koelkast is kapot, wat nu?

Je weet het dit keer zeker: de koelkast is kapot, wat nu? Je had al een vermoeden door een vreemd tikje, geborrel, of een plasje water onder in de koelkast. Maar ontkenning heeft geen zin meer, want nu is het toch echt gebeurt. Het is vervelend als een koelkast kapot is, want het is een van de dingen in je huis die je eigenlijk niet kunt missen. Daarom vind je hier de antwoord op de vraag de koelkast is kapot wat nu? Wordt het fixen of vervangen?

Kapot echt kapot?

Eerst is het goed om vast te stellen of je koelkast het echt begeven heeft, of dat er iets anders aan de hand is. De koelkast een keer leeg halen en schoonmaken kan soms ook helpen als dit al weer een tijdje geleden is. Sluit de deur bijvoorbeeld nog goed en zit er geen klomp ijs ergens in de weg? Even de stekker eruit halen en er na 2 minuten weer in doen wil ook nog wel eens helpen. Soms ligt het aan het stopcontact of de kabel. Ook handig om te weten een koelkast werkt niet als de omgeving te koud is. Als de omgeving lager dan 10 graden is zal de koelkast minder goed werken, want de thermostaat ziet de noodzaak er niet van in hard te werken. Let dus op met een koelkast in een schuur te plaatsen. In de winter kan het hier te koud zijn voor de koelkast om optimaal te functioneren. Helpen dit alles echter niet, dan is het zaak te kijken waar het probleem zit. Is koelkast reparatie mogelijk of niet?

Voorkomen…

Je wilt niet om de twee jaar een koelkast moeten vervangen. Zoals met veel dingen en zeker met het omgaan met witgoed is voorkomen beter dan genezen. Goed onderhouden huishoudelijke apparaten gaan nou eenmaal minder snel stuk. Bij koelkasten is het daarom belangrijk de rubberen randen goed schoon te houden en eventueel op tijd te vervangen. Hiermee wordt de koelkast afgesloten en zorgt dat de temperatuur optimaal blijft. Dit zorgt er ook voor dat de machine minder energie nodig heeft om de inhoud koel te houden. Het vriesvak regelmatig ontdooien is verder ook belangrijk, als je dit een tijdje niet hebt gedaan. Zul je na het schoonmaken merken dat je vriezer het ineens een stuk beter doet. De koelkast werkt ook beter als hij een klein eindje van de muur afstaat. De compressor geeft warmte af en deze moet weg kunnen.

Dat kan niet de bedoeling wezen: water onder de koelkast

Altijd een teken dat er iets niet goed gaat met je koelkast. Water wat onder de koelkast vandaan komt. Toch is dit soms nog wel eenvoudig te verhelpen. Dit water is namelijk afkomstig uit het uitlekbakje voor condensafwatersysteem. Bijna alle koelkasten hebben een automatisch ontdooingssysteem zodat je niet zelf tijd van tijd alles moet ontdooien. Dit anti ontdooingssyteem zorgt voor condenswater wat normaliter keurig wordt afgevoerd. De afvoer kan echter verstopt raken. Je kunt de gaatjes voorzichtig doorprikken.

Is de koelkast thermostaat kapot?

De thermostaat is natuurlijk essentieel voor de werking van een koelkast. Wordt de koelkast niet meer koeler, dan is er een dikke kans dat het aan de thermostaat ligt. Je kunt dit even checken door de thermostaat in de koelste stand te zetten. Een koelkast met thermostaat die werkt, zal binnen enkele minuten moeten aanslaan. Want het is de thermometer die aangeeft aan de motor dat deze harder moet draaien. Gebeurt er niets, dan kan het de thermostaat zijn die problemen geeft.

Handmatige of elektrische koelkast thermostaat

Het ligt er dan even aan of je een handmatig in te stellen thermometer hebt of een elektrische met voeler (NTC systeem). Beiden kun je in sommige gevallen zelf repareren. Want het is dan veelal de thermometer die vervangen moet worden. Bij een handmatige thermometer zit deze vaak aan de rechterkant van de koelkast achter de draaiknop. Je kunt dan zien welk merk en serienummer de thermometer heeft en deze dan bestellen en zelf vervangen. Bij een elektrische thermometer kan het ook aan de bedrading liggen. Je kunt dit controleren door een thermometer in de koelkast te leggen. Je checkt dan hoeveel deze verschilt van de temperatuur die de thermometer van de koelkast aangeeft. Is dit erg groot dan ligt het zeer waarschijnlijk aan de bedrading.

Zelf repareren

Je kunt onderdelen bestellen en deze installeren. Mocht je niet een hele handige doe het zelver zijn dan is dit een klus waar je iemand voor kunt inhuren gespecialiseerd in witgoed reparatie. Het ligt er wel aan hoe oud je koelkast is en de kwaliteit ervan. Maar voor een koelkast die niet te oud is is het het zeker waard deze reparatie uit te voeren. Als de thermometer het probleem is, kan die met een nieuwe thermostaat weer langer mee.

koelsysteem stuk, einde verhaal

Als bij verstelling van de thermometer de motor wel aanslaat, maar de koelkast wordt niet koeler dan is er wat meer aan de hand dan de thermometer. Het kan dat de koelvloeistof niet meer rondgepompt kan worden door een verstopping of een lek in het koelsysteem. Dit is vaak einde verhaal voor je koelkast, want dit is een dure reparatie waar de koelkast helemaal voor uit elkaar gehaald zou moeten worden. De kosten van een reparatie wegen in zo’n geval niet op tegen de kosten van de aanschaf van een nieuwe koelkast.

Compressor stuk, maar waar zit deze eigenlijk?

De compressor is een essentieel onderdeel in de koelkast want deze zorgt dat het koelmiddel naar de verdamper wordt verplaatst. Onder invloed van de opgebouwde druk in de compressor verandert het gas naar vloeistof. De condensor is het, meestal zwarte, rooster aan de achterzijde van de koelkast. Door het compres proces kan de koelkast aan de achterzijde soms warm aanvoelen. Is het echter zo warm dat je handen bijna brandt, dan is dat niet goed.
Bij de compressor kan de wikkel doorbranden of hij kan vastlopen. Dan slaat de motor ook niet aan of maar kort. De motor kan dan ook warm worden. Het is in dit geval ook even kijken of het het waard is om de koelkast te maken. Is het een vrij dure koelkast van kwaliteit geweest die nog niet zo oud is, dan is het het wellicht waard hem te laten repareren. Hiervoor kun je een monteur inschakelen.

Op zoek naar een nieuwe koelkast? Coolblue helpt je graag!

Helaas alle moeite ten spijt, soms blijkt reparatie geen optie meer. Dan wordt het tijd om een nieuwe koelkast te kopen. Coolblue heeft een divers assortiment met vaak prettig geprijsde koelkast aanbiedingen.

Coolblue helpt je daarom graag verder. Wat ook erg fijn is: je oude koelkast wordt bij bezorging ook gratis meegenomen als dat nodig is. Vaak is het lastig om een oude koelkast kwijt te kunnen. Maar Coolblue levert met plezier je nieuwe koelkast af en nemen graag je oude koelkast weer mee.

Klik hier om de koelkasten van Coolblue te bekijken..

Vergelijkbare berichten