piano leren spelen?

Piano leren spelen? Ben je muzikaal aangelegd? En wil je jezelf op een leuke manier uitdagen? Wellicht is het dan een goed idee om piano te leren spelen. De piano is één van de meest interessante muziekinstrumenten. Dit heeft deels te maken met de veelzijdigheid van een piano en anderzijds komt dit door de historie. Door de jaren heen is de piano namelijk uitgegroeid tot min of een meer een voorbeeld instrument. Een instrument dat muzikaliteit perfect weer kan geven en tot uiting kan laten brengen.

Heb je interesse om te leren om op een piano te spelen? In dat geval heb je meerdere mogelijkheden. Wij hebben de meest voorkomende mogelijkheden voor jou op een rijtje gezet. Laat je hieronder verrassen; wellicht ben je dan na verloop van tijd een groot piano-talent!

Muziekschool

Een voor de hand liggende methode is om naar een muziekschool te gaan. In een muziekschool worden de fijne kneepjes van het vak je bijgebracht. Dit gaat meestal in klassikaal verband, waarbij je dus met meerdere (leeftijdsgenoten) speelt. Dat is niet alleen leuk, maar ook uiterst leerzaam. Iedereen heeft namelijk een eigen favoriete stijl en een bepaalde manier van spelen. Door samen met andere te spelen, kan je een hoop leren van de andere personen.

Uiteraard geldt dat ook andersom. Je medeleerlingen kunnen weer van jou leren. Ondertussen is de docent van de muziekschool jullie nauwlettend in de gaten aan het houden. Het doel is tenslotte om een zo’n mooi mogelijk pianostuk te kunnen spelen. Het is daarom ook noodzakelijk om de essentie- en de boodschap van muziek te begrijpen. Oók dat kan je bijgeleerd worden op een professionele muziekschool.

Privé docent

In geheel Nederland kan je ook privé docenten vinden. Dit zijn bijvoorbeeld pianisten die hun eigen muziekschool opgericht hebben. Daarbij geven zij echter niet in klassikaal verband les, maar één-op-één. Het voordeel hiervan is evident: je krijgt de volle 100% aandacht. Hierdoor gaan je pianokwaliteiten ongetwijfeld in een rap tempo verbeterd worden.

Het nadeel is echter dat je op jezelf en op de privé docent aangewezen bent. Je hebt geen medeleerlingen waar je even mee kan praten of van kan leren. Dat is echter een keuze die je dient te maken. Ga je voor de persoonlijke aandacht van een privé docent? Of ben je liever met andere leerlingen aan het spelen? Op basis van het antwoord op die vraag, kan je de keuze voor één van beide methodes het beste maken.

Pianoles aan huis

Heb je thuis de beschikking over een piano? In dat geval kan je ook nog eens pianoles aan huis krijgen. Hierbij komt de docent naar jou toe. Het voordeel hiervan is dat je in een vertrouwde omgeving piano kan spelen. Bovendien ken je de piano bijzonder goed én is deze perfect op jou afgestemd.

Het is hierbij wel van belang om te beseffen dat dit een relatief dure methode kan zijn. Een privé docent moet namelijk ook naar je huis toe komen.

Belangrijkste aspecten

Je hebt hierboven de meest voorkomende methodes kunnen vinden. Op een muziekschool of via een privé docent kan je piano leren spelen. Het is daarbij echter niet alleen een kwestie van aanleg qua talent. Nee, als je echt piano wilt leren spelen, is uithoudingsvermogen ook een belangrijk aspect. Het is namelijk niet makkelijk om piano te spelen. Veel leerlingen ervaren dit als een weg vol met obstakels. Het leuke hieraan is echter dat je continue uitgedaagd wordt. Je wilt tenslotte het beste uit jezelf naar boven halen; dat gaat bij pianolessen absoluut lukken.

Vergelijkbare berichten