Hoe leer je piano spelen met je linkerhand?

Ben je van plan om te leren piano spelen? Dan heb je vast al gelezen dat je piano speelt met twee handen. De meeste mensen spelen eerst piano met de linker hand en proberen daar dan de rechterhand aan toe te voegen. Maar wist je dat het op lange termijn veel makkelijker is om direct met twee handen te leren spelen?

In dit blogbericht vertel ik je hoe je piano leert spelen met je linkerhand en waarom het een goed idee is om direct met twee handen te leren spelen.

Hoe leer je piano spelen met je linker hand?

Als je piano gaat leren spelen, leer je dat je met je linkerhand over het algemeen de akkoorden speelt. Akkoorden zijn de basis van ieder lied en zijn als je door hebt welke akkoorden er allemaal zijn, makkelijker om te spelen dan de rechterhand.

Toch beginnen de meeste mensen met het leren spelen met de rechter hand. Hiermee speel je meestal de melodie.

Toen ik leerde piano spelen met privéles, is me direct verteld dat ik het beste direct met twee handen kon leren spelen. De belangrijkste reden hiervoor is dat je dan direct de coördinatie tussen de twee handen leert.

Als je eerst met je linker of rechter hand leert spelen is het een stuk moeilijker om ze bij elkaar in te voegen.

Een van de beste manieren om snel en makkelijk met twee handen te leren spelen is door te piano te leren spelen met letters. Alle letters die je in het bladmuziek vindt staan voor een bepaalde noot.

Op het internet kun je veel gratis bladmuziek vinden die je leren hoe je bepaalde liedjes speelt met letters. Hier kun je dan direct je linker en rechte hand tegelijkertijd gebruiken.

Waarom is het belangrijk?

Akkoorden leren spelen met je linkerhand is mega belangrijk omdat akkoorden de basis vormen van een liedje. Als je alleen maar de melodie speelt met je rechterhand zal het liedje nooit als een echt lied klinken.

Om akkoorden te leren spelen kun je daarvoor diverse video’s vinden op het internet. Ook zijn er in de bibliotheek voldoende boeken te vinden die je akkoorden leren spelen.

De makkelijkste manier om snel akkoorden te leren en direct met twee handen te leren spelen is door middel van pianolessen of een online cursus.

Zelf heb ik vroeger privéles gevolgd, maar dat kwam vooral omdat er in die tijd nog geen online pianolessen waren.

Als ik alles nu over zou moeten doen had ik zeker gekozen voor het volgen van een online piano cursus omdat ik dan lekker vanuit mijn eigen huis aan de slag kon gaan met het leren spelen van piano.

Natuurlijk heb je met privé lessen wel veel meer persoonlijke begeleiding dan met online piano spelen. Toch heb ik besloten om de online pianolessen van René eens te proberen en is me dat heel erg mee gevallen.

Alle vragen die ik stelde kreeg ik binnen korte tijd antwoord op en is de begeleiding die je krijgt bij de online lessen super goed.

Daarnaast wordt er ook bij online pianolessen direct aan je geleerd dat je het beste met twee handen kunt spelen.

Oefeningen om piano te leren spelen met je linker hand

Om snel met je linker hand te leren spelen is de beste methode daarvoor het leren spelen van akkoorden. Als je namelijk weet hoe je akkoorden met je linkerhand speelt, weet je ook welke tonen voor de rechterhand goed passen bij de akkoorden die je speelt.

Veel beginnende pianisten hebben er moeite mee om met twee handen tegelijk te spelen. Dat komt vooral omdat je jezelf dan moet focussen op het spelen van twee verschillende muziekstukken tegelijk.

Natuurlijk is het slechts een kwestie van veel oefenen en herhalen voordat het spelen met twee handen vanzelf gaat en makkelijker wordt.

Ga direct naar de kortingspagina van deze cursus en probeer een gratis les >>

Een andere goede tip die je kunt volgen is dat je hardop tegen jezelf zegt wat je speelt met links een goede manier om dat te doen is door met links alleen een basnoot te spelen bijvoorbeeld de lage C en dan met rechts het akkoord te spelen. Hoe vaker je dit herhaalt hoe makkelijker het wordt om met twee handen te spelen.

Daarnaast kun je ook toonladders oefenen met twee handen. Hierbij kun je dan ook proberen om ze in tegengestelde richting van elkaar te spelen met je linker en rechter hand.

Wat je ook kunt doen om snel te leren spelen met je linkerhand is door eerst de tonen van de rechterhand te spelen en daarna probeert in te springen met je linkerhand.

Als je al akkoorden kunt spelen kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van de akkoorden die bij het lied horen, maar je kunt ook alleen een lage bastoon gebruiken. In feite hoef je dan voor je linker hand maar één vinger te gebruiken.

In veel gevallen maakt dat het piano spelen met twee handen al een stuk makkelijker.

Snel en makkelijk piano spelen op een leuke manier

Wil je snel en makkelijk piano leren spelen? Dan raad ik je zeker aan omdat te doen met een vorm van lessen. Je kunt er dan voor kiezen om les te nemen bij een privé docent, een muziek school of een online piano cursus te volgen.

Als je benieuwd bent naar wat je allemaal leert in een online pianocursus, heb je daarin diverse keuzes. Het ligt er maar net aan welke soort lessen jou het meeste aanspreken.

De online pianolessen die op dit moment beschikbaar zijn:

Bij alle bovenstaande cursussen leer je precies hoe je speelt met twee handen en leer je de basistechnieken van piano spelen. Het mooiste aan een online piano cursus is dat je het geheel in je eigen tijd kunt doen en bepaalde lessen zo vaak over kunt doen als je zelf wilt.

Toen ik privé pianoles had, kreeg ik er vaak mee te maken dat ik eigenlijk nog niet helemaal klaar was om naar de volgende les te gaan, maar in verband met het schema dat de docent had gemaakt moest ik helaas wel verder.

Met online pianolessen kun je bepaalde lessen zo vaak overdoen als je zelf wilt en heb je levenslange toegang tot de lessen. Dat is een wereld van verschil.

Vergelijkbare berichten