Kun je piano leren spelen met letters?

Piano leren spelen met letters kan dat? Je kunt op meerdere manieren beginnen om piano te leren spelen. Het is een behoorlijk lastig instrument, waardoor het juiste lesmateriaal absoluut vereist is. Ook kan je middels de juiste lesmethode de kneepjes van het vak onder de knie krijgen. In dit artikel richten we ons op één specifiek lesmethode: piano leren spelen met letters. Is dit een lastige methode? We kunnen stellen dat dit één van de meest makkelijke methodes is.

Wel is het goed om hier aan kanttekening bij te plaatsen. Wat voor de één makkelijk gaat, gaat voor de ander behoorlijk stroef. Het ligt dus ook maar net aan jouw kwaliteiten en je (basis)talent. Feit is dat je met behulp van letters wel de juiste kneepjes van het onder de knie kunt krijgen. Dat is uiteindelijk wat je wenst, niet waar? In dit artikel richten wij ons dan ook met name op die lesmethode. Daarnaast kijken we ook naar het piano leren spelen met akkoorden. Wat is het verschil van deze methode ten opzichte van de methode waarbij je leert met letters? Om dit artikel waardevol af te sluiten, geven we je ook nog een handige tip voor een online piano cursus. Met die cursus kan je een vliegende start maken op het gebied van jouw pianospel. Maar, daarover later dus meer.

Hoe kun je makkelijk piano leren spelen?

Het is ietwat lastig om hier een eenduidig antwoord op te geven. Dat komt puur doordat elk persoon op een andere manier leert. Wellicht heb jij een handige leermethode waar jouw vriend(in) vervolgens niks van begrijpt. Het is dus nogal persoonsgebonden. Toch zien we in de basis twee lesmethoden duidelijk naar voren komen. Het betreft daarbij de volgende varianten: piano leren spelen met akkoorden en piano leren spelen met letters.

Deze twee methoden stellen je in staat om relatief snel piano te leren spelen. Ook is dit een relatief makkelijke manier, waardoor je snel de juiste stappen weet te maken. Als je piano wilt gaan leren spelen, moet je uiteraard wel altijd enig geduld tonen. Het is een behoorlijk gecompliceerd instrument, waarbij je ook meerdere facetten onder de knie moet krijgen. Zo moet je je vingers optimaal onder controle hebben, maar ook je voet moet het sustain pedaal tot in perfectie kunnen bedienen. Oftewel: het is mogelijk om makkelijk piano te leren spelen met behulp van letters of akkoorden. Houd er te allen tijde wel rekening mee dat piano spelen in de basis niet al te makkelijk is!

Piano leren spelers met letters

We hebben in dit artikel al meerdere keren aangegeven dat dit één van de makkelijkste lesmethodes is. Maar, wat is dan makkelijk? Wat is piano leren spelen met letters exact? Deze benaming heeft betrekking op de manieren waarop de notatie getoond wordt. Normaliter wordt de notatie getoond met behulp van akkoorden. Deze akkoorden laten zien welke toetsen je op welk moment in moet drukken. Bij het spelen met letters ligt at net iets anders. Daarbij worden de noten niet in notenschrift weergegeven. Nee, hierbij worden de noten als letters weergegeven. Elke noot heeft een bepaalde letter, waardoor je makkelijk het onderscheid kunt maken.

In de basis blijkt dat het makkelijk(er) is om te beginnen met de letters. Je weet hoogstwaarschijnlijk aan het begin namelijk niet de verschillende noten uit je hoofd. Door dan gebruik te maken van de letters, kan je alsnog met een vliegende start aan de slag gaan. Daarbij is het wel wenselijk dat je op de lange termijn wel de notatie met het notenschrift gaat leren. Die notatie is namelijk de meest gebruikelijke manier voor het aflezen van de noten. Als jij in een later stadium een goede pianist bent, is het ‘normaal’ om de noten via het notenschrift af te lezen.

Bij het piano leren spelen met letters hebben we nog één handige tip. Probeer alles stap voor stap te leren. Dat betekent: ga regel voor regel leren. Neem niet te veel hooi op je vork, maar breng voldoende geduld op. Op die manier is het mogelijk om jouw pianokwaliteiten spoedig naar een hoger niveau te tillen.

Piano leren spelen met akkoorden

Een andere mogelijkheid is om piano te leren spelen met akkoorden. De akkoorden zijn een muzikale weergave van datgene wat je moet spelen. Wel is het hierbij raadzaam om te beseffen dat de akkoorden ietwat ingewikkeld zijn. Het vergt zeker enige tijd voordat je alle akkoorden uit elkaar kunt halen.

piano akkoorden spelen

Vervolgens moet je de akkoorden ook nog weten te koppelen aan de bepaalde handeling op de piano. Het is dan ook mogelijk om piano te leren spelen met akkoorden, maar voor een beginner is het niet de meest makkelijke manier. In de praktijk blijkt vaak dat dit wél een zeer efficiënte manier is.

Makkelijke piano liedjes met letters

Elk begin is een begin. Dat gezegd hebbende is het belangrijk om te begrijpen dat je aan het begin met makkelijke piano liedjes moet beginnen. Als je met dergelijke piano liedjes aan de slag gaat, leer je ontzettend veel. Dat geldt ook voor het spelen van makkelijke piano liedjes met letters. Door de letters krijg je langzaamaan gevoel voor de letters en de bijbehorende toets(en).

Er bestaan meerdere makkelijke piano liedjes met letters. Zo kan je gaan voor het liedje ‘Sorry’ van Justin Bieber, voor het liedje ‘de Speeltuin’ van Marco Borsato of voor het liedje ‘Shape of You’ van Ed Sheeran. Deze genoemde varianten zijn relatief nieuwe liedjes. Ook voor oudere songs is het prima mogelijk om piano liedjes met letters te gaan leren.

Online piano cursus

Wil jij graag een professionele en serieuze online piano cursus? Dan hoef je eigenlijk niet verder te kijken dan de pianolessen van René. Deze pianolessen zijn vormgegeven in een digitale cursus en bieden veel waar voor hun geld. Voor een relatief klein bedrag krijg je namelijk toegang tot een onuitputtelijke bron van kennis en ervaring. Dankzij deze cursus is het dan ook mogelijk om snel piano te leren spelen!

Vergelijkbare berichten