Wat is een goede houding bij piano spelen?

Als je een goede pianist wilt worden, moet je hier de nodige inzet voor leveren. Door veel te oefenen, kan je een betere pianist worden. Uiteraard moet je hier talent voor hebben, maar het is ook ontzettend belangrijk om op de details te letten.

In dit artikel wil ik je graag van alles vertellen over de houding bij het piano spelen. Het is namelijk ontzettend belangrijk dat je de goede houding aanhoudt tijdens het piano spelen.

Door deze houding aan te nemen én te houden, kan je simpelweg het onderste uit de kan halen. Door mijn jarenlange ervaring weet ik exact wat de juiste houding is. Wil je hier meer over weten? Lees dan dit artikel zeker even door!

Wat is de goede houding bij piano spelen

Bij piano spelen moet je houding als volgt zijn: rechte rug, ontspannen ellebogen, onderarm in een rechte lijn en zit met je knieën net tegen der onderkant van de piano aan. Probeer hierbij ook om in het midden van de pianobank/krukje te zitten.

Zoals je kunt zien, is het aanhouden van de juiste houding nog niet eens zo makkelijk. Je moet met meerdere factoren rekening houden en je moet bepaalde lichaamsdelen aanspannen, terwijl je andere lichaamsdelen weer moet ontspannen.

Mede vanwege deze veelzijdigheid heb ik besloten om hier een volledig artikel aan te wijden. Met dit artikel ben jij in staat om altijd de juiste zithouding achter de piano aan te nemen. Hoezo dit zo belangrijk is? Ook dat leg ik je uitgebreid in dit artikel uit.

Feit is dat elke pianist continue gefocust moet zijn op het pianospel. Door een juiste zithouding aan te nemen, kan de focus ook volledig op de piano gelegd worden. Kortom: zorg altijd voor een goede zithouding en haal zodoende het onderste uit de kan.

Waarom is een goede zithouding belangrijk?

Zoals gezegd moet je dus te allen tijde een goede zithouding aannemen. Maar, waarom is dat zo belangrijk? Allereerst heb je met een goede zithouding de perfecte controle over de piano.

Je kunt je polsen, handen en vingers vrij bewegen. Hierdoor ben je in staat om de aanslag van de toetsen perfect te timen en zodoende een prachtig lied op de mat te leggen.

Daarnaast zorgt een goede zithouding ook voor een gezond lichaam. Stel nou dat je continue met een gebogen rug zit; dat is ontzettend slecht voor je rugwervels en schouders. Het is dan ook ontzettend belangrijk om je rug te allen tijde recht te houden.

https://www.youtube.com/watch?v=e2PcWIdPfuc
Meer informatie over de pianolessen van Rene >>

Hierdoor voorkom je simpelweg lichamelijke ongemakken. Wist je dat het menselijk lichaam eigenlijk helemaal niet gebouwd is om te zitten? Nee, het menselijk lichaam is alleen maar gebouwd om te staan en te lopen.

Door een zittende houding aan te nemen, druis je dus al een beetje tegen de natuur in. Je kunt de ongemakken voor het lichaam vervolgens beperken door achter een piano altijd de juiste zithouding aan te nemen.

Tot slot zorgt een goede zithouding ook voor meer uithoudingsvermogen. Je kunt daardoor langere tijd in dezelfde positie zitten. Hierdoor ben je in staat om langer en efficiënter te oefenen. Iets wat ongetwijfeld weer tot uiting komt in je uiteindelijke piano spel.

De positie van de piano

Wist je dat ook de positie van de piano behoorlijk belangrijk is? Ja, sommige pianisten geven de voorkeur aan een gesloten positie van de piano. Dit betekent dat je enkel tegen bijvoorbeeld een muur aan kijkt. Andere pianisten vinden dat echter een beklemmend gevoel.

Zij kiezen er dan ook voor om de piano in een open ruimte te zetten. Hierdoor hebben ze zich op andere dingen en dat kan hen stimuleren om nóg beter te presteren. Hoe dan ook is het van belang om hier goed over na te denken. Wil je graag een piano aanschaffen?

Bedenk dan goed waar je deze neer kunt zetten. Door hier goed over na te denken, kan je absoluut de beste resultaten behalen. Uiteraard als je ondertussen ook de juiste zithouding aanneemt.

Bestaat er een stappenplan voor het aannemen van de juiste zithouding?

Elke keer als je plaats achter de piano neemt, moet je op zoek gaan naar de juiste zithouding. Wellicht dat ik dit iets makkelijker voor je kan maken. Ik heb namelijk mijn eigen stappenplan gemaakt.

Door dit stappenplan elke keer op te volgen, weet ik 100% zeker dat ik de juiste zithouding aanneem.

Stap 1: zorg ervoor dat de pianokruk/bank op de juiste hoogte staat. Dat is het geval als de ellebogen ter hoogte van de toetsen komen indien je je armen langs je lichaam laat hangen.

Stap 2: zorg vervolgens dat je knieën net tegen de onderkant van de piano aankomen. Is dat niet het geval? Dan is de afstand tot de piano niet correct; verschuif in dat geval het pianobankje/krukje.

Stap 3: controleer vervolgens of je in het midden van de bank/kruk zit.

Stap 4: zorg nu voor een rechte rug, een ontspannen houding van je ellebogen en probeer je te focussen.

Stap 5: zo, je kunt gaan beginnen met piano spelen. Leg je handen op de toetsen, houd je polsen in een rechte lijn ten opzichte van je onderarm en buig je vingers.

Optioneel stap 6: maak je gebruik van een pedaal? Zorg dan dat je hiel te allen tijde op de grond staat.

Hoe moet je een (sustain)pedaal gebruiken?

De houding heeft niet alleen betrekking op je armen, handen en vingers. Nee, echte pianisten gebruiken namelijk ook hun voet(en).

Ben jij ook al bezig met bijvoorbeeld een sustain pedaal? Dan is het ook van belang dat je hier de juiste houding voor aanneemt. In het kort betekent dit dat de hiel van je voet altijd op de grond moet staan.

Komt de hiel van je voet niet op de grond? Dan is je zithouding niet correct. Middels bovenstaand stappenplan kan je alsnog de juiste zithouding aannemen.

Het is hierbij dus de bedoeling dat alleen je hiel op de grond staat. De rest van je voet moet dus min of meer in de lucht ‘zweven’. Als je dat voor elkaar weet te krijgen, kan je ook het pedaal op de juiste manier bedienen. Net zoals de piano dankzij de juiste zithouding die je aanneemt.

Gebruik je geen pedaal?

Hierboven heb je kunnen lezen hoe je je voeten moet houden indien je een pedaal gebruikt. Maar, als beginnend pianist kan ik me goed voorstellen dat je géén pedaal gebruikt.

In dat geval is het ook van belang om goed op de houding van je voeten te letten. Je moet hierbij altijd je voeten plat op de grond houden. Als je dat doet, kunnen je benen namelijk tot rust komen.

Dat is wenselijk, aangezien je hele lichaam eigenlijk ontspannen moet zijn. Zet daarom altijd je beide voeten plat op de grond.

Is piano spelen schadelijk voor je lichaam?

Deze vraag krijg ik wel eens binnen. Persoonlijk vind ik dit een ontzettend leuke vraag. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat het menselijk lichaam dus niet gebouwd is om te zitten.

Piano spelen kan je echter nagenoeg alleen maar zittend uitvoeren. Is piano spelen daarom schadelijk voor je lichaam? Nee, dat is het zeker niet als je maar de juiste houding aanneemt.

Door de juiste zithouding aan te nemen, kan je jouw lichaam beschermen tegen mogelijke risico’s.

Op het moment dat je niet de juiste zithouding aanneemt, kan je wel schade aan je lichaam oplopen.

Des te meer reden om de focus altijd te leggen op het aanhouden en –nemen van de juiste zithouding.

Hoe kan je de perfecte zithouding nou bij jezelf aanleren?

In veel gevallen is dit een kwestie van oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Persoonlijk gebruik ik nog altijd het stappenplan dat ik hierboven nader toegelicht heb.

Door dat stappenplan continue op te volgen, weet je simpelweg dat je de juiste houding aanneemt. Dit is ontzettend belangrijk voor je lichaam én voor je piano spel.

Als je je voor een online muziekcursus aanmeldt, wordt er ook altijd veel aandacht geschonken aan de zithouding.

Het is dan ook prima te doen om middels een online muziekcursus alles te leren over de juiste zithouding. De kans is overigens groot dat je in een online muziekcursus ook een dergelijk stappenplan aangeleerd krijgt.

Wist je trouwens dat ik bijzonder fan ben van een online muziekcursus? In mijn ogen is dit dé manier om het piano spel onder de knie te krijgen.

Met een online muziekcursus kan je bovendien zelf bepalen wanneer je de lessen gaat volgen. Wil je het nog mooier hebben? De kosten voor een online muziekcursus vallen ook redelijk mee!

Direct aan de slag met een online muziekcursus!

Heb ik je met dit artikel voldoende weten te informeren over de juiste zithouding? Wil je de juiste zithouding onder de knie krijgen en op de juiste manier veel gaan oefenen? Dan verwijs ik je van harte door naar de volgende muziekcursussen.

Bekijk online piano cursus mogelijkheden >>

Vergelijkbare berichten