Wat is beter? Piano leren spelen met noten of akkoorden?

Een beginnende pianist kan in feite op twee manieren piano leren spelen. Je kunt kiezen om piano te leren spelen met noten of met akkoorden. Graag vertel ik je meer over deze twee verschillende manieren.

In de afgelopen jaren heb ik veel ervaring opgedaan op het gebied van piano spelen. Daarbij richt ik mijn focus met name op het onder de knie krijgen van piano spelen. Op welke manier kan dit het beste?

De beste manier om snel te beginnen met piano spelen is door zo snel mogelijk akkoorden te leren. Met akkoorden kun je namelijk snel liedjes spelen.

Wil je een echte pianist worden? Dan is het leren lezen van noten een absolute must.

Ik ben op onderzoek uitgegaan. Mijn advies kan je in dit artikel vinden! Lees zeker even door.

Piano leren spelen met noten of akkoorden: wat is beter?

Ik kan stellen dat het beter is om met akkoorden te beginnen. Uit mijn uitgebreide onderzoek blijkt namelijk dat beginnende pianisten de lesstof op die manier veel beter oppakken. Als je snel piano wilt leren spelen, is het leren spelen met akkoorden dan ook aan te raden.

Hier wil ik wel graag nog het volgende aan toevoegen. Zowel de noten als de akkoorden brengen specifieke voor- en nadelen met zich mee. Onder aan de streep heb ik uiteindelijk deze voor- en nadelen tegen elkaar afgewogen.

Uiteindelijk bleek dat het leren spelen met akkoorden efficiënter/beter is. Uiteraard kan je in dit artikel daar meer informatie over vinden.

Wat mij tijdens het onderzoek opviel, heeft te maken met de muziekscholen. Als jij je bij een muziekschool aanmeldt, krijg je ongetwijfeld direct te maken met de noten.

Het is echter niet voor iedereen even makkelijk om deze noten te kunnen ontleden. Nee, deze noten worden namelijk op een bladmuziek aan je voorgeschoteld.

Als jij ongelooflijk veel noten achter elkaar/bij elkaar ziet staan, verlies je wellicht het overzicht. Dat is bij het piano leren spelen met akkoorden volledig anders. Daarover lees je hieronder iets meer.

Waarom is piano leren spelen met akkoorden beter?

Je hebt hierboven kunnen lezen dat mijn voorkeur uit gaat naar het piano leren spelen met akkoorden. Maar, waarom? Waarom heb ik voor die manier van piano leren spelen gekozen?

Dat heeft onder andere te maken met de nieuwe muziekstijl. Het is namelijk een feit dat de oude muziek beter onder de knie te krijgen was met bladmuziek/noten. De nieuwe muziek is echter veel beter onder de knie te krijgen met behulp van de akkoorden.

Wil je aan de slag met het het leren van akkoorden? Bekijk dan eens online pianoles. Hier leer je namelijk zo snel mogelijk akkoorden spelen zodat je aan de slag kunt met het leren spelen van liedjes.


Hierdoor kan je dus ook in een korter tijdsbestek een groter repertoire aanleren. Bovendien is de kans groot dat je meer van de nieuwe muziek bent dan van de oude muziek.


Daarnaast is het zo dat de akkoorden relatief simpel werken. Als je eenmaal de basis onder de knie krijgt, kan je dit gemakkelijk verder uitbreiden. Het is eigenlijk continue een puzzel die je steeds groter maakt.

Je breidt continue je kennis uit en daardoor krijg je het piano spelen steeds beter onder de knie. Voor een groot gedeelte is dat dus te danken aan de akkoorden.

Wat zijn akkoorden precies?

Als beginnende pianist weet je wellicht niet eens exact wat akkoorden zijn. We spreken van een akkoord als het een samenklank van drie of meer tonen betreft. Als je op je piano aan het spelen bent, creëer je prachtige klanken.

Deze klanken klinken echter een beetje ‘leeg’. Door akkoorden te spelen, maak je gebruik van drie of meer tonen tegelijkertijd. Daarmee creëer je een vol en rijk geluid.


Bij de term akkoorden kunnen we ook nog onderscheid maken tussen mineur- en majeur akkoorden. Hierbij is het belangrijk om het volgende te onthouden: mineur betekent klein en majeur betekent groot.

De verdeling (klein of groot) heeft weer te maken met de verdeling van alle tonen binnen het akkoord. Hoe dit exact werkt, kan je perfect leren met een online muziekcursus.

In dit artikel is het wellicht iets te veel van het goede om uitgebreid op de akkoorden in te zoomen. Feit is dat je het beste piano kunt leren spelen met akkoorden.

De nadelen van piano leren spelen met noten

Als je je bij een muziekschool aanmeldt, is de kans groot dat je met noten gaat beginnen. Ik wil niemand tegen het zere been aantrappen, maar: dat is ietwat ouderwets. Dat past ook wel in het straatje van een muziekschool.

Het is namelijk een stuk moderner om een online cursus te volgen. Met een online cursus kan je perfect leren om piano te spelen (met behulp van de akkoorden!).

Een nadeel van de noten is dan ook dat je hier voornamelijk oude muziek mee kunt spelen. Als je nieuwe muziek wilt leren spelen, ben je veel beter uit met de akkoorden.


Daarnaast is het ook een nadeel dat je met meerdere dingen tegelijkertijd bezig bent. Je moet namelijk je vingers coördineren, maar je moet ondertussen ook nog alle ingewikkelde bolletjes en lijntjes bekijken.

Ondertussen probeer je ook nog je polsen te ontspannen en de juiste zithouding aan te nemen. Kortom: je bent met te veel zaken tegelijkertijd bezig. Dat helpt absoluut niet bij de vorderingen.

Waar begin je mee bij het piano leren spelen met akkoorden?

Zoals ik hierboven al zei, is de basis bij de akkoorden redelijk duidelijk. Je moet allereerst leren om je goed te gaan oriënteren op het klavier. Het klavier is de totale combinatie van witte en zwarte toetsen.

Een dergelijk klavier vind je op zowel een piano als op een keyboard terug. Een klavier is opgebouwd in meerdere ‘secties’. Om te beginnen met piano spelen, moet je exact weten waar de centrale C zicht bevindt. De centrale C is het midden van het klavier.

Door Rene Knops van Pianoles van Rene >>

Dit heeft weer te maken met de verschillende akkoorden die er bestaan: A B C D E F G. Als we naar het gehele klavier kijken, zien we dat de centrale C precies in het midden van het klavier zit. Deze centrale C is dus het uitgangspunt voor de overige akkoorden.

Tijdens je eerdere pianolessen moet je dus continue goed op de centrale C letten. Probeer direct duidelijk voor jezelf te krijgen waar deze toets zich exact bevindt.

Hou je eigen tempo aan

Als je met akkoorden aan de slag gaat, heb ik daar één wondertip voor: hou je eigen tempo aan. Het is met dank aan de online cursussen niet meer nodig om je bij een muziekschool aan te melden.

Nee, door je bij een online cursus aan te melden, kan je van veel voordelen profiteren. Een van die voordelen is dat je zelf kunt bepalen wanneer je de pianolessen wenst te volgen.

Heb je een dag vrij? Dan kan je op je gemak ook twee of drie lessen achter elkaar volgen. Als je maar je eigen tempo aanhoudt!

Start met een juiste piano of keyboard

Bij het leren spelen op een piano moet je simpelweg over de juiste apparatuur beschikken. Ik wil je daarbij niet aanraden om direct de meest dure en geavanceerde piano aan te schaffen.

Nee, integendeel zelfs. Je bent veel beter af met een basic piano waarmee je de kneepjes van het vak onder de knie kunt krijgen. Als je het voor jezelf iets makkelijker wilt maken, kan je ook voor een keyboard kiezen.

Het beste kun je gewoon beginnen met een goedkoop keyboard. Bij Bol.com heb ik een selectie voor je gemaakt van goede beginners keyboards.

een keyboard heel erg veel op een piano. Belangrijk verschil is echter dat een keyboard minder toetsen heeft. Hierdoor ben je iets beperkter in het aanslaan van verschillende tonen.

maar, tegelijkertijd ben je met minder toetsen bezig, waardoor je het wellicht sneller onder de knie gaat krijgen.

Handige tips bij het piano leren spelen met akkoorden

Hierboven heb ik al twee handige tips gegeven voor beginnende pianisten. Zo is het aan te raden om je voor een online muziekcursus aan te melden en om met een juist instrument te starten.

Daarnaast wil ik je graag nog enkele handige tips meegeven. Allereerst wil ik je aanraden om de juiste accessoires aan te schaffen.

Bij piano spelen maak je niet alleen gebruik van de piano, maar ook van accessoires. Denk hierbij aan een pianobankje of hoofdtelefoon. Met dergelijke accessoires haal je meer plezier uit het piano spelen én krijg je het bovendien sneller/beter onder de knie.


Daarnaast wil ik je ook adviseren om niet direct té veel te verwachten. Als je op een piano wilt gaan spelen, moet je daar simpelweg de nodige tijd voor uittrekken.

Het is absoluut niet mogelijk om binnen één dag al alle basisprincipes van piano spelen onder de knie te krijgen. Nee, het is een kwestie van lange adem en het trouw volgen van alle muzieklessen. Des te meer reden om je aan te melden voor een online muziekcursus.

Meld je direct aan!

Het mag duidelijk zijn dat ik fan van akkoorden ben. Met de akkoorden kan je op de juiste manier beginnen met piano te spelen. Wil je op een optimale manier leren om piano te spelen? Dan verwijs ik je graag naar een van de volgende cursussen.

Bekijk hieronder de verschillende online piano lessen:

Vergelijkbare berichten