Hoe kun je piano spelen het beste oefenen?

In het leven is het goed om jezelf continue uit te dagen. Je moet nieuwe dingen leren, zodat je continue in beweging blijft. Voor veel mensen is het een droom om piano te kunnen spelen. Laat deze droom uitkomen! Er zijn meerdere mogelijkheden om dit voor elkaar te krijgen.

In de afgelopen jaren heb ik het genoegen gehad om fulltime met piano spelen bezig te zijn. Het draait daarbij niet eens zo zeer om het piano spelen op zichzelf, maar ook om alle facetten die hier bij om de hoek komen kijken.

Door deze ervaring weet ik exact op welke manieren je piano spelen kunt oefenen. In dit artikel kan je dan ook mijn bevindingen over deze verschillende manieren vinden. Welke manier is de beste? Je leest het in dit informatie en interessante artikel. Nieuwsgierig geworden? Lees dan zeker even door!

Wat is de beste manier om piano spelen te oefenen?

Voor het piano spelen te oefenen, kan je je het beste aanmelden bij een online muziekcursus. Een online muziekcursus is relatief goedkoop, levert de gewenste resultaten op en stelt jou in staat om super flexibel te zijn.

In de afgelopen jaren zijn er eigenlijk steeds meer mogelijkheden op de markt gekomen. Voorheen was het min of meer vereist om naar een muziekschool te gaan. Er was simpelweg geen ander alternatief. Door de opkomst van het internet, en overige technologische ontwikkelingen, heb je tegenwoordig veel meer keus. Persoonlijk vind ik dat ontzettend interessant.

Voor de gehele branche is het namelijk goed dat steeds meer mensen met muziek maken bezig zijn. Muziek maken is niet alleen leuk, maar is ook nog eens ontzettend interessant. Muziek draait namelijk niet alleen om de tonen die je hoort, maar ook om de gehele gedachte erachter.

Waarom wordt muziek gemaakt? Waarom is muziek zo belangrijk? Waarom luisteren zoveel mensen continue naar muziek? De wereld van de muziek is prachtig, interessant en behoorlijk diep grondig. Des te meer reden om dieper op het onderwerp in te duiken hoe je het beste piano spelen kunt oefenen.

Uiteraard wil ik hierbij wel nog een kanttekening plaatsen. Als ik iets zeg dat het de beste manier is, is dat niet per se de waarheid. Elk mens is tenslotte anders en heeft daardoor ook andere wensen/voorkeuren.

Het is dan ook aan te raden om de verschillende mogelijkheden goed met elkaar te vergelijken. Om jou die kans te bieden, bespreek ik in dit artikel alle aspecten van deze keuze. Ik maak gebruik van verschillende ingangshoeken, zodat jij uiteindelijk kunt bepalen welke methode voor jou het beste is.

Welke methodes zijn er allemaal om piano spelen te oefenen?

Als beginnend pianist sta je voor een leuke uitdaging. De piano staat namelijk te boek als één van de meest uitdagende instrumenten. Des te meer reden voor jou om ontzettend veel te gaan oefenen. Maar, welke methodes bestaan er om piano spelen te oefenen? We kunnen daarbij onderscheid maken tussen de volgende methodes:

  • Lessen volgen bij een muziekschool
  • Lessen volgen bij een privé docent
  • Lessen volgen via een online muziekcursus
  • Volledig zelf aan de slag gaan

Zoals gezegd wil ik graag alle mogelijkheden vanuit meerdere invalshoeken bekijken. Dat heb ik dan ook gedaan. Een korte conclusie per methode kan je in de paragraven hieronder vinden.

Lessen volgen bij een muziekschool en/of privé docent

Ja, dit is de manier waarop ik piano heb leren spelen. Vroeger was er namelijk maar één mogelijkheid: je aanmelden bij een muziekschool of privé docent. Tegenwoordig is dat gelukkig niet meer de enige methode.

Het is namelijk alles behalve de juiste mogelijkheid. De kosten voor een muziekschool/privé docent lopen namelijk behoorlijk op. Het is absoluut niet goedkoop om je bij een muziekschool aan te melden.

Wat dat betreft kan je je veel beter aanmelden voor een online muziekcursus, maar daarover later meer.

Een ander nadeel aan een muziekschool is dat je gebonden bent aan regels. Je moet je houden aan de regels van de muziekschool, maar je moet je ook nog eens houden aan de afgesproken tijdstippen. De muzieklessen worden tenslotte op vaste tijdstippen gegeven.

Het is dus zo dat je absoluut niet flexibel bent. Nee, je moet je aan de tijdstippen houden en eigenlijk alles daarom heen plannen. Is dat nog volledig van deze tijd? In deze dynamische maatschappij? In mijn ogen niet.

Volledig zelf aan de slag gaan

Ook dit is absoluut niet de juiste mogelijkheid. Ik zie wel eens dat beginnende pianisten hiervoor kiezen. Op deze manier denken ze geld te kunnen besparen. Uiteindelijk werkt dit alleen maar averechts. Door zelf aan de slag te gaan, kan je namelijk niet de juiste basis gaan leggen.

Het piano leren spelen valt te vergelijken met de bouw van een hoge toren. Als verdieping 10 van die toren nog niet af is, kan verdieping 11 ook nog niet afgemaakt worden.

Kortom: de basis moet goed zijn, voordat je verder kunt bouwen naar een hoger niveau.

Door zelf aan de slag te gaan, is het ontzettend lastig om de juiste basis te leggen. Wat dat betreft raad ik deze methode absoluut niet aan. Voordeel is daarentegen wel dat je met deze methode gratis piano kunt leren spelen. Maar, je verkrijgt daarbij dus niet de basis die zo benodigd is.

Lessen volgen via een online muziekcursus

Ja, dit is dé juiste methode! Door je aan te melden bij een online muziekcursus, kan je de gewenste opleiding krijgen. Bovendien stelt een online muziekcursus je in staat om continue te blijven oefenen.

Een online muziekcursus is relatief goedkoop en je bent ontzettend flexibel. Eigenlijk heeft een online muziekcursus dus alles wat de lessen bij een muziekschool juist níet hebben. Ik kan je dan ook van harte aanraden om je aan te melden bij een online muziekcursus.

Wat heb je nodig voor een online muziekcursus?

Zo; wil je ook gaan oefenen met piano spelen? Dan is een online muziekcursus dus de beste keuze. Maar, wat heb je zoal nodig voor een online muziekcursus? Allereerst moet je over een klein startkapitaal beschikken. Je moet je tenslotte aanmelden voor de online muziekcursus. Vaak is het inschrijfgeld echter niet meer dan een paar tientjes. Dat valt dus prima te behappen.

Vervolgens heb je ook een instrument nodig. Je kunt hierbij voor een piano of voor een keyboard gaan. Welk instrument is het beste om te oefenen met piano spelen? In de volgende paragraaf geef ik daar graag een uitgebreid antwoord op.

Verder heb je ook nog doorzettingsvermogen nodig. Door met een online muziekcursus aan de slag te gaan, ligt de wereld aan je voeten. Het is echter niet zo dat alles je aan komt waaien.

Nee, je moet veel inzet tonen en ongelooflijk veel doorzettingsvermogen hebben. Bij het oefenen piano spelen kom je ongetwijfeld tegen obstakels aan te lopen. Aan jou de taak om die obstakels te overwinnen. Dat lukt alleen als je voldoende doorzettingsvermogen hebt!

Wat is beter: een piano of een keyboard?

Wist je dat een piano en een keyboard in de basis heel erg veel op elkaar lijken? Het belangrijkste verschil is dat een keyboard minder toetsen heeft. Om te beginnen met piano spelen, is een keyboard dan ook iets makkelijker.

Qua doorgroeimogelijkheden heb je echter veel meer aan een piano. Ik kan je dan ook geen bindend advies geven omtrent dit onderwerp. Persoonlijk neig ik meer naar een piano, maar dat moet uiteraard ook binnen je budget passen.

Het is namelijk zo dat piano’s behoorlijk prijzige instrumenten zijn. Dat heeft onder andere met de samenstelling van een piano te maken. Een piano is onderhuids een indrukwekkend apparaat.

Bekijk hier onze selectie digitale piano’s en keyboards >>

Een apparaat met veel onderdelen en een gecompliceerde werking. De productie van een dergelijk instrument vergt dan ook veel kennis, tijd en vakmanschap. Dat is dan ook één van de redenen waarom een piano relatief prijzig is. Op het gebied van het prijskaartje kan je dus beter voor een keyboard gaan. Maar, een keyboard is weer minder uitgebreid. Kortom: een keuze waar je zelf goed over na moet denken.

Hoeveel lessen moet je volgen?

Het leuke aan een online muziekcursus is dat je ontzettend flexibel bent. Je bent namelijk zelf in staat om te bepalen wanneer en hoe je de lessen gaat volgen. Bijkomend voordeel is dat veel lessen in de vorm van interactieve video’s gegeven worden.

De lessen zijn dan ook alles behalve saai. Bovendien zijn de online muziekcursussen logisch opgebouwd, zodat je de basis echt goed te leren krijgt. Hoeveel lessen je dan moet volgen? Dat is volledig afhankelijk van jou en de online muziekcursus. Het draait er ook maar net om hoe uitgebreid de muziekcursus is en hoe snel jij alles op weet te pakken.

Meld je direct aan!

Het mag duidelijk zijn dat een online muziekcursus de beste mogelijkheid is om piano spelen te oefenen. De mogelijkheden zijn divers en je kunt je eigen tempo volgen. Bovendien kost het relatief gezien niet al te veel geld. Wat houdt jou nog tegen? Schrijf je direct voor één van de online muziekcursussen in.

Interesse in online pianolessen? Bekijk hieronder dan de mogelijkheden:

Vergelijkbare berichten