Is piano leren spelen moeilijk?

Zelf speel ik al piano sinds ik 6 jaar was en krijg ik vaak de vraag of piano leren spelen moeilijk is. Zelf vind ik het natuurlijk helemaal niet moeilijk omdat ik ermee ben opgegroeid.

Toch kan ik me voorstellen dat het voor iemand die op latere leeftijd begint wel wat moeilijker is. Maar toch is het voor iedereen mogelijk om piano te leren spelen.

Het belangrijkste is volgens mij dat je zelf voldoende motivatie en doorzettingsvermogen hebt en ook echt bereid bent er wat tijd voor op te geven. Er zijn genoeg mogelijkheden om piano te leren spelen. Hier lees je er meer over.

Is piano leren spelen moeilijk?

In principe is piano spelen niet moeilijk. Wel is de ene persoon meer muzikaal dan de ander. Toch kun je als je op de juiste manier les krijgt zelfs piano leren spelen als je helemaal geen muzikale aanleg hebt.

De kans bestaat alleen dat je er dan wat langer over doet om het te leren. Maar als je er eenmaal mee aan de slag gaat moet het voor iedereen mogelijk zijn om piano te spelen.

Voor sommige mensen is piano spelen dus wel iets moeilijker dan voor andere mensen. Maar dat betekent niet dat je het niet kunt leren. Daarom raad ik je aan er gewoon mee aan de slag te gaan en 100% inzet te tonen.

Als je het namelijk graag genoeg wilt gaat het je wel lukken.

Hoe kun je piano leren spelen?

Er zijn verschillende mogelijkheden waaruit je kunt kiezen als je piano wilt leren spelen. Je kunt ervoor kiezen om les te nemen bij een piano docent, je kunt ervoor kiezen om naar een muziekschool te gaan voor les, maar je kunt ook kiezen om online lessen te volgen of zelfs via YouTube.

Een van de beste online lessen via YouTube geef ik je een voorbeeld van hieronder:

Als je Pianoles gaat volgen via YouTube moet je er wel rekening mee houden dat je geen begeleiding krijgt. Dat betekent dat je er tijdens het leren helemaal alleen voor staat en alleen maar kunt leren aan de hand van video’s.

Als je kiest om pianolessen te nemen bij een muziekschool of docent krijg je vaak al heel wat meer begeleiding. Daarnaast kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een online cursus te volgen. Het voordeel hiervan is dat je geen rekening hoeft te houden met de tijd van je docent en gewoon op je eigen tempo piano kunt leren spelen.

Met de juiste lessen is het helemaal niet zo moeilijk om goed piano te leren spelen en speel je binnen no-time al je favoriete liedjes mee.

Dat komt omdat je de liedjes dan kunt spelen op basis van akkoorden die je dan geleerd hebt.

Piano leren spelen tips

Om je direct op weg te helpen geven we je nog een aantal tips die je helpen om beter piano te spelen. Deze tips kun je direct toepassen in de praktijk.

De juiste houding is heel belangrijk

Als je gaat beginnen met piano spelen is een goede houding aannemen heel belangrijk. Juist daarom wordt er bij pianoles in het begin veel aandacht aan besteedt. Als je ervoor kiest om pianoles te nemen of een online cursus te volgen leer je eerst hoe je een juiste houding aanneemt.

Maar ook als je zelfstandig gaat leren piano spelen raad ik je aan om eerst te leren wat een goede houding is bij piano spelen. Hiervoor kun je ook wel wat video’s vinden op YouTube.

Regelmatig oefenen

Als je snel beter wilt worden in piano spelen is het een goed idee om regelmatig te oefenen. Daarom raad ik je aan om elke dag minimaal een uurtje te oefenen zodat je er een ritme in krijgt.

Als je dit voor een langere tijd volhoudt merk je dat je sneller beter piano leert spelen.

Les nemen is echt waardevol

Je denkt waarschijnlijk dat je het allemaal wel alleen af kan maar het is echt waardevol om pianolessen te nemen. Het maakt daarbij niet uit of je naar een muziekschool gaat of online lessen gaat volgen.

Maar door lessen te volgen krijg je adviezen en tips van een docent die zelf al veel ervaring heeft. Dit is alleen maar mooi meegenomen en hier heb ik zelf heel veel aan gehad.

Kun je ook alleen populaire liedjes leren spelen?

Als je niet veel behoefte hebt om de basis van piano spelen te leren en je eigenlijk alleen maar liedjes wilt kunnen meespelen raad ik je aan om eens te kijken op YouTube. Er zijn namelijk veel muzikanten die uitleg geven hoe bepaalde liedjes gespeeld worden op de piano.

Toch wil ik je er wel bij vermelden dat een liedje meespelen een stuk makkelijker gaat als je wel de basis van piano spelen kent. Daarom raad ik je zeker aan om wel een vorm van les te nemen zodat je in ieder geval leert hoe je akkoorden op de juiste manier speelt, hoe je je handen op de toetsen moet zetten en wat de juiste houding is bij piano spelen.

Dit leer je allemaal als je begint met pianolessen of als je ervoor kiest om een online cursus te volgen. Het voordeel van het nemen van dit soort lessen is dat je daar op lange termijn veel profijt van gaat hebben omdat je zo leert hoe je akkoorden op de juiste manier speelt.

Daarnaast leer je door les te nemen ook noten lezen. Dit zorgt ervoor dat je uiteindelijk bladmuziek kunt downloaden van bepaalde liedjes. Hiermee kun je de liedjes dan speciaal zo spelen als dat ze gemaakt zijn en dat klinkt natuurlijk veel mooier dan wanneer je alleen maar de akkoorden meespeelt.

Is het belangrijk om noten te leren lezen?

Om piano te leren spelen is het niet verplicht om noten te leren lezen. Als je alleen akkoorden leert spelen kun je ook al heel ver komen. Toch raad ik je aan om wel te gaan voor noten leren lezen omdat je zo de liedjes net als origineel kan leren spelen.

Noten leren lezen is net als piano spelen niet heel moeilijk. Je moet er alleen even goed de tijd voor nemen en flink blijven oefenen.

Maar als je net gaat beginnen kun je het prima af met alleen akkoorden leren en kun je daarmee al heel veel dingen doen op de piano.

Heb je een piano nodig om piano te leren spelen?

Ik kan me voorstellen dat je er niet op zit te wachten om direct een piano aan te schaffen als je net gaat beginnen met piano spelen. De meeste mensen die beginnen met leren piano spelen kiezen er dan ook voor om eerst een keyboard te kopen.

Met een keyboard kun je met gemak de basis leren en een hele tijd vooruit. Ook daarna hoef je nog niet direct een echte piano te kopen en kun je eerst nog een digitale piano of stage piano aanschaffen.

Als je dan echt gevorderd bent en je vindt het nog steeds leuk om piano te spelen, kun je er dan altijd nog voor kiezen om een echte piano of zelfs een vleugel in huis te nemen.

Hiervoor moet je natuurlijk wel de nodige ruimte hebben. Ook moet je er rekening mee houden dat een echte piano of vleugel heel wat meer geluid maakt en dat je niet zo maar even de volume knop zachter kan zetten met een echte piano.

Daarom is het niet in elk huis een goed idee om een piano of vleugel neer te zetten omdat je hiermee problemen kunt krijgen met de buren.

Vergelijkbare berichten