Hoe kun je piano leren spelen via het internet?

Het internet heeft voor ongelooflijke veranderingen binnen de maatschappij gezorgd. Communicatie met vrienden verloopt digitaal, het zakelijke contact verloopt digitaal én ook het leren van een instrument kan tegenwoordig via digitale kanalen. Persoonlijk ben ik daar super enthousiast over.


Ik heb al jaren het voorrecht om piano te kunnen spelen. Vroeger heb ik dat echter bij een muziekschool moeten leren. Toen was er namelijk nog geen internet, waren er nog geen filmpjes op YouTube en bestonden er nog geen online muziekcursussen. Hoe anders is dat tegenwoordig? Je hebt nu ongelooflijk veel mogelijkheden om piano leren spelen via het internet. Welke mogelijkheden dat zoal zijn? Ik ben voor jou in deze wondere wereld gedoken en heb verschillende mogelijkheden bekeken. Lees hieronder direct mijn bevindingen en mijn advies!

Welke mogelijkheden heb je om piano te leren spelen via het internet?

Je hebt eigenlijk meerdere mogelijkheden: je kunt zelf aan de slag gaan met YouTube filmpjes of je kunt je aanmelden bij een online muziekcursus. Beide mogelijkheden hebben zo hun voor en tegens, maar ene online muziekcursus is toch de beste mogelijkheid.

Het is een understatement als ik zeg dat ik blij met het internet ben. Ik ben namelijk ontzettend blij met het internet. In mijn ogen is het leven een stuk makkelijker en completer dankzij het internet.

Kan jij je een wereld zonder internet voorstellen? Hoe zou je dan contact hebben met je vrienden? Hoe zou je dan op de hoogte moeten blijven van al het nieuws over de gehele wereld? Nee, de maatschappij kan simpelweg niet meer zonder internet.

Ook voor muzikanten heeft de opkomst van het internet voor ongelooflijk veel mogelijkheden gezorgd. Muzikanten hebben nieuwe kansen aan kunnen grijpen en zodoende is de gehele muziekindustrie ook veranderd.

Je hoeft nu namelijk als muziekliefhebber geen cd meer te kopen. Nee, je kunt via YouTube en Spotify non stop naar je lievelingsmuziek luisteren. De charme is daardoor wel iets minder geworden, maar het levert tegelijkertijd ook ongelooflijk veel gemak op.

Piano leren spelen via het internet; zelf aan de slag

Een ander kenmerk aan de huidige maatschappij is dat iedereen zo zelfstandig is. Men weet steeds vaker hun eigen boontjes te doppen. Een mogelijkheid in dat straatje past, is om zelf aan de slag te gaan met piano te leren spelen.

Hiervoor kan je op het internet ongelooflijk veel informatie. Ook kan je op YouTube ongelooflijk veel informatieve en educatieve filmpjes vinden. Met deze filmpjes ben je in staat om piano te leren spelen.

Zelf aan de slag gaan; de voor- en nadelen

Kan ik je aanraden om zelf aan de slag te gaan? Mwa, eigenlijk niet echt. Het is absoluut zo dat dit meest goedkope manier is om piano te leren spelen. Je hoeft hier namelijk niks voor te betalen. Het enige wat je moet doen, is de nodige uren hierin te investeren.

Je moet namelijk alle informatie zelf opzoeken en die vervolgens in je oefeningen verwerken. Feit is wel dat je hier online dus ongelooflijk veel oefenmateriaal voor kunt vinden. Maar, in mijn ogen is dit niet de juiste methode. Nee, je kunt namelijk niet de basis op de juiste manier leren. Het is bij piano spelen ontzettend belangrijk dat de basis in orde is.

Wat dat betreft kan je piano spelen met een bouwplaats vergelijken. Als de fundering van een nieuwe woning niet staat, kan men ook nog niet beginnen met de bouw van de begane grond. Dat is ook het geval bij piano spelen. Als de basis niet in orde is, kan je ook nog niet verder gaan met het uitbreiden van je kennis.

De basis moet dus 100% in orde zijn. In mijn ogen is het niet mogelijk om dit voor elkaar te krijgen door zelf aan de slag te gaan.

Piano leren spelen via het internet; online muziekcursus

In mijn ogen kan je veel beter met een online muziekcursus aan de slag gaan. Een online muziekcursus is eigenlijk een uitvinding die gepaard gaat met de opkomst van het internet. Ik durf te beweren dat een online muziekcursus de betere variant van een muziekschool is.

Een muziekschool was vroeger ontzettend leuk, maar het had ook de nodige nadelen. Met een online muziekcursus heb je absoluut geen last van die desbetreffende nadelen.

Online muziekcursus; de voor- en nadelen

Met een online muziekcursus ben je ongelooflijk flexibel. Het gehele lesprogramma is vooraf bekend en je kunt vervolgens zelf bepalen wanneer je de lessen gaat volgen. Doe je dit het liefste op een luie zaterdagmiddag? Of wil je op twee avonden in de week graag met je piano aan de slag?

Alles is mogelijk. Je hebt immers volledige vrijheid om te bepalen hoe je de lessen in deelt. Dat is compleet het tegenovergestelde van de lessen bij een muziekschool.

Die lessen werden namelijk altijd op vaste tijdstippen gegeven. Dat is eigenlijk iets wat niet meer thuishoort in deze dynamische maatschappij.

Een ander voordeel van een online muziekcursus is terug te vinden in het kostenplaatje. De meeste muziekcursussen zijn namelijk niet al te duur. Je kunt dan ook ontzettend veel geld besparen door je aan te melden voor een online muziekcursus in plaats van je aan te melden bij een muziekschool.

Heeft een online muziekcursus dan ook nog nadelen? Nou, het enige nadeel is misschien dat het niet al te gezellig is. Bij een muziekschool had je immers altijd nog de gezelligheid van je medeleerlingen.

Dat is bij een online muziekcursus niet het geval, aangezien je daar alleen aan de slag gaat. Het is echter de vraag of je dit een nadeel vindt. Ik weet namelijk uit ervaring dat veel pianisten het heerlijk vinden om alleen aan de slag te gaan.

Wat kost een online muziekcursus?

Ik heb je hierboven al uitgelegd dat een online muziekcursus goedkoper is dan een muziekschool. Een muziekschool moet tenslotte ook de docent betalen; aar is bij een online muziekcursus geen sprake van.

Dat is dan ook één van de redenen waarom een online muziekcursus vele malen goedkoper is. Maar, wat voor bedrag moet je dan neertellen voor een online muziekcursus?

Dat verschilt uiteraard per cursus, maar je moet rekening houden met een totaal bedrag van enkele tientjes. Dat valt dus reuze mee!

Wat heb je nodig om je aan te melden bij een online muziekcursus?

Wil je graag met een online muziekcursus aan de slag gaan? Dan is het allereerst zaak om een geschikte online muziekcursus te vinden. Als je je aan wilt melden, moet je sowieso de beschikking over een keyboard of een piano hebben.

Je moet tenslotte wel goed kunnen oefenen. Is het dan beter om een keyboard te kopen? Of kan je beter een piano kopen? Die keus laat ik volledig over aan jou. Beide varianten hebben namelijk hun voor en tegens. In mijn ogen kan je beter een piano aanschaffen, omdat je daar meer doorgroeimogelijkheden mee hebt.

Anderzijds is een keyboard weer goedkoper en makkelijker te bedienen. Het is dus maar net aan jou waar jouw keuze naar uit gaat.

Bekijk hier onze selectie beste digitale piano’s en keyboards voor beginners bij Bol.com >>

Daarnaast moet je ook over de nodige discipline beschikken. Bij een online muziekcursus moet je namelijk vooral jezelf aansporen om aan de slag te gaan. Vroeger was dat wel anders; bij een muziekschool werd je min of meer gedwongen. Bij een online muziekcursus heb je dus veel discipline en doorzettingsvermogen nodig.

Handige tips bij een online muziekcursus

Zo, heb je besloten om je aan te melden bij een online muziekcursus? Verstandige keus! Een online muziekcursus is dé beste manier om via het internet piano te leren spelen. Om het voor jou nog iets makkelijker te maken, heb ik enkele tips opgesteld. Met deze tips is het nog makkelijker (en leuker) om een online muziekcursus te volgen.

Zo kan ik je allereerst aanraden om te allen tijde je eigen tempo te volgen. Je bepaalt zelf wanneer je de lessen volgt en wanneer je klaar bent voor de volgende les. Let dan ook altijd op je eigen gevoel en houdt strikt je eigen tempo in de gaten. Je hebt niet met andere mensen te maken bij een online muziekcursus, heerlijk!

Daarnaast kan ik je aanraden om met doelen te gaan werken. Stel jezelf een bepaald doel, zodat je iets hebt om naar toe te werken. Wellicht kan je jezelf belonen bij het behalen van een bepaald doel. Op die manier wordt het nóg leuker en makkelijker om een online muziekcursus te volgen. Zoals ik al aangaf, heb je bij een online muziekcursus namelijk wel de nodige discipline nodig.

Meld je direct aan!

Het is tijd voor jou om je aan te melden bij een online muziekcursus. Met een online muziekcursus kan je op een efficiënte en leuke manier leren om piano te spelen. Wat wens je nog meer?

Als ervaringsdeskundige weet ik dat er meerdere goede online muziekcursussen zijn om piano te leren spelen. Ik wil je dan ook graag aanraden om je bij één van deze online muziekcursussen aan te melden:

Vergelijkbare berichten