Wat is de juiste houding tijdens piano spelen?

Wat is de juiste houding bij piano spelen? Bij het bespelen van een muziekinstrument moet je op bepaalde zaken letten. Allereerst moet het muziekinstrument in een goede conditie zijn. Bij bijvoorbeeld een gitaar moeten de snaren te allen tijde goed afgesteld zijn. Bij bijvoorbeeld een piano is het zaak dat de toetsen goed afgesteld staan. Op die manier kan je de zuiverste klanken produceren, waarmee je weer een prachtig muziekstuk kan componeren.

De juiste houding bij piano spelen

Bij het bespelen van een piano komen nog meer belangrijke zaken om de hoek kijken. Als je piano aan het spelen bent, vorm je namelijk een éénheid met de piano. Jij en de piano moeten perfect op elkaar afgestemd zijn. Alleen in een dergelijke situatie kan je een prachtig pianolied spelen. Het is dan ook van groot belang om de piano goed af te stemmen. Dit heeft niet alleen betrekking op de toetsen van de piano. Nee, de houding van jezelf achter de piano is minstens zo belangrijk. Je moet namelijk in de juiste houding piano spelen. Dit is niet alleen goed voor de kwaliteit van je pianospel, maar ook belangrijk voor je lichaam. Door in de juiste houding piano te spelen, kan je lichamelijke klachten voorkomen.

Zithouding verbeteren

Het moge duidelijk zijn dat het belangrijk is om de zithouding te verbeteren. Met andere woorden: de zithouding moet perfect zijn. Dát is namelijk de gewenste situatie. Als je niet de juiste zithouding aanneemt, kan dit voor lichamelijke klachten zorgen. Je kunt onder andere last van de wervelkolom, je rug, je knieën en je schouders krijgen. Dit heeft puur te maken met een ongezonde zithouding, waarin je bijvoorbeeld onderuitgezakt of met een scheve rug zit.

Als je een verkeerde zithouding aanneemt, kunnen de gevolgen binnen een paar weken al optreden. Deze gevolgen kunnen zich bijvoorbeeld uiten in pijn in de knie, pijn in de rug of pijn in de schouders. Het kan vervolgens behoorlijk lastig zijn om van deze klachten af te komen. Het is dan ook absoluut zaak om in de juiste zithouding te spelen.

Wat is de juiste zithouding?

De juiste zithouding is in feite simpel. Je moet namelijk met een rechte rug piano spelen. Als je met een bolle- of een holle rug gaat zitten, treden de lichamelijke klachten vanzelf op. Door met een rechte rug te zitten, is de belasting voor je lichaam het minst. Dit is voornamelijk prettig voor je rug, je schouders en je wervelkolom.

Het is dan ook aan te raden om de pianokruk op de juiste hoogte in te stellen. Hier zijn speciale richtlijnen voor. Het is taak om de ellebogen naast je lichaam te houden en je handen op de klavier te leggen. Als de hoogte van je ellebogen gelijkt is aan de hoogte van de klavier, heb je de juiste zithoogte pakken.

Daarnaast moet je letten op de afstand tussen jou en de piano. Deze afstand moet je afstemmen op de lengte van je benen. Het advies luidt dan ook om het voorste gedeelte van de kruk te zitten. Dan heb je een prettige zithouding én kan je goed bij de pedalen komen.

Het mag evident zijn dat een goede zithouding van belang is. De kwaliteit van je pianospel gaat omhoog, maar het is ook nog eens bijzonder goed voor je lichaam. Met een onjuiste zithouding is de kans op lichamelijke klachten groot. We willen je dan ook aanraden om onze tips op te volgen. Zorg ervoor dat je altijd een rechte rug hebt, zorg ervoor dat de kruk de juiste hoogte heeft en zorg voor een prettige afstand tussen jou en de piano. Veel succes en plezier!

Vergelijkbare berichten