Piano leren spelen met noten

Kun je alleen piano leren spelen met noten lezen of zijn er ook andere manieren. In dit blogbericht vertel ik je op welke manieren je allemaal kunt leren spelen en wat de voordelen ervan zijn.

Het maakt niet uit of je een absolute beginner bent of al wat kunt spelen. Iedereen die er de motivatie en doorzettingsvermogen voor heeft kan piano leren spelen.

Hoe kun je het beste piano leren spelen?

Als je piano wilt leren spelen kun je dat natuurlijk op verschillende manieren doen. Afhankelijk van je eigen voorkeuren past een van de onderstaande manieren bij je. Het maakt niet uit welke manier van piano leren spelen je kiest, met elke manier kun je jezelf een goede pianist maken.

Het ligt er namelijk niet zo zeer aan welke manier van piano leren spelen je kiest, maar vooral dat je door blijft gaan en veel blijft oefenen.

Om goed piano te leren spelen is een techniek natuurlijk belangrijk. Het is daarvoor een goed idee om eerst de basis te leren van piano spelen.

Meer van dit soort lessen volgen? Klik hier!

Bij vrijwel iedere manier van piano leren spelen begin je altijd met de basis. Van daaruit kun je jezelf dan verder ontwikkelen.

Een van de belangrijkste elementen die je nodig hebt om goed piano te kunnen leren spelen is motivatie. Als je namelijk geen motivatie hebt, gaat het je niet lukken. Daarnaast speelt ook doorzettingsvermogen een belangrijke rol.

Tijdens je leer sessies achter de piano, zal het vaak voor komen dat iets niet zo gaat als je dat zou willen. Dat brengt in sommige gevallen behoorlijk wat frustraties met zich mee. Het is dan belangrijk om jezelf eroverheen te zetten en toch door te gaan totdat het lukt.

De meest voorkomende manieren om piano te leren spelen zijn:

Iedere manier heeft zo haar eigen voor en nadelen. Hier komen we nog op terug.

Zelf piano leren spelen

Als je geen interesse hebt om lessen te volgen, is het goed om te weten dat je ook zelf kunt leren om piano te spelen. Je kunt dan bijvoorbeeld via YouTube bepaalde onderdelen uitzoeken die je wilt leren.

Daarnaast zijn er ook een aantal YouTube kanalen die je voordoen hoe je een liedje speelt op de piano. Wel is het belangrijk om te weten dat als je niet de juiste basis hebt van piano spelen, het spelen van liedjes ook automatisch een stuk moeilijker gaat.

Daarom raad ik je aan dat ook als je zelf piano wilt leren spelen, je eerst op zoek gaat naar wat de basis is van piano spelen.

Privéles

Naast het zelf aanleren van piano spelen, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om privélessen te nemen. Het grote voordeel van privéles is dat je veel persoonlijke begeleiding krijgt. Daarnaast krijg je hele duidelijke instructies in wat juist wel belangrijk is om te leren en wat niet.

Een nadeel van privéles is dat het in vergelijking tot andere manieren van piano leren spelen een heel stuk duurder is.

Ook kost privéles vaak veel tijd omdat je naar een privé docent toe moet voor les en daarvoor ruime tijd moet uittrekken.

Piano leren spelen via een muziekschool

Deze manier van piano leren spelen is vooral heel gezellig. Dat komt omdat je met meerdere mensen samen lessen volgt. Het grote voordeel is dat je ook van andere mensen die les volgen kunt leren.

Het nadeel is dat er bij een muziekschool vaak niet veel ruimte is voor persoonlijke begeleiding. Piano leren spelen bij een muziekschool is vaak een stukje goedkoper dan wanneer je les neemt bij een privé docent.

Online Pianocursus

Een van de meest vrije manieren van piano leren spelen is met een online pianocursus. Met een online cursus kun je namelijk helemaal zelf bepalen wanneer je lessen neemt. In de meeste gevallen betaal je één keer een bedrag voor het hele lespakket en kun je er daarna zo lang over doen als je zelf wilt.

Dat biedt veel voordelen tegenover andere soorten les, omdat je hiermee ook oudere lessen die je hebt gevolgd er weer een keer bij kunt pakken.

Het nadeel van online pianoles is dat je vaak even moet wachten voordat je antwoord krijgt op je vragen. Er zit dan geen docent naast je die je direct kan vertellen hoe iets werkt.

Toch leer je met een online piano cursus net zo veel als andere manieren van les. Het is alleen een stuk goedkoper.

Wel of geen noten leren lezen

De vraag die mij vaak gesteld wordt is of het belangrijk is voor iedere pianist om noten te leren lezen.

Vroeger toen ik nog maar net piano speelde zou het antwoord daarop JA zijn. Er waren toen namelijk nog niet veel andere mogelijkheden om piano te leren spelen.

hoe kun je piano leren spelen zonder noten te leren lezen

Maar tegenwoordig is het zelfs mogelijk om via het internet liedjes te leren naspelen. Daarom is het nu niet meer zo belangrijk dat je direct noten leert lezen.

Zoals al eerder gezegd is het vooral belangrijk dat je in het begin de basis goed onder de knie krijgt.

Akkoorden leren spelen

Een van de beste dingen die iedere beginnend pianist kan doen is akkoorden leren. Akkoorden vormen de basis van ieder lied. Als je akkoorden kunt spelen, kun je vrijwel iedere zangeres al begeleiden op de piano.

Je hoeft dan simpelweg de akkoorden op het internet op te zoeken en ze daarna in de juiste volgorde van het lied mee te spelen.

Bij vrijwel alle vormen van pianoles leer je al vrij snel akkoorden spelen. Ook pianodocenten zien het belang van akkoorden als basis in.

Tips om beter piano te leren spelen

Als je piano wilt leren spelen is het natuurlijk een goed idee om een vorm van pianolessen te nemen. Met deze pianolessen leer je zo snel mogelijk spelen en hoef je niet zelf alles uit te zoeken. Daarnaast zijn er ook nog een aantal andere tips die je helpen om sneller beter piano te leren spelen.

Het instrument

Als je piano wilt leren spelen heb je daar natuurlijk een instrument voor nodig. Veel beginners kiezen ervoor om eerst te beginnen met een keyboard. Dat is natuurlijk prima, maar het is wel belangrijk om te weten dat de toetsen van de meeste keyboards heel anders aanvoelen dan een echte piano.

Als je goed wilt leren spelen is het daarom een beter idee om te gaan voor een digitale piano. Hiermee zijn namelijk de toetsen gewogen en speelt het in principe hetzelfde als een echte piano.

Niet alleen voelt dat een stuk fijner tijdens het spelen, je traint er ook de kracht in je vingers mee. Toen ik net begon met piano spelen ben ik ook met een keyboard begonnen.

Telkens als ik naar les ging speelde ik dan op een echte piano. Omdat ik thuis een keyboard met lichte toetsen gewend was, had ik soms moeite met het indrukken van de zware pianotoetsen.

De juiste houding bij piano spelen

Tijdens het piano spelen is het heel belangrijk dat je een goede houding aanneemt. Dat betekent dat je je knieën in een hoek van 90 graden moet hebben. Daarnaast is het ook belangrijk om erop te letten dat je je rug recht houdt. Als je dat namelijk niet doet, kun je last krijgen van rugklachten op lange termijn.

Probeer daarom vooral in het begin goed aan je houding te werken, zodat het op lange termijn uiteindelijk vanzelf gaat.

Als je in het begin niet direct werkt aan een goede houding, is het later heel moeilijk om een slechte houding weer af te leren.

Vergeet niet je nagels te knippen

Een van de belangrijkste dingen die ik vaak vergat was het knippen van mijn nagels. Als je dat namelijk niet doet, krijg je daar last van tijdens het spelen.

Piano spelen met noten

Vooral omdat je nagels dan continu tikken op de toetsen. Dat kan zorgen voor afleiding. Ook is het helemaal geen fijn gevoel om te spelen met je nagels in plaats van je vingertoppen.

Online pianoles volgen

Wil je graag piano leren spelen maar wil je daarvoor niet de deur uit? Dan is het een goed idee om eens te kijken naar online pianolessen. Hiermee leer je namelijk alles dat je moet weten om een goede pianist(e) te worden.

Het maakt niet uit of je een absolute beginner bent, of al wat piano kunt spelen. Met de pianolessen van RenéThuis piano leren spelen leer je gegarandeerd piano spelen.

 

Het mooie aan de online pianolessen van René is dat je direct ook al aan de slag gaat met het leren spelen van liedjes. Dit is zeer uniek in vergelijking tot andere pianolessen.

Benieuwd hoe online pianoles je bevalt? Meld je dan aan voor de gratis proefles

Vergelijkbare berichten