Wat is de levensduur van een wasdroger?

Wat is de levensduur van een wasdroger? Hoeveel huishoudens ken jij zonder droger? Vrij weinig hoogstwaarschijnlijk. Het hebben van een wasdroger is namelijk gemeenschappelijk goed geworden. Nagenoeg elk huishouden heeft een dergelijk apparaat naast/bij de wasmachine staan. Dat is uiteraard niet zonder reden. Nee, een wasdroger brengt enkele specifieke voordelen met zich mee. Maar, stel nou dat je binnenkort een nieuwe wasmachine bij Coolblue aan gaat schaffen. Op hoeveel jaren van gebruik kan je dan rekenen? Dat is een vraag die ons allen bezighoudt. In dit artikel gaan we dan ook het antwoord op die vraag formuleren. We kunnen je echter wel al een kort antwoord geven: een paar jaar, maar alles is afhankelijk van jouw gebruik.

De levensduur van een wasdroger is in de meeste gevallen 10 jaar. In sommige gevallen gaan wasdrogers veel langer mee en soms ook minder lang. Als je een nieuwe wasdroger koopt, mag je ervan uit gaan dat een wasdroger minimaal 10 jaar meegaat. 

Wat moet je nog zonder een wasdroger? Een wasdroger stelt je in staat om kleding snel en goed droog te krijgen. Als de was uit de wasmachine komt, kan je deze direct overhevelen in de wasdroger. De wasdroger zorgt er vervolgens voor dat de was er weer lekker droog uit komt. Het mooie hieraan is dat de technologische ontwikkelingen de afgelopen jaren niet stilgestaan hebben. Een gevolg is bijvoorbeeld dat de was ook nog eens kreukvrij uit de wasdroger komt. Dat is puur te danken aan de technologische ontwikkelingen. Dankzij deze ontwikkelingen heb je eigenlijk weinig omkijken meer naar je was. Met alle dank aan je wasmachine en je wasdroger. Maar, goed; wat is nou de levensduur van een wasdroger?

Wat is de levensduur van een wasdroger?

Hoeveel jaren lang denk jij te kunnen genieten van je wasdroger? Ga je uit van een paar jaar? Of verwacht je minimaal 10 jaar lang met je wasdroger te kunnen doen? We kunnen stellen dat de gemiddelde levensduur van een wasdroger momenteel rond de 10 jaar ligt. Als jij een nieuwe wasdroger bij Coolblue koopt, mag je uitgaan van een gebruiksperiode van ongeveer 10 jaar. Uiteraard loop je hierbij het risico aan eventuele mankementen, waardoor de levensduur uiteindelijk minder lang is. Dergelijke risico’s zijn echter inherent aan elektrisch apparatuur.

Wel is het zo dat de levensduur van meerdere factoren afhangt. Net zoals in elke markt heb je namelijk goede wasdroger en perfecte wasdrogers. De levensduur van een perfecte wasdroger is 9 van de 10 keer dan ook langer dan de levensduur van een goede wasdroger. Ons advies is dan ook om veel tijd aan je zoektocht naar een nieuwe wasdroger te besteden. Dan weet je zeker dat je een kwalitatief hoogwaardige wasdroger koopt met een lange levensduur.

Welke factoren hebben invloed op de levensduur?

Is het mogelijk om specifieke factoren aan te wijzen die van invloed op de levensduur zijn? Ja, dat is zeker mogelijk. Er zijn namelijk meerdere factoren die een rol spelen bij de levensduur. Een van die factoren is het merk. Een kwalitatief hoogwaardig merk levert betere wasdroger en heeft daardoor ook een langere wasdroger. Zo gebruiken de betere merken ook duurzame materiaalsoorten.

Een kenmerk van duurzame materiaalsoorten is dat deze een lange levensduur hebben. De slijtage is minder en de onderdelen gaan simpelweg veel langer mee. Je kunt dus langer genieten van een wasdroger met duurzame materiaalsoorten. Als je op zoek naar een dergelijke wasdroger bent, moet je gaan kijken bij de bekende merken. Voorbeelden hiervan zijn Miele en Bosch.

Zo is het een feit dat wasdroger van bovenstaande merken in 90% van de gevallen langer mee gaan dan wasdrogers van andere merken. Maar, uiteraard spelen ook andere factoren nog een rol.

De manier waarop jij de wasdroger gebruikt, is ook van invloed op de uiteindelijke levensduur. Hoe vaak per week maak je gebruik van de wasdroger? Hoe vol stop jij de droogtrommel elke keer? Welk programma selecteer je bij het drogen van de was? En waar staat de wasdroger? Het antwoord op al deze vragen is uiteindelijk bepalend voor de levensduur van de wasdroger. Als jij de wasdroger op een vochtige plek neer zet, is de kans op problemen bijvoorbeeld al groter. Ons advies is dan ook om je wasdroger op een droge en warme plek neer te zetten. Dat is veel beter voor het materiaal van de wasdroger, voor de werking van de droger en dus voor de levensduur!

Wat zijn de meest voorkomende mankementen?

Uiteraard loop je altijd het risico dat de levensduur van de wasdroger niet al te lang is. Een wasdroger is een apparaat met veel (draaiende) onderdelen. De kans op een mankement is dus altijd aanwezig. Maar, wat zijn de meest voorkomende mankementen? Een van de mankementen is dat de droger veel te veel tijd aan een droogprogramma besteedt. De oorzaak hiervan kan een verstopte condensorbak zijn.

Daarnaast kan het apparaat te warm worden, kan het apparaat helemaal niet meer rond draaien en kan het apparaat voortijdig er mee stoppen. Al deze mankementen zijn relatief makkelijk op te letten. Zo kan het zijn dan koolborstels versleten zijn, dat filters verstopt zitten of dat het apparaat van binnenuit vervuild geraakt is.

Storingsmeldingen

Een wasdroger is natuurlijk een technisch apparaat. Dat betekent dat je ook te maken kunt krijgen met storingen. Een veel voorkomende storing bij een wasmachine is dat de deur niet meer opengaat, dat het water niet meer de wasmachine in gaat of dat het niet meer afgevoerd kan worden. Ook kan het zijn dat er een filter verstopt zit. Als je een nieuwe wasmachine koopt, mogen deze storingsmeldingen in ieder geval de eerste jaren niet voorkomen.

Wat kan ervoor zorgen dat de levensduur van een wasdroger minder wordt?

Verschillende oorzaken kunnen ervoor zorgen dat de wasdroger een stuk minder lang mee gaat. Een van de belangrijkste factoren van een wasdroger is het merk en de prijs. Als je een duurdere wasdroger koopt, gaat deze in de meeste gevallen langer mee.

Daarnaast is het ook super belangrijk om de wasdroger goed te onderhouden. Hierbij moet je vooral de filters in de gaten houden en het stof in de filters niet te lang laten zitten. Ook moet je als je in het geval van een water opvangbak ervoor zorgen dat je die regelmatig leeghaalt.

Wat ook vaak misgaat bij de levensduur van een wasdroger is dat je de droger al snel veel te vol stopt. Probeer de voorkomen dat je de droger overvol stopt zodat de wasdroger tijdens het draaien geen onnodige schade opdoet.

Als je een wasdroger netjes behandeld is de kans groot dat jouw wasdroger ook gewoon 10 jaar meegaat. Zelf heb ik een wasdroger van 15 jaar oud. Deze wasdroger werkt nog helemaal prima, alleen begint de wasdroger nu af en toe te piepen als hij een tijdje draait.

Als ik zelf een nieuwe wasdroger koop, koop ik mijzelf een wasdroogcombinatie om ruimte in huis te besparen. Het mooie hieraan is dat het dan een wasmachine en droger in een is.

Wasdroger laten repareren?

Heb je een mankement aan je wasdroger? Dan heb je eigenlijk twee keuzes: laten repareren of een nieuwe kopen. De uiteindelijke keuze is uiteraard afhankelijk van de exacte situatie. Wat is er aan de hand met je huidige droger? Hoe lang heb je de huidige droger al? Dergelijke vragen spelen uiteraard een belangrijke rol. Ook is het van belang om na te gaan of je nog garantie op de wasdroger hebt. In veel gevallen is het lonend om de wasdroger te laten repareren. Dat is uiteraard niet het geval als je te maken hebt met grote mankementen of mankementen die continue terug komen.

Nieuwe wasdroger kopen bij Coolblue

Heb je een nieuwe wasdroger nodig? Dan is er eigenlijk maar één plek waar je deze wasdroger aan kunt schaffen. Bij Coolblue. Deze welbekende online webshop heeft een gigantisch aanbod van wasdroger. Je vindt er allerlei soorten wasdrogers en wasdrogers uit verschillende prijsklassen. Je vindt dus altijd een geschikte variant terug, waarbij je voldoende keus tussen verschillende merken hebt. Ook kan Coolblue de wasdroger bij je thuis afleveren en installeren. Wat wens je nog meer?