Welke piano bladmuziek heb je nodig voor beginners?

Leren piano spelen is een ontzettend leuke én uitdagende bezigheid. Een piano staat namelijk te boek als één van de instrumenten die het lastigste te bespelen is. Dat gegeven maakt het tegelijkertijd ook ontzettend uitdagend om piano te leren spelen.

Enige jaren terug wilde ik ook graag piano leren spelen. Dat is ondertussen alweer een tijd geleden, maar toch staat die periode mij goed bij. Als beginnend pianist is het namelijk nog een beetje zoeken.

Mede daarom wil ik, als ervaren pianist, graag van alles aan jou uitleggen over piano spelen. Zo focus ik me in dit artikel op de vraag ‘welke piano bladmuziek voor beginners heb je nodig?’.

Welke piano bladmuziek is voor beginners geschikt?

Als beginnend pianist is het belangrijk om met de basis te beginnen. Dat is dan ook hét antwoord op de bovenstaande vraag. Begin met de basis en start niet met een lastig bladmuziek. Onder andere De zieke pop van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski en Poco Lamentoso van Carl Nielsen zijn geschikt voor beginners.

Feit is dat je als beginnend pianist voor een behoorlijke uitdaging komt te staan. Althans; dat is hoe ik het jaren geleden ervaren heb. Als ik een bladmuziek voor me geschoven kreeg, zag ik allerlei rare lijntjes, noten en overige vormpjes.

Wat was daar de bedoeling van?! Gaandeweg het oefenen heb ik daar steeds meer feeling voor gekregen. Dat was ook te danken aan de piano bladmuziek waar ik gebruik van maakte.

Dat was namelijk louter bladmuziek voor beginners. Bladmuziek die niet al te lastig was én dus ook makkelijker was om onder de knie te krijgen.

Beste bladmuziek voor beginners

Graag wil ik nu alvast een uitgebreid antwoord op de vraag van dit artikel geven. Welke piano bladmuziek is nou het meest voor beginners geschikt? In onderstaande lijst kan je de 10 beste mogelijkheden voor beginners vinden:

 • De zieke pop van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski
 • Soldatenmarsch van Robert Schumann
 • Galop van Dmitri Kabalevsky
 • Poco Lamentoso van Carl Nielsen
 • Ghostly Conversations van Paul Harris
 • Night Trip across Hong Kong Harbour van Mike Tanner
 • Storm in a teacup van Elissa Milne
 • Mars van Koning Willem van Jeremiah Clarke
 • I ate all the choc’late van Elena Cobb
 • Salut d’amour van Edward Elgar

De bovenstaande 10 mogelijkheden staan te boek als geschikt bladmuziek voor beginners. Voor beginnende pianisten vormt deze bladmuziek dan ook de basis. De basis om veel te leren en de basis om een ervaren en goede pianist te worden.

Hierbij wil ik wel vermelden dat dit zeker geen makkelijk traject is. Bovenstaand bladmuziek staat te boek als ‘geschikt voor beginners’. Desalniettemin ga je merken dat bladmuziek én piano spelen behoorlijk lastig is. Tegelijkertijd vormt dit dus wel een ontzettend leuke uitdaging!

Wat is bladmuziek?

Wellicht klinkt bovenstaand verhaal nog niet helemaal als muziek in de oren. Ik kan me namelijk goed voorstellen dat je niet exact weet wat bladmuziek is. Als ik op Wikipedia naar de definitie van bladmuziek zoek, krijg ik de volgende zin voorgeschoteld: Bladmuziek is muziek die op papier genoteerd is.

Deze definitie is simpel én interessant tegelijkertijd. Denk er maar eens over na. Muziek is namelijk toch dat deuntje wat je hoort? Hoe kan muziek dan op papier staan? Juist, de muziek die je hoort, moet op één of andere manier ook gecreëerd worden. Muzikanten doen dat door de tonen en dergelijke op bladmuziek uit te tekenen.

piano leren spelen met letters

Bladmuziek is dan ook het geheel van arrangementen en melodieën die vastgelegd worden. In de praktijk zie ik vaak dat de bladmuziek gecombineerd wordt met akkoorden. Die akkoorden worden dan in de vorm van een leadsheet getoond.

Maar, wat is nou de reden dat bovenstaand bladmuziek geschikt voor beginners is? Dat heeft met name met eenvoud te maken. Als je een prachtig pianospel hoort, kan dit ingewikkeld of eenvoudig zijn.

Juist het eenvoudige pianospel kan ontzettend mooi zijn. Luister maar eens de 10 bovengenoemde piano liedjes af en oordeel zelf. Door dergelijke piano liedjes te oefenen, kan je snel de fijne kneepjes van het vak onder de knie krijgen.

Waar vind je bladmuziek?

In de afgelopen jaren is de wereld behoorlijk veranderd. Steeds meer en meer gaat digitaal. Dat is uiteraard allemaal te danken aan het internet. Het internet heeft absoluut enkele voordelen met zich mee gebracht.

Zo heb je dankzij het internet de toegang tot een oneindige database van bladmuziek. De oudere onder ons weten ongetwijfeld nog hoe ze vroeger aan bladmuziek moesten komen.

Dat was een behoorlijk uitdagende klus. Als je dan eenmaal bladmuziek gevonden had, was het nog de vraag in welke conditie het papiertje was. Verschillende factoren kunnen tenslotte een negatieve invloed op papier hebben.

Van dat probleem hebben we tegenwoordig gelukkig geen last meer. Nee, al het bladmuziek kan je tegenwoordig op het internet vinden. Probeer maar eens bovenstaand bladmuziek te vinden. Ik weet 100% zeker dat je het via het internet kunt vinden.

Hoe gebruik je bladmuziek?

Ik gaf hierboven al even aan dat je als beginnende pianist ongetwijfeld even aan het zoeken bent. Je moet bijvoorbeeld onder de knie zien te krijgen hoe je bladmuziek moet gebruiken.

Weet jij dit al? Of ben je ook nog zoekende? Uit eigen ervaring weet ik dat het behoorlijk lastig kan zijn om voor de eerste keer bladmuziek te gebruiken. Graag wil ik jou daar dan ook iets meer over vertellen. Eigenlijk is het een kwestie van noten leren lezen.

Op een bladmuziek staat namelijk de gehele melodie uitgetekend in de vorm van noten. Aan de bovenkant van de noten zie je ook een letter of lettercombinatie staan.

Voorbeelden hiervan zijn Am, C, G, F en E. Al deze letters en lettercombinaties staan voor een bepaalde samenklank van tonen. Even als voorbeeld:

 • C akkoord: C – E – G
 • G akkoord: G – B – D
 • Am akkoord: A – C – E
 • F akkoord: F – A- C

Als je bijvoorbeeld de letter C op het bladmuziek ziet staan, weet je welke toetsen je aan moet slaan. Dat zijn de toetsen C, E en G. Hoe dit exact werkt, is iets wat je tijdens bijvoorbeeld een online pianocursus onder de knie kunt krijgen.

Hoe kan je het beste piano leren spelen?

Hier verschillen de meningen over. Sommige mensen zweren bij het bladmuziek, terwijl andere juist aangeven dat akkoorden beter werken. Ik ben persoonlijk meer een voorstander van de akkoorden, maar ik kan ook de combinatie aanraden.

Het is sowieso verstandig om de noten uit je hoofd te leren. Daar heb je tijdens het piano spelen een hoop aan. Wil je bijvoorbeeld later eens een heel oud lied leren spelen? Dan is het ontzettend gaaf als je daar bladmuziek voor kunt gebruiken. Mijn advies is dan ook zeker om bladmuziek te gaan leren!

Bladmuziek in combinatie met een piano of keyboard

Als beginnend pianist sta je voor een belangrijke keuze. Je moet namelijk een instrument aanschaffen. Ga je daarbij voor een piano of voor een keyboard? Ga je daarbij voor een volledig nieuw instrument of voor een tweedehands instrument? Feit is dat hier geen juist antwoord op is.

Bekijk hier mijn selectie beginnersinstrumenten bij Bol.com >>

Het is namelijk volledig afhankelijk van jouw situatie, jouw wensen en jouw budget. Mijn advies is wel om niet direct al te groot te starten. Je hebt niks aan een ongelooflijk uitgebreide en dure piano. Je moet namelijk eerst maar eens gaan testen of je piano spelen écht leuk vindt.

Niet alleen nu, maar ook nog over een paar maandjes. Het is dan ontzettend zonde als je al veel geld uitgegeven hebt aan een piano.

Op welke leeftijd kan je met bladmuziek aan de gang?

Ik krijg wel eens de volgende vraag: ‘Ik ben 24 jaar oud en ik wil graag noten leren lezen en piano kunnen spelen.

Is dat mogelijk of ben ik te oud?’. Hierbij kan ik maar één ding antwoorden: je bent nooit te oud om met bladmuziek en piano spelen aan de gang te gaan. Nee, ook al ben je 54; dan kan je alsnog ontzettend veel leren.

Muziekschool of online cursus?

Op welke manier kan je nou het beste piano leren spelen? In mijn ogen kan je je hiervoor het beste bij een online cursus aanmelden.

Met een online cursus heb je volledige vrijheid, terwijl je een optimale leermethode voorgeschoteld krijgt. Met de volledige vrijheid bedoel ik dat je zelf kunt bepalen wanneer je gaat oefenen. Ook kan je volledig zelf bepalen hoeveel lessen je per week wilt gaan volgen.

Daarnaast is een online muziekcursus ook nog vele malen goedkoper dan een muziekschool. Over het algemeen betaal je namelijk echt de hoofdprijs voor lessen bij een muziekschool.

Wil je op een optimale manier leren om piano te spelen? Wil je daarbij piano bladmuziek voor beginners gaan gebruiken? Dan verwijs ik je graag naar de volgende cursussen:

Vergelijkbare berichten