig voor je laptop?

Als je op zoek bent naar een nieuwe laptop kan de enorme keuze in specificaties van laptops roet in het eten gooien. Zonder kennis is het bijna onmogelijk om een goede nieuwe laptop uit te kiezen dat bij je past.

Hoeveel geheugen je laptop nodig heeft, is helemaal afhankelijk van wat je wilt doen met je website. Sommige programma’s voor je laptop vragen meer geheugen dan andere programma’s. 

In dit blogbericht vertel ik je hoe veel geheugen je laptop moet hebben op basis van verschillende situaties. Na het lezen van dit blogbericht weet jij hoe veel geheugen je nodig hebt.

Hoeveel geheugen heb je nodig voor je laptop?

Je wilt een nieuwe laptop kopen, maar je vraagt je af hoe veel geheugen je laptop nu eigenlijk nodig heeft. Is het 4 GB? 6 GB of toch 8 GB? Als je weinig weet over laptops, kan dit ervoor zorgen dat je een soort van keuzestress ervaart. Je wil natuurlijk het beste voor jezelf. Toch weet je niet precies wat het dan wel het beste voor je is.

Om je een idee te geven benoemen we hieronder een paar situaties en vertellen je dan hoe veel geheugen je ervoor zou moeten hebben.

Situaties en voorbeelden

Hoeveel geheugen je laptop nodig heeft, is helemaal afhankelijk van wat je met de laptop wilt doen. Als je bijvoorbeeld een Gamer bent heb je veel meer geheugen nodig voor je laptop dan wanneer je alleen maar gaat internetten.

Internetten, E-mailen en tekstverwerken

Als je je laptop wilt gaan gebruiken voor alledaagse taken heb je natuurlijk niet zo veel geheugen nodig. Met een kleine 2 GB geheugen heb je al meer dan voldoende om lekker op het internet te kunnen surfen en mails te kunnen sturen.

Deze laptops zijn vooral een prima keuze als je een klein budget hebt, maar toch graag een nieuwe laptop wilt. Ook is het met deze laptops geen probleem om muziek te streamen of om een YouTube video te bekijken.

Op zoek naar een laptop voor internetten, e-mailen en tekstverwerken? Klik hier om ze bij coolblue te bekijken.

Een laptop voor je studie

Als je naar school gaat dan heb je daar tegenwoordig een laptop voor nodig. Hoewel je voor school ook niet veel geheugen nodig hebt voor je laptop, wil je de laptop natuurlijk ook kunnen gebruiken voor het kijken van Netflix of Videoland.

Hoewel het 2 GB intern geheugen er net mee door kan, is het voor een studie laptop toch aan te raden om voor minimaal 4 GB intern geheugen te gaan. Helemaal als je af en toe ook Netflix wilt kijken op je laptop.

De laptop werkt dan net iets soepeler dan wanneer je een laptop met 2 GB intern geheugen zou kiezen.

Fotobewerking op je laptop

Als je een laptop zoekt die je wilt gaan gebruiken voor fotobewerking, heb je direct al veel meer intern geheugen nodig. Dat komt doordat programma’s zoals photoshop veel van je laptop vragen.

Niet alleen heb je voor fotobewerking veel intern geheugen nodig, het is ook belangrijk dat je een snelle processor hebt. Het minimum voor een processor wordt dan gesteld op een Intel Core I5.

Daarnaast heb je voor fotobewerking ook een full HD scherm nodig. Dit zorgt ervoor dat je alle details van de foto’s goed kunt zien.

Laptop voor videobewerking

Als je van plan bent om een laptop te kopen waarmee je video’s kunt bewerken doen we er nog een schepje bovenop. Om video’s te bewerken heb je namelijk een behoorlijk krachtige laptop nodig.

Voor het bewerken van video’s gebruik je zware programma’s. Om deze programma’s goed te kunnen draaien heb je minimaal 8 GB aan intern werkgeheugen nodig.

Daarnaast moet voor video bewerken ook je videokaart aan zware eisen voldoen. Ook is een full HD scherm geen overbodige luxe als je aan de slag wilt gaan met het bewerken van video’s.

Laptops om mee te gamen

Tegenwoordig wordt gamen op een laptop steeds populairder. Ook ik ben overgestapt van gamen op een desktop naar gamen op een laptop. Zo kan ik mijn laptop overal mee naar toe nemen en genieten van de beste Games waar ik ook ben.

Voor gamen heb je de meest krachtige laptop nodig van allemaal. Als je laptop net niet krachtig genoeg is loop je het risico dat je laptop tijdens het Gamen vast loopt.

Om goed te kunnen gamen op je laptop heb je een gaming laptop nodig. Voor een Gaming laptop ben je al snel meer dan € 1000 euro kwijt. Toch zijn er ook een aantal goedkope gaming laptops te koop. Wil je meer weten over budget gaming laptops? Lees dan mijn blog door hier te klikken.

Om goed te kunnen Gamen heb je minimaal 8 GB aan intern geheugen nodig. Toch zijn de meeste gaming laptops voorzien van 16 gb intern geheugen of meer. Daarnaast heb je ook een krachtige processor nodig. Het beste kun je gaan voor een Nvidea Geforce GTX 1060.

Laptop voor zakelijk gebruik

Het kan natuurlijk ook zijn dat jij op zoek bent naar een laptop voor op de zaak. Hiervoor heb je in de meeste gevallen niet een hele krachtige laptop nodig.

In de meeste gevallen heb je voldoende aan een laptop met 4 GB intern geheugen. Wel zit er wat verschil in het besturingssysteem dat je het beste kunt kiezen voor zakelijk gebruik.

Windows 10 heeft namelijk een versie die het beste aansluit voor zakelijke gebruikers. Deze versie heet Windows 10 Pro.

Verder heb je voor zakelijk gebruik verder geen specifieke processor of video kaart nodig.

Met een I3 of I5 zit je al heel goed. Ook werken sommige bedrijven met IOS (het besturingssysteem van Apple.

In dat geval kun je beter kijken naar en MacBook. Ben je op zoek naar en laptop voor zakelijk gebruik? Bekijk ze dan hier.

De juiste laptop kiezen

Als je geen bijzondere dingen wilt doen zoals video bewerken of extreem gamen, ben je in de meeste gevallen met de onderstaande specificaties altijd goed uit met een laptop.

ProcessorIntel core I3 of I5
Intern geheugen (RAM)4gb of 6gb
VideokaartOnboard videokaart (Videokaart dat bij het moederbord hoort)
Harde SchijfSSD (128GB – 512GB (eventueel met extra HDD schijf voor opslag)
Accuduur6 tot 10 uur
BesturingssysteemWindows 10 Home of Pro

Als je op zoek gaat naar een laptop met deze specificaties zit je eigenlijk altijd goed. Deze laptops zijn al te koop vanaf 450 euro bij zowel Coolblue al Bol.com.

We zijn partner van Coolblue en bol.com. Dat betekent dat we een vergoeding krijgen als je producten via onze website bestelt. Je bent natuurlijk niets verplicht, maar het helpt ons enorm om de kosten van de website te betalen.

Daarom hebben we bij Coolblue en Bol.com een stapje extra voor je gezet door de beste laptops voor een goede prijs te selecteren.

Mocht je via onze website een laptop aanschaffen bij bol.com of Coolblue, willen we je daarvoor hartelijk bedanken. Je helpt ons!