Piano leren spelen akkoorden; alle informatie op een rijtje

Erik Satie, Scott Joplin, Michael Nyman, Frederic Chopin en Ludwig von Beethoven. Het zijn enkele voorbeelden van wereldberoemde pianisten die de muziekwereld hebben weten te betoveren. Deze pianisten zijn in staat gebleken om prachtige, indrukwekkende en memorabele pianomuziek uit te brengen. Pianomuziek die nu nog steeds in onze maatschappij een belangrijke rol speelt én voor veel mensen een bron van inspiratie vormt.

Geldt dat mogelijk ook voor jou? Heb jij ook interesse om piano te gaan leren spelen? Dan ben je op deze website in ieder geval aan het juiste adres. Via deze website probeer ik namelijk om alle beginnende pianisten op de juiste wijze te informeren. Als je van start wilt gaan met piano spelen, is het van cruciaal belang dat je direct de juiste technieken aangeleerd krijgt. Dat doe je niet door zelf maar te gaan stunten en uit te proberen, maar dat doe je juist door een vakkundige cursus te volgen. Ook daar informeer ik je graag uitgebreid over op mijn website.

In dit blogartikel bespreek ik graag echter een ander onderwerp; piano leren spelen met behulp van akkoorden. Is het aan te raden om de akkoorden vanaf het allereerste moment te gebruiken? Of kan je er beter voor kiezen om op een andere manier piano te leren spelen? De keus is aan jou, maar er zijn wel degelijk bewijzen waarom het beter is om piano te leren spelen met behulp van akkoorden. Daar informeer ik je graag uitgebreid over in dit blogartikel.

Na het lezen van dit artikel weet je eigenlijk alles over het spelen op een piano met behulp van akkoorden. Je weet ook precies wat akkoorden zijn, waar akkoorden voor dienen en hoe je deze akkoorden kunt gaan leren. Tevens verwijs ik je in dit blogartikel graag nog een geschikte online piano cursus. Een online piano cursus waarin het leren van de akkoorden uitgebreid naar voren komt, zodat je uiteindelijk de juiste techniek direct onder de knie kunt krijgen. Met het oog op de lange termijn is dat echt van cruciaal belang voor elke beginnende pianist.

Wat zijn akkoorden precies?

Heb je nog nooit op een piano gespeeld? En heb je überhaupt nog nooit een ander muziekinstrument bespeeld? Ik kan me in dat geval goed voorstellen dat je niet precies weet wat akkoorden precies zijn. Voordat ik zelf met piano spelen begon, wist ik immers ook niet wat akkoorden precies zijn. Met het oog op het onderwerp van dit blogartikel is het wat mij betreft belangrijk om eerst duidelijk uit te leggen wat akkoorden exact zijn.

Als je op het internet op zoek naar de definitie van ‘akkoorden’ gaat, kom je onder meer de volgende definitie tegen: “Een akkoord is de samenklank van drie of meer tonen die zodanig samenklinken dat zij voor het muzikale oor samensmelten tot een gestalte”. Deze definitie laat duidelijk zien dat akkoorden bestaat uit drie of meer tonen, maar dat het muzikale oor deze verschillende tonen als één geheel gaat beschouwen. Dat klinkt interessant, niet waar? Het maakt in mijn ogen echter nog niet volledig duidelijk wat akkoorden nou precies zijn.

Wat een akkoord precies is, kan wellicht het beste aangeduid worden aan de hand van een treffend voorbeeld. Om dat voor elkaar te krijgen, neem ik graag het C-akkoord (majeur) als voorbeeld. Dit C-akkoord is een samenklank van drie verschillende tonen en is opgebouwd uit de volgende tonen:

 

  • De C
  • De E
  • De G

 

Als je het C-akkoord op jouw piano wilt spelen, druk je dus eerst de C-toets in. Vervolgens druk je de E toets in, waarna je ook de G toets indrukt. Deze drie tonen vormen vervolgens samen één klank, waarmee het mogelijk is om een melodie te creëren. Een melodie bestaat altijd uit meerdere akkoorden, terwijl akkoorden dus altijd bestaan uit meerdere tonen en klanken.

Hoe weet je nou wat de C-toets is, wat de E-toets is en wat de G-toets is? Dat zie je eigenlijk direct op de onderstaande afbeelding terug:

 

Op bovenstaand keyboard zie je vetgedrukt de tonen die de basis vormen; lopend van de C tot aan de B. Als je het C-akkoord wilt spelen, dien je dus eerst de C-toets (meest linkse in te drukken). Vervolgens druk je de E-toets in en vervolgens de G-toets. Bij het C-akkoord werk je dus eigenlijk van links naar rechts, maar dat is zeker niet bij alle akkoorden het geval.

Bovendien hoef je op een piano niet per sé de vetgedrukte toetsen te bespelen. Je ziet namelijk op bovengenoemde afbeelding dat meerdere toetsen de letter C, de letter D, de letter E, de letter F, de letter G, de letter A en de letter B hebben gekregen. Als je bijvoorbeeld naar de letter C kijkt, zie je deze letter meerdere keren op het keyboard terugkomen.

Al deze toetsen brengen de klank van de C met zich mee, maar de toonhoogte hiervan is verschillend. De ene C-toets klinkt een stuk hoger dan de andere C-toets, waardoor je met verschillende toonhoogtes kunt gaan spelen. Doordat je de beschikking over meerdere C-toetsen hebt, kan je een C-akkoord dus ook op meerdere manieren invullen. Je kunt bijvoorbeeld een lage C-toets combineren met een hoge E-toets en een hoge G-toets. Daarmee creëer je dus in eerste instantie een lage toon, maar die toon weet je te vergezellen met twee hoge tonen (de E en de G).

Met behulp van deze uitleg hoop ik dat voor jou een stuk duidelijker geworden is wat akkoorden nou precies zijn. Het is daarbij goed om te weten dat bovengenoemde informatie zeer beknopt is. Er kan namelijk ook nog onderscheid gemaakt worden tussen mineur en majeur akkoorden, er bestaan bijzondere akkoorden en de opbouw van de akkoorden is ook het bespreken waard. De opbouw van de akkoorden wordt met de term ‘terts’ aangegeven en verschilt van akkoord tot akkoord.

Ik heb er voor gekozen om al deze informatie niet in dit artikel op te nemen. Als je namelijk een beginnend pianist bent, gaat dat allemaal nog een stapje te snel. Voor een beginnend pianist is het voornamelijk van belang dat je begrijpt wat akkoorden zijn, hoe je zelf bijvoorbeeld het C-akkoord kunt spelen en wat het belang van akkoorden is. Over dat laatste onderwerp informeer ik je graag nader in dit artikel!

Wat is het belang van akkoorden?

Al met al ben je dankzij de akkoorden in staat om een liedje te gaan spelen. Elk liedje bestaat namelijk uit een melodie en deze melodie ontstaat weer door een geheel van verschillende akkoorden. Zonder de akkoorden ben je in principe dus niet in staat om een liedje op jouw piano te spelen. Dat is eigenlijk het belangrijkste belang van de akkoorden.

Mocht je de akkoorden eenmaal onder de knie krijgen, ben je ook in staat om te gaan improviseren. Je bent daardoor in staat om jouw eigen pianomuziek te gaan maken, terwijl je dus ook in staat bent om de favoriete liedjes van jouw favoriete artiest te bespelen op de piano. Al met al vormen de akkoorden eigenlijk de basis waar elke beginnende pianist de beschikking over moet gaan krijgen.

 

Als je piano gaat leren spelen, heb je grofweg de keus tussen weer leermogelijkheden:

 

 

Om meerdere redenen is het aan te raden om met de akkoorden aan de slag te gaan. Eén van de belangrijkste redenen is zonder twijfel dat de akkoorden de basis van jouw toekomstige techniek gaan spelen. Alleen als je begrijpt wat akkoorden precies zijn, ben je in staat om uit te groeien tot een kundig pianist. Is dat jouw droom? Wil je graag jouw favoriete liedjes geheel zelfstandig op jouw piano gaan spelen? Dan is het zaak om te gaan leren wat de akkoorden precies inhouden en hoe de verschillende akkoorden opgebouwd zijn.

Lijkt het jou wel wat om zelf piano te gaan spelen? Dan is het dus van essentieel belang dat je de juiste basistechnieken aangeleerd krijgt. Om dat voor elkaar te krijgen, heb je de keus uit drie verschillende mogelijkheden. Graag bespreek ik de verschillende mogelijkheden waarmee je piano kunt leren spelen en waarmee je meer weet te leren over de akkoorden.

Mogelijkheid 1: door zelf met YouTube aan de slag te gaan

Wil je het piano spelen voor jezelf zo vrijblijvend mogelijk houden? Dan kan je ervoor kiezen om allerlei filmpjes op YouTube te bekijken. Met deze filmpjes ben je in staat om piano te leren spelen, maar je leert absoluut niet de juiste techniek.

Een gekend nadeel is namelijk dat er niemand is om jou te corrigeren. Je volgt alleen maar de filmpjes op, waardoor er sprake is van eenrichtingsverkeer. De persoon die het filmpje gemaakt heeft, is immers niet in staat om met jou mee te kunnen kijken. Dat is bovendien helemaal niet het doel van de persoon die het filmpje op YouTube geplaatst heeft.

Aan alle beginnende pianisten kan ik daarom één handige tip geven: ga nóóit zelf aan de slag met behulp van (bijvoorbeeld) YouTube. Op deze manier leer je namelijk absoluut niet de juiste techniek en krijg je dus niet de juiste basis onder de knie.

Mogelijkheid 2: pianolessen bij een muziekschool volgen

Is er bij jou in de buurt een muziekschool te vinden? Dan kan je er ook voor kiezen om pianolessen bij deze muziekschool te gaan volgen. Dit brengt meerdere voordelen met zich mee; je hoeft zelf geen piano aan te schaffen, je krijgt les van een vakkundige muziekleraar en je krijgt daarmee direct de juiste techniek onder de knie.

Aan de andere kant brengt deze mogelijkheid ook meerdere nadelen met zich mee. Zo is het een feit dat je behoorlijk diep in de buidel moet tasten voor pianolessen bij een muziekschool. Dit komt met name omdat de muziekschool zelf met de nodige kosten te maken heeft; het pand, de muziekleraar, de piano’s en alle overige kosten moeten immers gedekt worden.

Daarnaast ben je ook zeker niet flexibel. De pianolessen worden immers op vaste tijdstippen gegeven. Ben je op dit tijdstip om welke reden dan ook niet in staat om naar de muziekschool te gaan? Dan mis je eigenlijk een les. Dat is niet alleen vervelend met het oog op het kostenplaatje, maar ook met het oog op de vorderingen. Dat is zeker het geval als je een groepsles volgt; je loopt dan eigenlijk al direct een stap achter op de rest van de groep.

Mogelijkheid 3: een online piano cursus volgen

Onder aan de streep is mogelijkheid 3 absoluut de beste mogelijkheid; het volgen van een online piano cursus brengt louter voordelen met zich mee. Zo is het volgen van een online piano cursus leuk om te doen, geniet je van veel flexibiliteit, weet je veel geld te besparen en krijg je ook nog eens de juiste technieken aangeleerd.

Dat is zeker het geval als je voor de pianolessen van Rene kiest. De Pianoles van Rene is uitgegroeid tot één van de populairste online pianocursussen en dat is zeker niet zonder reden. Nee, Rene heeft namelijk een uitgebreide, hoogwaardige én leuke piano cursus op weten te stellen. Deze cursus kan volledig online gevolgd worden, waardoor je volledig zelf jouw lessen in kunt plannen.

Bijkomend voordeel; in deze online piano cursus wordt ook uitgebreid uitgelegd wat piano akkoorden nou precies zijn. Je krijgt dit niet alleen uitgelegd, maar je gaat ook direct aan de slag met de verschillende akkoorden. Rene heeft hier leuke technieken en oefeningen voor bedacht, waardoor jij razendsnel de verschillende akkoorden onder de knie weet te krijgen.

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, is dat absoluut wenselijk. Met de Pianoles van Rene ben je absoluut in staat om de akkoorden onder de knie te krijgen, om jezelf daarmee van de juiste basistechniek te verschaffen en om snel de gewenste stappen te zetten. Ik ben ervan overtuigd dat je dankzij de pianocursus van Rene binnen de kortste keren jouw favoriete liedjes geheel zelfstandig op jouw piano kunt spelen!

Vergelijkbare berichten