Hoe werkt piano spelen met een pedaal?

Als je bent begonnen met piano spelen, gaat er een moment komen dat je een pedaal moet gaan gebruiken. Zoals je waarschijnlijk al gezien hebt heeft een piano 3 pedalen. In dit blogbericht ga ik je uitleggen waarvoor de pedalen dienen en hoe je ze gebruikt.

Pedaal gebruiken bij piano spelen

Als je piano speelt zonder een pedaal te gebruiken klinken eigenlijk alle klanken heel kort. Zodra je de toets hebt ingedrukt, is het geluid ook al weer bijna weg. Een piano heeft 3 pedalen. Een daarvan is om je tonen te laten doorklinken. Dit pedaal heet het Sustain pedaal en zit het meest aan de rechter kant.

Ook heeft de piano een pedaal om gedempt te kunnen spelen. Dat is ideaal voor als je in een klein huis woont en je buren zijn er niet zo blij mee als jij uren lang aan het oefenen bent met piano spelen.

Dit pedaal kan je handmatig indrukken met je voet, maar er zit ook een klem op waardoor je piano gedempt blijft. Zo kun je ongestoord verder spelen zonder dat je continue het pedaal moet indrukken.

Het derde pedaal is niet altijd aanwezig en zorgt voor nog meer demping van het geluid. Toch gebruik je over het algemeen het rechter pedaal het meest, omdat je hiermee klanken kan laten doorklinken.

Het rechter pedaal gebruiken

Als je klanken wil laten doorklinken tijdens het piano spelen, gebruik je daarvoor de rechter pedaal. Om dit mooi te doen moet je voor het gebruik van het pedaal het juiste ritme vinden. Het nadeel is namelijk dat als je het pedaal te lang indrukt tijdens het piano spelen, de klanken niet meer mooi klinken en er te veel door klinkt. Daarom moet je leren om tijdens het spelen het pedaal op de juiste tijd in te drukken en ook weer loslaten.

Als je piano lessen neemt krijg je hier uitgebreid les over zodat je het direct goed aan kan leren. Het rechter pedaal gebruiken is niet heel moeilijk. Je moet er alleen even handigheid in krijgen.

Hier een voorbeeld: 

Zoals je ziet klinkt het lied veel mooier door goed gebruik te maken van het pedaal. Het is ook belangrijk dat je dit zo snel mogelijk leert gebruiken omdat het wel echt bij piano spelen hoort.

Geen pedaal bij Keyboard

Als je op een keyboard oefent of op een digitale (stage) piano, dan zit daar vaak niet standaard een pedaal bij. Deze zijn gelukkig makkelijk te bestellen en passen eigenlijk op elk beetje professionele keyboard of stagepiano.

Als je een pedaal gaat bestellen hoef je niet bang te zijn dat hij niet gaat passen omdat de pedalen universeel zijn.

Piano leren spelen met pedaal

Als je nu al gewend bent om piano te spelen zonder een pedaal, dan kan het best lastig zijn om te leren spelen met pedaal. Het is vooral lastig om in het begin het ritme te vinden. Maar als je vaak genoeg oefent, gaat het uiteindelijk bijna vanzelf.

Als je snel en makkelijk piano wil leren spelen, en ook direct goed wil leren hoe je het pedaal gebruikt, raad ik je aan om online piano lessen te gaan volgen. Dit is veel goedkoper dan dat je gaat lessen bij muziek school of privéles. Ook kun je als je thuis online gaat lessen alles lekker op je eigen gemak doen.

Bekijk hier hoe een online piano les eruit ziet: 

Download bijbehorende gratis E-book.

Zoals je ziet wordt alles heel duidelijk uitgelegd en je hoeft er niet meer de deur voor uit. Wil jij weten hoe de andere lessen eruit zien? Klik dan hier

Vergelijkbare berichten