Hoe kun je het beste piano akkoorden leren spelen?

Vrijwel iedereen begint het pianospelen met het indrukken van verschillende toetsen zonder precies te weten hoe een liedje in elkaar zit.

Er komt echter meer bij kijken dan alleen de toetsen indrukken zodat er geluid uit de piano komt.

Er komen namelijk ook akkoorden bij kijken. Deze akkoorden zorgen ervoor dat het liedje een geheel wordt. Het is echter niet voor iedereen eenvoudig om akkoorden te leren spelen.

Maar hoe leer je op de juiste manier akkoorden spelen? Onderstaande informatie leert jou alles wat je moet weten over de akkoorden en hoe je deze op de juiste manier in kunt zetten om een nummer te kunnen spelen.

Akkoorden leren spelen behoeft achtergrondkennis

Om akkoorden te leren spelen op de piano moet je in eerste instantie weten wat akkoorden zijn.

Akkoorden zijn combinaties van tonen. Vaak zijn dit er drie of meer. De akkoorden worden op de piano met de linkerhand gespeeld en de melodie met rechts.

Hoe kun je jezelf piano leren spelen

Deze kennen verschillende benamingen en worden voornamelijk gebruikt om een koor of orkest te begeleiden.

Akkoorden zijn voor veel zaken belangrijk. Je hebt ze namelijk nodig om nieuwe nummers te leren spelen.

Zo word je creatiever in het pianospel en kun je op de juiste manier gaan spelen. In plaats van noten te gaan leren om de melodie onder de knie te krijgen, kun je ook gelijk beginnen met lessen die gebaseerd zijn op akkoorden.

De basis en de klanken

Er zijn hiervoor verschillende basisakkoorden beschikbaar die je kunt leren spelen op de piano.

Deze akkoorden lopen van A tot en met G. Het is goed om deze uit je hoofd te leren, zodat je gelijk aan de slag kan. Ook moet je de verschillen tussen majeur- en mineurakkoorden leren bij het pianospelen.

De akkoorden hebben namelijk allemaal andere klanken. Majeur en mineur zijn in dit opzicht tegenovergesteld aan elkaar. Majeur is in dit opzicht opgewekt.

De akkoorden klinken vrolijk en passen voornamelijk bij de vrolijke nummers. Mineurakkoorden zijn droevig en kunnen goed dienen voor de langzamere nummers. Hiermee kun je uiteindelijk de sfeer bepalen in het nummer dat je aan het spelen bent.

Het vingerwerk is belangrijk bij pianospelen

Bij beide klanken moet je ook jouw vingers anders wegzetten. Akkoorden leren spelen op de piano is dus meer dan weten welke toetsen je in moet drukken, maar ook het vingerwerk komt eraan te pas.

De majeur akkoorden bevinden zich aan de rechterkant, terwijl de mineur akkoorden aan de linkerkant zitten.

Je hebt dus twee delen op het klavier zitten waar je rekening mee moet houden. Het midden kun je bepalen door naar beide kleuren toetsen te kijken. Van hieruit bepaal je de centrale C.

Wanneer je dit gedaan hebt, kun je in feite aan de slag om de akkoorden te leren spelen op de piano en ga je merken dat je met veel oefening een heel eind kunt komen.

Online cursussen om thuis aan de slag te gaan

Je kunt er bij akkoorden leren voor de piano voor kiezen om dit bij een muziekschool te doen.

Hier krijg je privéles, waardoor er alle aandacht is om de akkoorden op de juiste manier te kunnen pakken en ervoor te zorgen dat je de nummers kunt spelen die je in gedachten had.

Echter neigen steeds meer mensen naar online lessen. Met deze online lessen, die voornamelijk bestaan uit video’s, kun je in een snel tempo bij jou thuis oefenen. Je zult hierbij wel op jouw gehoor moeten trainen, doordat je ook moet kunnen horen of je alle noten goed aanslaat.

Je zult hier dus goed op moeten trainen en enig gevoel voor pianospelen moeten hebben om alles naar behoren te kunnen doen.

Houd er daarom rekening mee dat er meer bij komt kijken dan alleen de verschillende toetsen indrukken en de noten leren lezen.

Veel voordelen aan online lessen

De voordelen van online piano leren spelen zijn enorm. Je kunt op ieder moment van de dag aan de slag gaan met het leren van de akkoorden.

Het maakt daarom niet uit of je een drukke dag hebt. Je kunt bij thuiskomst er alsnog even voor gaan zitten.

De verschillende video’s zijn gewoon online te vinden, waardoor je te allen tijde terug kunt kijken om de les opnieuw te kunnen doen.

Zo voorkom je dat je te snel door alle stof heen gaat en hierdoor wellicht niet de juiste handelingen uitvoert.

Je wilt immers kunnen verbeteren, waardoor de tijd nemen ook nodig is. Dit is eenvoudig in te plannen door middel van online lessen.

Online ten opzichte van traditioneel

Daarnaast geeft het jou veel vrijheid. De traditionele lessen zijn altijd op vaste tijden, waarbij je niet alleen de lessen hebt, maar ook huiswerk mee krijgt die je gedurende de week moet hebben geoefend.

Je kunt het hierdoor nooit overslaan. Een aantal dagen niet oefenen zorgt er immers voor dat jouw docent een stap terug gaat zetten en je uiteindelijk wellicht ook niet meer naar de lessen toe kunt komen.

Met online lessen bepaal je helemaal zelf op welk tempo je aan de slag gaat met het leren van de akkoorden op de piano en is het niet erg om een dag rust te nemen.

Je kunt iedere dag oefenen, eens in de week of zelfs eens in de maand. Om de akkoorden goed onder de knie te hebben moet je echter wel vaker oefenen, zodat je ook daadwerkelijk verbetering gaat zien.

Leer de akkoorden uit je hoofd spelen

Het is bij het akkoorden leren spelen op de piano van belang dat je dit doet zonder op het toetsenbord te kijken.

In feite is dit hetzelfde als blind leren typen op jouw computer. Met veel oefening lukt dit. In het begin zul je ook vaak de verkeerde toetsen aanslaan.

Toch is het belangrijk dat je het vol blijft houden. Door niet te kijken ga je de afstanden namelijk beter inschatten, waardoor het ook steeds eenvoudiger wordt om de akkoorden op de juiste manier te kunnen spelen en deze te kunnen combineren totdat er een nummer uitkomt.

Ga daarom niet bij de pakken neerzitten, maar zorg ervoor dat je de akkoorden in je hoofd geprent krijgt.

De klanken onthouden voor een nieuw nummer

Het helpt hier ook goed aan bij om de klanken van de akkoorden te onthouden. Zo leer je al snel de verschillen herkennen tussen een majeur en een mineur en wordt het eenvoudiger om zelf nummers te gaan bedenken.

Je wilt immers niet alleen liedjes na kunnen spelen die je op de radio gehoord hebt, maar ook zelf gaan experimenteren om zo tot een nieuw liedje te komen.

Als je de klanken van de akkoorden in je hoofd hebt zitten, ga je ook beter inschatten welke bij elkaar kunnen passen om het nummer tot een geheel te krijgen. Je gaat hierdoor ook meer plezier beleven aan het pianospelen.

Je doet het immers altijd voor jezelf en je wilt er ook iets mee kunnen bereiken. Zo kun je jouw creativiteit kwijt in het pianospel en ga je merken dat je er steeds beter in wordt.

Ook de melodie leren spelen

Wanneer je akkoorden leert spelen op de piano en je dit uiteindelijk onder de knie hebt, kun je doorgaan met de melodieën.

Hier komen de noten bij kijken. Het is namelijk ook van belang dat je noten kunt lezen om piano te kunnen spelen. Hiervoor is altijd bladmuziek te vinden op het internet.

Je kunt voor jezelf de noten hier in eerste instantie onder schrijven, zodat je gelijk oefent met de plaatsen waar de noten te vinden zijn. Noten leren lezen helpt jou ook om op de juiste manier piano te spelen en de nummers naar behoren te kunnen spelen.

Het is daarom belangrijk om zowel de noten als de akkoorden te leren herkennen, zodat je er uiteindelijk een geheel van kunt maken.

Ook hiervoor zijn er veel verschillende hulpmiddelen te vinden, waardoor je aan de slag kunt gaan met oefenen en jezelf kunt beginnen verbeteren aan de hand van video’s, bladmuziek en voornamelijk jouw creativiteit.

Blijven oefenen met behulp van lessen

Oefening baart kunst en dat is ook zeker waar bij pianospelen. Je hebt immers met veel verschillende aspecten te maken, waar je rekening mee moet houden.

Akkoorden zijn hierbij nog wel het belangrijkste. Zonder de akkoorden kun je geen sfeer aanbrengen in jouw nummers en blijft de melodie een op zichzelf staand iets.

Je zult daarom altijd goed moeten oefenen op deze akkoorden, ze leren herkennen en voornamelijk uit je hoofd leren.

Hier kan Pianoles van Rene je bij helpen. Door middel van verschillende lessen video’s leer je op een snelle manier de akkoorden te spelen en ga je met de juiste begeleiding ervoor zorgen dat je alles goed kunt spelen.

Het kan jou enorm helpen om hier gebruik van te maken, omdat je zo ook feedback kunt krijgen op jouw manier van spelen. Profiteer er daarom van.

Vergelijkbare berichten